Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 23 paź 2017, 05:12


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 23 sie 2016, 21:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 11 sie 2015, 20:14
Posty: 22
Lokalizacja: Warszawa
SuperBartek pisze:
Panowie ja walcze z kamerą, podlaczam kablem usb (sprawdzane na 4ch kablach) - kamera swieci sie na czerwono do ladowania, a nie komputer w ogole mi jej nie czyta, ktos cos?


Zdarza mi się, że po podłączeniu kamery do kompa do ładowania, a następnie jej włączeniu nie "spinają się". Zwykle pomaga krótkie ponowne wciśnięcie przycisku power (na pół sekundy) na podłączonej i już włączonej kamerze. Nie mam pewności, czy to jest jakiś "myk" ujęty w specyfikacji i instrukcji, ale u mnie działa.

EvBodzio

Edycja:
Znalazłem, sprawdziłem: tym sposobem, czyli wciskając przycisk zasilania na włączonej i podłączonej do komputera kamerze,
przełącza się ją między trybami: kamery (dostępna jako kamera internetowa) a pamięci masowej (dostęp do karty SD).
U mnie czasami, bezpośrednio po włączeniu, RunCam jest w trybie kamery i stąd dopiero po wciśnięciu przycisku pojawia się dostęp do karty SD.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 lis 2016, 14:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7235
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Słabo już śledzę dodatki do runcama 2, może pojawiła się już obudowa wodoodporna? To jedyna rzecz jaka mnie powstrzymywała przed jej zakupem, a chętnie bym dokupił dodatkową. Jakość nagrania w stosunku do ceny rewelacyjna.
Do mobiusa jest, do runcama 2 nie znalazłem.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 sty 2017, 10:51 
Offline

Rejestracja: wtorek 26 kwie 2016, 08:33
Posty: 21
Hej,

Czy Runcam2 potrafi może już działac jako IP camera?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 sty 2017, 17:49 
Offline

Rejestracja: środa 14 wrz 2016, 22:17
Posty: 91
Lokalizacja: Opole
smokehead pisze:
Hej, Czy Runcam2 potrafi może już działac jako IP camera?


Cały czas potrafi - w sensie takim, że udostępnia wifi AP, do którego się łączysz, i udostępnia strumień video. Aby podpinać się dowolną aplikacją, a nie tylko runcamową - trzeba by troszkę poszukać, ale zapewne się da.

EDYTA - scalenie

SuperBartek pisze:
Panowie ja walcze z kamerą, podlaczam kablem usb (sprawdzane na 4ch kablach) - kamera swieci sie na czerwono do ladowania, a nie komputer w ogole mi jej nie czyta, ktos cos?

A jaki masz firmware w kamerce? 2.x ? I jakie masz w kamerce ustawienia portu USB (sprawdzić na osd)?
Bo albo działa sterowanie przez usb (wyzwalanie nagrywania/zrobienia zdjęca itd, z tym kabelkiem dodatkowym), ALBO działa łączenie się z komputerem. Na raz - nie da się. Przełącza się w USB Mode w osd.
(łatwiej wyjąć sobie kartę SD i zgrać, niż walczyć po usb)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 sty 2017, 11:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1082
Lokalizacja: Poznań
Jakie ustawienia macie używając obrazu z RunCam 2 po TV -Out do FPV?
Chodzi o:
Power supply ferquency: 60Hz czy 50hz
TV Mode PAL czy NTSC

Różnica będzie w ilości linii między PAL a NTSC czy też ilości klatek/s ?(25 a 29,97)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 sty 2017, 21:32 
Offline

Rejestracja: środa 14 wrz 2016, 22:17
Posty: 91
Lokalizacja: Opole
FlyHigh pisze:
Jakie ustawienia macie używając obrazu z RunCam 2 po TV -Out do FPV?
Chodzi o:
Power supply ferquency: 60Hz czy 50hz

Tutaj chodzi o kompensację migotania oświetlenia. Na zewnątrz - nieistotne, w przypadku latania pod lampami zasilanymi wprost z sieci (np świetlówki klasyczne czy inne migoczące w takt sieci 50Hz) warto ustawić, by nie było pływania jasności (interferencji z migotania lamp). W zasadzie w FPV nieistotny parametr.

Cytuj:
TV Mode PAL czy NTSC
Różnica będzie w ilości linii między PAL a NTSC czy też ilości klatek/s ?(25 a 29,97)

Zdecydowanie PAL jeśli zależy ci na kolorach.
Różnica pal 25 czy ntsc 30 fps jest nieistotna w przypadku runcama - bo i tak obraz jest przetwarzany z fps przechwytującej kamery wg robienia nagrania, a potem "skalowany" do wyjścia analogowego, więc straty klatek i tak następują (choć runcam robi to wyjątkowo skutecznie i szybko). Ja wybieram PAL, ale jeśli twój monitor/google mają autodetekcję to sobie przestaw na ntsc i zobacz efekty.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 sty 2017, 23:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1082
Lokalizacja: Poznań
Ok, dzieki za wyczerpujące info :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 sty 2017, 19:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7235
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Hmm doszedł ostatnio runcam 2. Jakość nagrań cena - jakość super. Nie zaskoczyły, bo tego oczekiwałem po filmach z yt, ale i tak wygląda to dobrze.

Mam natomiast jedno pytanie, też wam tak mocno się grzeje kamera? Po kilku minutach jest wyczuwalnie ciepła. Sj4000 mogła pracować całą godzinę i była chłodna.
To normalne, czy jednak coś nie tak..?

Nagrywałem w FHD 60fps i 30mb

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 sty 2017, 19:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1082
Lokalizacja: Poznań
Tak, robi się odczuwalnie ciepła przy nagrywaniu.
Ale nawet latem w upale nie powodowało to np. zawieszania się czy innych sensacji.

I jeszcze jedna uwaga od producenta:

"Warning: this product is not applicable for being used as a
Dashcam. Please take out the battery while using USB interface
for power supply, so as to avoid damage caused by the high
temperature inside the battery."


Ostatnio zmieniony niedziela 22 sty 2017, 19:20 przez FlyHigh, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 sty 2017, 19:19 
Offline

Rejestracja: środa 06 kwie 2016, 20:52
Posty: 35
Lokalizacja: Starachowice
Tak, dość szybko się nagrzewa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 sty 2017, 19:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7235
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
To mnie uspokoiłeś, dzięki :-)

Editt
Zauważyliście jakąś różnicę na plus, przy włączeniu stabilizacji? Czy to taki pic na wodę? Osobiście, niespecjalnie zauważyłem, żeby było lepiej.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lut 2017, 22:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2192
Lokalizacja: Opole
Właśnie dzisiaj dostałem moją Runcam 2. Niestety nie nagrywa mi w ogóle dźwięku. Już zdążyłem doczytać że miewają problemy z dźwiękiem, ale zupełnie nie nagrywać to już przesada. Ktoś to przerabiał może? Potrzebna reklamacja czy jakaś zmiana softu?

_________________
"Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie zauważyć różnicy"
------------
Różne racing quady
Legwan - KFC32FTB
Skywalker - KFC32FTB z iNav
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lut 2017, 22:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7235
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Hmm aż sprawdzę swoją..
Nie masz czasem w ustawieniach wyłączonego dzwięku podczas nagrywania?

Editt
U mnie jest, ale musiałem mocno podgłośnić wieżę i niemal podstawić pod głośnik kamerę, inaczej prawie nie było by nic słychać.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lut 2017, 22:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2192
Lokalizacja: Opole
Nie, w ustawieniach jest włączony.

_________________
"Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie zauważyć różnicy"
------------
Różne racing quady
Legwan - KFC32FTB
Skywalker - KFC32FTB z iNav
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lut 2017, 22:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7235
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Spróbuj jeszcze przyłożyć do głośnika, innego źródła dźwięku. i podgłośnij na komputerze odtwarzany plik.
Z BG?

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.