Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 04 gru 2020, 04:58

Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 778 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 03 wrz 2015, 22:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9213
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
ok 15 min z usb komputera i z ładowarki wbudowanej w aparaturę fq777, ok 13min mniej więcej.
Czas lotu do 5 min


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 13 wrz 2015, 10:52 
Offline

Rejestracja: piątek 14 sie 2015, 23:30
Posty: 1
Witam wszystkich

jestem tu nowy i zielony w temacie, dzięki temu forum stałem się posiadaczem CX-10, ale przy kupnie nie zauważyłem, że jest w MODE1, czy znajdzie się ktoś kto mi pomoże w przerobieniu na MODE2.
Z góry dziękuję i pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 wrz 2015, 17:29 
Offline

Rejestracja: czwartek 14 maja 2015, 18:08
Posty: 33
Podłączyłem do CX-10 baterie z hobbykinga, jakiś nanotech 160mAh

Podładowałem standardowym kabelkiem, sprawdzam napięcie a tu 4.55V

No to ja już wiem skąd te problemy że standardowa bateria się wylewa/pada (no chyba że ma elektronikę która odcina, ale standardowa bateria i tak słaba jest)...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 wrz 2015, 20:29 
Offline

Rejestracja: niedziela 09 sie 2015, 13:52
Posty: 6
Lokalizacja: Pruszków
Akumulator ori i zamienniki z BG mają zabezpieczenia. W oryginalnej "ładowarce" zamontowane są dwa rezystory, LED i tranzystor. W przypadku CX 10 napięcia pilnuje zabezpieczenie w aku. Sam kabel ładujacy ogranicza co najwyżej wartość prądu i sygnalizuje LEDem koniec jego przepływu o ile dobrze pamiętam. Jeżeli kolega dołączył aku bez zabezpieczeń to będzie finalnie występował uzyskany przez Ciebie efekt przeładowania :-(

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 wrz 2015, 20:43 
Offline

Rejestracja: niedziela 09 sie 2015, 13:52
Posty: 6
Lokalizacja: Pruszków
manyg1 pisze:
Akumulator ori i zamienniki z BG mają zabezpieczenia. W oryginalnej "ładowarce" zamontowane są dwa rezystory, LED i tranzystor. W przypadku CX 10 napięcia pilnuje zabezpieczenie w aku. Sam kabel ładujacy ogranicza co najwyżej wartość prądu i sygnalizuje LEDem koniec jego przepływu o ile dobrze pamiętam. Jeżeli kolega dołączył aku bez zabezpieczeń to będzie finalnie występował uzyskany przez Ciebie efekt przeładowania :-(

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka


Dodam jeszcze, że mi raz tylko elektrolit popłynął i to z mojej winy, ponieważ krzywo ułożyłem aku w skorupie i nie zamontowałem między PCB i bateryjką podkładki oddzielającej elementy. Potem było dociśnienie i chyba róg scalaka przebił opokowanie lipola - pośpiech. Nie twierdzę, że one na100% nie wylewają, ale ja nie miałem takich doświadczeń, więc tu złego słowa nie mogę powiedzieć. Mam 3 takie małe lipolki z zabezpieczeniami ori i zamienniki z BG i po najmniej 150 razy były ładowane i jest OK.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 wrz 2015, 18:01 
Offline

Rejestracja: czwartek 14 maja 2015, 18:08
Posty: 33
Mi oryginalny akumulator wylał może po 15 ładowaniach. Rozebrałem dopiero jak nie latał aby sprawdzić o co chodzi, trzeba było płytkę wyczyścić bo fabrycznie żadnej dodatkowej izolacji nie było. W sumie ktoś tutaj miał identyczny problem więc już wiedziałem co robić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 wrz 2015, 20:28 
Offline

Rejestracja: niedziela 09 sie 2015, 13:52
Posty: 6
Lokalizacja: Pruszków
Przemyć PSB - wiadomo. Pytanie czy przeprowadziłeś oględziny którędy wylał się elektrolit? Czy wyciek nastąpił przy elektrodach, czy może chińczycy przyczynili się do rozszczelnienia przy montażu statku? Może przyczyną był brak podkładki rozdzielającej płytkę od akumulatora?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 paź 2015, 07:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 paź 2014, 05:55
Posty: 163
Lokalizacja: Skalmierzyce / Kalisz / Ostrów
lexmark42 pisze:
Witam wszystkich

jestem tu nowy i zielony w temacie, dzięki temu forum stałem się posiadaczem CX-10, ale przy kupnie nie zauważyłem, że jest w MODE1, czy znajdzie się ktoś kto mi pomoże w przerobieniu na MODE2.
Z góry dziękuję i pozdrawiam


Witaj, przeróbka na mode2 jest możliwa ale niestety nie do wykonania bez ręki elektronika. Nie wiem, może software'owo dało by się przełączyć w jakiś sposób ale kwestia przełożenia sprężynki w mikro-gimbalach.

U mnie zakończyło się przelutowaniem gimbali (zamiana miejsc), odcięciem potencjometrów od płytki i mostkowaniem przewodów do odpowiednich kanałów, namęczyłem się z tym niemiłosiernie :evil:

_________________
FPV : X-Alien 500 / BadCat / ZMR250 / Delta 120 / Phantom 1.1.1 / Quadro S500 / Pioneer 1400 eleres AP
Classic: Delta 120 EDF / STS Awionetka / B737 / Lama v3 / CX10 / Hubsan i inne badziewie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 gru 2015, 12:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 maja 2015, 15:03
Posty: 63
Hej, posiadam CX-10 jakoś od września i do tej pory wszystko było w porządku, jedyne co w nim robiłem to wymiana silnika bo złamałem wał prostując go. No i latałem tak sobie nim dosyć intensywnie przez 2 miesiące, aż jakiś czas temu bateria odmówiła posłuszeństwa i brzdąc utrzymywał się w powietrzu już tylko 50s. Wymieniłem ją na nową ale gdy zacząłem latać on znowu po minucie lądował. Gdy go wyłączyłem i włączyłem z powrotem bez ładowania śmigał jak nowy i po minucie to samo i tak 4 razy aż wyładowałem baterię.
Może ktoś miał coś podobnego i wie czy z tym da się coś zrobić, bo wygląda na to że to nie wina baterii.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 gru 2015, 13:11 
Offline

Rejestracja: niedziela 09 sie 2015, 13:52
Posty: 6
Lokalizacja: Pruszków
Trzeba sprawdzić baterię czy aby napewno ma odpowiednią pojemność na jakiejś ladowarce modelarskiej. Jak to nie będzie bateria to któryś z silników pobiera w wyniku uszkodzenia zbyt dużo prądu - choć układ sterowania odcina zasilanie powyżej progu nadmiernego przeciażenia. Zacznij od sprawdzenia baterii.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 gru 2015, 22:18 
Offline

Rejestracja: środa 23 gru 2015, 22:11
Posty: 1
Dzień dobry Panowie,
Zaczynam własnie przygodę z dronami. Do tej pory miałem styczność z profesjonalnym UAV podczas przygotowywania pracy magisterskiej. Teraz zakupiłem Syme x8c i własnie cheersona cx10 do zabawy w mieszkaniu.
Mam do was pytanie ponieważ podejrzewam iż model pochodzi ze zwrotu lub reklamacji a sprzdawany był jako nowy. Kwestie które o tym świadczą
- modelu czasami po twardym lądowaniu jakby zawiesza się. Tzn ląduje na plecach i nie wyłacza silników pomimo gałki gazu wcisniętej do minimum, kręcą sie dwa śmigła. Wyłacza się dopiero po wyłaczeniu na modelu - ten objaw niepokoi mnie najbardziej. Czy spotkaliście się z tym wcześniej?
- na jednym z ramion widnieją ślady po podważaniu górnej pokrywy jakgdyby ktoś majstrował tam ostrym narzędziem - chyba raczej nie możliwe żeby coś takego powstało po upadku?
- brak załączonego śrubokręta

Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 sty 2016, 20:50 
Offline

Rejestracja: środa 16 gru 2015, 09:11
Posty: 130
wie ktoś jak zmienić w kontrolerze do cx-10 z mode1 na mode2? ;-)

_________________
Pozdrawiam, Antoni.
Turnigy 9X+ eLeReS MOD
Quanum v2+ fox800 (partom800 z BG)
RIP Bixler 1.1 [*]
SkySurfer 1400 + Sony Superhad 600tvl + KFC32FTB v2 + GPS G9 z Glonass [w trakcie]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 sty 2016, 20:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12745
Lokalizacja: Mikoszewo
Nie wiem jak najnowsze CX'y ale ten którego mam (roczny mniej więcej) nie przewiduje możliwości zmiany MODE...

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 sty 2016, 20:59 
Offline

Rejestracja: środa 16 gru 2015, 09:11
Posty: 130
Verid pisze:
Nie wiem jak najnowsze CX'y ale ten którego mam (roczny mniej więcej) nie przewiduje możliwości zmiany MODE...

Wiem, że z kontrolera się nie da, chodzi mi o to czy ktoś ręcznie zmieniał mode1 na mode2 poprzez rozkręcenie obudowy ;-)

_________________
Pozdrawiam, Antoni.
Turnigy 9X+ eLeReS MOD
Quanum v2+ fox800 (partom800 z BG)
RIP Bixler 1.1 [*]
SkySurfer 1400 + Sony Superhad 600tvl + KFC32FTB v2 + GPS G9 z Glonass [w trakcie]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 sty 2016, 21:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12745
Lokalizacja: Mikoszewo
Ktoś na pewno, wariatów nie brakuje :mrgreen:

http://www.jakeselectronics.net/project ... ncx-10.php

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 778 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.