Niestety, chodzi o Runcam Splita. Najpierw krótki kabel przestał działać (okej, no złamał się, zdarza się), założyłem dłuższy i tutaj latał dobrze do ostatniego weekendu, kiedy zaczął podczas lotu tracić klatki i malować na fioletowo, próbując lądować nie zauważyłem słupa lampy (bez klosza ani nic, sam słupek o średnicy może 5cm) i przydzwoniłem w niego. Zostały z niego tylko 3 przewody. Tak, był przykręcony na 4 śruby i był to silnik 1407 z bumperami itp. No nic, mój błąd, za długo zwlekałem z wymianą na nowy, krótki przewód. Wymieniłem dzisiaj przy okazji gogli. Runcam Split daje mi znać, że jest "Unautherized" (pisownia oryginalna) i nie włącza się, nie da się skomunikować po Wi-Fi ani zresetować przyciskami na płycie głównej. Napisałem już do supportu runcama w tej sprawie. Z takich ogólnych spostrzeżeń: Założyć przymocować przewód trytytką do PCB tak, żeby w sockecie się nie ruszał, bo tutaj jest największy problem. A co się stało, że nie działa teraz i piszę "unautherized"? Nie mam pojęcia absolutnie żadnego. Po tym jak przydzwoniłem sprawdziłem na długim przewodzie i śmigał radośnie, więc kraksa nie była problemem.
Co do gogli, problem podwójnego obrazu zniknął na dobre, może to był mój mózg i przyciskanie "scan" to efekt placebo, może nie. Sam odbiornik w tych goglach obcina trochę obrazu, przez co trzeba poprzesuwać OSD. Na zewnętrznym odbiorniku problem znika. Ogólnie zdaje mi się, że po wymianie gąbki, za 360 złotych, te gogle to strzał w dziesiątkę, bo nie oszukujmy się, jeśli zasięg mnie nie zadowoli to zamontuje moduł diversity dla fatsharków, są już tutoriale od Drone Mesh na YT jak to zrobić.
Przez ostatnie 2 miesiące zrobiłem 2 preordery, jeden to split, drugi to EV100. Co do splita mam mieszane uczucia, a drugi to strzał w dziesiątkę jak na razie. Nie mam jak porównać FOV innych dwuekranowych gogli, ale ekran nie wydaje mi się za mały, szczególnie po pozbyciu się gównianej gąbki.
Edit: i jeszcze w prawym oku EV100 jakiś chiński mózgowiec wymyślił, że musi tam lekko dioda świecić na niebiesko :D Problem da się rozwiązać zaklejając dziurę, albo zapychając plasteliną, cokolwiek, ale poświata nie przeszkadza mi i nie bije po oczach.
|