Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 22 paź 2018, 07:10


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20
Autor Wiadomość
Post: niedziela 26 lis 2017, 21:39 
Offline

Rejestracja: sobota 02 lip 2016, 13:27
Posty: 13
problem rozwiązany podłączałem się do kompa kablem dostarczonym z obudową do zewnętrznego zasilania, po podłączeniu zwykłego kabla usb jest ok.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 gru 2017, 19:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 29 maja 2016, 16:51
Posty: 14
O_o, zniknął polski w 1.5.3, SJCAM to jacyś amatorzy hehe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 gru 2017, 01:44 
Offline

Rejestracja: niedziela 29 sty 2017, 19:16
Posty: 13
nowy fw się zbliża- 1.5.4 polskiego brak ale są jakieś poprawki:
1.Fixes video quality on all 30fps resolutions when Gyro is turned on.
2. Adds 0.5s to Loop Record.
-----> polskiego brak
https://drive.google.com/file/d/180UytQ ... sp=sharing


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 gru 2017, 11:52 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 paź 2015, 01:42
Posty: 80
na mikołajki opublikowali oficjalny update na stronie sjcam:
http://support.sjcam.com/support/soluti ... are-update


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 gru 2017, 03:18 
Offline

Rejestracja: niedziela 29 sty 2017, 19:16
Posty: 13
Okazuje się, że fw ma jedną wadę. W 1080@30 przy wyłączonym low light zaczyna się szaleństwo z obrazem. Ze włączonym ten problem nie występuje. Na wszystkich innych trybach jest ok, włączając 50 i 25klatek. Także miejcie na uwadze, że taki problem występuje. Pewnie szybko poprawią bo jest już zgłoszony.

Swoją drogą, czy ma ktoś archiwum ostatnich fw? Dokopałem się tylko do 1.5.1 a ciekawi mnie porównanie jakości do 1.4.6


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 gru 2017, 06:44 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 paź 2015, 01:42
Posty: 80
redone pisze:
Swoją drogą, czy ma ktoś archiwum ostatnich fw? Dokopałem się tylko do 1.5.1 a ciekawi mnie porównanie jakości do 1.4.6


Zaktualizowałem katalog z fw.
Wydaje mi się, że powinny być wszystkie od początku do SJCAM SJ5000x Elite:
https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing

SJCAM002.BIN - to był chyba pierwszy update fw do kupionych w preorderze albo 1 soft jaki był w kamerce.


Ostatnio zmieniony poniedziałek 11 gru 2017, 12:44 przez robertd, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 gru 2017, 14:14 
Offline

Rejestracja: niedziela 29 sty 2017, 19:16
Posty: 13
Dzięki wielkie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 gru 2017, 12:58 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 gru 2017, 22:57
Posty: 3
Witam, to mój pierwszy post chociaż czytelnikiem forum jestem już od dłuższego czasu.
Posiadam kamerkę jak w wątku, niedawno zaktualizowałem (z oficjalnej strony) frimware do 1.5.4.
Poprzednio miałem 1.5.1. Przy wertowaniu zmian w nowszych FW zauważyłem że już w wersji 1.5.3 poprawili zapis przy 25/50fps.
Po sprawdzeniu okazało się że nic w tej kwestii nie poprawili, albo zrobili coś czego nie zauważam. Chodzi dokładnie o zapis w systemie europejskim 25/50 fps.
Przy nagraniu tego materiału obraz jest tak samo "skaszaniony" jak był.
Kamerka zachowuje się jakby w ogóle nie "wiedziała" co to jest zapis 25/50 i konwertowała natywny materiał do standardu UE czego efektem są szarpania związane z nadmiarem klatek 30 ->25, 60 ->50.
Wygląda to tak jakbym do programu montażowego, z ustawionym timeline na 50 fps wrzucił pliki niezgodne z krotnością tej liczby. W internecie nie ma to znaczenia czy zapisujemy kamerką 50 czy 60 fps, ale jak ma się więcej niż jeden sprzęt nagrywający to już jest różnica.

Czy u was też jest taki problem przy zapisie 25/50 ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 gru 2017, 12:24 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 paź 2015, 01:42
Posty: 80
Ja co prawda mam ustawione zawsze 60fps, ale faktycznie ludziska coś psioczą na jakość przy 25/50fps.
Sprawdzę może w święta to dam znać jak to u mnie wygląda.
Ale tak z ciekawości, jak masz ileś urządzeń i część nagrywasz nawet np 50fps i składasz to w jakimś programie z filmikiem 60fps to czy są jakieś problemy? Tak intuicyjnie wydaje mi się, że programy powinny sobie poradzić. Ale pewności nie mam bo ja generalnie od czasu do czasu składam jakieś filmiki w kdenlive i to pewnie wszystkie są 60fps.
Chyba, że masz jakieś inne zastosowanie, które wyklucza różnice w ilości klatek?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 gru 2017, 12:38 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 gru 2017, 22:57
Posty: 3
Oczywiście że jest różnica pomiędzy plikami 50 i 60fps (również 25 i 30 fps) na jednym timeline.
Obraz jest co ok sekundę lekko szarpnięty. Wynika to z nadmiaru (30 -> 25) lub braku klatek (25 -> 30).
Praca w jednym standardzie nie jest problemowa. Chcąc wyeksportować plik 60 fps i mając takie źródło nie ma problemu, nawet mając w nim sekwencje nagrane na komórkach w 30fps otrzymujesz "płynny strob" - wynika to z braku co drugiej klatki. Youtube jak i zdecydowana większość TV spokojnie daje radę z odtwarzaniem klatkażu 60 fps, natomiast ciężko jest dopasować różne wartości klatek na sekundę w jednym pliku. Odtwarzanie materiału zawsze i na każdym sprzęcie będzie takie samo, pliki niezgodne będą "szarpane".
Posiadam telefon na którym mogę przestawić na 50 lub 60 fps i tutaj zapis 25/50 działa jak powinien. Ale kamerka (taka mała małpka) zapisuje już 1080i50 lub 1080p50 i to jest problem dla mnie, jak i dla wielu. Standard DVD, Bluray w Europie to dalej 25/50 i jego krotność (/100 i /200 a nie /240).

Dodatkowo, o czym nie wspominałem, zapis przy 30/60 fps powoduje że w domu, zwłaszcza jak mamy kiepskiej jakości zasilacze do LED-ów czy w kadrze znajduje się telewizor, powoduje że mamy pulsowanie światła lub obrazu na telewizorze. Wynika to z tego że urządzenia te pracują z częstotliwością 50 Hz (standard EU). Wiem że kamerka jest głównie stosowana na zewnątrz, ale "głównie" to nie wszyscy.

No i reasumując, producent wprowadził 25/50 fps chyba tylko w menu :)
W rzeczywistości wygląda to tak że, materiał "leci z matrycy" w 30/60, zapisywany jako 25/50 a nadmiar klatek jest usuwane co powoduje efekt jw.


edit//
Co ciekawe, produkt chiński a w Chinach mają 220V/50 Hz!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 mar 2018, 23:48 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 02 sty 2012, 23:11
Posty: 130
Lokalizacja: Warszawa
Witam!

Czy wyjście analogowe z tej kamery nadaje się do latania FPV ? Chodzi mi o opóźnienie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 kwie 2018, 01:48 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 gru 2017, 22:57
Posty: 3
Ten model nie ma wyjścia analogowego!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 kwie 2018, 09:44 
Offline

Rejestracja: niedziela 07 gru 2014, 19:59
Posty: 104
Lokalizacja: Zambrów
baca01 pisze:
Ten model nie ma wyjścia analogowego!


Jesteś w błędzie. Ma wyjście analogowe wyprowadzane z USB. Sam na takim latam z FPV oraz OSD.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 kwie 2018, 10:24 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 paź 2015, 01:42
Posty: 80
W akcesoriach do pięćsetek mają co takiego:
https://sjcamhd.com.pl/akcesoria-do-kam ... sjcam.html
https://sjcam.com/product/av-cable/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.