Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 28 kwie 2017, 09:22


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 26 lis 2016, 14:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1200
Lokalizacja: Gdynia
Witam Was serdecznie.

Dziś przeglądając Alliexpress trafiłem na zdjęcie gimbala z ciekawą mini kamerką Sony Cyber-shot DSC-QX10:

Obrazek

Matryca 18,2 MPix
filmy 1080 30fps
optyczny zoom 10x
łączenie z telefonem (sterowanie z apki) - niestety przez WiFi (2,4GHz)
brak "rybiego oka"
z tego co wyczytałem - nie ma np ustawienia ISO
waga - 100g

ogólnie dobry test można przejrzeć tutaj:
https://www.ephotozine.com/article/sony ... view-22979

a oczywiście była montowana do kopterów:



cena: używane za 250zł, nowe za 500zł

Jako, że nie znalazłem na naszym forum tematu dotyczącego tej kamery chciałbym spytać o Wasze opinie - kamera ma swoje plusy, ma też minusy. Czy ktoś w Was miał doświadczenie z tego typu "kompaktami" ?

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT F-650 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 26 lis 2016, 16:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 15 gru 2015, 21:35
Posty: 321
Lokalizacja: Gdynia
Jedyne do czego mogę się przyczepić to bitrate.

Nie mniej w tej klasie cenowej nie będzie ideału. Na + to, że jest bardzo lekki a kolory zdają się być wiernie odwzorowane (nawet pokuszę się o stwierdzenie, że lepiej niż w mydle 4). Jeśli zakres cenowy już ustalony ja bym w to wchodził. Tym batdziej, że znalwzles ciekawy 2 osiowy gimbal mu dedykowany.

Ciekaw jestem jego drozszej wesji -qx 100. Tam już obraz zdaje się być dużo lepszej jakości niż z gopro, przy podobnie niskiej wadze i mnogości ciekawych funkcji.

_________________
Yuneec Typhoon Q500 4K
Nox3 - http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=72&t=38631
Youbi XV130 - http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=72&t=39039
ST10+
Spektrum dx6i
--------------------------
Nieuleczalnie uzależniony od latania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 26 lis 2016, 22:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 312
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
Problemem w tej kamerze jest brak wyjścia AV. Na wifi to za daleko się nie polata. Do tego dochodzi opóźnienie.
Byłem zaskoczony że tak fajny obraz da się uzyskać za takie pieniądze ale ten brak AV out jest deskredytujący dla fpv.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 26 lis 2016, 22:47 
Offline

Rejestracja: niedziela 07 cze 2015, 23:49
Posty: 110


szaman89 pisze:
Problemem w tej kamerze jest brak wyjścia AV.


A może jednak jest?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 26 lis 2016, 22:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 312
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
No ja takiej modyfikacji dla tej kamery w necie nie znalazłem. No chyba że masz inne informacje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 26 lis 2016, 23:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1407
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
Ma tylko USB, WiFi (podobno zasięg tylko 10m), brak HDMI

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 27 lis 2016, 00:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1200
Lokalizacja: Gdynia
szaman89 pisze:
ja takiej modyfikacji dla tej kamery w necie nie znalazłem. No chyba że masz inne informacje.


no tak mówiąc delikatnie - nie wiem na ile jest w tym prawdy, ale w instrukcji obsługi napisano że jest gniazdo "MultiTerminal" - poszperałem trochę w sieci i okazuje się, że multiterminal to wynalazek Sony - ma "normlane" piny USB a jednej strony, i 10 pinów dodatkowych:

Obrazek

które mają rożne funkcje (zoom, wyzwalanie, wyjście AV) - tylko nie mogę znaleźć czy aby w tym modelu aparatu jest w ogóle to dostępne- znalazłem tylko info, że oryginalna wtyczka multiterminala jest strasznie droga bo produkuje ją oczywiście tylko Sony :/.... - poszukam więcej info

edit: ee tragedii nie ma - kabel AV:
http://www.sony.com/electronics/video-cables/vmc-15mr2

ryzyko można podjąć za 20 dolców

EDIT 2: Ktoś podjął to ryzyko, i niestety wieści nie są dobre:
https://community.sony.com/t5/Cybershot ... d-p/422098

"No video out through the MULTI connector is misleading and a lost opportunity for Sony. Now, I have to reeturn the camera to the Sony Store as it does not have a functionality advertised by the connector labeling.... "

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT F-650 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Ostatnio zmieniony niedziela 27 lis 2016, 00:18 przez kuczy, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 27 lis 2016, 00:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1407
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
Wystarczy znaleźć w necie manual dla tego aparatu (taki jak dołączają w formie książeczki lub na płycie) i poczytać o możliwych połączeniach.

Teraz mi się nie chce szukać, ale najwyraźniej z powodu braku wyjścia AV rok temu przestałem się interesować tym aparatem.

Nawet jeśli ma działający multiterminal, to może być tylko dla odtwarzania zarejestrowanego materiału, co nas w żaden sposób nie urządza.

kuczy, tutaj masz coś o tych pinach: http://www.doc-diy.net/photo/remote_pinout/ ale jeszcze dodali, że do zooma jest potrzebny jakiś protokół - najwyraźniej nie da się zrealizować poprzez łączenie pinów. A w komentarzach poniżej masz rozpisane wszystkie piny.

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 gru 2016, 22:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1200
Lokalizacja: Gdynia
Dobra - zabawę czas zacząć :) - KUPIŁEM TĄ KAMERKĘ :D

Używkę za b okazyjną cenę z OLX, ale za to w stanie idealnym z pudełkiem papierami itp.....
Na 1 rzut poszła zmiana oprogramowania. zakupiona miałą wersję 1.0, najnowsza wersja to 3.0 - w najnowszej wersji jest chociaż jakaś podstawowa regulacja, czyli balans bieli, ISO, korekta EV (nie dużo, ale jest) wielkość video też została zmieniona na full HD wcześniej w poziomie było 1440 lini czy coś takiego.

no w każdym razie - pierwsze koty za płoty - pogoda beznadziejna, poszedłem do Centrum handlowego Riviera.

Film (10x zoom):


Zdjęcia z manualną nastawą skrajnych wartości ISO (100, 3200):
edit: zmieniłem lokalizację na dysk google - tam wrzucę więcej zdjęć:
https://drive.google.com/open?id=0B911u ... U80c1dtNDA

Zdjęcia są zrzucone na mój serwer bez żadnego dotykania - zmieniłem tylko nazwę pliku więc można ściągnąć podejrzeć EXIF itp.
Pierwsze wrażenia (jak na aparat do użytku takiego w jakim został wyprodukowany) - bardzo pozytywne :)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT F-650 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Ostatnio zmieniony poniedziałek 12 gru 2016, 13:43 przez kuczy, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 gru 2016, 06:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1200
Lokalizacja: Gdynia
Po konsultacji z kolegą, postanowiłem zamówić moduł Wifi WSP 8266 12F z adapterem na normalny raster wyprowadzeń:

Obrazek
Jest to moduł ESP 8266 12F. Pozwala na pracę w sieci Wifi (jako klient w moim przypadku, ale może być skonfigurowany również jako AP).

Posiada 16 wyprowadzeń:
9 x GPIO - wyjścia/wejścia cyfrowe
1 x wejście ADC - przetwornik cyfrowo-analogowy
2 x UART (TX, RX) - do komunikacji np. z Arduino
Montaż: SMD / THT:
Średnica otworów: 0,9 mm
Raster wyprowadzeń: 2 mm
Domyślna prędkość komunikacji UART: 115200 bps
Wyposażony w wbudowaną antenę PCB
Moduł ekranowany
Wymiary: 24 x 16 mm

Jako, że moja wiedza jest bardzo bardzo ograniczona - będzie to dobry punkt aby rozpocząć naukę.
Puki co - stawiam sobie cel: Połączyć się z siecią WiFi kamery - to akurat jest najprostsze - a później spróbować skomunikować się z tym urządzeniem. Sony udostępnia API:

"After the device discovery, the client can now send JSON data to the endpoint URL of the camera by HTTP POST. After calling an API, the client will get the response from the camera."

Z tego co znalazłem w sieci - możliwy jest dostęp do wszystkich funkcji, na razie skupię się na tym aby w ogóle zadziałało cokolwiek. Jeśli chodzi o problem zakłóceń w paśmie 2,4 GHz - tak mam cały czas to w pamięci, - dlatego bardzo dobrą funkcją jaką posiada ten moduł WiFi jest ograniczenie jego mocy nadawania. Szczerze mówiąc? - zacznę tym się martwić jak już coś zacznie działać - puki co mój cel wydaje mi się bardzo atrakcyjny, i będzie testowany na stole. - jak się nie da tego przenieść na kopter to trudno - ale wg mnie warto zająć się tym zagadnieniem :)

Dwa filmy dotyczące zdalnego sterowania za pomocą API:


_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT F-650 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 gru 2016, 07:20 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 wrz 2010, 17:04
Posty: 807
Lokalizacja: Warszawa
Będę kibicował Twojemu porojektowi.
Jakis czas temu sam sie nad tą kamerą + QX100 interesowałem ale brak wyprowadzenia sygnału video mocno mnie zniechęcił.
Z tego co wyczytałem w sieci to nie ma możliwości wyprowadzenia sygnału video po kablu.
Jest opcja podglądu po WiFi. Jest na sieci kilka tematów gdzie ludzie poprzez WiFi repeater mieli podgląd i sterowali kamerą (https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... X10-for-AP)


Ostatnio zmieniony poniedziałek 12 gru 2016, 07:47 przez esamolocik, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 gru 2016, 07:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2153
Lokalizacja: Wejherowo


a nie możesz tego "zamknąć" razem z kamerką w jakimś odizolowanym pudełku?:)

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 gru 2016, 08:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1200
Lokalizacja: Gdynia
matulekpl, myślę że jest to do zrobienia. tylko problem zakłóceń będzie ostatnim problemem - jak będzie już coś co można wykorzystać.

Z drugiej strony - mam na pokładzie Bluetootha - który przecież też działa na 2,4GHz i jest dobrze - nie zauważyłem problemów z zakłócaniami na FrSky DJT a moc modułu bluetooth jest pewnie podobna do mocy tych modułów.
Podgląd i sterowanie jest jedynie cyfrowe - najprostszą opcją jest właśnie repeater dużej mocy i zamiana sterowania drona na moduły np eleres

esamolocik, dziękuję bardzo - myślę, że jeśli uda się zrobić coś sensownego to wiele osób by skorzystało - muszę się zmotywować tylko do nauki czegoś o czym nie mam na razie bladego pojęcia :D

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT F-650 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 gru 2016, 12:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 312
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
Dorzucę komendy api dla QX100: http://dryvalleysninja.blogspot.com/2015/12/more-sony-qx100-nonsense.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 gru 2016, 13:16 
Online

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 195
Lokalizacja: Kraków
Zerknij jeszcze na to - testowali co prawda z RX100 ale przez to samo uniwersalne złącze.
https://www.youtube.com/watch?v=tAp4lf9q9rE
http://gentles.ltd.uk/gentwire/multi.htm

QX100 jest o tyle fajny ze ma już matrycę 1" i optyka ta sama co w RX100, no ale niestety tam, od mk1 do mk5 elektronika i oprogramowanie robią cuda zostawiając QX100 daleko w tyle.

Niemniej jestem bardzo ciekawy wyników, jako, że zarówno QX10 i QX100 są bardzo ciekawą propozycją pomiędzy gopro a kompaktem czy innym większym aparatem.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/E300 esc + racerstar 2216/1038@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.