Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 23 lis 2017, 02:37


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 18 wrz 2017, 19:04 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 19:04
Posty: 142
Lokalizacja: Bytom
Markon pisze:

Co do reszty pytań, odpowiem jak zmuszę mojego runcama do działania, chociaż i tak ostatnio przez tą cholerną kamerę zostawiłem silnik na latarni, więc raczej nici z testu zasięgu przez najbliższe kilka dni.


Mam nadzieję, że nie chodzi o RunCam Split'a? Jeżeli możesz to wyjaśnić i rozszerzyć w odpowiednim wątku.

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------------------------------------
QAV-250, GEPRC-AX215, QAV-R 220, ARMATTAN CHAMELEON, T-Rex 500
Zapraszam na bloga


Ostatnio zmieniony poniedziałek 18 wrz 2017, 19:13 przez Docent, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 wrz 2017, 21:20 
Offline

Rejestracja: niedziela 31 lip 2016, 18:50
Posty: 219
Lokalizacja: Śląsk


Niestety, chodzi o Runcam Splita. Najpierw krótki kabel przestał działać (okej, no złamał się, zdarza się), założyłem dłuższy i tutaj latał dobrze do ostatniego weekendu, kiedy zaczął podczas lotu tracić klatki i malować na fioletowo, próbując lądować nie zauważyłem słupa lampy (bez klosza ani nic, sam słupek o średnicy może 5cm) i przydzwoniłem w niego. Zostały z niego tylko 3 przewody. Tak, był przykręcony na 4 śruby i był to silnik 1407 z bumperami itp.
No nic, mój błąd, za długo zwlekałem z wymianą na nowy, krótki przewód. Wymieniłem dzisiaj przy okazji gogli. Runcam Split daje mi znać, że jest "Unautherized" (pisownia oryginalna) i nie włącza się, nie da się skomunikować po Wi-Fi ani zresetować przyciskami na płycie głównej. Napisałem już do supportu runcama w tej sprawie.
Z takich ogólnych spostrzeżeń: Założyć przymocować przewód trytytką do PCB tak, żeby w sockecie się nie ruszał, bo tutaj jest największy problem. A co się stało, że nie działa teraz i piszę "unautherized"? Nie mam pojęcia absolutnie żadnego. Po tym jak przydzwoniłem sprawdziłem na długim przewodzie i śmigał radośnie, więc kraksa nie była problemem.

Co do gogli, problem podwójnego obrazu zniknął na dobre, może to był mój mózg i przyciskanie "scan" to efekt placebo, może nie. Sam odbiornik w tych goglach obcina trochę obrazu, przez co trzeba poprzesuwać OSD. Na zewnętrznym odbiorniku problem znika. Ogólnie zdaje mi się, że po wymianie gąbki, za 360 złotych, te gogle to strzał w dziesiątkę, bo nie oszukujmy się, jeśli zasięg mnie nie zadowoli to zamontuje moduł diversity dla fatsharków, są już tutoriale od Drone Mesh na YT jak to zrobić.

Przez ostatnie 2 miesiące zrobiłem 2 preordery, jeden to split, drugi to EV100. Co do splita mam mieszane uczucia, a drugi to strzał w dziesiątkę jak na razie. Nie mam jak porównać FOV innych dwuekranowych gogli, ale ekran nie wydaje mi się za mały, szczególnie po pozbyciu się gównianej gąbki.

Edit: i jeszcze w prawym oku EV100 jakiś chiński mózgowiec wymyślił, że musi tam lekko dioda świecić na niebiesko :D Problem da się rozwiązać zaklejając dziurę, albo zapychając plasteliną, cokolwiek, ale poświata nie przeszkadza mi i nie bije po oczach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 wrz 2017, 21:49 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 19:04
Posty: 142
Lokalizacja: Bytom
Trochę mnie zmartwiłeś tym RunCam'em. Sam czekam na swojego. Trzeba będzie go nieźle wytestować.

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------------------------------------
QAV-250, GEPRC-AX215, QAV-R 220, ARMATTAN CHAMELEON, T-Rex 500
Zapraszam na bloga


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 wrz 2017, 22:05 
Offline

Rejestracja: niedziela 31 lip 2016, 18:50
Posty: 219
Lokalizacja: Śląsk


Sam się przejechałem, a mogłem poczekać na opinie. Teraz wiem z pierwszej ręki jak jest. Zabezpieczyć przewód i jak najmniej tego PCB dotykać, jak już wsadziłeś to w drona.
Jeśli chodzi o setup:
RCX 175, 4xRCX 1407, DYS F4+F20A ESC (4w1), Flysky X6B, Eachine VTX03 i właśnie Split.
Przynajmniej chińczyk nie gdera, a wymienia części od ręki zazwyczaj :-P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 wrz 2017, 08:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 08:47
Posty: 179
Lokalizacja: Malbork
Markon pisze:
Niestety, chodzi o Runcam Splita.

Markon, widzę że masz już jakieś doświadczenie ze Splitem, a mam niestety pecha i mój wyświetla tylko obraz kontrolny płyty głównej.
Próbowałem aktualizować z karty pamięci, nic to nie dało, z przycisków to mogę tylko go wyłączyć, po Wi FI nie widać nic.
Nie jestem również pewien prawidłowego montażu, bo o ile w płycie taśma była powierzchnią styków do dołu czyli płyty, to w kamerce zamontowali ją odwrotnie, odwróciłem w kierunku płytki kamerki, niestety nic się nie zmieniło, a jak to powinno być?

_________________
Pozdrawiam
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 wrz 2017, 08:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4107
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Andych pisze:
...o ile w płycie taśma była powierzchnią styków do dołu czyli płyty...

A powinna być raczej odwrotne, czyli polami stykowymi do góry... Ale najlepiej sprawdzić z której strony sa syki w złączu :-P

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PH1... oraz PH3 Professional... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 wrz 2017, 12:14 
Offline

Rejestracja: niedziela 31 lip 2016, 18:50
Posty: 219
Lokalizacja: Śląsk


Najważniejsze w przypadku splita są kontrolki. W zależności od tego co się świeci, można powiedzieć co się dzieje. Za każdym razem opisujcie co robią LEDy.
Jeśli świeci Ci się niebieski, czerwony pulsuje delikatnie, a zielony miga, to znaczy, że jest uszkodzony przewód, i tak jest na 99%, bo ten objaw następuje tylko przy uszkodzeniu przewodu PCB/Matryca lub jego złym zamontowaniu (czyli ogólnie sensor jest nierozpoznany).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 wrz 2017, 16:06 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 19:04
Posty: 142
Lokalizacja: Bytom
Czyli fala zachwytów nad tą kamerą, która się przewinęła na YouTub’ie i różnych portalach to marketingowa ściema?

Kurde mam nadzieję, że ta kamera jednak będzie coś warta. Rozbić quada przez zawieszenie się kamery to taka mało przyjemna wizja.

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------------------------------------
QAV-250, GEPRC-AX215, QAV-R 220, ARMATTAN CHAMELEON, T-Rex 500
Zapraszam na bloga


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 wrz 2017, 16:25 
Offline

Rejestracja: niedziela 31 lip 2016, 18:50
Posty: 219
Lokalizacja: Śląsk


Zachwyty są szczere, bo dopóki ona działa, to jest bardzo dobrą kamerą FPV jak i HD, ale nadchodzi taki moment,że będziesz chciał ją uruchomić no i ona nie wstanie po prostu. Pierwszy i drugi pakiet kamer był obarczony wieloma błędami, teraz jest tylko lepiej. Zadbaj o przewód, przypnij na sztywno trytytką i będzie wszystko dobrze Docent. Najwyżej zostaniesz kolekcjonerem breloków do kluczy, ale banggood chętnie wysyła nowe :D

Sam myślę, czy kupić Foxeera 3 albo coś mniej problematycznego. Nie jest to zły produkt, ale bycie uziemionym przez miesiąc jest okropne. Szczególnie, że przez ostatnie 3 miesiące zrobiłem może z 40-50 pakietów. (o dziwo kupiłem ZOPy i nie działają tragicznie, do tego mają zakładaną pojemność)

PS. Co montażu kabelka. w PCB złote styki do dołu, w kamerze do góry. Koniecznie opisz co się dzieje z LEDami to będe w stanie Ci pomóc :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 wrz 2017, 17:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 08:47
Posty: 179
Lokalizacja: Malbork
Markon pisze:
Jeśli świeci Ci się niebieski, czerwony pulsuje delikatnie, a zielony miga,

Dokładnie takie mam objawy, diody 1 i 4 jeszcze nie widziałem, dopiero w manualu zobaczyłem że takie też są :)
Wymienię kabelek, zobaczymy.

_________________
Pozdrawiam
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 wrz 2017, 17:44 
Offline

Rejestracja: niedziela 31 lip 2016, 18:50
Posty: 219
Lokalizacja: Śląsk


Dioda 1 to jest właśnie dioda Wi-Fi, a dioda numer 4 to dioda od oznajmienia, że urządzenie się flashuje. Po Wi-Fi nic nie widać czy nie umiesz się w ogóle połączyć po Wi-Fi? Bo teoretycznie połączenie Wi-Fi jest możliwe tylko jak świeci dioda numer 1 (ta od Wi-Fi).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 wrz 2017, 17:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 08:47
Posty: 179
Lokalizacja: Malbork
Wymieniłem kabelek, zamontowałem stykami do góry z obu stron.
Dyskoteka się skończyła, świeci się czerwona (5) dioda, brak obrazu, nawet kontrolnego który poprzednio się wyświetlał.
Wi-Fi nigdy nie używałem, bo ona taka jest od pierwszego uruchomienia, prawidłowo nigdy mi nie działała.

_________________
Pozdrawiam
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 wrz 2017, 18:48 
Offline

Rejestracja: niedziela 31 lip 2016, 18:50
Posty: 219
Lokalizacja: Śląsk


Sprawdzę u siebie jak to jest.
Złote styki mają być zwrócone do PCB, a odwrócone do matrycy :D
https://support.runcam.com/hc/article_attachments/115018714168/ribbon_cable__.png
Po tym powinna zadziałać.
PS. Może ja się zatrudnię jako ich support na Polskę? :P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 wrz 2017, 19:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 08:47
Posty: 179
Lokalizacja: Malbork
Właśnie też tu https://support.runcam.com/hc/en-us/art ... ashing-red trafiłem.
Okazało się że kamerka przyszła z walniętą krótką taśmą, wszystko działa nawet flesz poszedł i po Wi-Fi trybi.
Dzięki, miałem już reklamować po dwóch dniach walki, a ten watek zmotywował mnie do kolejnej próby.

_________________
Pozdrawiam
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 wrz 2017, 19:43 
Offline

Rejestracja: niedziela 31 lip 2016, 18:50
Posty: 219
Lokalizacja: Śląsk


Pamiętaj, żeby upomnieć się do supportu, są bardzo chętni żeby wysłać nowe przewody, w końcu Ci się należą, a za długi przewód może powodować problemy, kiedy będziesz go upychać na siłę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.