Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 15 sty 2021, 22:10

Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 12 sty 2021, 21:05 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2020, 20:54
Posty: 12
Lokalizacja: Lubań
Witam Panowie, dzisiaj przyszedł mi dron mobula 7 , niestety mam problem ze zbindowaniem go z taranisem.
Na taranisie zrobiłem sobie kopie ustawień poprzedniego drona i binduje według instrukcji:

-podłączam mobule do usb , trzymam przycisk bindowania i włączam usb do zasilania ( w moim wypadku powerbank)( naciskam jeszcze raz bind na dronie i diody zaczynaja szybciej mrygac, wqedlug instrukcji niby dron jest gotowy do zbindowania )
-następnie wybieram w taranisie bnd, ch1-8 telem off, zaczyna pikac

no i według instrukcji mobula powinna z szybkiego miganie diod zmienić na ciągle, niestety nic się nie dzieje i margaja wszystkie diody a dron nie laczy sie z aparatura:/
proszę o pomoc.

Tak samo nie moge polaczyc drona z betaflight, tak jakby go nie widziało, probowalem zmiany kabla i dalej nic ...

poprzedniego drona ustawiali mi przy zakupie z aparatura dlatego jestem zielony :/.

ps. proszę o wyrozumiałość :)


20210112_205115.jpg
20210112_205115.jpg [ 145.75 KiB | Przeglądany 222 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 sty 2021, 07:30 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 115
Lokalizacja: lubuskie
Podejrzewam, że aparatura jest w wersji europejskiej EU LBT (na tyle aparatury powinna być okrągła nalepka EU LBT), a dron jest FCC. Ewentualnie w aparaturze powinna być opcja Frsky D8 (nie D16) i wtedy powinno się udać zbindować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 sty 2021, 21:12 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2020, 20:54
Posty: 12
Lokalizacja: Lubań
20210113_210907.jpg
20210113_210907.jpg [ 172.14 KiB | Przeglądany 151 razy ]
Na apraraturze faktycznie pisze EU LBT , a co do drona to nie wiem. d8 i d16 czy chodzi ci o to co jest widoczne na zdjeciu ?
probowalem na kazdym i nie chce sie polaczyc, moze jest problem z nadpisaniem kolejnego drona ( chodzi o to ze ustawienia i model skopiowalem z poprzedniego drona ktory kupilem RTF , na zdjeciu F15 pozycja 1.


20210113_211112.jpg
20210113_211112.jpg [ 150.59 KiB | Przeglądany 151 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 sty 2021, 21:22 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 551
Lokalizacja: Biała Podlasla
Nie. Chodzi o opcję wyżej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 sty 2021, 07:31 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 115
Lokalizacja: lubuskie
zobacz czy możesz ustawić mode D8 jak na zdjęciu niżej

Obrazek

Tak to wygląda w aparaturze QX7


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 sty 2021, 08:43 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lut 2015, 20:29
Posty: 425
Lokalizacja: wlkp
hm. nie wiem czy po drodze zmieniali cos, bo to chyba starszy model, ale tutaj procedura bindowania (tak od 1:30) wyglada inaczej

ale poza tym, dziwne jest, ze nie widzisz drona w betaflight - na pewno FC jest sprawny?

_________________
#czasami bez ogonkow
flota 75mm-250mm +Mini2 +MavicAir +XK X380 +a moze hexa?
RX: QX7, X-Lite, +frsky +eleres +multiprotocol
Gogle: FS HD3, DJI FPV+caddx, Skyzone 04X
4x4: A979, reely core, remo, feiuye, abs ab1, trx merv, trx pede, trx tmaxx elekt.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 sty 2021, 09:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 paź 2018, 08:04
Posty: 46
Lokalizacja: Mielec, Dębica
Raczej na pewno musisz do odbiornika RC w dronie wgrać firmware w wersji europejskiej (.frk) i wtedy ci się na pewni zbinduje (musi być zgodność wersji firmwera w nadajniku i odbiorniku - sam to ostatnio przerabiałem). Musi być nie tylko zgodność wersji (europejska (.frk), amerykańska (.fcc) ale i oznaczenia np. 2.1.
Ja ostatnio 2 dni walczyłem a powód był prosty, w Taranisie miałem firmwer w wersji 1.1.3 a w odbiorniku 2.1.0 i dopiero zamiana w Taranisie na 2.1.1 przyniosła oczekiwany efekt.

_________________
Twin Star 2, Spektrum DX9, Taranis X9D plus - OSD+AP+GS by PitLab, Fox 1.2, eLeReS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 sty 2021, 09:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8920
Lokalizacja: Polska
Panowie, najpierw to nalezaloby ustalic jaka konkretnie wersje Mobuli kaczor zakupil. Z niewyraznego zdjecia instrukcji w jednym z poprzednich postow wyglada mi ze to model z odbiornikiem na SPI, wiec wgrywanie firmware jest tutaj bezcelowe. Trzeba zaczac od sprawdzenia jak jest skonfigurowany odbiornik w BF i dopiero wtedy proponowac recepte. Moze sie okazac ze sprzedawca sie pomylil i to nawet nie jest FrSky tylko DSMX lub Flysky.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 sty 2021, 19:21 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2020, 20:54
Posty: 12
Lokalizacja: Lubań
Zmieniałem tak jak proponowaliście na d8 i tez nic nie działało.
Tak jak pawelsky napisałes i co widac na zdjeciu ,,FLYSKY" :/
niestety nie wiedziałem o tym ze dron konkretnie musi byc pod FRsky zeby mogł działąc, ale czy napewno to jest przyczyna ?
Jezeli tak to dziekuje i przepraszam wszystkich zainteresowanych, od jutra siadam do lektury o odbiornikach , nadajnikach i całej reszty zanim znow o cos zapytam.
Swoja droga prosilbym o podesłanie jakiejś sensownej lekturki o FPv , betaflight itp. dla całkiem poczatkujacych zebym nie tylko mogl sobie latac ale w razie potrzeby ustawic co trzeba.


20210114_191155.jpg
20210114_191155.jpg [ 148.33 KiB | Przeglądany 62 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 sty 2021, 22:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8920
Lokalizacja: Polska
kaczor3752 pisze:
Tak jak pawelsky napisałes i co widac na zdjeciu ,,FLYSKY" :/
niestety nie wiedziałem o tym ze dron konkretnie musi byc pod FRsky zeby mogł działąc, ale czy napewno to jest przyczyna ?

Tak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.