Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 21 wrz 2018, 19:12


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 561 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 16 lut 2017, 14:50 
Offline

Rejestracja: niedziela 03 sty 2016, 21:22
Posty: 10
Lokalizacja: Lubawa
Ok dzięki za odpowiedzi, podłączę bezpośrednio a jak nie będzie banglać to zacznę kombinować :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 23 lut 2017, 08:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 881
Lokalizacja: Ruda Śląska
Panowie, zastanawiam się jak poprawnie interpretować logi,
a zastanawiam się bo trochę nieregularny jest plik z logami, tzn czasami kolejność linijek to Pos=... t=... Deb=... RSSI=..., a czasami te linijki się mieszakją, albo występują podwójnie, w rezultacie licząc ilość wystąpień danej linijki w logach mam 3594 linijki Pos=..., 3543 linijki t=..., 4089 linijki Deb=..., i 5365 linijki RSSI=...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 23 lut 2017, 12:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
Kolejność jest troche losowa. Linijki Pos= i t= wysyłane są wtedy jak są nowe dane z GPS, Deb= jak są dostępne nowe dane debug, a RSSI= w pozostałych przypadkach, oraz po wysłaniu danych z GPS lub debug (tak aby GPS czy deb nie zablokował ich wysyłania). Więc nie ma reguły. Jak np nie ma nowych danych GPS i deb to wtedy lecą same linijki RSSI=.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 23 lut 2017, 12:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 881
Lokalizacja: Ruda Śląska
czyli analizując plik można założyć że nowy jeden "log" zaczyna się zawsze od Pos= i od razu pod nim jeden log t=, jeden deb= i jeden rssi=, a cała reszta do nowej linijki zaczynającej się od pos= to dane, które "lecą"?
pytam bo chciał bym zrobić prostą stronkę, która wyświetli trasę na mapie i jakiś wykres przedstawiający resztę danych i zastanawiam się jak najlepiej przetworzyć plik żeby dane na wykresie się nie rozjechały.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 23 lut 2017, 14:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
Nie możesz dokładnie tak założyć, bo inaczej będzie przy GPS pracującym na 5Hz, inaczej na 10Hz, inaczej na 1Hz, a jeszcze inaczej jak eleres będzie karmiony danymi telemetrii z jakiegoś FC czyli np pixhawka.
Interwał pomiędzy kolejnymi linijkami też nie jest sztywny bo to zależy od czasu PPM w aparaturze oraz od ustawienia szybkości telemetrii w TX - jedna linijka jest zwracana co jedną ramkę ppm lub co ustalony interwał.
Możesz założyć że para Pos= i t= to kompletne dane GPS z jednego momentu. Dane deb= i RSSI= występujące po tej parze to sukcesywnie wartości debug i innych danych w czasie pomiędzy ramkami GPS.
Do osi czasu proponuję użyć czasu z GPS który jest w linijce t=.
No i może się zdarzyć że jakiejś linijki w logu nie będzie bo nie została odebrana paczka telemetrii przez TX - wtedy po prostu jest dziura czasowa w logu. Ramki telemetrii nie mają potwierdzeń, wiec jak nie dotrze to trudno, dotrze któraś następna.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 27 lut 2017, 12:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 881
Lokalizacja: Ruda Śląska
jak już naskrobałem to się dziele.
(podmiana linku) http://lotpawe2.ayz.pl
strona w fazie testowej i z racji że dostęp mam tylko do kilku swoich logów z eleresa AP to liczę na wasze uwagi;)

ps. pliki z logami ani żadne inne dane nie są nigdzie zapisywane ani przechowywane.


Ostatnio zmieniony sobota 06 maja 2017, 15:16 przez lotpawel, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 27 lut 2017, 21:13 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 25 maja 2015, 19:12
Posty: 67
lotpawel pisze:
jak już naskrobałem to się dziele.
http://frelkanet.asuscomm.com/trackmyrc/


Genialne wprost! :-D
Wielkie dzięki, na pewno się przyda.

_________________
Sky Surfer 2 2000mm (eLeReS+MPU6050, FOX 1,2GHz, RemzibiOSD)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 mar 2017, 11:34 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 518
Lokalizacja: Tarnobrzeg
W końcu udało mi się wygenerować pierwsze pliki w tym roku i mogłem przetestować Twoją stronę. Jest świetna :) po prostu strzał w dzisiątkę :)
Mam parę wniosków ;)
Dałbyś radę dorobić wyświetlanie wysokości względnej? liczonej od wysokości startu ?
No i drugi: czy można zrobić tak że kiedy jadę myszką po osi czasu przeglądając parametry, czy wtedy mogłaby po trasie lotu na mapie przemieszczać się jakaś kropka, żebym mógł zobaczyć w którym miejscu wtedy byłem ?

Już wysyłam kumplowi który próbuje jakichś niewydarzonych DVR jako awaryjną opcję w razie poszukiwań modelu, a nie chce się przekonać do trackmyrc i Twojego dodatku, a wszystko oprócz bluetootcha już ma :)
Pozdrawiam i jeszcze raz świetna robota :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 mar 2017, 16:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 881
Lokalizacja: Ruda Śląska
mówisz o wysokości względnej, czyli wysokość npm. podczas startu przyjmujemy jako 0?
Jeśli tak to powinno być już na wykresie.
Co do markera na mapie zależnego od wykresu to zobaczę czy to się to zrobić w wolnej chwili.
dzięki;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 13 mar 2017, 12:02 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 518
Lokalizacja: Tarnobrzeg
kurde, faktycznie jest, no nie wiem jak ja to przegapiłem :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 13 mar 2017, 12:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 881
Lokalizacja: Ruda Śląska
przegapiłeś bo nie było:D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 maja 2017, 23:33 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 21 kwie 2017, 18:33
Posty: 42
Lokalizacja: Legnica
Uruchomiłem wczoraj TrackMyRC na BT HC-05. GPS pracuje, RSSI pokazuje lecz jest jedno ale - nie mogę odnaleźć katalogu z logami. Przeszukałem chyba wszystkie katalogi - nie ma. Sygnał RSSI/RSQ jest 100/100 nawet jak wyłączę odbiornik, czy tak być powinno? Przesuwanie mapy działa dziwacznie, przesuwanie palcem w lewo i prawo powoduje przesuwanie mapy w górę i w dół natomiast przesuwanie palcem w górę i w dół powoduje przesuwanie mapy w lewo i w prawo. Jednak nie jest dobrze bo mapa obraca się jak chce. Czy mapa nie powinna być zorientowana na północ gdy odbiornik GPS nie porusza się? Jestem początkującym w dziedzinie FPV i proszę o cierpliwość i wyrozumiałość.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 maja 2017, 12:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 772
Lokalizacja: Trzebnica
Podaj linka do twojej aplikacji , link który klikam nie działa.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 maja 2017, 15:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 881
Lokalizacja: Ruda Śląska
http://lotpawe2.ayz.pl

tu powinno działać stabilniej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 maja 2017, 17:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 772
Lokalizacja: Trzebnica
Opisz krok po kroku jak to pobrać, klikając na linka trzeba wybrać plik z logami TMRC, skąd mam je wziąć?

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 561 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.