Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

Mini kamerka z ZOOMem
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=41&t=16475
Strona 1 z 6

Autor:  bluuu [ środa 30 paź 2013, 12:43 ]
Tytuł:  Mini kamerka z ZOOMem

Mowimy o czyms takim:
http://www.flytron.com/camera-transmitt ... e-ccd.html

Wedlug opisu na stronie takich kamer na stanie nie ma a sa robione gdy splynie zamowienie. Czas oczekiwania 2 miesiace.

Pytanie czy ktos chcialby taka kamere ?

Autor:  Rurek [ środa 30 paź 2013, 13:15 ]
Tytuł: 

IMO trzeba cisnąć Miś'ia aby w przypływie wolnego czasu i chęci zmarnowania zupełnie niepotrzebnie swoich sił :-) zrobił konwerter z PWM na PELCO czy inny protokół kumany w kamerach. Wtedy mamy podobne kamerki w sc2000 za 1/3 tej ceny i to z lepszym przetwornikiem niż ta (tutaj lichy 1.4" i 540 linii) którą pokazujesz.
Kiedyś było o tym wspominane ale nikt (khemm Miś) nie podjął tematu.
Zobacz - 700linii, przetwornik effio 1/3" i 27x zoom: http://www.securitycamera2000.com/produ ... a-OSD.html Widzisz ile sobie flytron życzy za konwerter na PWM ? 300 dolców...
Mam nadzieje że przekonamy Miś'ia przez sezon odpoczynkowo-zimowy ;-)aby zrobił konwerter za 100zł.
Obrazek

Autor:  bluuu [ środa 30 paź 2013, 13:33 ]
Tytuł: 

maszt racje, to by byla swietna sprawa
Niemoglem wygooglac czegos podobnego.
Sciagne zatem ta kamerke i udostepnie chetnemu (Miś ? :) )

Autor:  Rurek [ środa 30 paź 2013, 13:43 ]
Tytuł: 

bluuu pisze:
Sciagne zatem ta kamerke
Świetnie!
Ja się póki co przyczynię linkami ;-)
a) specyfikacja PELCO-D : http://cvs.ru/files/pelco-d.pdf
b) implementacja w Miśiowym ulubionym języku czyli C ;-) http://www.codeproject.com/Articles/803 ... ation-in-C
c) protokół VISCA http://www.chuktech.net/video/ViscaProtocol.pdf
d) biblioteki do VISCA'y http://damien.douxchamps.net/libvisca/
cdn...

Autor:  pma_ [ środa 30 paź 2013, 14:24 ]
Tytuł: 

Mając kamerkę zrobienie tego na arduino to nie jest jakis wielki problem :)

Tyle, że jak pamiętaś ktoś pisał na forum, że latanie z kamerką z zoomem to kicha ze względu na wibracje

Autor:  miś [ środa 30 paź 2013, 14:35 ]
Tytuł: 

No to co? jest ta kamerka do testów czy nie ? Bo dłubanie w trybie teoretyka mnie jakoś nie bawi.

Autor:  bluuu [ środa 30 paź 2013, 15:11 ]
Tytuł: 

Miś: sciagam :) jak bedzie to dam znac :)

pma_:
ZOOM w kamerce ma sluzyc do wynalezienia interesujacego obiektu a nie do samego latania.

Autor:  pma_ [ środa 30 paź 2013, 16:36 ]
Tytuł: 

bluuu pisze:
Miś: sciagam :) jak bedzie to dam znac :)

pma_:
ZOOM w kamerce ma sluzyc do wynalezienia interesujacego obiektu a nie do samego latania.


zoom oznacza "luźne" soczewki, a to oznacza problemy

Autor:  elektron [ środa 30 paź 2013, 16:42 ]
Tytuł: 

Pma - latam z kamerką z zoomem 10x w hexie - jest całkiem przyzwoicie a na gimbalu kamerka ma wiecej jak idealnie ;) nie ma drgan wibracji i skaczacych soczewek

Autor:  meteor [ środa 30 paź 2013, 17:46 ]
Tytuł: 

Miś, mam posobna kamere ktorej jeszcze nie uruchomilem, jutro to moge wyslac do Ciebie i sobie pomacasz i moze cos uda Ci sie zrobic. :mrgreen:

Autor:  miś [ sobota 23 lis 2013, 23:29 ]
Tytuł: 

A KU KU :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


Autor:  mikun [ sobota 23 lis 2013, 23:59 ]
Tytuł: 

Ja widzę że u Misia śmieje się pysia :-) i pewnie innym też. Pewnie parę wiader kawy i zarwana nocka...

Autor:  Rurek [ niedziela 24 lis 2013, 00:00 ]
Tytuł: 

Miś to może garść szczegółów (albo Bluu) o samej kamerce (bo to że potrafisz zrobić interfejs to było pewne jak w banku :-) ) - jaka masa, jaka jakość, co to za szkiełko (kąty?)
Czyli generalnie - czy widać perspektywy na praktyczne zastosowanie takiej kamery (skrzydlate? wirnikowce?)
No i widzę że zrobiłeś inteligentny interfejs (a znając Ciebie to oba tryby zaimplementujesz) czyli zoom jedzie proporcjonalnie do podanych usec. A drugi tryb to po prostu jak najszybciej (a może regulowana prędkość?) jedzie na + lub - zoom z prędkością odpowiadającą konkretnej ilości usec....znaczy np od 1000 do 1450 jedzie na -zoom a powyżej 1500 jedzie na + zoomu
Mikun - tu widzę że było ekspresowo - dzisiaj dostał kamerę i zrobił :-)
Eee pewnie wcześniej podłubał w protokołach (jaki tu w końcu? sony vista?) i zrobił jakiegoś attiny ;-) a dzisiaj tylko sprawdził z kamerą 8-)

Autor:  miś [ niedziela 24 lis 2013, 00:47 ]
Tytuł: 

Bluuu pewnie niewiele o niej powie... Bo nawet jej nie rozpakował :-)
Jest to model Effio S700 (RT870E) (SKU 1222X-P) P jak PAL. Zoom 27x.
Dostajemy kamerkę i tasiemkę FCC 9 pin. Instrukcji brak.
Na początek potrzebne pasujące do tasiemki złącze. Jest to złącze na taśme FCC o 9 stykach w rastrze 1mm np takie : http://www.tme.eu/pl/details/f1003wr-s- ... int-tech/#
Opis pinów przytoczył ECO400 w innym wątku. Wygląda tak:
1 RXD
2 TXD
3 GND
4 12V
5 GND
6 VIDEO
7 GND
8 OSD KEY
9 GND

Używamy pinów 3,4,6,7,8,9. Piny 8 i 9 służą do sterowania :-)
Moje podłączenie wygląda tak:
Obrazek
Kable czerwony i czarny to +12V i masa zasilająca.
Kable żółty i czarny to masa i video.
Kable niebieski i czarny to sterowanie.
BTW nie znalazłem w szufladzie 9 stykowego ZIF'a, ale znalazłem 11 stykowy na jakimś starym CD-ROM'ie, więc go użyłem - tasiemka jest dosunięta do jednej kanty.

Do sterowania będzie służyła albo klawiaturka do poruszania się po menu i ustawiania opcji, albo interfejs PWM/PPM -> kamera (podłączamy jedno bądź drugie, bądź oba na raz.

Klawiaturka jest prymitywna. 5 przycisków i 4 rezystory :-) Działa to tak że dany klawisz załącza odpowiednią rezystancję pomiędzy przewód niebieski (pin 8 - OSD KEY) a masę.
bezpośrednio czyli 0 ohm = MENU enter/exit
2.2k = W dół
4.7k = W górę
10k = W lewo
22k = W prawo

Podpinając interfejs mamy możliwość sterowania tylko ZOOM'em przy pomocy 3-pozycyjnego lub 2-pozycyjnego przełącznika na aparaturze.
Interfejs może być sterowany z normalnego kanału PWM odbiornika (czyli podpięty jak serwo), albo sygnałem PPM-SUM - w tym przypadku możemy ustawić który z dwunastu kanałów ma kontrolować zoom kamery.
Przy użyciu 3-pozycyjnego switcha mamy 3 pozycje. Low = Zoom Wide, Mid = Stop, High = Zoom Tele.
Przy użyciu 2-pozycyjnego switcha wygląda to tak: Low = Stop, High = na zmianę Zoom Wide lub Zoom Tele. Czyli jak przełączymy na High to się oddala, spowrotem na Low to STOP, znów High to przybliża, znów Low to Stop i tak w kółko.

Czemu nie zrobiłem proporcjonalnego sterowania ? Bo tak było prościej, po za tym po każdym użyciu zoomu kamera ponownie łapie ostrość, i jak by przy płynnym sterowaniu była gdzieś na pograniczu to by cały czas ostrzyła, czyli kicha. Po za tym łatwiej wygospodarować switch w aparaturze niż potencjometr.
Rozpoznanie czy sterujemy z 2 czy z 3 pozycyjnego switcha jest podczas załączania zasilania. Jeśli odczytana wartość kanału po 6 sekundach od załączenia zasilania jest w okolicach środka, to uznaję że jest 3-pos switch i tą metodę używam. Jeśli jest minimum lub maximum, to oznacza 2-pos switch i tą metodą odbywa się sterowanie.

BTW Kamere dostałem dziś o 18 :mrgreen:

Autor:  Rurek [ niedziela 24 lis 2013, 00:59 ]
Tytuł: 

miś pisze:
BTW Kamere dostałem dziś o 18
Echhh zmień te sterydy ;-) bo za szybko ogarniasz :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A jednego nie rozumiem - interfejs Twój wpinasz w pin 8 czyli OSD key? Czy jednak RX/TX piny 1 oraz 2 ?

Strona 1 z 6 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/