Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 25 kwie 2017, 23:24


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 05 kwie 2017, 10:19 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 paź 2016, 13:43
Posty: 11
Lokalizacja: Kraków
Witajcie.
Mam mały problem z moją hexą F550. Wszystko już podłączyłem. Wziąłem się za konfigurację nazy i chciałem sprawdzić działanie silników "Motor Test" niestety podczas tego testu działają tylko silniki 5 oraz 6 pozostałe z nich ani drgną. Czy może to być wina odpiętych kabli z zasilaniem BEC od moich regulatorów ? Gdzieś wyczytałem że przy hexie należy zostawić to zasilanie tylko przy jednym regulatorze. Kolejną zastanawiającą mnie rzeczą jest fakt że podczas kalibracji mojego Fly Sky I6 i po zakończeniu jej na ekranie softu nazy wskaźniki nie zmieniają swojego położenia po poruszeniu drążkami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 kwie 2017, 10:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 9831
Lokalizacja: Mikoszewo
Kacper_Cz pisze:
podczas tego testu działają tylko silniki 5 oraz 6 pozostałe z nich ani drgną

Regle skalibrowane?

Kacper_Cz pisze:
Czy może to być wina odpiętych kabli z zasilaniem BEC od moich regulatorów ? Gdzieś wyczytałem że przy hexie należy zostawić to zasilanie tylko przy jednym regulatorze.

Dobrze wyczytałeś. Czasami to nie stanowi problemu a czasami któremuś BEC'owi się to nie podoba i robi dym. Lepiej zostawić tylko jeden. Już miałem taką hexę na tapecie gdzie właściciel zostawił wszystkie BEC'e i jeden ześwirował - grzał się niemiłosiernie i nie chciał kręcić silnikiem.

Kacper_Cz pisze:
Kolejną zastanawiającą mnie rzeczą jest fakt że podczas kalibracji mojego Fly Sky I6 i po zakończeniu jej na ekranie softu nazy wskaźniki nie zmieniają swojego położenia po poruszeniu drążkami.

A powinny. Coś masz nie tak z połączeniem odbiornik - Naza, względnie niezbindowany odbiornik z aparaturą.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 kwie 2017, 10:40 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 paź 2016, 13:43
Posty: 11
Lokalizacja: Kraków
Verid pisze:
Regle skalibrowane?

Rozumiem, że chodzi o regulatory ;). Szczerze powiedziawszy, nie wiem jak to można zrobić i w związku z tym tego nie robiłem. Jest jakaś specjalna procedura ?

Verid pisze:
A powinny. Coś masz nie tak z połączeniem odbiornik - Naza, względnie niezbindowany odbiornik z aparaturą.

Bindowanie niby przebiegło ok, ale zauważyłem coś dziwnego. Teoretycznie do momentu wyjęcia zworki dioda led powinna migać powoli. U mnie natomiast dioda led świeci światłem stały już od momentu puszczenia przycisku BIND na aparaturze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 kwie 2017, 10:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 9831
Lokalizacja: Mikoszewo
Kacper_Cz pisze:
Rozumiem, że chodzi o regulatory ;)

Dobrze rozumiesz :)

Kacper_Cz pisze:
Jest jakaś specjalna procedura ?

Zwyczajowo podpina się regulator z silnikiem bez śmigła do kanału gazu w odbiorniku (zwykle CH3), włącza aparaturę, daje gaz na maksa, podpina baterię do regulatora i po pierwszym zapiszczeniu regulatora daje się gaz na minimum.
I tak wszystkie 6 regli. W ten sposób regulator zna zakres gazu jaki jesteś w stanie podać.

Kacper_Cz pisze:
Bindowanie niby przebiegło ok, ale zauważyłem coś dziwnego

Nie znam twojej aparatury ale jeżeli coś odbiega od normy to jest spora szansa że coś poszło nie tak. Lepiej zweryfikuj...
Bez działającego linku RC będzie ci ciężko skalibrować regulatory i sterować kopterem :mrgreen:

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 kwie 2017, 11:05 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 paź 2016, 13:43
Posty: 11
Lokalizacja: Kraków
Verid pisze:
Zwyczajowo podpina się regulator z silnikiem bez śmigła do kanału gazu w odbiorniku (zwykle CH3), włącza aparaturę, daje gaz na maksa, podpina baterię do regulatora i po pierwszym zapiszczeniu regulatora daje się gaz na minimum.
I tak wszystkie 6 regli. W ten sposób regulator zna zakres gazu jaki jesteś w stanie podać.

Dziękuje Ci bardzo, na pewno mi to pomoże :)

Verid pisze:
Nie znam twojej aparatury ale jeżeli coś odbiega od normy to jest spora szansa że coś poszło nie tak. Lepiej zweryfikuj...
Bez działającego linku RC będzie ci ciężko skalibrować regulatory i sterować kopterem :mrgreen:


Chociaż teoretycznie według instrukcji starsze modele mają taką cechę że światło ciągłe świeci cały czas. Wiec jeśli moja wersja jest wersją starszą to bindowanie teoretycznie przebiega prawidłowo.

EDIT - scalenie

Verid pisze:
Bez działającego linku RC będzie ci ciężko skalibrować regulatory i sterować kopterem :mrgreen:


Wygląda na to, że wszystko skonfigurowałem poprawnie. Komunikacja między odbiornikiem a radiem jest.. Konfiguracja nazy przeprowadzona. Kalibracja również... I tutaj kolejny problem. Po odłączeniu od komputera hexy, nie reaguje ona w ogóle na to co robię na radiu. Zero reakcji na przesuniecie drążków w którąkolwiek ze stron. Ktoś ma jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 09 kwie 2017, 15:49 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 sie 2016, 02:14
Posty: 146
Rozumiem że w naza assistant jest prawidłowa reakcja na drążki a po odpięciu nie możesz uzbroić silników??


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 09 kwie 2017, 15:52 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 paź 2016, 13:43
Posty: 11
Lokalizacja: Kraków
Bouli_wro pisze:
Rozumiem że w naza assistant jest prawidłowa reakcja na drążki a po odpięciu nie możesz uzbroić silników??


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Udało się, tak to jest jak się nie doczyta do końca wszystkiego.. ale dzięki Bouli_wro. Teraz po uruchomieniu pojawił się kolejny problem, silnik nr 4 dziwnie się zachowuje, nie chce się obracać reaguje później na polecenia niż pozostałe silniki :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 09 kwie 2017, 16:09 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 sie 2016, 02:14
Posty: 146
Nie pomogę, ja w swojej hexie mam wszystkie regulatory bez BEC, może weź zasilanie z innego regulatora i sprawdź czy to jest powtarzalna sytuacja, czy to problem obciążenia BEC w regulatorze czy może jednak zła kalibracja regulatora.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 09 kwie 2017, 16:13 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 paź 2016, 13:43
Posty: 11
Lokalizacja: Kraków
Kalibracje tez sprawdzałem, niestety po ponownej kalibracji sytuacja jest taka sama. Wręcz powiedziałbym, że nie jestem w stanie poprawnie wykonać ponownie kalibracji. Dodam, że zarówno silniczek jak i regulator podczas próby kalibracji lub startu wydają piszczące dźwięki.

EDIT - scalenie



Tutaj taki krótki filmik widać na nim co dzieje się z silnikiem po dodaniu "gazu". Tak wiem, powinienem to robić bez śmigieł ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 kwie 2017, 14:28 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 sie 2016, 02:14
Posty: 146
Powinieneś również obrócić telefon ;)
Nagraj na fona jak podpinasz baterię bo jestem ciekawy jak piszczą regulatory, i jak ty uzbrajasz silniki??


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 kwie 2017, 14:47 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 paź 2016, 13:43
Posty: 11
Lokalizacja: Kraków
Wiem mój błąd.
Właśnie tutaj jest problem, na filmiku powinno być słychać regulator z tego silniczka, nie słychać. On też piszczał podczas próby uruchomienia silnika. Po tym jak silnik zapiszczał, regulator również wydawał krótki dźwięk "bip bip".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 kwie 2017, 17:31 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 sie 2016, 02:14
Posty: 146
Mi chodzi o to że jak podpinasz zasilanie z baterii to powinny odezwać się wszystkie regulatory (dzwięk) potem uzbrajasz silniki bez śmigieł i obserwujesz które się obracają a które ewentualnie nie.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 kwie 2017, 07:25 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 paź 2016, 13:43
Posty: 11
Lokalizacja: Kraków
Odzywają się wszystkie regulatory, łącznie z tym przy którym nie działa silnik. Po uzbrojeniu silników obraca się każdy oprócz tego jednego o którym mowa.

Tutaj odgłos regulatorów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 kwie 2017, 08:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 16:16
Posty: 72
Lokalizacja: Kętrzyn
Próbowałeś podłączyć ten silnik do innego regulatora? Od którego kontrolera podłączyłeś BEC do NAZY? Czy od tego który nie chce działać ? Moim zdaniem nie należy podłączać BEC-a bo NAZA jest zasilana przez PMU.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 kwie 2017, 11:06 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 paź 2016, 13:43
Posty: 11
Lokalizacja: Kraków
Właśnie tego rozwiązania jeszcze nie próbowałem. BEC jest podłączone z innego regulatora. Czyli teoretycznie mógłbym z tego jednego co ma kabel BEC też go odpiąć i powinno działać ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.