Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 13 lis 2018, 17:39


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
Post: niedziela 18 cze 2017, 17:12 
Offline

Rejestracja: środa 14 wrz 2016, 22:17
Posty: 91
Lokalizacja: Opole
Markon pisze:
1. do wyjęcia karty SD potrzebujesz tylko przesunąć blaszkę, wtedy blokada już nie działa i możesz na płasko nawet wyjąć kartę SD.

A to super jeśli to wystarcza, w instrukcji jest narysowane podniesienie do ~45'
Cytuj:
Sądzę, że kupię 64GB, wsadzę w splita i zakleję to taśmą lub zaleje klejem na gorąco. Dostęp do karty SD jest po USB i WiFi, więc po co ją w ogóle wyjmować?

A czy tak jak w runcam2 - dostęp po wifi powoduje wyłączenie generowania obrazu analogowego? :) (o tym też nie piszą w instrukcji runcamowej)

Cytuj:
2. W zestawie ze splitem dostajesz dwie taśmy (90mm i 180mm).

ok, dobre i to, choć znów rozjeżdża się ich marketing - w materiałach jest jako "optional"

Cytuj:
3. Możesz sobie zrobić z tego pełnoprawną kamerę pokroju Runcam 3

dlatego pisałem, że to "na szybko ogołocony runcam3" ;)

Cytuj:
4. W komplecie dostajesz przewody od danych i zasilania, które kończą się ładnym USB, taki sam przewód jak przy RC2 i RC3. Zawsze można dokupić przewód jaki chcesz, bo wszystkie tego typu rzeczy od RC2 pasują do RC3 i Splita.

W fabrycznym zestawie do runcam2 i runcam3 jest faktycznie przewód USB> zasilanie + sygnał, ale nie daje on możliwości sterowania funkcjami kamery (sygnałem PWM) - na taką funkcjonalność trzeba dokupić specjalny przewód z "sterownikiem" na kabelku. Widzę, że dla takiego przewodu dopisali na stronie, że jest też do Splita -czyli sytuacja się powtarza? Bo nie jest napisane, że w komplecie
ze splitem będzie ten przewód "remote"?
Przecież tą funkcjonalność mogła by kamera (jako goła płytka) udostępniać wprost, na jakimś padzie. O ile runcam2/3 tego nie miał, by user nie musiał grzebać wewnątrz kamery, to tutaj nie widzę przeszkód (poza kasą za dodatkowe akcesoria - która musi się zgadzać)

Cytuj:
Zamiana sygnału z analoga na cyfrowy ma miejsce we wszystkich donglach typu Easy Cap, a tutaj potrzebny byłby powrót do analoga. Nie widzę tego.

Ale tutaj nie ma potrzeby wielokrotnej konwersji, w tym różnica.

Proste kamery (tzn wszystkie płytkowe, runcamy eagle/owl/itp) też mają przetwornik cyfrowy, oraz czip przetwarzający raw-dane z przetwornika na postać PAL (lub AHD lub inne jakie się tam wymyśli). Tutaj przetwarzanie jest dużo bardziej skomplikowane, bo jeden czip jedne dane z przetwornika przetwarza i na potrzeby PAL-fpv, jak i na potrzeby nagrywania HD, i robi to po stronie cyfrowej, wprost 1:1 na każdej klatce obrazu, więc wprowadzanie tutaj modyfikacji w obrazie nie trwa 100ms, najwyżej tyle co jedna klatka obrazu (bo wszystkie obliczenia muszą być zakończone do czasu przechwycenia kolejnej klatki), czyli 1/60 - 1/25s ( w najgorszym wypadku 40ms)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 cze 2017, 23:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2192
Lokalizacja: Opole
Dzisiaj miałem pierwszy lot z RunCam 3:


Niestety dwójka coś mi zaniemogła więc nie mogłem dzisiaj nagrać nią obrazu w tych samych warunkach. Generalnie dla mnie obraz z trójki wygląda rewelacyjnie!

_________________
Wyprzedaję wszystko - viewtopic.php?t=45067
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 24 cze 2017, 08:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 808
Lokalizacja: lubelskie
Fakt - WDR jednak robi swoje .Wczoraj pojawiły się znowu na BG wiec zamówiłem sobie jedną.Czy ktoś próbował wyciągnąć te baterie ze środka i latać tylko na zasilaniu zewnętrznym z mikroUSB? Chcę żeby była jak najlżejsza a będę ją używał głownie w płatowcu tak jak do tej pory Runcama 2.

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 24 cze 2017, 13:20 
Offline

Rejestracja: niedziela 31 lip 2016, 18:50
Posty: 225
Lokalizacja: Śląsk
Wątpię, żeby w tym samym czasie pracował układ odpowiadający w kamerach za obraz PAL oraz ten odpowiadający za nagrywanie HD, dużo łatwiej jest umieścić odpowiednią ilość RAMu, która pozwoli najpierw z danych skorzystać układowi odpowiadającemu za obraz FPV, a później dopiero układ odpowiadający za nagrywanie HD dostaje dostęp z racji ograniczeń samego sprzętu. Dlatego przy urwaniu zasilania split traci aż kilka sekund nagrania HD.
Poprzez WiFi można nagrywać splitem różne rzeczy (tak jak w RC3), więc wątpię, by analog znikał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 26 lip 2017, 21:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 808
Lokalizacja: lubelskie
Kamera dotarla z BG we wtorek po miesiacu czekania.Od razu postanowiłem odchodzić ja z balastu w postaci baterii .Zgodnie z filmikiem - https://www.youtube.com/watch?v=C4a7xuHsL9E rozmontowalem obudowę - ale u mnie wtyczka od baterii zalana była elastyczna czarną guma.Kilka chwil strachu przy dłubaniu skalpelem przy kablach zasilających i wtyczce i udało sie zbić wagę kamerki do 49 gramów ( przy 36 gramach runcama 2 dotychczas używanego).Minusem odklejenia szybki przedniej jest to że już nie przyklei sie jak fabryka chciała i trzeba wspomagać sie taśma dwustronną. Kamerka została dziś wypróbowana na płatowcu 1800 mm - z plusów oczywistych to dzięki WDR widać w końcu na filmach równocześnie piękne błękitne niebo z chmurami w szczegółach jak i zieloną trawę czy żółte zboża itp... ( co przy runcamie 2 bylo niemożliwe bo albo niebo szcegolowe albo ziemia).Podgląd TV wideo do fpv o wiele lepszy dzieki WDR oraz mniejsze opóźnienie (wydaje mi sie ze 250 można latac spoko bez szaleństw jakis ekstremalnych).Z minusów to oczywiście gorsza aerodynamika przez kształt kostki rubika ( ale nie zauważalne to bylo w locie ) i trochę za głośne dźwięki wiatru wpadającego w mikrofon ale to można zmniejszyć w ustawieniach. Podsumowując mój Runcam 2 pójdzie w odstawkę bo obraz z WDR jest jednak o klasę lepszy.

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 wrz 2017, 12:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 17 gru 2012, 22:07
Posty: 529
Lokalizacja: łódzkie
Może trochę nie w temacie ale spróbować można....
Gdzie się dostanie taki uchwyt do tej kamerki Obrazek
W Bangoodzie i na aliexpress nie mają to samo w runcamie, te z allegro od gopro 5 session za małe..
Ewentualnie może komuś zalega?

_________________
Turnigy 9XR, RengeLink, GS,OSD i AP by Zbig & Pitlab, FOX 800 1,2GHz, Patch ,DX201, TwinStar II, SW 1880, BEVRC PV700, 19"LCD


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 wrz 2017, 13:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8721
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Może drukowany?
https://www.thingiverse.com/thing:2505984

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 wrz 2017, 13:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6614
Lokalizacja: Polska
zeman0 pisze:
Gdzie się dostanie taki uchwyt do tej kamerki

https://droneshop.nl/merken/runcam/moun ... e-runcam-3


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 wrz 2017, 13:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 17 gru 2012, 22:07
Posty: 529
Lokalizacja: łódzkie
pawelsky pisze:
zeman0 pisze:
Gdzie się dostanie taki uchwyt do tej kamerki

https://droneshop.nl/merken/runcam/moun ... e-runcam-3


Tu widziałem ale za przesyłkę do Polski wołają 29.99$ :shock:
Może mamy kogoś z forum kto mieszka w Holandii. Tam przesyłka darmowa, reszta do dogadali na PW.

_________________
Turnigy 9XR, RengeLink, GS,OSD i AP by Zbig & Pitlab, FOX 800 1,2GHz, Patch ,DX201, TwinStar II, SW 1880, BEVRC PV700, 19"LCD


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 wrz 2017, 14:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6614
Lokalizacja: Polska
zeman0 pisze:
Może mamy kogoś z forum kto mieszka w Holandii. Tam przesyłka darmowa, reszta do dogadali na PW.

Moze kolega ghambit pomoze...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 wrz 2017, 15:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3247
Lokalizacja: Olsztyn
zeman0 pisze:
Może mamy kogoś z forum kto mieszka w Holandii. Tam przesyłka darmowa, reszta do dogadali na PW.

Przesyłka free przy zamówieniu 75€uro, a tak niecałe 6€uro, poszło PW

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 paź 2017, 22:11 
Offline

Rejestracja: sobota 30 wrz 2017, 14:38
Posty: 1
Hej,

ktoś się orientuje czy można gdzieś jeszcze dostać runcama 3? Na banggood obecnie już nie ma, to samo na aliexpres, gearbest i alibaba...jest kilka akcji, gdzie teoretycznie jest on wystawiony, ale jak się zapyta sprzedawcy to dostaje się informację, że obecnie nie ma go na stocku. Ktoś złapał go gdzieś w rozsądnej kwocie? :)
Z góry dzięki za info!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 sty 2018, 12:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 03 lip 2014, 16:03
Posty: 189
Lokalizacja: Siemianowice slaskie
Raczej już nie ma szans kupienia nowego runcama 3
Bo został wycofany,a na używki szybko bym nie liczył.

Pozostaje runcam split 2 i dorobienie jakiejś sensownej obudowy,żeby to było solidne i nie było możliwości zerwania taśmy od obiektywu oraz dobrze zabezpieczało pcb.

_________________
Vento 1900mm,KfC32ftb,Mobius,Turnigy 9x+ Frsky,Rc- helikal 5 zwoi,Av-helikal 6 zwoi,Patch 23 Dbi, Lcd 7"+Dvr.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 sty 2018, 15:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8721
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Kup 2, też daje radę.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 sty 2018, 13:22 
Offline

Rejestracja: piątek 14 paź 2016, 22:41
Posty: 74
Jak jest w końcu z Runcam 3, można ją jednocześnie ładować, FPV i nagrywać HD ? Producent twierdzi że nie jest to wskazane, wyjmujecie baterie czy jak to robicie ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.