Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 22 sty 2017, 07:03


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 157 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Autor Wiadomość
Post: wtorek 23 sie 2016, 21:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 11 sie 2015, 20:14
Posty: 19
Lokalizacja: Warszawa
SuperBartek pisze:
Panowie ja walcze z kamerą, podlaczam kablem usb (sprawdzane na 4ch kablach) - kamera swieci sie na czerwono do ladowania, a nie komputer w ogole mi jej nie czyta, ktos cos?


Zdarza mi się, że po podłączeniu kamery do kompa do ładowania, a następnie jej włączeniu nie "spinają się". Zwykle pomaga krótkie ponowne wciśnięcie przycisku power (na pół sekundy) na podłączonej i już włączonej kamerze. Nie mam pewności, czy to jest jakiś "myk" ujęty w specyfikacji i instrukcji, ale u mnie działa.

EvBodzio

Edycja:
Znalazłem, sprawdziłem: tym sposobem, czyli wciskając przycisk zasilania na włączonej i podłączonej do komputera kamerze,
przełącza się ją między trybami: kamery (dostępna jako kamera internetowa) a pamięci masowej (dostęp do karty SD).
U mnie czasami, bezpośrednio po włączeniu, RunCam jest w trybie kamery i stąd dopiero po wciśnięciu przycisku pojawia się dostęp do karty SD.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 lis 2016, 14:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 5576
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Słabo już śledzę dodatki do runcama 2, może pojawiła się już obudowa wodoodporna? To jedyna rzecz jaka mnie powstrzymywała przed jej zakupem, a chętnie bym dokupił dodatkową. Jakość nagrania w stosunku do ceny rewelacyjna.
Do mobiusa jest, do runcama 2 nie znalazłem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 sty 2017, 10:51 
Offline

Rejestracja: wtorek 26 kwie 2016, 08:33
Posty: 21
Hej,

Czy Runcam2 potrafi może już działac jako IP camera?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 sty 2017, 17:49 
Offline

Rejestracja: środa 14 wrz 2016, 22:17
Posty: 40
Lokalizacja: Opole
smokehead pisze:
Hej, Czy Runcam2 potrafi może już działac jako IP camera?


Cały czas potrafi - w sensie takim, że udostępnia wifi AP, do którego się łączysz, i udostępnia strumień video. Aby podpinać się dowolną aplikacją, a nie tylko runcamową - trzeba by troszkę poszukać, ale zapewne się da.

EDYTA - scalenie

SuperBartek pisze:
Panowie ja walcze z kamerą, podlaczam kablem usb (sprawdzane na 4ch kablach) - kamera swieci sie na czerwono do ladowania, a nie komputer w ogole mi jej nie czyta, ktos cos?

A jaki masz firmware w kamerce? 2.x ? I jakie masz w kamerce ustawienia portu USB (sprawdzić na osd)?
Bo albo działa sterowanie przez usb (wyzwalanie nagrywania/zrobienia zdjęca itd, z tym kabelkiem dodatkowym), ALBO działa łączenie się z komputerem. Na raz - nie da się. Przełącza się w USB Mode w osd.
(łatwiej wyjąć sobie kartę SD i zgrać, niż walczyć po usb)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 sty 2017, 11:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1053
Lokalizacja: Poznań
Jakie ustawienia macie używając obrazu z RunCam 2 po TV -Out do FPV?
Chodzi o:
Power supply ferquency: 60Hz czy 50hz
TV Mode PAL czy NTSC

Różnica będzie w ilości linii między PAL a NTSC czy też ilości klatek/s ?(25 a 29,97)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 sty 2017, 21:32 
Offline

Rejestracja: środa 14 wrz 2016, 22:17
Posty: 40
Lokalizacja: Opole
FlyHigh pisze:
Jakie ustawienia macie używając obrazu z RunCam 2 po TV -Out do FPV?
Chodzi o:
Power supply ferquency: 60Hz czy 50hz

Tutaj chodzi o kompensację migotania oświetlenia. Na zewnątrz - nieistotne, w przypadku latania pod lampami zasilanymi wprost z sieci (np świetlówki klasyczne czy inne migoczące w takt sieci 50Hz) warto ustawić, by nie było pływania jasności (interferencji z migotania lamp). W zasadzie w FPV nieistotny parametr.

Cytuj:
TV Mode PAL czy NTSC
Różnica będzie w ilości linii między PAL a NTSC czy też ilości klatek/s ?(25 a 29,97)

Zdecydowanie PAL jeśli zależy ci na kolorach.
Różnica pal 25 czy ntsc 30 fps jest nieistotna w przypadku runcama - bo i tak obraz jest przetwarzany z fps przechwytującej kamery wg robienia nagrania, a potem "skalowany" do wyjścia analogowego, więc straty klatek i tak następują (choć runcam robi to wyjątkowo skutecznie i szybko). Ja wybieram PAL, ale jeśli twój monitor/google mają autodetekcję to sobie przestaw na ntsc i zobacz efekty.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 sty 2017, 23:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1053
Lokalizacja: Poznań
Ok, dzieki za wyczerpujące info :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 157 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.