Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 16 lis 2018, 23:59


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 22 lut 2017, 18:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8725
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Pozwolę sobie napisać pod postem, ponieważ doszedł dzisiaj mikrofon i zrobiłem jeden test.

Oceńcie sami. Weźcie pod uwagę, że mikrofon kosztował 2$, chodziło o jak najtańszą poprawę fabryki. Z lepszym np olympusa, efekt byłby znacznie lepszy.
Ja jestem bardzo zadowolony.
Dźwięk nagrywany z takiej samej odległości i o tej samej głośności.
Obudowa zdemontowana, także mikrofon wewnętrzny, miał te same warunki co zewnętrzny.


_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 23 lut 2017, 16:51 
Offline

Rejestracja: sobota 11 lut 2017, 21:33
Posty: 4
Heja,

Pytanie mało związane z RC, ale macie tu piękną bazę wiedzy o kamerkach, więc pozwolę się wtrącić i zapytać :-)

Czy RunCam2 wydaje RÓŻNE dźwięki przy włączaniu i wyłączaniu?
Innymi słowy - czy da się tą kamerkę obsługiwać na ślepo?

Zakładam że włączę sobie w opcjach auto nagrywanie po włączeniu.
Planuję jej używac jako kamerki "na kask", teraz mam Mobiusa i strasznie denerwuje mnie to, że za każdym razem trzeba zdejmować kamerkę żeby ją włączyć/wyłączyć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 23 lut 2017, 17:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8725
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Jak najbardziej się da. Ustawiasz wszystko wcześniej np przez smartfon/wifi, później już nawet nie trzeba nic gmerać, jak jesteś zadowolony z ustawień i zaznaczasz, żeby wydawał dźwięki podczas naciskania.
Chyba nawet to seryjnie jest ustawione.

Pika jak przytrzymasz włączanie, po naciśnięciu nagrywania również i chyba po wydaje 2 piknięcia, jeśli się nie mylę.

Tylko weź pod uwagę bardzo słaby dźwięk (chociaż na kasku, na motorze to nie będzie w niczym przeszkadzać).
Jak będziesz chciał rozmawiać podczas jazdy, jakieś testy lub wrażenia z jazdy, to spokojnie możesz "wyciągnąć" mikrofon jak u mnie i zamontować zewnętrzny. Dla ułatwienia, można dorobić na zewnątrz gniazdo z jack i łatwo się wpinać z zewnętrznym mikrofonem.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 23 lut 2017, 17:18 
Offline

Rejestracja: sobota 11 lut 2017, 21:33
Posty: 4
Jasne, ustawie sobie ją wcześniej, a potem będę używał tylko dwóch funkcji - włącz i wyłącz :-)
(przejrzałem manual i widziałem opcję autostartu nagrywania po włączeniu)
I teraz - czy przy włącz/wyłącz wydaje ten sam dźwięk, czy dwa różne?
Bo mając ją na kasku nie zawsze pamiętam czy mam ją włączoną...

PS. W sumie nie napisałem - ale kamerka też do latania, na miękkopłacie :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 23 lut 2017, 17:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 12 maja 2012, 23:28
Posty: 1139
Lokalizacja: z krainy wiatrow
maticus pisze:
I teraz - czy przy włącz/wyłącz wydaje ten sam dźwięk, czy dwa różne?

...wydaje ten sam dzwiek przy wlaczaniu co i przy wylaczaniu.
maticus pisze:
Bo mając ją na kasku nie zawsze pamiętam czy mam ją włączoną...

http://www.poradnikzdrowie.pl/psycholog ... 36836.html
http://szybkanauka.pro/cwiczenie-pamieci/

...albo zaznaczaj sobie czyms na kierownicy (kokardka, czy przelacznik ""wolny"" w gore,,wlaczone"" na dol ""wylaczone"") ale o zaznaczaniu trzeba tez pamietac.

_________________
Niskie loty FPV: http://www.youtube.com/watch?v=gCJiod3A ... be&t=8m59s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 24 lut 2017, 00:09 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 755
Lokalizacja: Kraków
waszka, nie wiem dlaczego odpowiadasz szyderczo.

maticus, dźwięki są bardzo podobne, ale jednak się różnią.
Przy włączaniu są 3 beepy, które brzmią czysto,
przy wyłączaniu też 3 beepy, ale brzmią trochę inaczej, jakby sygnał pwm był zniekształcony - https://youtu.be/YtKtIXOkuCc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 24 lut 2017, 02:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 12 maja 2012, 23:28
Posty: 1139
Lokalizacja: z krainy wiatrow
volender pisze:
waszka, nie wiem dlaczego odpowiadasz szyderczo.

...nie wiem, gdzie dopatrujesz sie szyderstwa ? jasne ze interpretowac (odbierac) mozna sobie roznie...ale nie wiem dlaczego az tak extremalnie i w tym kierunku ?

...tez moglbym sie spytac: dlaczego robisz z kogos glupka ? bo (jezeli czytales pytanie) to chyba nie myslisz ze majac kamere na kasku, bedzie mozna odroznic te dzwieki i wiedziec czy teraz wlaczylem kamere, czy ja wylaczylem... ja wolalbym i bylbym pewniejszy z zaznaczeniem sobie, naprzyklad na kierownicy... a z cwiczenia pamieci (bo moze o to Ci codzi ?) najwyzej bym sie zasmial (co jest w tym szyderczego ?) bo chyba nie mozna byc caly czas takim sztywniakiem...

maticus, mozna jeszcze pochylic glowe z kaskiem przed lusterkiem wstecznym i sprawdzic czy swieci sie dioda.

_________________
Niskie loty FPV: http://www.youtube.com/watch?v=gCJiod3A ... be&t=8m59s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 24 lut 2017, 06:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11903
Lokalizacja: Mikoszewo
Można też wypuścić sobie zewnętrzne zasilanie kabelkiem po plecach, wpinane w instalację motocykla albo w pakiecik w kieszeni. Nie wiem jak Runcam ale Mobius ma funkcję autostartu po podpięciu zasilania do USB.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 lut 2017, 21:06 
Offline

Rejestracja: sobota 11 lut 2017, 21:33
Posty: 4
Ah, wszyscy zakładają że moto, a ja to do latania - na paralotni.

Verid myślałem o czymś takim w przypadku mobiusa, ale chcę to mieć możliwie proste i nieupierdliwe w instalacji (mobiusa mam na rzep)

volender dzięki za filmik, różnica kosmetyczna rzeczywiście i nie do odróżnienia. No nic, rezygnuję z runcama w takim razie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 lut 2017, 21:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 445
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
Następca zapowiada się całkiem ciekawie:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 lut 2017, 21:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6620
Lokalizacja: Polska
szaman89 pisze:
Następca zapowiada się całkiem ciekawie:

Szczegolnie jesli ktos potrzebuje pozeracza kard microSD ;-)
https://www.youtube.com/watch?v=7zoGxhjFw90&t=15m56s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 lut 2017, 21:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 445
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
pawelsky pisze:
Szczegolnie jesli ktos potrzebuje pozeracza kard microSD ;-)
https://www.youtube.com/watch?v=7zoGxhjFw90&t=15m56s

Na rcgroups piszą że problem jest już rozwiązany przez runcama.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 lut 2017, 22:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11903
Lokalizacja: Mikoszewo
maticus pisze:
Verid myślałem o czymś takim w przypadku mobiusa, ale chcę to mieć możliwie proste i nieupierdliwe w instalacji (mobiusa mam na rzep)

To jest kwestia dopracowania szczegółów tylko. Ale oczywiście zrobisz jak uważasz.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 mar 2017, 20:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8725
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Używa ktoś runcama 2 z micro minimosd? Mam dziwny problem.
Na płytkowych kamerach wszystko jest ok, wszystkie rzeczy są prawidłowo wyświetlane.
Na runcamie jest wszystko przesunięte.
Ale to nie problem, bo jest widoczne, największy problem polega na tym, że jak chcę nagrać (przez fatsharki) to co jest wyświetlane na obrazie, nagrywa się tylko jedna linia, a nie wszystko co jest widoczne.
Na płytkowych, oczywiście wszystko działa i nagrywa się prawidłowo.

Chciałem użyć jednej kamery do podglądu i nagrywania do skrzydła, spokojnego latania, żeby zaoszczędzić na wadze. Jakość obrazu jest świetna, opóźnienie nieznaczne, lub takie same jak w płytkowej.
Powinno być wystarczające.
Tylko brak nagrywania całości danych wyświetlanych w goglach odpada. Będę musiał użyć dwóch kamer..

Ma ktoś jakiś pomysł, może coś trzeba przestawić?

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 mar 2017, 21:27 
Offline

Rejestracja: środa 14 wrz 2016, 22:17
Posty: 91
Lokalizacja: Opole
Adrián pisze:
Tylko brak nagrywania całości danych wyświetlanych w goglach odpada. Będę musiał użyć dwóch kamer..

Możesz też użyć 2 radii VTX - jednym nadawać obraz wprost z runcam-a (do celu nagrywania?), a drugim - ten sam obraz, po przepuszczeniu przez OSD, do celu wyświetlania.
Tylko nie bardzo rozumiem, po co nagrywać obraz z runcama (z osd lub bez), skoro sam runcam też go nagrywa, i to w dużo lepszej jakości?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 18  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.