Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 21 lip 2018, 06:51


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: RunCam Split 2
Post: niedziela 15 paź 2017, 21:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 15 cze 2017, 15:21
Posty: 20
Zastanawiając się nad zamówieniem RunCam Split zacząłem czytać test Oscara na temat Split'a 2 https://oscarliang.com/runcam-split-v2-camera/

Ładną grubą czcionką rzuciła mi się informacja, że można ją już zamawiać tutaj http://shop.runcam.com/runcam-split-2/

Mając na uwadze wszystkie opisywane problemy ze Splitem 1, pokusiłem się o kupno.

Wątek informacyjny, ale mam nadzieję, że bardziej doświadczeni użytkownicy wrzucą tutaj jakieś recenzje po zakupie :)

Mały update:

Wysyłka miała być po 18 ale właśnie dostałem maila, że już paczka została wysłała. Mam tylko nadzieję, że będzie lecieć, a nie płynąć :D


Ostatnio zmieniony piątek 20 paź 2017, 14:07 przez dambens, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 paź 2017, 19:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 10 sty 2015, 13:44
Posty: 106
Lokalizacja: Katowice
dambens pisze:
Ładną grubą czcionką rzuciła mi się informacja, że można ją już zamawiać tutaj https://oscarliang.com/runcam-split-v2-camera/

a tam jest napisane:
Update (13/Oct/2017) – Purchase is available at Runcam.com and Banggood.com

Kupowałeś wobec tego u Runcam'a czy na Banggood'zie?

_________________
Pozdrawiam
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 paź 2017, 20:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8489
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
W runcam'ie jest dostępny z bg trzeba czekać.

Jak dojdzie, daj znać, pewnie i tak nie będę targetem, ale kiedyś, kto wie..

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 paź 2017, 20:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 10 sty 2015, 13:44
Posty: 106
Lokalizacja: Katowice
Dostępny jest jeszcze tu:

securitycamera2000.com

_________________
Pozdrawiam
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 11 lis 2017, 20:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 15 cze 2017, 15:21
Posty: 20
Kamera wskoczyła na samolot, polatane dzisiaj około godziny. Dwa filmy poniżej. Kamera zasilana przez USB, podłączona do APM w szybowcu. Nie wiem dlaczego, ale tylko prawa strona jest ostra, lewa rozmyta. Nagrywane bezpośrednio na kartę SD na pokładzie i latane w zasięgu wzroku. Czy w runcamach da się tą ostrość jakoś regulować?

Obrazek





Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 13 lis 2017, 12:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8489
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Chyba w każdej runcam'a się da (przynajmniej w tych co miałem z nimi styczność), ale tylko wtedy, gdy jest rozmazany na całym obrazie (lub bliżej, lub dalej), jak masz jedną stronę ostrą, a druga nie, to nie kwestia ustawienia obiektywu, tylko może to problem ze źle spasowaną/wklejoną matrycą.
Wówczas to już problem.
Spróbuj rozebrać i może uda Ci się poprawić.

_________________
Mój kanał na YT


Ostatnio zmieniony poniedziałek 13 lis 2017, 13:53 przez Adrián, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 13 lis 2017, 13:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 10 sty 2015, 13:44
Posty: 106
Lokalizacja: Katowice
Warto przed rozbieraniem jednak zgłosić do supportu. Ja w zeszłym miesiącu kupowałem Mobiusa na BG i miałem wątpliwości co do jakości. Chcieli, żebym im wysłał filmik (link do YT). Najpierw zaproponowali mi zwrot ceny obiektywu. Nie zgodziłem się (nie sądziłem, że to może być przyczyną) i zaproponowali mi zwrot prawie całej kasy. I zwrócili bez konieczności odsyłania :-)

_________________
Pozdrawiam
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 13 lis 2017, 18:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 15 cze 2017, 15:21
Posty: 20
mowicz,

masz jakieś filmy ze swojej kamery? : )

Zaraz napiszę do supportu czy coś z tym zrobią.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 lis 2017, 00:14 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 425
Na gwarancje ten split lub niech runcam poprowadzi tą sprawę. Jak jest utrata ostrości bo obiektyw nie idzie równo w osi to będzie gorzej z korektą tego bałaganu. Co innego jakby mydliło równo po całości - wyostrzanie to wręcz normalna procedura wówczas.

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 lis 2017, 18:06 
Offline

Rejestracja: wtorek 14 lis 2017, 05:14
Posty: 4
Miałem podobne objawy w moim splicie v1, tyle że u mnie obraz był nieostry z prawej strony kadru - dosłownie detale były jakby rozdwojone, podczas gdy lewa strona ostra jak brzytwa.
Ja swój egzemplarz kupiłem w przedsprzedaży na BG i choć wiem z doświadczenia że są oni dość zainteresowani zadowoleniem klienta, to jednak zdecydowałem się swojego splita najpierw otworzyć i obejrzeć co się dzieje.
Okazało się, że problem był efektem niechlujnego montażu soczewek w obiektywie.
A konkretnie - po rozebraniu tylnej ścianki kamery(bez odpinania taśmy) widać było wyraźnie że między dwie ostatnie soczewki (od strony wnętrza) dostała się sporej wielkości kropla jakiejś lepkiej pomarańczowawej substancji - wydaje mi się że to było coś jakby klej do śrub bo cała wewnętrzna część gwintu obiektywu była nią pokryta. Ta kropla zasłaniała częściowo światło obiektywu przy prawej krawędzi soczewek i rozszczepiała obraz na nagranym materiale.
Rozwiązałem problem (z sukcesem) następująco:
Odkręciłem nakrętkę dociskającą od wewnętrznej strony soczewki i ostrożnie wyjąłem pierwszą z nich.
Następnie patyczkiem do czyszczenia uszu umoczonym w niewielkiej ilości Izopropanolu ostrożnie wyczyściłem soczewkę która została wewnątrz obiektywu(mniejszą) starając się nie zalać izopropanolem głębiej położonych soczewek które były czyste, a potem to samo zrobiłem z pierwszą soczewką(większą).
Po zmontowaniu całości, po wadzie nie ma śladu. Obraz na nagraniach jest klarowny w całym kadrze.
Ale uprzedzam trzeba to zrobić w jak najbardziej sterylnych warunkach i wymaga sporej cierpliwości i delikatnego obchodzenia się ze szklanymi, cieniutkimi soczewkami, żeby ich nie uszkodzić mechanicznie.
Jeśli u Ciebie powód jest ten sam (a taki obstawiam) to jeśli się zdecydujesz na samodzielne czyszczenie życzę powodzenia.
A może jakiś optyk chciałby Ci to wyczyścić w przyzwoitych pieniądzach?
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 lis 2017, 01:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 15 cze 2017, 15:21
Posty: 20
Support w odpowiedzi napisał, żeby spróbować wyostrzyć obraz obiektywem, a jeżeli to nie pomoże to podesłać im film z przypadłością. Jutro zobaczę czy uda mi się coś poradzić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 lis 2017, 19:24 
Offline

Rejestracja: wtorek 14 lis 2017, 05:14
Posty: 4
Wątpię żeby kręcenie obiektywem coś zmieniło, za to ryzykujesz rozjechanie ostrości.

U mnie tak to wyglądało przed czyszczeniem:
https://photos.app.goo.gl/LY9LKeKz1S67LSf93

a tak po wyczyszczeniu
https://photos.app.goo.gl/yzPcHFy5dCZSGPvI3

Pewnie dałoby się to zrobić lepiej, ale mnie to wystarcza.
Szkoda że nie wpadłem na to by zrobić fotkę wnętrza obiektywu przed czyszczeniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 lis 2017, 19:57 
Offline

Rejestracja: środa 14 cze 2017, 07:22
Posty: 42


Różnica widoczna na pierwszy rzut oka.
Mocno zabrudzony był obiektyw od środka?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 lis 2017, 20:24 
Offline

Rejestracja: wtorek 14 lis 2017, 05:14
Posty: 4
Kropla "kleju" którą zassało między szkiełka rozlała się po jednej stronie tuż przy wewnętrznej ściance obiektywu, więc nie wpływała na przejrzystość w środkowej strefie tylko po prawej stronie i nieco na dole, ale patrząc pod światło od środka była widoczna gołym okiem.
Widocznie chińczyk za bardzo się śpieszył i dał za dużo "kleju" na gwint.
Podejrzewam że takich wpadek mieli więcej.
Sam "klej" nie był zaschnięty i dał się wymyć izopropanolem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 lis 2017, 23:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 15 cze 2017, 15:21
Posty: 20
Dzisiaj spróbowałem ustawić ostrość, ale chyba nadal jest ten problem. Sprawdzę jutro na nagraniach. Jeżeli nie będzie efektu to pozwolę zająć się problemem producentowi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.