Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 17 lis 2018, 00:00


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek 18 paź 2018, 21:55 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 wrz 2018, 11:08
Posty: 3
Lokalizacja: Krzywda
Witam Wszystkich:)

Od niedawna zacząłem przygodę z 250 na ramie zmr250 i mam kilka pytań.
Posiadam kontroler naze32 rev6 10dov i jak wiadomo w najnowszym oprogramowaniu cleanflight magnetometr nie działa.
Wgrałem wersje 2.0.5 i mag zaczął być wykrywany przez cleanflighta lecz znowu nie wykrywa pamięci flash.

Druga sprawa, mam podłączony kontroler przez IBUSa na UART2, pytanie czy mogę jakoś podłączyć GPSa czy jednak potrzeba jest zmiany FC na coś z trzema UARTami?

Trzacia, jak aktywować bądź znaleźć opcję G-tune/autotune aby wypidować drona.

I jeszcze opcja mode mag, po aktywacji podczas lotu, nie widać różnicy i dron zmienia swoje położenie względem osi y.

Pozdrawiam i proszę o porady z waszej strony:)
Mateo26108

_________________
Aktualny sprzęt:
ZMR250 TAROT2204 ESC BLHELI-S 25A 1550mAh
Mateo26108


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 paź 2018, 23:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1373
Lokalizacja: Lubelskie
1 i 2 Jak Cleanflight to nie GPS, jak GPS to nie Cleanflight tylko iNAV. Jak masz wolny UART to możesz podłączyć jak nie to nie - proste.
Co do kompasu to najlepiej go wyciąć z płytki i podłączyć przez I2C zewnętrzny, czy to z GPS czy po prostu luzem. Chociaż o ile mnie pamięć nie myli jak kupisz inny kompas niż ten wbudowany w NAZE to iNAV sobie poradzi :-)

Tu masz odpowiedzi na większość kolejnych pytań: https://github.com/iNavFlight/inav/wiki

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 paź 2018, 09:19 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 wrz 2018, 11:08
Posty: 3
Lokalizacja: Krzywda
W iNAV na mojej naze nie mogę ustawić protokołu po IBUS, nie wiem czy coś źle robię?

_________________
Aktualny sprzęt:
ZMR250 TAROT2204 ESC BLHELI-S 25A 1550mAh
Mateo26108


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 paź 2018, 12:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3906
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Zacznij od wymiany naze32 na jakiś normalny FC z F4 albo F7 gdzie działa aktualna wersja iNav, a nie zabytkowa.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 paź 2018, 13:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6620
Lokalizacja: Polska
Głuś pisze:
Jak masz wolny UART to możesz podłączyć jak nie to nie - proste.

Sa jeszcze soft seriale :-)

pma_ pisze:
Zacznij od wymiany naze32 na jakiś normalny FC z F4 albo F7 gdzie działa aktualna wersja iNav, a nie zabytkowa.

Pytanie do czego potrzebuje GPSa, jak do navigacji to oczywiscie iNav, jak do logowania pozycji, to Naze32 wystarczy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 paź 2018, 14:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3906
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Dobre pytanie ale po osobie początkującej spodziewam się raczej potrzeby RTH niż mania logów z nawigacji. BTW nowy betaflight tez ma RTH i to bez kompasu :)

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 paź 2018, 16:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1373
Lokalizacja: Lubelskie
pma_ pisze:
Sa jeszcze soft seriale :-)


no ja tak zbiorczo ująłem myślami :-D

pma_ pisze:
nowy betaflight tez ma RTH i to bez kompasu :)


ooo to ciekawe, wiem że w parapetach od dawna miał :-) testowałeś?

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 paź 2018, 17:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3906
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Głuś pisze:
pma_ pisze:
nowy betaflight tez ma RTH i to bez kompasu :)


ooo to ciekawe, wiem że w parapetach od dawna miał :-) testowałeś?


Od kiedy BF nadaje się do samolotów?
W samolotach nie ma problemu z kierunkiem bo (prawie) zawsze lecą do przodu w copterach jest inaczej.
W BF nie testowałem ale jest parę filmów na YT.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 paź 2018, 10:08 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 wrz 2018, 11:08
Posty: 3
Lokalizacja: Krzywda
pawelsky pisze:
Głuś pisze:
Jak masz wolny UART to możesz podłączyć jak nie to nie - proste.

Sa jeszcze soft seriale :-)


Dzięki za odpowiedzi a możecie mi coś więcej o tych soft serialach powiedzieć?
Zależy mi na IBUS bo posiadam flysky i6 przerobiony na 10 kanałów.

_________________
Aktualny sprzęt:
ZMR250 TAROT2204 ESC BLHELI-S 25A 1550mAh
Mateo26108


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 paź 2018, 11:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3248
Lokalizacja: Olsztyn
Mateo26108, polecam google.php i hasło soft serial

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 paź 2018, 22:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3906
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Softserial może nie wyrobić, zmień to FC na mniej zabytkowe

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 paź 2018, 00:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6620
Lokalizacja: Polska
pma_ pisze:
Softserial może nie wyrobić, zmień to FC na mniej zabytkowe

Wyrobi, do GPSa 19200 wystarczy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.