Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 20 lut 2017, 11:54


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 14 lut 2017, 13:53 
Offline

Rejestracja: piątek 08 sie 2014, 11:54
Posty: 41
Lokalizacja: Warszawa
Witam,

chciałbym zdobyć pozwolenie na lot Phantomem w okolicach warszawskiej starówki. Znalazłem informację na stronie BOR-u, że mam wypełnić formularz i wysłać do nich (https://www.bor.gov.pl/index.php?fk=1104). Czy niezależnie od tego mam wysłać też pismo do Prezydenta miasta z prośba o pozwolenie na lot?

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 lut 2017, 13:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 5845
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
A czytałeś Najnowsze przepisy?
viewtopic.php?f=53&p=505004#p505004

Sądzę, że nie.. A druga sprawa, nie masz uprawnień.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 lut 2017, 14:06 
Offline

Rejestracja: piątek 08 sie 2014, 11:54
Posty: 41
Lokalizacja: Warszawa
Czytałem i dalej mam wątpliwości. Mówiąc o uprawnieniach chodzi Ci o UAVO?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 lut 2017, 14:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 5845
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Tak, dokładnie.
Wnioskuję, że jakbyś miał to by nie było pytania


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 lut 2017, 14:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 723
Lokalizacja: Warszawa
Jak sobie chłop chce polecieć na starówce niekomercyjnie to mu UAVO potrzebne?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 lut 2017, 14:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1150
Lokalizacja: Gdynia
NeXuS pisze:
Jak sobie chłop chce polecieć na starówce niekomercyjnie to mu UAVO potrzebne?


Tak.

Rekreacyjnie możesz latać tam, gdzie masz 100m od zabudowań oraz 30m od ludzi - dochodzą do tego jeszcze wszelakie strefy lotnisk oraz inne ograniczenia (np BOR) - ale tu starczy zainstalować na komórce aplikację droneradar która ci podpowie w jakiej strefie ew. jesteś. - chyba, że masz maszynę typu CX10 - w każdym razie lżejszą niż 600g - ale zgaduję, że pewnie chodzi o Phantoma.

Te 100m i 30m służą zachowaniu bezpieczeństwa - można mieć różne opinie na ten temat, ale mając ŚK UAVO i chcąc wykonać lot MUSISZ mieć np wykupione ubezpieczenie OC - nawet jak latasz rekreacyjnie - więc jakaś ochrona na wypadek szkód jest zapewniona. (piszę to abyś nie napisał - ale ja umiem latać. Wierzę, ze umiesz).
Ci którzy nie mają ŚK oczywiście też mogą wykupić OC - ale chyba mało kto to robi (znam jedną osobę).

Podoba mi się, że zadałeś pytanie zanim odpaliłeś swojego drona w centrum Warszawy. Szacun.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT F-650 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 lut 2017, 14:52 
Offline

Rejestracja: piątek 08 sie 2014, 11:54
Posty: 41
Lokalizacja: Warszawa
Adrián pisze:
Tak, dokładnie.
Wnioskuję, że jakbyś miał to by nie było pytania


Mistrz dedukcji :)

Czy mógłbym prosić kogoś kompetentnego o pomoc w tej sprawie?

Wcześniej musiałbym zrobić tak, że musiałbym wystąpić o pozwolenie na lot do BOR, ULC i Prezydenta miasta, a potem zgłasić do PAŻP, gdyż jest to CTR i R.

Teraz mamy zapis "Z punktu widzenia prawa nie ma takiego zakazu pod warunkiem zachowania 100m w poziomie od granicy zabudowy oraz 30m w poziomie od ludzi i pojazdow". Do BOR na pewno muszę to zgłosić, pytanie czy jeszcze gdzieś ze względu na wskazane wyżej strefy?

EDIT - scalenie


kuczy pisze:
NeXuS pisze:
Jak sobie chłop chce polecieć na starówce niekomercyjnie to mu UAVO potrzebne?


Tak.

Rekreacyjnie możesz latać tam, gdzie masz 100m od zabudowań oraz 30m od ludzi - dochodzą do tego jeszcze wszelakie strefy lotnisk oraz inne ograniczenia (np BOR) - ale tu starczy zainstalować na komórce aplikację droneradar która ci podpowie w jakiej strefie ew. jesteś. - chyba, że masz maszynę typu CX10 - w każdym razie lżejszą niż 600g - ale zgaduję, że pewnie chodzi o Phantoma.

Te 100m i 30m służą zachowaniu bezpieczeństwa - można mieć różne opinie na ten temat, ale mając ŚK UAVO i chcąc wykonać lot MUSISZ mieć np wykupione ubezpieczenie OC - nawet jak latasz rekreacyjnie - więc jakaś ochrona na wypadek szkód jest zapewniona. (piszę to abyś nie napisał - ale ja umiem latać. Wierzę, ze umiesz).
Ci którzy nie mają ŚK oczywiście też mogą wykupić OC - ale chyba mało kto to robi (znam jedną osobę).


Dokładnie chodzi o Phantoma. Mam wątpliwości ze względu na te strefy (CTR i R) o których pisałem.

Cytuj:
Podoba mi się, że zadałeś pytanie zanim odpaliłeś swojego drona w centrum Warszawy. Szacun.


Dzięki, zasadniczo wydaje mi się to dobrym tropem, ale jak widać po pierwszej odpowiedzi nie wszyscy chcą pomagać. W każdym razie dziękuje Tobie i NeXusowi za bardzie wyrozumiałe podejście.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 lut 2017, 16:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4638
Lokalizacja: Polska
azupak pisze:
Z punktu widzenia prawa nie ma takiego zakazu pod warunkiem zachowania 100m w poziomie od granicy zabudowy oraz 30m w poziomie od ludzi i pojazdow

Pominales
Cytuj:
Oczywiscie niezaleznie od miejsca w ktorym latamy nalezy respektowanic wszelkie strefy lotnicze i inne ograniczenia.
;-)

azupak pisze:
Mam wątpliwości ze względu na te strefy (CTR i R) o których pisałem.

Strefy R obowiazuja teraz jedynie nad parkami narodowymi.

Starowka jest poza strzefa 6km od lotniska, wiec Phantomem teoretycznie moglbys latac do max 100m AGL, ale wciaz masz tam ROL 48 (wiec musialbys miec zgode od BORu) oraz obowiazek zachowania wspomnianych 100m/30m od zabudowy/ludzi (co jest raczej trudno wykonalne w tym miejscu).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 lut 2017, 16:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 723
Lokalizacja: Warszawa
Między skarpą a Wisłą o odpowiedniej porze...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.