Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 26 lut 2020, 07:58


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 239 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 09 kwie 2016, 18:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2084
Lokalizacja: Gdynia
szaman89, wątpię, że kogoś znajdziesz - sama kamera nie jest bardzo popularna, ja bym odsyłał.

przy okazji - dziś popełniłem film kamerą z softem 2.5:
https://www.youtube.com/watch?v=gQ0d07xeW64

nie wiem czy jeszcze kręci "za bardzo niebiesko" czy poprawili - ciężko stwierdzić.
Ale przy okazji zauważyłem, że źle wgrałem firmware co objawiało się tym, że nie mogłem uruchomić w kamerce WiFi. ponowne wgranie softu pomogło.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 kwie 2016, 07:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 444
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
kuczy pisze:
szaman89, wątpię, że kogoś znajdziesz - sama kamera nie jest bardzo popularna, ja bym odsyłał.


No i tak też zrobiłem. Koszt wysyłki z trackingiem wyniósł mnie 50 zł. BG poinformowało mnie już, że organizują wysyłkę nowej kamerki i w następnej wiadomości mogę oczekiwać przesłania numeru trackingowego do śledzenia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 kwie 2016, 15:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1419
Lokalizacja: Lubelskie
Mam wrażenie że 2.5 gorzej reaguje na światło (pod słońce), ale jeszcze po testuję bo dziś miałem 2 minuty na pobawienie się kamerką. Ja też zaczynam archiwum robić bo nowsze nie zawsze znaczy lepsze.

_________________
Takie tam wypociny na YouTube ;-)

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 kwie 2016, 20:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2084
Lokalizacja: Gdynia
Dziś korzystając z okazji wziąłem na spacer kamerkę w celu nagrania tak sobie dla testów.
w Gdyni była piękna pogoda, więc i ujęcie sympatyczne - natomiast chciałem sprawdzić na ile poprawiło się niebieskie zabarwienie filmów w sofcie 2.5 - i niestety - niewiele.

poniżej połączenie dwóch zrzutów ekranu (za pomocą VLC) pokazujące obraz PO KOREKCJI (na lewo u góry) i PRZED (na prawo na dole). Korekcja za pomocą filtrów w Adobe Premiere Pro. Osobiście jestem bardzo zadowolony z wyników - kamera ma potencjał i przy drobnej korekcie myślę, że można z niej wycisnąć sporo - czekam na gimbala, więc sobie dla zabicia czasu testuję różne opcje, co by potem ładne filmy wyszły :D

Obrazek

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 kwie 2016, 08:24 
Offline

Rejestracja: wtorek 22 wrz 2015, 18:37
Posty: 63
Witam
Zastanawiam sie jak zamocowac kamerke do drukarki 3D by time laps nagrywala

viewtopic.php?f=63&t=35144&p=462514#p462514

Gdybym zalozyl przedni panel z pelxy myslicie ze musialbym uzywac filtr polaryzacyjny by uniknac odbic ?
Podrawiam Pawel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 kwie 2016, 22:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2084
Lokalizacja: Gdynia
oks - dziś była okazja polatac z kolegami z forum, więc poniżej filmik.
ZASTOSOWAŁEM filtry kompensujące niebieskie zabarwienie - pisałem o tym kilka postów wcześniej.

jedno mi się nie podoba - czasami za bardzo ściemnia obraz - ustawiony miałem pomiar światła average - może powinienem center ?
Proszę o komentarze co do jakosci i kolorów - kamera przymocowana rzepem do baterii, więc zero gimbala - widać.


_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 maja 2016, 06:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1419
Lokalizacja: Lubelskie
Pany na tym 2.5 w 4K jest totalna sieczka u mnie...
Ja rozumiem 24 klatki to nie 60, ale jest gorzej jak było :-(

Za to stabizacja w 1080p w słoneczny dzień działa teraz kozacko:-)

_________________
Takie tam wypociny na YouTube ;-)

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 maja 2016, 09:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 444
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
Dostałem już druga kamerę od BG i chciałbym ją teraz podłączyć do zestawu Partoma 1.2 GHz przez kabelek fpv. Z transmitera wychodzą 4 przewody: gnd, vcc, audio, video. Po podłączeniu vcc i gnd do baterii 3s a video bezpośrednio do kabelka od 6s mam brak wizji na monitorze. Czy powinienem też podłączyć vcc i gnd od baterii 3s do kabelka od kamerki?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 maja 2016, 09:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2084
Lokalizacja: Gdynia
szaman89 pisze:
Po podłączeniu vcc i gnd do baterii 3s a video bezpośrednio do kabelka od 6s mam brak wizji na monitorze. Czy powinienem też podłączyć vcc i gnd od baterii 3s do kabelka od kamerki?


Broń Boże nie podlaczaj kabelka od kamery (Vcc i gnd) do baterii 3s! Tam powinieneś podłączyć napięcie 5V z jakiegoś UBECa lub przetwornicy - pewnie 5cioma woltami zasilasz FC wiec wez stamtad.

Ps. Sprawdz najlpierw dzialanie wyjscia video na zwyklym telewizorze z wejsciem AV - bo teraz masz za duzo podlaczone zeby stwierdzic co akurat nie dziala.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 maja 2016, 09:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 444
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
kuczy pisze:
Broń Boże nie podlaczaj kabelka od kamery (Vcc i gnd) do baterii 3s! Tam powinieneś podłączyć napięcie 5V z jakiegoś UBECa lub przetwornicy - pewnie 5cioma woltami zasilasz FC wiec wez stamtad.

Ps. Sprawdz najlpierw dzialanie wyjscia video na zwyklym telewizorze z wejsciem AV - bo teraz masz za duzo podlaczone zeby stwierdzic co akurat nie dziala.


Zasugerowałem się opisem kabelka od kamerki na stronie BG vcc (2s-6s).
Podlaczylem kabelek pod 5v jednak wizja nadal nie chce zaskoczyć.

Obrazek

Ktoś ma może taki sam zestaw albo ma pomysł gdzie szukać problemu i mógłby się podzielić jakąś sympatyczną radą? ;-)


Ostatnio zmieniony poniedziałek 02 maja 2016, 10:57 przez szaman89, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 maja 2016, 10:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 10 maja 2015, 13:44
Posty: 319
Lokalizacja: Kaszuby
Niektóre kabelki do FireFly 6s mogą zostać zasilone z 6s - mają wbudowaną przetworniczkę. Zanim podłączyłem do swojej to sprawdziłem multimetrem 5,3v. Radzę też sprawdzić....


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 maja 2016, 10:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 444
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
Nie podłączyłem do kamerki żadnego przewodu bez jego sprawdzenia. Kamerka dostaje 5.25v z regulatora.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 maja 2016, 11:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2084
Lokalizacja: Gdynia
a spróbuj pominąć nadajnik oraz odbiornik Video i podłączyć wyjście Video kamery Firefly 6S (brąz oraz żółty) do wejsćia video monitorka.

ps, nie wiem czy wiesz, ale kabel video jest zakończony 3-pinową wtyczką, która ma takie wyjścia:
Obrazek

W przeciwieństwie do większości kabli wyjście masz u góry (patrząc na obrazek) a zasilanie po środku, masa jest brązowa.
Nadajnik video ma swoje wejście pewnie na środkowym pinie.... - sprawdź czy na pewno bierzesz video z dobrego pinu - ale ja i tak najpierw bym spróbował podłączyć kabelek firefly pod monitor bezpośrednio - minuta roboty, a pewność będzie co ci nie działa.

ps. przepraszam, że zamieszałem z napięciem zasilania - faktycznie 2-6S.... pisałem z pamięci i z troską, aby się nic nie sfajczyło....

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 maja 2016, 12:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 444
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
Kuczy zrobiłem tak jak powiedziałeś i sprawdziłem najpierw połączenie bezpośrednie i tam wszystko zagrało podłączając sygnał i gnd z kabelka do monitora.
Potem podłączyłem jeszcze raz wszystko do linku video i po prostu podłączyłem dodatkowo gnd z kabelka do gnd w transmiterze i wszystko pięknie działa. A ja się tyle głowiłem...

I dziękuję Ci bardzo za Twoją troskę i za to że często mogę liczyć na Twoją i innych pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 maja 2016, 19:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1419
Lokalizacja: Lubelskie
Ja podłączyłem na betona bez sprawdzania, jest napisane 2-6S? Jest! To ma działać, a jak pójdzie z dymem to będą czajniki nową wysyłać :-D
Jak u Was działa 4K z tym nowy softem 2.5? U mnie tragedia, wszystkie "wzmacniacze" obrazu powyłączane. 2.5K niby ma tylko (albo aż) 6 klatek /s więcej, a jest niebo, a ziemia. W V2.3 moim zdaniem 4K lepsze było.

Na prawdziwe kamerki 4K chyba będziemy musieli jeszcze poczekać, ale po ostatniej aktualizacji full HD naprawdę mi się podoba :-)

_________________
Takie tam wypociny na YouTube ;-)

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 239 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.