Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 27 kwie 2018, 01:57


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 26 lip 2017, 23:38 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 paź 2015, 01:42
Posty: 80
@Gustlik,
dzisiaj pobrałem i zaktualizowałem do 1.5.1 i po wyłączeniu i ponownym włączeniu ustawienia są zachowane, czyli trzyma to co ostatnio ustawiłem, np. GYRO On.
Niemniej widzę, że dalej jest problem z resetem daty i godziny po wymianie baterii i przypadkowym wciśnięciu jakiegoś przycisku gdy kamerka jest bez akumulatora.
W jednej z poprzednich wersji FW poprawili częściowo, tzn data i godzina resetowała się gdy wcisnąłem przycisk power bez baterii, inne mogłem wciskać i data była zachowana.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 31 lip 2017, 17:34 
Offline

Rejestracja: niedziela 30 lip 2017, 18:08
Posty: 2
Lokalizacja: Wolsztyn
Witam Was i na początek mam pytanko, mam tą kamerkę od 2 tygodni i się trochę nią bawiłem z kartą 16GB, działa ok.
Kupiłem w piątek kartę 64GB, i problem , zrobiłem format na FAT i wszystko ok ale....
W niedziele pojeździłem z żoną motocyklami i nagrałem sporo świetnych filmów i wyskoczył błąd "Brak Pamięci "
W domu zrobilem znów format bo na karcie miałem sporo danych ale same chinskie krzaczki i nie można było żadnego 3 minutowego filmu znaleźć , mam ustawione na 3 minuty i nast film . Na karcie 16GB żadnych problemów , dlaczego wywala na 64 taki błąd w połowie zapełnienia , dodam że kamerka była dosyć nagrzana ? . Wifi wyłączone , w środe nad morze jedziemy i nie chciałbym stracic jakichś fajnych filmów , chyba trzeba będzie kupić jeszcze jedną 16 i zmniejszyć rozdzielczość nagrywania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 31 lip 2017, 20:35 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 paź 2015, 01:42
Posty: 80
@Markus001
Coś na mój nos wygląda na jakąś podrobę karty, a przynajmniej na wadliwą kartę. Było już kilka takich przypadków i finalnie okazała się uszkodzona karta. Sam miałem oryginalnego SanDisk chyba 64GB który zagotował mi się w telefonie. Miałem obawy czy mi nie uszkodził tel. SanDisk wymienił bez problemu. Podróbek na rynku jest też sporo. Ja używam w tej kamerce 64GB ale teraz nie pamiętam czy SanDisk czy Samsung. Chyba Samsung ten szybki 90 i wszystko jest ok.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 31 lip 2017, 20:52 
Offline

Rejestracja: niedziela 30 lip 2017, 18:08
Posty: 2
Lokalizacja: Wolsztyn
Sprawdzę ją jeszcze jakoś choć nie bardzo wiem jakim programem , źródło z którego kupiłem kartę niby pewne jest , sklep RTV . Może uszkodzona , jutro wrzucę na nią ponad 60gb i zobaczę co jest , w kamerce 2 razy wywaliła błąd , raz na motocyklach a drugi raz w domu jak po formacie włączyłem nagrywanie i po półtorej godzinie znów błąd ... Jutro sprawdzę, jakieś filmy albo coś wrzucę tam i sprawdzę czy błąd wywali

Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 sie 2017, 17:28 
Offline

Rejestracja: sobota 27 maja 2017, 13:26
Posty: 3
Soczewka jest czysta jak łza i czyszczona środkiem odtłuszczającym, zabawa balansem bieli też nic nie daje. Ten typ chyba po prostu tak ma :-x Jestem rozczarowany :cry:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 sie 2017, 18:45 
Offline

Rejestracja: sobota 02 lip 2016, 13:27
Posty: 13
Witam

zakupiłem obudowę kamerki z możliwością zewnętrznego zasilania i mam pytanie czy istnieje możliwość zgrania filmu do kompa bez wyciągania karty np. przez hdmi ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 sie 2017, 20:55 
Offline

Rejestracja: czwartek 19 mar 2015, 11:25
Posty: 131
Lokalizacja: Kraków
A przez USB nie możesz ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 sie 2017, 22:36 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 paź 2015, 01:42
Posty: 80
@lolekibolek
Przez USB nie próbowałem, raczej powinno się dać.
Kiedyś podłączyłem kompa po wifi do kamerki i wpiąłem się przez przeglądarkę 192.168.1.1 albo 192.168.1.254 i z tego co pamiętam była widoczna karta pamięci kamerki i można było ściągać filmiki i nawet załadować coś na kartę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 sie 2017, 04:51 
Offline

Rejestracja: sobota 02 lip 2016, 13:27
Posty: 13
@waltz spróbowałem jeszcze raz połączyć kamerkę po usb i faktycznie działa. A pytanie moje wzięło się stąd, że wcześniej po podłączeniu do innego portu usb kamerka tylko się włączała i wyłączała nie wiem czemu tak się dzieje bo w innym porcie usb jest wszystko ok.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 wrz 2017, 20:02 
Offline

Rejestracja: piątek 15 lis 2013, 18:44
Posty: 82
Lokalizacja: Legionowo
Witam.
Mam kilka pytań do posiadaczy kamery SJ5000X Elite.
Podróżuję dużo na motocyklu i obecnie używam SJCAM SJ4000 Wifi zamontaowanej na kasku. Jednak brakuje mi kilku rzeczy: przede wszystkim diody z przodu - chcąc się upewnić czy bateria się jeszcze nie rozładowała muszę zdjąć kask i sprawdzić to sam albo ktoś musi podjechać do mnie i spojrzeć z tyłu na diody. Kolejna rzecz to stabilizacja obrazu no i przydałby się pilot zdalnego sterowania. 60 FPS też bym nie pogardził.

I teraz tak:
SJ6 Legend i SJ7 Star odpadają, bo mają dotykowy ekran, a w rękawiczkach motocyklowych go nie obsłużę (swoją drogą wielki minus dla SJCAM za to :P) Mogli alternatywnie zostawić przyciski po bokach. Zostaje SJ5000X Elite albo SJ5000 Wifi (tutaj skorzystam tylko na diodzie z przodu bo reszta raczej nie różni się od SJ4000 Wifi). Ale kupować nową kamerę tylko dla diody? W przypadku SJ5000X Elite zyskam diodę, stabilizację i 60 FPS, ale nie będę miał pilota.

Pytania:
1. Zauważyłem, że obraz z tej kamery (ogólnie wszystkich SJ5000 poza wersją z Wifi) jest miejscami bardzo nieostry. Głównie w oddali. W porównaniu do SJ4000 to nawet nie ma co porównywać. Widać to wyraźnie na wszystkich nagraniach na YouTube oraz na Vimeo jakie znalazłem w ciągu 2 dni. Rejestracje samochodów czy napisy na drogowskazach na nagraniach z SJ4000 da się odczytać z dużo większej odległości niż z SJ5000. Również takie detale jak trawa, liście, szczegóły gór, fal na nagraniach z SJ5000 są rozmyte. Gdy na nagraniu z SJ4000 w oddali widać bloki i można odróżnić balkony i okna, to w nagraniach z SJ5000 widać tylko kwadratowe plamy - można się domyślać, że to bloki...
Czy wg Was da się to poprawić opcją Sharpness w menu? Czy po prostu jest to wina optyki albo procesora?
A może to wina stabilizacji obrazu? Chociaż widziałem też filmy z wyłączoną stabilizacją i były tak samo kiepskie.

2. Balans bieli. SJ4000 zabarwia lekko na niebiesko, ale mi to akurat nie przeszkadza. Natomiast SJ5000 zabarwia na czerwono i to mocno.
Czy wg Was ustawienie balansu bieli na "cool" coś zmieni? Nie chce mi się w każdym filmie poprawiać kolorów w Sony Vegas, bo to się potem dłużej renderuje i rozmiar się zwiększa jak się poprawia kolory.

3. SJ5000 prześwietla/przepala jasne miejsca a niedoświetla ciemnych. Co dziwne, bo ponoć ma lepszą optykę. W efekcie na niebie momentami nie widać chmur (gdy na nagraniach z SJ4000 są piękne chmurki) a drzewa w parkach są tak ciemne, że nie widać liści tylko jedną wielką ciemną plamę. Osobiście nie wiem skąd tyle zachwytów nad tą kamerą (chyba że ktoś nie miał wcześniej SJ4000).
Czy wg Was da się to poprawić manipulując opcją "Exposure" w ustawieniach?

4. A może lepiej poczekać na SJ8?

5. Czy do SJ5000X Elite pasują baterie od SJ4000?

6. W SJ4000 data i godzina resetuje się po każdym wyjęciu baterii. Potem trzeba ustawiać ręcznie albo synchronizować z telefonem przez apkę. Na motocyklu jest to irytujące, bo po zmianie baterii muszę specjalnie wyciągać telefon i zdejmować rękawiczki tylko po to, żeby zsynchronizować godzinę. Co dziwne, wszystkie pozostałe ustawienia są zachowywane. Byłoby miło gdyby w SJ5000 rónież godzina i data się nie resetowała. Czy ktoś może to sprawdzić? Żadna recenzja w necie o tym nie mówi.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc.

lolekibolek pisze:
Witam

zakupiłem obudowę kamerki z możliwością zewnętrznego zasilania i mam pytanie czy istnieje

możliwość zgrania filmu do kompa bez wyciągania karty np. przez hdmi ?

Gdzie można taką obudowę kupić?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 wrz 2017, 00:01 
Mam oryginalną sj4000, sj5000x elite i sjcam m10
Cytuj:
1. Zauważyłem, że obraz z tej kamery (ogólnie wszystkich SJ5000 poza wersją z Wifi) jest miejscami bardzo nieostry.

1. W mojej 5000x elite ( ma rzecz jasna wifi) czegoś takiego nie zauważyłem ( oprogramowanie ostanie).
2.
Cytuj:
Natomiast SJ5000 zabarwia na czerwono i to mocno.
( Ja nie zauważyłem, uważam balans kolorów jest satysfakcjonujący), sj4000 owszem mocno niebieski zawala
3. Ja mam filtr UV, możesz również ekspozycję dać -1, iso na 100. Wszytko zależy co i w jakich warunkach filmować.
4.Uważam, że nie.
5.Pasuje
6.Nie resetuje przy wymianie baterii, dłużej trzymać bez baterii nie próbowałem
7. Obudowę na motor z zasilaniem na aliexpres widziałem, tania nie jest ( ok 15 USD).


Na górę
  
 
Post: niedziela 10 wrz 2017, 09:07 
Offline

Rejestracja: piątek 15 lis 2013, 18:44
Posty: 82
Lokalizacja: Legionowo
Chyba zależy to od wersji firmware'u. Widziałem na zagranicznych forach, że dużo ludzi się skarży na balans bieli w SJ5000X Elite. Coś poprawiali w kolejnych firmware'ach.

https://www.youtube.com/watch?v=rbCPvz1yF1U
Na tym nagraniu widać znaczną różnicę w kolorach, moim zdaniem na korzyść SJ4000, choć też ten niebieski jest przesadzony.

Podobnie tu
https://www.youtube.com/watch?v=qLaNTzvtmP0

Tu z kolei widać zbyt wysoki kontrast w SJ5000 - na ciemnych elementach jak ubrania ludzi albo koronach drzew nie widać szczegółów
https://www.youtube.com/watch?v=fbbnmfA7tyg

A tu widać różnicę w ostrości (tablice rejestracyjne, napisy, szczegóły pojazdów)
https://www.youtube.com/watch?v=nNkwfqSZT1I


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 wrz 2017, 09:19 
Ja tylko opisałem zdwoją ocenę tego co mam, nie musi być wiążąca. Porównuje "czyste" nagranie na komputerze i dobrym monitorze.
Co tam na YT nakręcono, jak obrabiano w jakim celu nie wiem.

p.s jak by moja kamera (5000x elite) nagrywała tak jak na pierwszym linku odesłałem by ją do serwisu :D


Na górę
  
 
Post: niedziela 10 wrz 2017, 11:19 
Offline

Rejestracja: piątek 15 lis 2013, 18:44
Posty: 82
Lokalizacja: Legionowo
A może masz jakieś nagrania porównawcze jednej i drugiej? Albo mógłbyś mi nagrać coś na zewnątrz z ustawieniem kolorów na "cool"?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 24 wrz 2017, 14:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 29 maja 2016, 16:51
Posty: 14
robertd pisze:
Co do kręcenia w słabo oświetlonych warunkach to tego typu kamerki mają dosyć małe obiektywy i raczej wypadają podobnie. Chyba z tego co widziałem to Sony na tle konkurencji wypada lepiej

Rzekłbym, że wyraźnie lepiej :)

https://www.youtube.com/watch?v=w9-s-paBn6Y&t

Taki mój pierwszy test porównawczy, dla SJCAM wypadł tragicznie (konstrukcja do bani - za dużo łączeń, uchwytów, też sama ramka z zestawu wydaje się dość giętka - inny montaż dał lepsze efekty, aczkolwiek szału nie ma). Ogólnie to warunki raczej ciężkie dla kamer, mimo to SONY miażdży konkurencję (ale wiadomo - cena i optyka).

robertd pisze:
Sony dodatkowo nagrywa najlepiej dźwięk

A z tym to różnie i kwestia co dane ucho lubi, zależy też co rejestrujemy (dźwięki mechaniczne, naturalne itd.), oraz jaki aspekt jest rozpatrywany (jakość, barwa, redukcja szumów). Dźwięki mechaniczne:

SJCAM 5000X Elite: https://www.youtube.com/watch?v=6a1Azei8Mzs&t - to już po wielu usprawnieniach, chyba najlepsze co się dało uzyskać z tej kamery (stab. + audio)
SONY X3000 (bez redukcji szumów): https://www.youtube.com/watch?v=A-fLd0KofmE&t
SONY X3000 (redukcja szumów): https://www.youtube.com/watch?v=vtDIUGxpj1c

Oczywiście w takich warunkach do uzyskania czystego dźwięku to tylko ukryty mikrofon zewnętrzny, aczkolwiek da się i bez:

GoPro 4 (w obudowie wodoszczelnej): https://www.youtube.com/watch?v=av0s58qClcU

Rozważając tylko barwę dźwięku (szumy to inna bajka) to najbliżej rzeczywistej jest SJCAM. GP4 również wypada nieźle (jednak słyszę tam pewien "byczkowaty" nalot). Sony daje barwę bardziej surową i przybrudzoną, a z redukcją szumów to już tragedia (za dużo tnie, przez co kompletnie pozbawia basów).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.