Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 24 wrz 2018, 07:16


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 12:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 sie 2016, 23:19
Posty: 27
Lokalizacja: Leżajsk
Cześć, mam problem z kamerką w moim nowym dronie Bfight 210. Wczoraj trochę polatałem, odkręciła mi się śrubka od kamerki, po drodze do domu odpadła druga i kamerka mogła się obić o ramę. Znalazłem jakieś śrubki i przymocowalem kamerkę i tyle. Dziś odpalam drona i w goglach widzę tylko obraz OSD z betaflight. Rozebrałem go, sprawdziłem wszystkie przewody i połączenia, złożyłem i nadal nic. Nie mam sygnału z kamery, ale jest sygnał OSD z betaflight i transmiter wideo też działa. Co może być przyczyną, padła kamerka? Nie miałem żadnego crasha dużego jeszcze. Możliwe że inne śrubki uszkodziły wnętrze kamerki? Nie były aż takie długie.
zdjęcie podglądowe


a.jpg
a.jpg [ 224.37 KiB | Przeglądany 571 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 12:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11820
Lokalizacja: Mikoszewo
Kajman pisze:
Możliwe że inne śrubki uszkodziły wnętrze kamerki?

Mogły jeżeli pomyliłeś się w szacunkach co do ich długości.
Uderzanie kamerą też mogło jej zaszkodzić - otwórz obudowę i zobacz czy co nie odpadło albo nie zostało pokiereszowane przez śruby.
Ale zanim to zrobisz - nie przełączyła ci się przypadkiem z PAL na NTSC?

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 13:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8652
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Nie zrobiłeś czasem zwarcia za długą śrubką?
Kiedyś dokręciłem też zamiennikiem w innej kamerze, ale na szczęście tylko do pdb i nic się nie stało.Ale do zwarcia było blisko.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 21:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 sie 2016, 23:19
Posty: 27
Lokalizacja: Leżajsk
Verid pisze:
Kajman pisze:
Możliwe że inne śrubki uszkodziły wnętrze kamerki?

Mogły jeżeli pomyliłeś się w szacunkach co do ich długości.
Uderzanie kamerą też mogło jej zaszkodzić - otwórz obudowę i zobacz czy co nie odpadło albo nie zostało pokiereszowane przez śruby.
Ale zanim to zrobisz - nie przełączyła ci się przypadkiem z PAL na NTSC?

Rozebrałem ją ale są tam takie "złote" śrubki ktore są zarazem nakrętkami, nie wiem jak odkrecic.
Jak zmienić PAL\NTSC?

Adrián pisze:
Nie zrobiłeś czasem zwarcia za długą śrubką?
Kiedyś dokręciłem też zamiennikiem w innej kamerze, ale na szczęście tylko do pdb i nic się nie stało.Ale do zwarcia było blisko.

Pewnie poszło zwarcie albo przemieliłem po płytce :\


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 21:08 
Offline

Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 10:25
Posty: 1288
Lokalizacja: Cieszyn
Kajman pisze:
Jak zmienić PAL\NTSC?

W OSD.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 21:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 sie 2016, 23:19
Posty: 27
Lokalizacja: Leżajsk
skazi pisze:
Kajman pisze:
Jak zmienić PAL\NTSC?

W OSD.

Jeśli chodzi o OSD w betaflight to już to zrobiłem, nic nie zmienia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 21:26 
Offline

Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 10:25
Posty: 1288
Lokalizacja: Cieszyn
Kajman pisze:
skazi pisze:
Kajman pisze:
Jak zmienić PAL\NTSC?

W OSD.

Jeśli chodzi o OSD w betaflight to już to zrobiłem, nic nie zmienia.

Chodzi o OSD w kamerce.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 21:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11820
Lokalizacja: Mikoszewo
skazi pisze:
Chodzi o OSD w kamerce.

Na kamerce z fotki masz guzior "OSD". Coś się pojawia jak go naciśniesz? Albo naciśniesz i przytrzymasz?

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 21:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 sie 2016, 23:19
Posty: 27
Lokalizacja: Leżajsk
Verid pisze:
skazi pisze:
Chodzi o OSD w kamerce.

Na kamerce z fotki masz guzior "OSD". Coś się pojawia jak go naciśniesz? Albo naciśniesz i przytrzymasz?

To jest jakiś joystick, nic się nie dzieje jak klikam :\


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 21:56 
Offline

Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 10:25
Posty: 1288
Lokalizacja: Cieszyn
Chłopie masz w instrukcji kamerki jak wejść do OSD...
O ile pamiętam trzeba go wcisnąć i przytrzymać. Jak to nie działa to pewnie znaczy że Verid ma rację i kamerka uwalona.


Ostatnio zmieniony poniedziałek 12 lut 2018, 21:59 przez skazi, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 21:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11820
Lokalizacja: Mikoszewo
To jest joystick do obsługi wewnętrznego OSD kamery. Jeżeli przyciśnięcie lub przyciśnięcie i przytrzymanie (w dół, nie na boki) nie powoduje pojawienia się tegoż OSD to niestety rosną szanse że uwaliłeś kamerę.

EDIT - skazi był szybszy

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.