Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 26 kwie 2017, 05:07


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: czwartek 31 sty 2013, 00:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 08 gru 2011, 18:24
Posty: 799
Lokalizacja: UK - West Sussex
StRess pisze:
Rozumiem, że śruba nie będzie teraz ocierać o elementy ramy i blokować się, powodując rozkręcanie nakrętki samohamownej. Albo źle rozumiem ;)

Jest tak jak mówisz. Można też nawiercić trochę lewa stronę i pomiędzy elementami żeby trochę schować łożyska, ale szczerze? Teraz mogę ustawić lekki opór i kompletne zero luzów. A co najważniejsze - po lotach jest także kompletne zero luzów.

_________________
Od śmigła... Sławek
Mój Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 31 sty 2013, 20:13 
Offline

Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 10:57
Posty: 55
Lokalizacja: Grudziądz
No i masz... Problem rozwiązany. Zacząłem od najprostrzego, czyli wyszedłem z apką z pokoju... i to wszystko :D W odległości mniejszej jak 3 metry od odbiornika / KK mój nadajnik sieje na jedno, albo drugie, albo obydwa na raz - w zależności od tego co podłączę. Wcześniej oddalałem apkę na około 2 metry od modelu i drganie nie ustępowało. W trochę większej odległości odbiornik przestaje głupieć, to samo w przypadku KK, chociaż w tym przypadku nie wiem jaki związek ma sygnał siany przez transmiter i niepodłączona do niczego oprócz pakietu i serwa płytka KK... po wyłączeniu TX płytka się uspokaja. Jakby mi to ktoś powiedział to bym go wyśmiał chyba...
Dziękuję Wam serdecznie za pomoc!

Jeszcze tylko czekam na kamerkę i pierwsze FPV przede mną - sprzęt mam już cały skompletowany!

_________________
Pozdrawiam, Michał

Tricopter: RCExplorer 2.6 copy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 03 lut 2013, 23:01 
Offline

Rejestracja: czwartek 17 sty 2013, 18:42
Posty: 82
Lokalizacja: Laskowa
Witam.

W moim "autorskim" rozwiązaniu ogonka w TRI, ruchy "podstawki" silnika będą około -45 do +45 stopni. Czy to wystarczy, czy mam kombinować nad powiększeniem tego zakresu ? Mój ogonek "wisi" na okuciu od helika 450. TRI jeszcze nie ulotniony, więc nie mogę się sam przekonać :).

_________________
pozdrawiam, Bernard

KDS 450 Quiet FBL Tarot ZYX-S
250 na KFC32
TRIZufik na KFC32 z OSD - Wodnik Szuwarek
Tx KDS K-7XII (2.4 GHz i eLeReS)
Phoenix RC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 04 lut 2013, 04:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 08 gru 2011, 18:24
Posty: 799
Lokalizacja: UK - West Sussex
Też mam tyle. Nie sam zakres wychyleń jest istotny, ale także szybkie serwo i podniesione EXPO i/lub RATE na kanale serwa. No i dużo też zależy od długości ramion.

_________________
Od śmigła... Sławek
Mój Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 04 lut 2013, 10:29 
Offline

Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 10:57
Posty: 55
Lokalizacja: Grudziądz
No i przede wszystkim jednemu wystarczy, drugiemu nie. Zależy, do czego chcesz go wykorzystać - czy chcesz kręcić fikołki czy potrzebujesz spokojnej maszyny do kręcenia amatorskiego video. Ja u siebie mam około 50st.

_________________
Pozdrawiam, Michał

Tricopter: RCExplorer 2.6 copy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 17 lut 2013, 16:47 
Offline

Rejestracja: sobota 16 lut 2013, 17:39
Posty: 85
Lokalizacja: Oslo
hej.
To moj pierwszy post na tym forum wiec witam serdecznie.

Zbudowalem praktycznie identyczny tricopter ale z KK2.0. Ale mam problem z tym tylnim sterem i serwem.
Ogolnie to po starcie copter kreci mi sie wokol osi strasznie i nie jestem w stanie go opanowac.
Czy jest jakas ogolna zasada budowy tego steru? Np ustawienie serwa w jakis konkretny sposob albo czegos w FC?

z gory dzieki za odpowiedz...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 17 lut 2013, 18:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 08 gru 2011, 18:24
Posty: 799
Lokalizacja: UK - West Sussex
Z tego co piszesz wynika, że masz odwrotnie ustawiony rewers serwa i to zamiast kontrować, to dokłada jeszcze obrotów. Rewers zmieniasz w apce na kanale serwa.
Patrząc od tyłu serwo powinno się pochylać w stronę wychylenia drążka ogona. Zakładam, że pozostałą całość dobrze spiąłeś.
Podaj więcej szczegółów, jak masz to wszystko poustawiane. damy radę coś wymyślić.

BTW. Heh, w Oslo jest gdzie pokręcić ładne widoczki :mrgreen:

_________________
Od śmigła... Sławek
Mój Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 17 lut 2013, 19:10 
Offline

Rejestracja: sobota 16 lut 2013, 17:39
Posty: 85
Lokalizacja: Oslo
hm ogolnie reakcja na ruch manetka RUD jest w odpowiednim kierunku.
ale.. i teraz nie wiem czy ogolnie tak to powinno dzialac ale:
gdy tricopter jest spoziomowany i przeprowadzona jest kalibracja sensorow to gdy dam troche gazu tak na 20% to serwo zaczyna z jakiegos powodu wychylac ten tylni silnik w lewo chociaz tri lezy na stole identycznie jak po kalibracji...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 17 lut 2013, 19:20 
Offline

Rejestracja: sobota 16 lut 2013, 17:39
Posty: 85
Lokalizacja: Oslo
co do tego ruchu w lewo to jest on constant w lewo i dosc powoli..
mozna tak zrobic zeby RUD reagowal tylko na moj ruch manetka czy ogolnie FC sam tez czesciowo tym steruje?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 17 lut 2013, 20:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 08 gru 2011, 18:24
Posty: 799
Lokalizacja: UK - West Sussex
FC steruje serwem jedynie wtedy, gdy model zmienia położenie bez twojego udziału (wiatr, samoistne "pływanie"). Jest to analogiczne działanie do żyra w heliku, gdy serwo przeciwdziała np. znoszeniu przez wiatr ogona. Ruchy serwa mogą być nawet bardzo szybkie i krótkie, ale zawsze dążą do powrotu ogona na miejsce, a nie powiększania odchyłki.
Samoistne przestawianie serwa wskazuje na problem z samym FC. Możliwe że jest to związane z czułością tego kanału i FC nie odbierając pozycji jako stabilnej przesterowuje serwo "szukając"...
Nie znam na razie tego kontrolera, w wolnej chwili poszukam manuala żeby poszukać gdzie może być problem.

EDIT: Znalazłem manuala i w ""Mixer Editor" coś takiego: "Rudder item: Amount of rudder/yaw command. Usually 100%. Use a positive value for a CW spinning propeller, and negative for a CCW spinning propeller."
Czyli wartość dodatnia jest dla śmigieł prawych, a ujemna dla lewych. Jaką ty masz wartość i śmigła?
Poza tym kolejna pozycja "Offset" powinna być w okolicach 50%.

Aby uprościć i skrócić szukanie, może podasz jakie robiłeś ustawienia? No i czy jesteś absolutnie pewny, że wszystko podpiąłeś prawidłowo do FC?

_________________
Od śmigła... Sławek
Mój Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 17 lut 2013, 22:16 
Offline

Rejestracja: sobota 16 lut 2013, 17:39
Posty: 85
Lokalizacja: Oslo
mam takie ustawienia
https://www.dropbox.com/s/zo7po747qpu2k ... .10.24.jpg
https://www.dropbox.com/s/g2744wgny2wzr ... .10.53.jpg
https://www.dropbox.com/s/ewu6m4fdzam5l ... .11.01.jpg
https://www.dropbox.com/s/knqz9rciytj6j ... .11.10.jpg


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 17 lut 2013, 22:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 08 gru 2011, 18:24
Posty: 799
Lokalizacja: UK - West Sussex
No fajnie, ale co jest gdzie wpięte?
No kurcze szklana kula mi się zużyła i nie wywróżę nic więcej. Zaraz wątek urośnie do kilkudziesięciu postów.
Chcesz aby tak złożona konstrukcja zadziałała, chcesz konkretów a przecież ja nic nie wiem oprócz twoich zdawkowych paru danych. :roll:
Na razie to mi wygląda, że pod kanał 4 masz wpięte serwo. Ale to było ostatnie zadanie szklanej kuli...
Podaj dokładnie co gdzie podpiąłeś, jak zasiliłeś FC, z czego, jaką masz aparaturę, reglery, serwo...
Wszystko może mieć znaczenie :!:

_________________
Od śmigła... Sławek
Mój Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 18 lut 2013, 07:01 
Offline

Rejestracja: sobota 16 lut 2013, 17:39
Posty: 85
Lokalizacja: Oslo
Ok. Wrócę z pracy to zacznę wszystko od początku...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 18 lut 2013, 09:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 07 lut 2012, 10:29
Posty: 260
Lokalizacja: Hamburg
To nie jest problem z rewersami w apce, tylko z reversem gyra w KK. Poszukaj w sieci jak odwrocic gyro dla osi Yaw i powinno pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 18 lut 2013, 12:44 
Offline

Rejestracja: sobota 16 lut 2013, 17:39
Posty: 85
Lokalizacja: Oslo
Wydaje mi się ze to tez nie jest kwestia gyro. Wszystko niby działa poprawnie tylko ten samoistnie ruch RUD w lewo wszystko psuje...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.