Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 21 maja 2018, 21:59


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 11 lut 2018, 23:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 11 lut 2018, 21:32
Posty: 37
Lokalizacja: Warszawa
Cześć, to mój pierwszy post i chciałbym się przywitać na forum :) Jedno z moich hobby to elektronika, mam spore doświadczenie w machaniu lutownicą - wcześniej budowałem masowo wzmacniacze audio, lampowe, tranzystorowe i gitarowe-lampowe, od czasu do czasu bawiłem się z mikrokontrolerami programowaniem w BASCOM i elektroniką smd (sterowniki do automatyki), oraz wiele innych mniej/bardziej przydatnych pierdół.

Moją przygodę z dronami chciałbym rozpocząć od budowy TBS Discovery PRO (czyli wersja z PCB) - bo mi się podoba, mam gopro5 i chciałbym nauczyć się kamerowania z drona. Mam już silniki, sterowniki silników no i upatrzoną ramę. Pojawił się jednak szereg pytań:

Zauważyłem że drony z gimbalem i ogólnie drony do kamerowania (nie racingowe) przeważnie sterowane są z układu dji naza np. w wersji lite.

1. Czy to jedyna słuszna opcja (tzn najlepsza wydajnościowo/masowo/cenowo)?
2. Czy da się złożyć takiego drona bardziej na piechotę (tzn kupowanie oddzielnie różnych modułów sterowania)? Patrząc na manuala to naza lite wydaje się być dziecinnie prostym rozwiązaniem - prawie jak budowanie klocków.
3. Czy taki układ zastępuje płytę główną (core) wszystkie czujniki i obsługę lotu? W zasadzie pytanie tożsame z 2.

Pytania dotyczące ramy Discovery Pro (PCB)

4. Czy rama Discovery Pro jest kompatybilna z innymi cześciami niefirmowymi? (widziałem na fotach że raczej tak, ale wolę podpytać)
5. TBS Core to dedykowany do tej ramy układ sterowania dronem? Musi być taki?
6. Jak rozumiem nie potrzebny TBS Core gdy zdecyduje się na Nazę (bo naza ma w sobie kontroler lotu)?
7. Jeśli tak, to czy montaż Naza Lite nie sprawi, że 3/4 obwodów pcb ramy będzie bezużytecznych, a zagości i tak dżungla kabli? Widziałem, że TBS Core ma specjalny socket na ramie.

Na chwilę obecną to tyle, z góry dziękuję za odpowiedzi! :-D

_________________
Pozdrawiam!
Paweł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 06:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11294
Lokalizacja: Mikoszewo
Recon pisze:
Cześć, to mój pierwszy post i chciałbym się przywitać na forum

Powitalnia jest tu: viewtopic.php?f=42&t=1643
Recon pisze:
chciałbym nauczyć się kamerowania

To się nazywa filmowanie. Kamerują janusze i kameruny.

Co do pytań:
Ad.1 Nie jedyna ale bodaj najprostsza pod względem konfiguracyjnym
Ad.2/3 Nie ma "różnych modułów sterowania" na pokładzie jednego koptera. Poczytaj o budowie tych urządzeń to ci się troszkę rozjaśni. Masz jeden kontroler lotu (FC) i jeden odbiornik (mogą być zintegrowane) i to jest podstawa jeżeli chodzi o sterowanie wielowirnikowcem. Do tego możesz dokładać różne peryferia (OSD, czujnik prądu itp) w zależności czy wybrane FC na to pozwala. Kwestia napędu to osobna sprawa.
Ad.4/5/6/7 Nie ma potrzeby kupować oryginalnego Discovery Pro. Klon będzie tańszy i na pewno nie będzie robił problemów z częściami nie-TBS. Fakt, będzie to wymagało dodatkowego okablowania ale jako osoba z obyciem w elektronice z pewnością będziesz w stanie to schludnie poukładać.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 09:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 11 lut 2018, 21:32
Posty: 37
Lokalizacja: Warszawa
Verid pisze:
Recon pisze:
Cześć, to mój pierwszy post i chciałbym się przywitać na forum

Powitalnia jest tu: viewtopic.php?f=42&t=1643
Recon pisze:
chciałbym nauczyć się kamerowania

To się nazywa filmowanie. Kamerują janusze i kameruny.


Widzę, że standardy elektrodowe :mrgreen: joke!!

Dziękuję bardzo za odpowiedź, szybka i konkretna. Doczytam sobie jeszcze o kontrolerach lotu itp. Chciałbym jednak pociągnąć temat Discovery Pro - wstyd się przyznać, ale mam 'fioła' na punkcie wyglądu zewnętrznego i porządku, dlatego ten model ramy zwyczajnie najbardziej przypadł mi do gustu (Ładny napis Discovery, złote metalizacje, dobrze wykonane PCB itp.). Dlatego +/- ponawiam pytanie - Czy dało by się jakoś pożenić sensownie (pod względem okablowania) tę ramę z Naza Lite? Mam tu na myśli głównie przeciąganie strategicznych przewodów do tego socketa dedykowanego do TBS Core.

EDIT: Tutaj znalazłem coś takiego i wygląda sensownie (jedynie co to poskracać niektóre przewody). Tylko po co tam jest ta złota kostka w prawym górnym rogu ramy?

Obrazek

_________________
Pozdrawiam!
Paweł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 11:09 
Offline

Rejestracja: środa 11 mar 2015, 18:21
Posty: 132
To jest shield zalutowany na tbs core, dawno temu coś takiego stosowali do pozbycia się zakłócen z becow itp... Nie wiem jak to wygląda w obecnej konstrukcji Discovery pro


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 11:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 11 lut 2018, 21:32
Posty: 37
Lokalizacja: Warszawa
To po co w tam jest TBS Core skoro wszystko obsługuje w zasadzie Naza? Znalazłem nawet taki schemat i nie rozumiem po co tam core.

Obrazek

_________________
Pozdrawiam!
Paweł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 11:31 
Offline

Rejestracja: środa 11 mar 2015, 18:21
Posty: 132
Core to regulatory 5v, 12v i być może current meter oraz zworki do wybrania odpowiednich napięć dla kamery czy vtxa,l


Edit: jednak rezystor do current meter jest na 0cb obok padow lutowniczych lipola


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 11:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 11 lut 2018, 21:32
Posty: 37
Lokalizacja: Warszawa
Czyli w zasadzie bez problemu (poza montażem w tej ramie) można go zastąpić jakimś innym tańszym modułem do obsługi FPV?

_________________
Pozdrawiam!
Paweł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 11:54 
Offline

Rejestracja: środa 11 mar 2015, 18:21
Posty: 132
Nie odpowiemna 100% bo tego pcb nie widziałem na oczy, będziesz potrzebował regulator 5v, regulator 12v

Jeżeli w tbs core siedzi także moduł osd... To dojdzie ci kolejny element a makaronik kabelkowy się zrobi całkiem spory...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 13:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3766
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
kup po prostu pixracer, do tego jakieś pdb zamocowane po pixem. Jedyny problem jaki pozostanie to jak mierzyć prąd bo chińskie pcb są gołe.
Można przykleić do podłogi normalny power module pixa.
Odbiornik montujesz z tyłu, regle dajesz na ramionach i gotowe.
Do tego poszukaj sobie na thingsverse gimbala do discovery. Jedym problem, że kontrolery gimbala są ogromniaste i nie ma gdzie ładnej tej płytki wcisnąć.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 15:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 11 lut 2018, 21:32
Posty: 37
Lokalizacja: Warszawa
Poczytałem o tym TBS Core i niestety zrezygnowałem z Discovery Pro, za drogo to wyjdzie i wszystko po kolei musi być kompatybilne... Będzie więc kopia - Reptile (może kiedyś zrobię update do pro). Jakoś postaram się ładnie to uporządkować w ramie.

Co do Pixracer - to jak rozumiem alternatywa dla Naza Lite? Jakie są różnice? Dlaczego ten może być lepszy? Wiem, że Naza obsługuje gimbale, bez dodatkowych modułów, prócz samego gimbala.

_________________
Pozdrawiam!
Paweł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 18:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3766
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Nie wiem jak w naza ale do pixhawk musisz mieć gimbal z kontrolerem. Ale nie wierzę żeby naza bezpośrednio obsługiwała silniki więc powinno być to samo.
Naza jest dość starym kontrolerem i raczej nie ma firmware nowego. Do pixhawk masz arducopter albo px4.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 18:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11294
Lokalizacja: Mikoszewo
pma_ pisze:
Nie wiem jak w naza ale do pixhawk musisz mieć gimbal z kontrolerem.

Do Nazy też. Bez kontrolera to tylko archaiki na serwach.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 lut 2018, 11:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 11 lut 2018, 21:32
Posty: 37
Lokalizacja: Warszawa
No dobra, to zrezygnowałem zgodnie z waszymi radami z części z moich ustaleń i składam kopię Discovery - Reptile V3. Dodatkowo poczytałem i faktycznie pixhawk wychodzi najfajniej, zarówno pod względem ceny jak i funkcjonalności. Zabrałem się powoli do budowy. W mojej budowie duży nacisk kłaść będę na estetykę wykonania, korzystając m.in. z zipów, koszulek, tuneli, kołnierzy itp.

Postanowiłem, że będę się tutaj chwalił progresem i ewentualnie pytał o pomoc.

Aktualny spis części:

- Rama Reptile V3 (375g)
- Kontroler lotu Pixhawk 2.4.8 + dedykowany moduł zasilania (40g)
- Ublox M8N 6H Gps/Compass + maszt (46g)
- Silniki e300 dji 2212 920kv (200g)
- ESC: HGLRC BS28A BLHeli (nie wiem czy pasują, ale dostałem za pół-darmo) (9g)
- pcb dystrybucji mocy z wbudowanymi stabilizatorami na 12V i napięcie regulowane z trima. (5g)

Obrazek

_________________
Pozdrawiam!
Paweł


Ostatnio zmieniony piątek 16 lut 2018, 13:04 przez Recon, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 lut 2018, 11:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11294
Lokalizacja: Mikoszewo
Recon pisze:
W mojej budowie duży nacisk kłaść będę na estetykę wykonania, korzystając m.in. z zipów, koszulek, tuneli, kołnierzy itp.

Tylko nie przesadź. Pamiętaj że każdy element to masa. Każda zbędna masa to krótszy czas lotu. Rozważ dokładnie czy danego elementu potrzebujesz i ile on waży bo już niejeden strzelił sobie w kolano nadmierną estetyką.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 lut 2018, 12:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 11 lut 2018, 21:32
Posty: 37
Lokalizacja: Warszawa
OK, dzięki za radę! Postaram się nie przesadzić i korzystać z jedynie najlżejszych udogodnień ;-)

Ad masy, to zastanawia mnie, czy tego pixhawka nie wyjąć z plastikowej obudowy, która coś tam waży i w sumie zajmuje tylko miejsce. Co o tym myślicie?

_________________
Pozdrawiam!
Paweł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.