Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 21 wrz 2019, 12:55

Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 10 wrz 2019, 17:38 
Offline

Rejestracja: środa 23 sty 2019, 14:28
Posty: 27
Czesc,

Po raz kolejny Potrzebuje Waszej porady. Mam fatsharki hdo z rapidfire a na dronie rush tank (vtx) i borykam sie z bardzo słabym zasięgiem. Dosłownie tracę obraz po odejściu kilku kroków. Zmiana kanałów i band na niewiele się zdaje.
Anteny jakie mam to na dronie foxeer (na okularach foxeer lollipop 3 i realacc triple feed patch.
Wszystko rhcp.
Dodam ze zmiana mocy nic nie daje.
Jakieś pomysły co z tym zrobić? Zmiana anten, ustawień ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 wrz 2019, 18:31 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 411
Lokalizacja: Biała Podlasla
Pytania:

1. Zasięg ucieka na ziemi?
2. Jaką moc i jak ustawiłeś w vtx?
3. Jak zasilasz vtx?
4. Możesz pokazać jak wyglądają złącza anten w vtx, module fatsharka i samych antenach?
5. Czy jesteś pewny, że Twój pigtail do vtx jest sprawny? To, że jest nowy nie znaczy, że sprawny.
6. Czy kiedykolwiek wlaczales vtx bez anteny lub pogtaila?
7. Pokaż jak masz to wszystko połączone.
8. Pokaż w jakiej okolicy sprawdzasz.

Oczywistą oczywistość, że próbowałeś na innych antenach mogę pominąć? :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 wrz 2019, 19:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 645
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
to co wyżej + sprawdziłeś czy nie masz włączonego pitmode?

_________________
Hangar: De Stik x2.5
ZOHD Dart na sterydach vmax 200km/h
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 wrz 2019, 21:16 
Offline

Rejestracja: środa 23 sty 2019, 14:28
Posty: 27
1. Zasięg ucieka na ziemi. W locie jeszcze nie miałem kiedy tego sprawdzić. Dosłownie musze być przy dronie, odwracam głowe i po zasięgu.
2. Moc obecnie ustawiona na 800 mW, ustawiane było w osd (lub można przyciskami).
3. Zasilacz w vtx? nie rozumiem pytania? Podłączone do mamby F7
4. Zdjęcia moge wrzucić jutro, dzisiaj nie mam już jak tego rozkręcić
5. Pigtail jutro będe miał na zmiane
6. Tu niestety masz rację i włączałem bez anteny vtx, co prawda na dosłownie kilka sekund ale jednak. Jeszcze wtedy nie miałem wiedzy o tym, że tak nie można :(
Anteny zmieniałem z tych co mam, czyli lollipop 3 do rapidfire i do drona ale różnica niewidoczna

Pitmode jest wyłączony


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 wrz 2019, 21:27 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 411
Lokalizacja: Biała Podlasla
3. Jak zasilasz vtx, nie zasilacz. Tor zasilania chciałbym zobaczyć.

6. Dlaczego nie wspomniałeś o tym w pierwszym poście?
Nie znalazłem nigdzie info o zabezpieczeniach w tych vtx (bo dokładnie nie napisałeś jaki masz konkretnie, albo ja za dużo znajduję pod tą nazwą) ale wstępnie objawy wskazują na drogę do kosza dla tego vtx właśnie z powodu 6.

Ponadto jeszcze wielu anten od odbiornika nie wolno zakładać do nadajnika.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 wrz 2019, 21:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12329
Lokalizacja: Mikoszewo
df2 pisze:
Ponadto jeszcze wielu anten od odbiornika nie wolno zakładać do nadajnika.

O tym nie słyszałem - rozszerzysz?

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 wrz 2019, 21:47 
Offline

Rejestracja: środa 23 sty 2019, 14:28
Posty: 27
Ajajajaj :( czyli lipa
Nie wspomniałem bo dopiero gdy o to zapytałeś sięgnąłem pamięcią domontazu i faktycznie chyba raz go włączyłem. Wielka szkoda...
Zasilam go z mamby 9V


B0C1D1F2-9501-4F20-A3D7-B9506EEDCF4F.jpeg
B0C1D1F2-9501-4F20-A3D7-B9506EEDCF4F.jpeg [ 71.13 KiB | Przeglądany 517 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 wrz 2019, 22:01 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 411
Lokalizacja: Biała Podlasla
Odnośnie pytania kolegi Verid. Chcialbym żeby ktoś zdementował moje rewelacje, ale...

Kupiłem kiedyś 2 patch tego typu:
https://abc-rc.pl/product-pol-5388-Ante ... iegow.html - ale nie pamiętam czy to był ten model.
I najprawdopodobniej nią ubilem boscama 200mw. Owszem obraz był ale już nie tak daleko jak wcześniej na bacikach.
Powrót do bacikow też był już z kiepskim wynikiem.
Drugi boscam z bacikiem działa tam chyba do tej pory w tandemie z odbiornikiem boscama z taką panelówką jako odbiorczą do kamery stacjonarnej na odległości ok 500m (nisko) vs częsty brak obrazu na 2 bacikach, w zależności od wiatru w krzakach.

Natomiast

https://abc-rc.pl/product-pol-5255-Ante ... 2-szt.html

W opisie mamy info, że tej odbiorczej nie wolno zakładać do nadajnika.


Nie zakładam już do nadajnika vtx żadnej anteny przy której wyraźnie nie napisali, że jest do vtx


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 wrz 2019, 16:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 645
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
A próbowałeś uzbroić koptera i dopiero sprawdzać zasięg? Czasami tak jest, że niby pitmode wyłączony i wszystko git ale tak naprawdę pit mode wyłącza się dopiero po uzbrojeniu (widziałem taki problem na fb kilka razy)

_________________
Hangar: De Stik x2.5
ZOHD Dart na sterydach vmax 200km/h
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 wrz 2019, 17:03 
Offline

Rejestracja: środa 04 wrz 2019, 18:23
Posty: 34
Lokalizacja: GB
A może słabe dopasowanie, swr tanich anten rx? Może zwiększenie ilości listków zwiększa czułość kosztem gorszego swr? Ale tu by się musieli wypowiedzieć eksperci od anten. Na forum kilku ich jest.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 wrz 2019, 19:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 wrz 2016, 15:45
Posty: 224
Lokalizacja: Sierpc
Majk99 pisze:
niby pitmode wyłączony i wszystko git ale tak naprawdę pit mode wyłącza się dopiero po uzbrojeniu

pewnie masz na myśli ustawienie:
Kod:
set vtx_low_power_disarm = ON

Jednak autor temat nic nie wspomina, że taką opcję ustawiał. Domyślnie ta opcja jest wyłączona.

Ojciec, niestety wiele nadajników po podłączeniu zasilania bez założonej anteny - zostaje trwale uszkodzona.
Niektóre nadajniki mają zabezpieczenia, inne nie. Jak masz szczęście - nadajnik za wiele nie ucierpi. Jednak często wystarczy kilka sekund zasilania bez anteny i... no właśnie nadajnik już nie będzie w stanie emitować takimi mocami, jak wcześniej.

_________________
Mój blog - hellodronerc.pl
hellodronerc na kanale YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 wrz 2019, 20:21 
Offline

Rejestracja: środa 23 sty 2019, 14:28
Posty: 27
Majk99,
Po uzbrojeniu jest tak samo.
Adriee,
Masz racje, ta opcja jest wyłączona.
Trudno, człowiek uczy się całe życie. Jutro będę miał nowy nadajnik wiec sprawdzę czy będzie poprawa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 wrz 2019, 11:59 
Offline

Rejestracja: środa 23 sty 2019, 14:28
Posty: 27
Sprawa się wyjaśniła. Po zamontowaniu nowego nadajnika wszystko jest ok. Czyli staryniestety wędruje do kosza...
Dzięki wszystkim za pomoc!!!
P.s. Czy to normalne, ze ten nadajnik się tak grzeje?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 wrz 2019, 15:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9101
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Tak, mała powierzchnia, duża moc = musi się grzać.
Nie baw się na ziemi na najwyższych mocach, to się nie usmaży.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.