Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 19 gru 2018, 13:02


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 23 lut 2017, 06:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sty 2016, 10:47
Posty: 486
Lokalizacja: Pomorskie
No i ładnie :) ... matulek bardzo ocieplil temat chyba... ale to kwestia gustu... czekam co autor zdjecia wstawi. Wkońcu to on pamięta jak wygladała sceneria :)

_________________
Obecnie: Syma x8c, DJI Phantom 3 Standard
Kanał na YT
Poradnik Syma x8 :) => klik
Loty Syma x8 :) => klik
Loty DJI Phantom 3 :) => klik


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 23 lut 2017, 08:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 maja 2015, 12:16
Posty: 141
RAW made in czajna

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 23 lut 2017, 15:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1733
Lokalizacja: Gdynia
arni313, raczej nie zabłysnąłeś - większość elektroniki bez względu na markę produkowana jest w Chinach.

szaman89, obiecane surówki Video kręcone z ręki:

1. VIDEO MP4 Cały dzień było pochmurnie, w końcu wyjrzało słońce - Elbląg - budynek sądu 1080 60fps:
bitrate MEDIUM:
https://drive.google.com/open?id=0B911u ... U5YcnpMNjQ
Inna sceneria, ale też ze słońcem bitrate HIGH::
https://drive.google.com/open?id=0B911u ... WhMNTJWakU

2. VIDEO MP4 Plaża Rewa - pochmurnie - ustawienia Auto 1080 60fps
bitrate MEDIUM:
https://drive.google.com/open?id=0B911u ... DdtNWlkM2s
bitrate HIGH:
https://drive.google.com/open?id=0B911u ... UdOZzZRUmM

3. VIDEO MP4 Plaża Rewa - pochmurnie - ustawienia Auto + BALANS BIELI = POCHMURNIE 1080 60fps:
bitrate MEDIUM:
https://drive.google.com/open?id=0B911u ... DdtNWlkM2s
bitrate HIGH:
https://drive.google.com/open?id=0B911u ... lJXdFZNdVk

4. FOTO: Plaża Rewa - pochmurnie - ustawienia AUTO 16MPix:
JPG https://drive.google.com/open?id=0B911u ... lNLTXI4b2M
DNG https://drive.google.com/open?id=0B911u ... FNnVkduRFU

5. FOTO: Plaża Rewa - pochmurnie - ustawienia AUTO + BALANS BIELI = POCHMURNIE 16MPix:
JPG https://drive.google.com/open?id=0B911u ... U9Jdy1qYVU
DNG https://drive.google.com/open?id=0B911u ... XNWay1FM3M

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 mar 2017, 16:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 15 gru 2015, 21:35
Posty: 321
Lokalizacja: Gdynia
Gitup znowu pokazuje, ze zasługuje na dobrą slawę jaką zyskał
. Gratukuję dobrego zakupu. Wygląda na to, że możemy mówić o nowym królu budżetowych kamer, godnym następcy SJ4000.

_________________
Yuneec Typhoon Q500 4K
Nox3 - http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=72&t=38631
Youbi XV130 - http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=72&t=39039
ST10+
Spektrum dx6i
--------------------------
Nieuleczalnie uzależniony od latania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 mar 2017, 22:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1733
Lokalizacja: Gdynia
Dzięki Bloody.

I mam kolejną ciekawostkę - test git2p na gimbalu Tarot T4-3D:


Film nudny jak flaki z olejem, pogoda średnia, ale.co robic.
W kazdym.razie bardzo wazna informacja - gitup git2p pasuje idealnie do gimbala wymiarami, a jesli chodzi o wagę , praea strona kamery wymagala dociążenia monetą 50gr

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 mar 2017, 09:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sty 2016, 10:47
Posty: 486
Lokalizacja: Pomorskie
Gimbal daje rade :) I widać jak idę po moją 250tkę :D Szkoda, że prądu brakło na śledzenie mnie ;)

_________________
Obecnie: Syma x8c, DJI Phantom 3 Standard
Kanał na YT
Poradnik Syma x8 :) => klik
Loty Syma x8 :) => klik
Loty DJI Phantom 3 :) => klik


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 11 mar 2017, 14:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1733
Lokalizacja: Gdynia
Hudy_edd, Widać widać :) - a nawet nie zwróciłem uwagi podczas lotu, że idziesz - bateria była na wyczerpaniu. ;)

Dla uzupełnienia - na poniższym filmiku widać do mamy na monitorze FPV.
Kamera Git2P pozwala na wybranie tego co ona sama ma nakładać na swój podgląd - wiadomo - dla nas - im mniej, tym lepiej.
Poniżej wybrałem opcję OSD: OFF (kamerowe OSD, nie mylić z OSD koptera) oraz opcję REC: RED DOT.
w wyniku tego mamy tylko: - ikonkę kamery po lewej u góry - migającą czerwoną kropkę informującą o nagrywaniu na kamerę (można ją wyłączyć).
Reszta widocznych informacji to już moje MinimOSD - sporo tego - wiem, ale to już każdy wedle uznania:

Wydaje mi się, że producenci Gitupa "wyczuli bluesa" - na ich stronie jest jawnie pokazany Phantom z podczepionym gitupem - możliwość wyłączenia zbędnych dodatków z ekranu oceniam bardzo na plus.
Minusem jest to co nieuniknione - w przypadku trybu zdjęć 4:3 będziemy mieli cały ekran fpv wypełniony obrazem, jeśli będzimey robili zdjęcia 16:9 lub chociażby jak w przypadku poniżej - film 16:9 - góra i dół to będą czarne pasy.
Niestety jest to nie do uniknięcia, kiedy mamy nadajnik w typowym PAL czyli 4:3.


_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 13 mar 2017, 09:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sty 2016, 10:47
Posty: 486
Lokalizacja: Pomorskie
kuczy pisze:
Minusem jest to co nieuniknione - w przypadku trybu zdjęć 4:3 będziemy mieli cały ekran fpv wypełniony obrazem, jeśli będzimey robili zdjęcia 16:9 lub chociażby jak w przypadku poniżej - film 16:9 - góra i dół to będą czarne pasy.
Niestety jest to nie do uniknięcia, kiedy mamy nadajnik w typowym PAL czyli 4:3.

Dla zdjęć to nie problem...lepiej robić 4:3..pełną matrycą i potem sobie wykadrować jeszcze dodatkowo :) Lepiej się na tym wychodzi...matryca zapłacona cała więc trzeba ja wykorzystać ;) Co do filmów to się nie wypowiem...nie jestem na tyle ogarnięty w temacie :)
Ale kamera robi robotę...do tego gimbal i masz już czym robić zdjęcia!

_________________
Obecnie: Syma x8c, DJI Phantom 3 Standard
Kanał na YT
Poradnik Syma x8 :) => klik
Loty Syma x8 :) => klik
Loty DJI Phantom 3 :) => klik


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 13 mar 2017, 11:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1733
Lokalizacja: Gdynia
Hudy_edd pisze:
Dla zdjęć to nie problem...lepiej robić 4:3..pełną matrycą i potem sobie wykadrować jeszcze dodatkowo :) Lepiej się na tym wychodzi...matryca zapłacona cała więc trzeba ja wykorzystać ;) Co do filmów to się nie wypowiem...nie jestem na tyle ogarnięty w temacie :)
Ale kamera robi robotę...do tego gimbal i masz już czym robić zdjęcia!


Dzięęęki ;) - Gimbal już do mnie idzie - podczas naszego spotkania testowałem Tarot T4-3D co widać na filmach,
dla siebie zamówiłem gimbal Tarot 3DⅢ (nowszy, troszkę lżejszy):
Obrazek

Do tego już idą do nas (do mnie i do Przemka) złącza micro-HDMI ponieważ ta kamera może byś sterowana z odbiornika RC (przełączenie foto/film oraz wyzwalanie migawki/start-stop nagrywania).

Masz rację - podczas lotu FPV można w takim przypadku przełączyć tryb na "FOTO" (4:3) i będzie cały obraz w odbiorniku FPV bez czarnych pasów. Po przylocie na miejsce jeśli chcemy zrobić film - przełączamy na "VIDEO" i wtedy marginesy się pojawią.
Ja również na razie mam zamiar skupić się na zdjęciach - dlatego szukałem kamery, która zapisuje zdjęcia w RAW ;)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 cze 2017, 20:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1932
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Przymierzam się do GIT2P - jak ją oceniasz po kilku miesiącach użytkowania ?

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 cze 2017, 22:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1733
Lokalizacja: Gdynia
misiekkk, no więc minusy:

- matryca szumi, teraz robiąc zdjęcia zjeżdżam do ISO = 50 wtedy szumi naj mniej - ale żeby wyciągnąć jakiś sensowny obrazek - konieczne jest odszumianie w LightRoomie. Z racji szumów zapomnij o zdjęciach w nocy czy pod wieczór. tylko w dzień, najlepiej słoneczny.
- JPG są jakościowo do kitu - jak to ma być ładne, to pozostaje konwersja RAW na DNG i później wyciąganie obrazka w programie graficznym.
- po kilku miesiącach coś nie chce mi się włączyć WiFi kamerki, co mnie nie martwi wcale bo nie używam, ale warte jest to odnotowania.

plusy:
- faktycznie mało zniekształca obraz - chociaż po dokładnym przyjrzeniu się (zwłaszcza jak robię zdjęcia np morza - linia horyzontu minimalnie ma tancencję to załamywania się na samym brzegu - poprawia się to w 1 min.
- rozmiar i waga - idealnie pasują do gimbala tarota który jest przygotowany pod gopro.
- wyjście video przez mini-USB zgodne z gopro
- sterowanie cykaniem fotek / filmami przez PWM i kabelek HDMI działa idealnie (kabelek zrobiłem sam, 2 żyły, żadnych elementów więcej)

Czy warto? - myślę, że tak, ale należy mieć na względzie powyższe wady.
Wydaje mi się jednak, że kamera "robi robotę" i jak za 400zł można ją polecić jako dobry entry-level dla osób, które zaczynają pasję z fotografią albo robią to dla siebie - poniżej moje fotki - osobiście nie wstydzę się ich wstawić na swoją stronkę www czy na facebooka, ale na 100% jest to jakość poniżej Phantoma 3/4

ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 cze 2017, 19:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lis 2010, 18:29
Posty: 364
Lokalizacja: Wrocław
A możesz podać pidy gimbala i ustawienia siły?

_________________
VaderJK AXN FPV Eagle Tree


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 17 cze 2017, 13:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1733
Lokalizacja: Gdynia
spoko, wiele nie zmieniałem, ale z tego co zapisałem to ustawienia mam takie jak w załączniku.
Z tym, że potencjometr na aparaturze steruje prędkością opuszczania/podnoszenia gimbala a nie kątem - mi osobiście wydaje się, że w ten sposób płynniej się nim steruje.

gimb.png
gimb.png [ 97.7 KiB | Przeglądany 1392 razy ]

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 25 lip 2017, 07:58 
Offline

Rejestracja: piątek 27 mar 2015, 11:37
Posty: 212
Wczoraj dotarła do mnie zakupiona kamerka. Nie miałem zbytnio czasu na testowanie ale po nagraniu filmu a w słońcu wydaje mi się że kamerka nie posiada filtra IR. Obraz zabarwiony mocno na czerwono i nie bardzo daje się to skorygować w montażu. Wasze też tak mają czy z moją coś nie tak?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 25 lip 2017, 11:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1733
Lokalizacja: Gdynia
zed, a może jakiś przykład - wiesz.. nie wiem czy moja tak ma, bo nie wiem "jak".

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.