Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 16 paź 2019, 15:53


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 22 sie 2016, 13:59 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 lis 2014, 13:26
Posty: 227
Lokalizacja: Niedźwiedź
Szanowni,

Od pewnego czasu walczę z następującym problemem. Obraz z kamery przesyłany na ziemię wygląda tak:
Obrazek
Pytanie - czemu.

Teraz kilka szczegółów.
Cały zestaw w powietrzu składa się z polecanej na forum kamery płytkowej 600TVL od SceurityCamera2000, MinimOSD i nadajnika TS353 z antenką - koniczynką. Tor video zasilany z osobnego pakietu 3S.
Na ziemi jest odbiornik FR632 i grabber video podłączony do laptopa. Zasilane z własnego pakietu 3S.

Całość działała bez zarzutu. Pewnego dnia po zasileniu całości obraz wyglądał jak wyżej. Przetestowałem podłączenia, ale jako że miałem tylko godzinkę na latanie temat zostawiłem do wieczora. Wieczorem wszystko zasilam... i wszystko działa. Dzis znów podłączam cały zestaw... i efekt jak wyżej.

Zakasałem więc rękawy i zacząłem całość testować. Najpierw podłączyłem sam sygnał z OSD na nadajnik - i ku mojemu zdziwieniu obraz z OSD wyświetlił się prawidłowo na ekranie laptopa.
Obrazek

Następnie podłączyłem samą kamerę do nadajniki - i obraz wyglądał jak wyżej. Czy kamera jest padnięta (kwarc wygląda OK, był przyklejony klejem)? Czy coś jest nie OK na ziemi? Moje zaufanie do grabbera jest ograniczone, ale obraz z OSD odbiera przecież dobrze... Skąd efekt - działa - nie działa?
Moja frustracja sięga zenitu, bo mam parę dni urlopu i myślałem, że polatam...

EDIT - scalenie

Jedna myśl - jakby kamera była walnieta to z podlaczonym OSD miałbym zły obraz z dobrym OSD. To przesuwa moje podejrzenia na odbiornik albo dongiel USB. Przesterowanie? Rezystor między żyłę sygnałową a masę?

_________________
Ursa Minor


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 sie 2016, 19:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 21 mar 2010, 02:17
Posty: 2320
Lokalizacja: Chorzów
Najlepiej by pożyczyć kamerę i zobaczyć czyja jest to wina :)

"Polska" to niestety nie jest prawidlowa lokalizacja... :)

_________________
Trutututu nici z drutu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 sie 2016, 22:16 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 lis 2014, 13:26
Posty: 227
Lokalizacja: Niedźwiedź
Ja się zastrzelę. Dla potomności - Easy CAP wymaga konfiguracji dla każdego portu USB. Zacząłem podłączać do innego portu i miał domyślnie ustawiony NTSC gdy kamera - PAL...

_________________
Ursa Minor


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.