Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 17 lut 2019, 19:48


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota 09 lut 2019, 19:43 
Offline

Rejestracja: wtorek 04 gru 2018, 18:01
Posty: 21
Lokalizacja: Warszawa
Czy ktoś mi wyjasni co to za opcja i czy mogłem coś zepsuć?? Uruchomiłem po raz pierwszy moją w.w. kamerkę fpv. Obraz na goglach po wyszukaniu kanału pokazał się b.ładny, szybkie testy, skakanie po menu, wszedłem w opcje DPC, pokazał się komunikat aby zaslonić obiektyw i zatwierdzić, ja chciałem opuścić menu ale że nie wprawiony w tego pilocika i zbyt podniecony :) uruchomiłem tą opcje bez zasłoniętego obiektywu. Teraz mam taki dziwny obraz na kamerce jak by przepalony, wszędzie gdzie są jasne miejsca mam czerń albo czarne paski :( Proszę o pomoc, szukałem ale nie wiele znalazłem info które mogły by mi pomóc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 lut 2019, 21:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12053
Lokalizacja: Mikoszewo
Zrób to jeszcze raz tylko tym razem zgodnie z instrukcją. Wejdź w menu, odszukaj sobie to DPC, załóż klapkę na obiektyw i wykonaj. Powinno pomóc.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 lut 2019, 21:57 
Offline

Rejestracja: wtorek 04 gru 2018, 18:01
Posty: 21
Lokalizacja: Warszawa
Dziękuję za odpowiedź, zrobiłem tak ale nadal nie jest OK, wyrażnie widać ze miejsca oświetlone są czarne lub w paski...
Ale w czym jest problem? co ta opcja zrobiła?? Najgorsze że w manualu do RunCam nic na ten temat nie ma :(
Zrobiłem też reset ustawieni fabrycznych ale to nie jest ten obraz który zobaczyłem gdy uruchomiłem kamere po raz pierwszy.
W załączeniu screen capture. Tu akurat jest tego mało ale widać jaki jest problem :(


fp2.jpg
fp2.jpg [ 147.22 KiB | Przeglądany 158 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 lut 2019, 22:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12053
Lokalizacja: Mikoszewo
Zasada nr.1 - nie gmeraj jak nie wiesz co gmerasz bo nagmerasz a potem będziesz płakał.
DPC czyli dead pixel compensation (czy correction jak to niektórzy tłumaczą) - po nałożeniu osłony na obiektyw obraz powinien być idealnie czarny. Soft kamery próbuje kompensować odczyty z tych pikseli które mimo zasłoniętego obiektywu zgłaszają jakieś światło. Jako że wykonałeś ten manewr z odsłoniętym obiektywem to soft zdurniał bo wszystkie piksele zgłosiły jakieś światło.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 lut 2019, 22:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 07 sie 2013, 20:31
Posty: 718
Lokalizacja: Bestwinka
Ja bym jeszcze spróbował przywrócić do ustawień fabrycznych. Znajdź funkcję RESET w menu i zatwierdź.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 lut 2019, 22:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12053
Lokalizacja: Mikoszewo
darekrc pisze:
Zrobiłem też reset ustawieni fabrycznych

marekj pisze:
Ja bym jeszcze spróbował przywrócić do ustawień fabrycznych.

:roll:

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 lut 2019, 23:04 
Offline

Rejestracja: wtorek 04 gru 2018, 18:01
Posty: 21
Lokalizacja: Warszawa
Verid pisze:
Zasada nr.1 - nie gmeraj jak nie wiesz co gmerasz bo nagmerasz a potem będziesz płakał.

Zgadzam się! Ale to było zapoznawanie się ze sprzetem, chciałem opuścić opcje a ją uruchomiłem, No sam do siebie powiedziałem tępa dzida :)
Teraz płacze i licze na Waszą pomoc :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 lut 2019, 23:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12053
Lokalizacja: Mikoszewo
Te paski w jasnych miejscach to może być ostrzeganie przed prześwietleniem (overexposure warning) - sprawdź czy masz coś takiego w menu i jak tak to wyłącz.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 lut 2019, 23:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 07 sie 2013, 20:31
Posty: 718
Lokalizacja: Bestwinka
Cytuj:
darekrc pisze:
Zrobiłem też reset ustawieni fabrycznych

:oops: , a przecież czytałem wszystko - sorry.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 lut 2019, 08:19 
Offline

Rejestracja: wtorek 04 gru 2018, 18:01
Posty: 21
Lokalizacja: Warszawa
Verid pisze:
Te paski w jasnych miejscach to może być ostrzeganie przed prześwietleniem (overexposure warning) - sprawdź czy masz coś takiego w menu i jak tak to wyłącz.

Sprawdzę z czystej ciekawości bo wczoraj udało mi się wrócić z tym do normy i do obrazu jaki był na początku, zmiana kanału i band na vtx, ponowne wyszukanie kanalu na goglach i wszystko git... także nie wiem o co kaman :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.