Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 30 maja 2017, 11:57


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 12 gru 2016, 14:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1235
Lokalizacja: Gdynia
Tanner, niestety to złącze niby jest w mojej kamerze, ale tylko jest fizycznie - nie ma opcji sterowania - robi za zwykłe USB.

Tak, wiem, ze QX100 jest lepszy, ale cięższy (ok 200g) a taką wagę mają już kompakty które czasami mają wyjście Video i więcej funkcji. - i zgadzam się w pełni - te modele (innych firm też - Sony nie jest jedyne) - są doskonałym uzupełnieniem czegoś pomiędzy jak to ująłeś.

Zdaje sobie sprawę z tego, że żaden mały kompakcik nie przebije zdjęć robionych lustrem w RAWie... - ale po prostu nie mam jeszcze aż takich wymagań - porównując zdjęcia z kamery sportowej FireFly 6S z obecną to i tak przeskok jakościowy :)
Dziś np korzystając z okazji, że pracuję dosłownie parę metrów nad morzem, i po tygodniu wyszło słoneczko - zrobiłem takie zdjęcie (nic nie przerobione):
https://drive.google.com/file/d/0B911u0 ... h0c3c/view

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT F-650 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 gru 2016, 15:35 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 28 lis 2016, 02:15
Posty: 18
OK, tylko właściwie jakie są oczekiwania co do tego pomysłu ? chcemy zrobić podgląd wideo na większą odległość czy tylko sterowanie zdalne? a może jedno i drugie ? :)
jak wideo to może nie ma co kombinować za bardzo z tymi złączami, bo i tak pewnie nie ma takiej opcji( jak by była już ktoś by to zrobił, ograniczenie hardwerowe, może programowe? nie wiadomo) może zostać zwyczajnie przy opcji repeatera ale zmienić pasmo z 2,4Ghz na 5.8Ghz np. nanoPI https://botland.com.pl/moduly-nanopi/70 ... b-ram.html tzn. Karta wlan usb może są duoband i 2.4 połączenie do SONU QX10 a 5.8Ghz na nadawanie obrazu, ponadto porty GPIO i dalej można robić co się chce tyle że skrypty w pythonie (akurat tego języka w ogóle nie znam) zresztą i one były by już nie potrzebne bo jak po wifi to i z poziomu smartfona resztę chyba da się ustawić. Tylko podstawowe pytanie co chcemy osiągnąć z tą kamerą ? :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 gru 2016, 17:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1235
Lokalizacja: Gdynia
amarecki1987, pomysł jest taki:

Na początek zrobić sterowanie - ludzie podlutowują kabelki do przełączników w kamerze, aby je zwierać - i w ten sposób wyzwalać migawkę. Jeśli można to zrobić bez drucików, tylko przez moduł wifi to już jest postęp. - wyzwalanie migawki odbywało by się za pomocą sygnału z odbiornika RC - a więc od strony operatora - z aparatury. drugi plus takiego rozwiązania - brak dodatkowych kabli typu USB podłączone do kamery - i tu mam na myśli pracę gimbala - nic mu nie przeszkadza.

Podglądu Video jako analogowego sygnału Video nie ma - z tego co wyczytałem w API Reference:

The liveview data is downloaded as one data stream, by HTTP GET.
* The smallest unit is called "Packet" as the diagram below indicates. During the download, this "Packet" will be repeated.
* The client should keep on downloading the data of "Packet", and extract JPEG image from one "Packet", and decode it, and show it to the display.


Więc podgląd jako taki to wysyłane strumieniem pliki JPG. na razie mnie to przerasta, więc zajmę się podstawową funkcjonalnością a potem się zobaczy.

Drugi pomysł to taki jak Twój:
Także myślałem o przejściu na inną częstotliwość -> transmisję danych na ziemię (czy to przez WiFi 5GHz, czy jakiś inny sposób) i na ziemi powrót do Wifi aby kązdy smartfon mógł sobie normalnie działać. - taka jakby "radiolinia" cyfrowa - ale puki czekam na płytkę modułu wifi - to na razie mogę tworzyć różne teorie które i tak zweryfikuje rzeczywistość.

Pomysł reperatera na innej częstotliwości jest najbardziej korzystny, bo elementem sterującym pozostaje smartfon - z wszystkimi funkcjonalnościami jak np ustawianie ostrości na obiekcie jaki wskazujemy na ekranie dotykowym lub podgląd zdjęcia po jego wykonaniu.... - a no i oczywisćie "LiveView" - czyli niby obraz na żywo a jak sie okazuje - pokaz slajdów :D


EDIT:

Jeszcze jedno. Oczekując na moduł - znalazłem aplikację do telefony nazwaną JSONSender - o taki prosty kod przepisany z API - wysłany na IP kamery na porcie 10000 - robi fotkę :) :) :) - po zrobieniu fotki - kamera odpowiada nam linkiem URL pod jakim znajduje się zrobione zdjęcie - skopiowałem link, wkleiłem do przeglądarki www w telefonie i pobrało mi się duże zdjecie w pełnej rozdzielczości (4896 x 3672)

Obrazek

:D - małe, a cieszy ;) - przynajmniej mam możliwość sprawdzenia składni i tego czy dany kod działa i w jaki sposób :)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT F-650 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 gru 2016, 18:32 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 28 lis 2016, 02:15
Posty: 18
W wolnej chwili przyjrzę się tym API, modul ESP 8266 ma własny procek i miejsce na kod, więc teoretycznie jeden kanał z RC do modułu podłączyć pełno tam gpio tylko trzeba sprawdzić czy któreś ma int. Czyli inaczej interrupt (przerwania) potem okocic w arduino json i pierwsze próby można wykonać.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 gru 2016, 19:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1235
Lokalizacja: Gdynia
amarecki1987 pisze:
W wolnej chwili przyjrzę się tym API, modul ESP 8266 ma własny procek i miejsce na kod, więc teoretycznie jeden kanał z RC do modułu podłączyć pełno tam gpio tylko trzeba sprawdzić czy któreś ma int. Czyli inaczej interrupt (przerwania) potem okocic w arduino json i pierwsze próby można wykonać.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka


Dokładnie mam taki zamiar :)

API:
https://developer.sony.com/downloads/ca ... -beta-sdk/

Wydaje się to możliwe, aby zrobić właśnie coś na zasadzie: pin zwieramy do masy = zdjęcie.
w naszym przypadku lepiej byłoby odczytywać wartość PWM -bo to by pasowało bezpośrednio z tym co daje nam odbiornik RC

ale zawsze z pełną pokorą podchodzę do czegoś czego nie znam - ;) fajnie by było, zobaczymy jak dojdzie moduł

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT F-650 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 gru 2016, 19:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Możesz użyć Raspberry Pi.
Ono ma wyjście RCA, więc możesz sobie potem obraz wysłać analogowym linkiem video.

Jeżeli już umiesz pobrać jedno zdjęcie, to możesz to robić w pętli i prezentować na ekranie (wyjściu RCA),
lub może dasz radę obsługiwać tak pełne video o którym pisałeś:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 gru 2016, 19:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1235
Lokalizacja: Gdynia
volender, powiem więcej - podgląd na żywo to wysyłane w pakietach pliki jpg jeden po drugim - więc Raspberry Pi pewnie dało by radę obsłużyć kilka obrazków na sekundę - w filmie https://www.youtube.com/watch?v=i8Nj0QlCgGU widać jak gość ręcznie ustawia ilość obrazków na sekundę jakie są przesyłane ;)

Super, że podsyłacie tyle fajnych pomysłów :) jakby dało się to zrealizować byłaby bajka :)

--------------------------------
EDIT:

Dziś (13 Grudnia) doszedł do mnie moduł WiFi - ESP 8266 12F + płytka dopasowująca:

ObrazekObrazekObrazek

to tyle - puki co dziś już późno więc tylko sobie na niego popatrzę :D

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT F-650 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 gru 2016, 22:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1235
Lokalizacja: Gdynia
Mam nadzieję, że moderator nie będzie zły za posta pod postem.

Dzięki sporej pomocy kolegów Piotra oraz Przemka - Moduł WiFi przeszedł chrzest bojowy - łączy się z arduino, po drobnych kłopotach związanych z moją niewiedzą - udało się wgrać program (przykład demo dla tego modułu) skanujący sieci WiFi wraz z piziomami RSSI:

Obrazek

na pierwszym miejscu (podkreslona) jest sieć aparatu QX10 ;)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT F-650 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 gru 2016, 21:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1235
Lokalizacja: Gdynia
Uwaga - pierwszy Sukces !



Moduł ESP-12 (ESP8266) loguje się do sieci WiFi kamery Sony otrzymując swoje IP (10.0.1.1)
łączy się z kamerą (10.0.0.1) i wysyła jej komendę wywołując wyzwolenie migawki.
- aparat był ustawiony na "lepszą automatykę" - przy słabym oświetleniu robi kilka zdjęć i łączy w jedno.

No to jakiś prymitywny początek już mamy :)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT F-650 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 gru 2016, 15:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1235
Lokalizacja: Gdynia
Co prawda wcięło opinię BloodyLordaV (awaria forum) ale cóż... bywa.

Wczoraj przeprowadziłem pierwszą próbę nagrania materiału video z koptera - nie mam gimbala, więc kamera wisiała na sprawdzonym patencie - zawieszona na podkładce antywibracyjnej od APM - i cóż... szau nie robi - niestety kamera ma niski bitrate, co skutkuje małą ilością szczegółów. Myślę, że jednak na końcowy średni wg mnie efekt złożyła się też po prostu bardzo słaba pogoda (mgła z pojedynczymi kroplami H2O, i ogólnie "szaruga") - tymniemniej - kamera oddała tą paskudną pogodę w 100% jeśli chodzi o kolory.

przed włączeniem filmu - WYCISZ DZWIĘK - zapomniałem go ściszyć po nagraniu.


_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT F-650 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 sty 2017, 19:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1235
Lokalizacja: Gdynia
Dawno nic się nie działo, bo pogoda mega słaba.
Skrypt puki co działa nastepująco:

1. Loguje się do sieci WiFi
2. włącza tryb zdjęć o nazwie "inteligentna automatyka"
3. działając w pętli - wyzwala migawkę w dwóch krokach: a) naciśnięcie spustu "do połowy" - co usatwia ostrość o parametry naświetlania, b) dociska spust "do końca" - czyli wykonuje zdjęcie.

Niestety dalej nie ma podglądu z ziemi, więc największy minus kamery dalej jest do rozwiązania.
Dziś była okazja wypróbować zdjęcia w locie - no i taki mały bonusik:

Obrazek

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT F-650 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 sty 2017, 19:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1190
Lokalizacja: Schwerin


kuczy pisze:
Wczoraj przeprowadziłem pierwszą próbę

A co on tak podskakuje przy samym starcie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 sty 2017, 20:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1235
Lokalizacja: Gdynia
maxiiii pisze:
kuczy pisze:
Wczoraj przeprowadziłem pierwszą próbę

A co on tak podskakuje przy samym starcie?



A bo za wolno startowałem i się bujnął na nóżkach :)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT F-650 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 sty 2017, 20:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 9980
Lokalizacja: Mikoszewo
Tą winietę i kółeczko to sam dodałeś czy obiektyw do d....?

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 sty 2017, 23:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1235
Lokalizacja: Gdynia
Verid pisze:
Tą winietę i kółeczko to sam dodałeś czy obiektyw do d....?

Obiektyw - aczkolwiek troszkę fotka ruszana w LR , niemniej winietowanie zauwazylem, o kółeczku faktycznie teraz je widze - dowiedzialem sie od Ciebie, trafna uwaga

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT F-650 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.