Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 21 sie 2017, 11:01


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 559 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 01 paź 2015, 23:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8899
Lokalizacja: Bytom
oko pisze:
sam Miś pisał że protokół jest jawny, i że można go sobie podejrzeć, co mam zamiar zrobić. Ale wygodniej by mi było to sobie przeczytać
Protokół był opisywany na forum conajmniej 5 razy w różnych wątkach. Jak komuś się nie chce poszukać, tylko chce na tacy to sorry, ale ja za niego nie będę tego szukał. W dokumentacji nie ma bo nie jest to potrzebne typowemu użytkownikowi do niczego. Podłącza eldispa lub trackmyrc i działa. Jak ktoś chce zrobić coś sam, to niech wykaże się umiejętnością szukania. Informacje są publiczne !

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 paź 2015, 23:31 
Offline

Rejestracja: wtorek 22 paź 2013, 10:48
Posty: 921
Lokalizacja: Warszawa
No właśnie, Miś jak na misia przystało, nie histerykuje tylko spokojnie (do czasu). Ze wstydem przyznam że już kiedyś dostałem odpowiedź by szukać frazy: eleres "s=" "h=" i wtedy stanie się jasność, ale wpisywanie tego i w wyszukiwarkę forumową, i w google nie prowadzi do oświecenia... no nic, jutro popróbuję.

EDIT: znalazłem coś takiego (PROTOKÓŁ ELERES):
eLeReS by Mifau?, strona 333 i 334:

Deb= 00000 00000 00000 00000
RSSI=100 RCQ=100 U=01.5V T=11\0xb0C P=51010 F=01 I=00.0A
Pos=00.000000N, 000.000000E HD=00.0

większość zrozumiała, HD to HDOP, co to Deb? F - pewnie tryb lotu? P? T - liczba satelit zapewne. Kurs też zapewne gdzieś jest.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 paź 2015, 00:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8899
Lokalizacja: Bytom
Deb się nie przejmuj, to wartości debug pobierane z multiwii/kfc32, albo PID'y z eleres AP przy włączonym PID'atorze.
Po za tym coś słabo szukałeś.
T - temperatura
P - ciśnienie z baro (do wartości P trzeba dodać 50000 i wtedy jest w 0.01mbar)
F - tryb lotu.
Kursy, wysokości i ilość satelit są w innym message (którego tu nie zacytowałeś).

Hint: przeczytaj jeszcze raz punkt 10 pierwszego postu tematu o eleresie.
I mam nadzieję że że tego pytania więcej nie zobaczę :evil:

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 paź 2015, 10:20 
Offline

Rejestracja: wtorek 22 paź 2013, 10:48
Posty: 921
Lokalizacja: Warszawa
No i wielkie dzięki, Miś tradycyjnie pomocny.
A myślałeś Misiu żeby trochę przeorientować soft na elDispa? Obecnie bardzo dużo wysiłku i miejsca zużywa swoboda konfiguracji screenów, a to chyba nie jest specjalnie istotne dla większości lataczy, gdyby tak był predefiniowany ekranik albo dwa to by zapewne mało kto sobie konfigurował. Za to bardzo by się przydało:

-likwidacja ekranu "no telemetry", zamiast niego migająca kropka gdy przychodzą próbki (tak jak w MinimOSD) - to do zrobienia natychmiast, nie zamaże się ostatnia pozycja
-konfigurowanie interwału nagrywania próbek
-"zbieranie" do tego interwału ważnej próbki z każdego przedziału, jeśli taka była, a nie ma odpowiedniej w "regulaminowym" czasie
-no i strzałka większa, z 24 pozycje a nie tylko 8.

Taki ma być mój openElDisp, ale może warto przynajmniej pierwszy postulat przenieść do oficjalnego?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 paź 2015, 21:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 paź 2012, 08:03
Posty: 998
Lokalizacja: szczecin
Jeszcze kolejny wniosek z sytuacji : samolot, trackmyrc połączone z apką, telefon leży na stoliku, rzucam - start nieudany więc idę po model i...? Zrywa połączenie BT i koniec logów, model nie do znalezienia. Meritum : Marcinie czy da radę zrobic automatyczne wznawianie połączenia bt? Przydał by się też dźwięk nieudanego połączenia abysmy wiedzieli że apka działa w tle (jeśli będzie działać)

_________________
Zapraszam na: http://automaciek.webhop.net oraz na miniblog modelarza: http://automaciek1.esy.es/
Nowy członek rodziny : PENTAX K-S2 https://www.flickr.com/photos/141377769@N08/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 lis 2015, 12:43 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 25 maja 2015, 19:12
Posty: 67
nieśmiało zapytam, istnieje jakiś "player" do logów z TrackMyRC ? :-) np. jakby ktoś chciał sobie odtworzyć trasę lotu z wizualizacją parametrów lotu. Myślę o wizualizacji na mapie (np. Google), jaki i również (bardziej wypasiona opcja :-P) w formie Video - takiego swojego rodzaju OSD, które można nałożyć na obraz z nagrania kamery FullHD z samolotu.

W tej chwili jak chcę obejrzeć trasę na mapach to sam obrabiam log z trakmyrc i potem importuję trasę do "moje mapy" w googlach, ale może istnieje coś sprawniejszego w realizacji ?

_________________
Sky Surfer 2 2000mm (eLeReS+MPU6050, FOX 1,2GHz, RemzibiOSD)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 05 gru 2015, 12:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 30 wrz 2014, 02:26
Posty: 291
Lokalizacja: Opole
Jest taka szansa, że TrackMyRC powstanie na urządzenia z windowsem? :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 gru 2015, 10:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 lip 2014, 21:37
Posty: 128
Lokalizacja: Piaseczno
Co do windows phone to pewnie tskiej opcji nie będzie ale może na pełnego win?

_________________
Pozdrawiam Piotrek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 29 lut 2016, 12:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 18:45
Posty: 412
Lokalizacja: Wawa
Szukam przyczyny weekendowego kreta. Model podczas powrotu do bazy zaczął sam skręcać i przestał reagować na drążki.
Analizując logi z TrackMyRC znalazłem dziwną linijkę w okolicach momentu uderzenia o ziemię:

�c
�dQ0414MAX PWR.

Co to oznacza?
W modelu siedział Eleres z softem AP. Po cichu podejrzewam że pad BEC, który zasila serwa.

_________________
9XR + eLeReS MOD, Sky Surfer 2000, eLeReS V2 AP, Fox 800, Remzibi OSD, Mobius
Q7.6 MAX +KFC32


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 19 mar 2016, 17:13 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1018
Lokalizacja: Łódź
cześć
co mam mieć ustawione w eLeReS configuratorze żeby aplikacja śmigała? Bluetooth HC-06 wpięty w eLeReSa MAX w aparaturze. w modelu jest naze32 i do niego podłączony eLeReS V1 kabelkiem PPM. W configuratorze (w TX i RX ) mam odchaczone Telemetry, i jako typ próbowałem Simple i Multiwii. telefon się łączy z bluetooth ale nie ma żadnych danych... GPSa nie ma w tym modelu. Zależy mi tylko na RSSI i napięciu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 19 mar 2016, 18:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8899
Lokalizacja: Bytom
HC-06 zaprogramowany na 57600 baud ?

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 19 mar 2016, 19:55 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1018
Lokalizacja: Łódź
Tak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 19 mar 2016, 21:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8899
Lokalizacja: Bytom
No to musi działać jeśli masz w RX i TX zaptakowaną telemetrię, w TX ustawioną prędkość uarta na 57600 baud i nie pomylone linie TX z RX pomiędzy nadajnikiem a modułem BT.
Dla przesyłania RSSI i napięcia pozostałe opcje są nieistotne, choć telemetria powinna być ustawiona w tryb "simple".
Sprawdź w konsoli TMRC czy lecą jakieś dane. Jak lecą ale nie czytelne to źle ustawiona prędkość TX lub/i BT. Jak cisza to zamienione TX i RX.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 19 mar 2016, 21:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16219
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Lub też w ogóle nie da rady pożenić konkretnego telefonu z aplikacją. Kiedyś tu w wątku pisałem o tym, jeden telefon i chyba tablet samsunga nie chcą działać.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 mar 2016, 21:12 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1018
Lokalizacja: Łódź
hmm... na PDB mam wyjście oznaczone TELEM. czyli telemetria, 2-pinowe i jest tam TX i GND. Podłączyłem to do złącza UART eleresa. Tak ma być? czy jakoś inaczej to podłączyć do naze32? Telefon to Samsung S3 i apka na nim normalnie działa, odpala się, łączy z bluetooth ale nie widać żadnych danych w konsoli ani nigdzie :/
PDB mam takie: http://www.aliexpress.com/item/PDB-Powe ... 6ea8ee47e3

a naze32 rev6


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 559 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.