Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 23 sie 2017, 14:50


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 559 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 06 cze 2015, 11:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8903
Lokalizacja: Bytom
No i wszystko jasne. Źle ustawione baudrate modułu Bluetooth lub/i w nadajniku eLeReS.
Musisz ustawić BT na 57600 baud, i prędkość uarta w TX też na 57600.
W konsoli musi być widoczny czytelny tekst.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 cze 2015, 13:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 cze 2011, 13:12
Posty: 281
Lokalizacja: Studzionka
Dzięki miś. Miałeś rację teraz wszystko chodzi jak tralala. Czy jest już jakaś opcja żeby mapa była cały czas pokazywana bez włączania transmisji danych w telefonie? Czy musi to brać z neta?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 cze 2015, 13:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 11 cze 2014, 12:16
Posty: 145
Lokalizacja: Poznań
pepis85 pisze:
Dzięki miś. Miałeś rację teraz wszystko chodzi jak tralala. Czy jest już jakaś opcja żeby mapa była cały czas pokazywana bez włączania transmisji danych w telefonie? Czy musi to brać z neta?


No fajnie by było przede wszystkim mieć mapę satelitarną, o co już prosiłem :-)

_________________
Tx 5.8 GHz 200mW + Rx 3-turn helical; FrSky 2.4 GHz + 7dbi patch; eLeReSv2; Bixler 2, RC Logger Xtreme, Turnigy 1:18 Stadium Truck


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 cze 2015, 13:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 cze 2011, 13:12
Posty: 281
Lokalizacja: Studzionka
No to już nie mówię byłby wypas :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 cze 2015, 20:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 30 sie 2011, 13:49
Posty: 329
Lokalizacja: Żory
Koledzy mam pewien mentlik w glowie otóż dzisiaj testujac TMRc rssi i rsq bylo praktycznie cały czas na poziomie 100% ale zaś na osd(kfcftb) skakalo do okolo 70%.Ogolnie OSD zaniżalo wskazania.Dodam ze eleresa mam na osobnej płytce schowanego w końcówce skrzydła.
I teraz pytanko ktore wskazania są prawidłowe? Osd czy na trackmyrc?

Pozdrawiam :)

Wysłane z mojego SM-G850F

_________________
Futaba 6j,Turnigy 9x,eleres,AV 200mw 5,8,tri,KFC v2,OSD,Hexa,H-quad,skrzydełka,naza v2,fox 800
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 cze 2015, 09:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 cze 2011, 13:12
Posty: 281
Lokalizacja: Studzionka
U mnie jest to samo. Na trackmyrc rssi 100%, a na osd 80 czasami mniej. Również czekam na odpowiedź od Was co jest bardziej dokładne?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 cze 2015, 14:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8903
Lokalizacja: Bytom
Te pytania bardziej pasują do wątku o KFC32FTB, bo to on jest odpowiedzialny za rozbieżności.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 cze 2015, 16:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 22 lis 2013, 14:34
Posty: 50
Lokalizacja: Warszawa
Na OSD Zbiga taka sama sytuacja, 10-20% niższy sygnał pokazywany jest na OSD niż w TrackMyRC.

_________________
SS2000, SC2400, DIY FT Guinea Pig :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 cze 2015, 07:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 cze 2011, 13:12
Posty: 281
Lokalizacja: Studzionka
miś pisze:
Te pytania bardziej pasują do wątku o KFC32FTB, bo to on jest odpowiedzialny za rozbieżności.


No niby tak, ale chodzi o to samo czyli w tym wątku czy TrackMyRc pokazuje bardziej prawdopodobne Rssi, czy nie?
I jeszcze jedno pytanko kiedy można się spodziewać mapy satelitarnej ? I fajnie by było gdyby szło na mapce wstawiać sobie punkty na które później by się kierowało samolot poprzez np. przytrzymaniem danego miejsca palcem wskazuje punk ''A'' itd. Wyznaczało by się najkrótszą trasę z A do B :-). Czy jest to możliwe do zrobienia ?
Coś w tym stylu:
Obrazek
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 28 cze 2015, 21:13 
Offline

Rejestracja: piątek 23 lis 2012, 23:11
Posty: 11
Lokalizacja: Szczecin
Jak aktualnie wyglada sprawa logowania ? Polatalem dzisiaj kopterem i tracmyrc nawet nie odpalalem. Pozniej polatalem samolotem - ze mam nowe skrzydlo chcialem zobaczyc jakie mam predkosci przelotowe i dystans na baterii a tu lipa - przegladalem cala karte pamieci i urzadzenie i nie mam nic. Predkosci podejzalem na ekranie w czasie lotu ale zadne logi mi sie nie zachowaly. W samolocie mam eleresa v1 z gpsem na porcie rs. Bez kontrolera czy czegokolwiek innego.
Urzadzenie na androidzie 5.02

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 paź 2015, 19:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 paź 2012, 08:03
Posty: 998
Lokalizacja: szczecin
No właśnie, dziś latałem skrzydłem aż do kreta..... trackmyrc właczone i żadnego loga. Nie wiem czy nie jest to związane z faktem że gdy zamykam klapkę etui telefonu to wygasza się wyświetlacz. Marcinie może powalczysz z opcją pracy trackmyrc w tle, bo gdy ktoś zadzwoni to apka zdycha. Wiem że to strzał w MISIOWE kolano ale może kolejny ekran stricte telemetryczny z dużymi jaskrawymi znakami i możliwością wyboru informacji. Jak szaleć to szaleć, a co!

_________________
Zapraszam na: http://automaciek.webhop.net oraz na miniblog modelarza: http://automaciek1.esy.es/
Nowy członek rodziny : PENTAX K-S2 https://www.flickr.com/photos/141377769@N08/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 paź 2015, 19:36 
Offline

Rejestracja: wtorek 22 paź 2013, 10:48
Posty: 921
Lokalizacja: Warszawa
automaciek pisze:
może kolejny ekran stricte telemetryczny z dużymi jaskrawymi znakami i możliwością wyboru informacji


Nie ma co pisać od zera, trzeba dodać obsługę protokołu do Tower czyli Droidplannera. Jego wielką zaletą są mapy offline i ogólna solidność. Zrobię to w końcu, choć problemem jest brak dokumentacji, ponoć informacje są podawane jawnie i można je podejrzeć z portu szeregowego? Naprawdę nie ma tego formatu gdzieś spisanego i dostępnego?

Ale do logowania lepszy byłby eldisp, gdyby to robił porządnie. Zakończyłem już rozkminianie sprzętu i też będę to pisać, i dla mavlinka, i dla formatu eleresa. Lepiej unikać łącza BT, które może się zerwać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 paź 2015, 19:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16220
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
oko pisze:
lepszy byłby eldisp, gdyby to robił porządnie

Mam pomału dość twoich zgryźliwych subiektywnych komentarzy. Łaskaw byłbyś pisać w swoim imieniu i na tyle czytelnie aby wszyscy mieli jasność że to jest twoja odosobniona opinia?
Np zamiast pisać to co zacytowałem, wysil się proszę i następnym razem napisz:
Kod:
lepszy byłby eldisp gdybym go zaprogramował pod moje indywidualne potrzeby które nie są zaimplementowane w oryginalnym firmware


Brzmi po ludzku? Nie krzywdzi autora i innych zadowolonych użytkowników? Można? można...

oko pisze:
ponoć informacje są podawane jawnie i można je podejrzeć z portu szeregowego? Naprawdę nie ma tego formatu gdzieś spisanego i dostępnego?

Kolejny bardzo niesympatyczny tekst....czy Ty masz jakieś podświadome uprzedzenie do MMsów? Bo tak to wygląda ponieważ protokół eLeReSa był podawany wielokrotnie w wątku o nim a także we wszystkich wątkach o urządzeniach z nim współpracujących.
Napisz że nie umiesz znaleźć/nie chce Ci się czytać i tak będzie uczciwiej wobec nas, czytaczy jak i autorów i właścicieli patentów zawartych w eLeReS'ie. Może też pora przypomnieć że eLeReS nie jest projektem opensourcowym i nie powinieneś w ten sposób okazywać jawnej dezaprobaty wobec Marbalona i Miś'ia za hipotetyczną niechęć do udostępniania szczegółów technicznych rozwiązań na publicznym forum...

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 paź 2015, 19:57 
Offline

Rejestracja: wtorek 22 paź 2013, 10:48
Posty: 921
Lokalizacja: Warszawa
Rurek pisze:
Mam pomału dość twoich zgryźliwych subiektywnych komentarzy. Łaskaw byłbyś pisać w swoim imieniu i na tyle czytelnie aby wszyscy mieli jasność że to jest twoja odosobniona opinia?


Pisałem wiele razy o tym, straciłem przez to drona. Chodzi o logowanie w stałych 5-sekundowych interwałach i brak zachowania ostatniej odebranej próbki, która mogła przyjść poza tymi interwałami (pojawia się komunikat o zaniku telemetrii i koniec). To jest obiektywna ocena czy nie?

Rurek pisze:
Napisz że nie umiesz znaleźć/nie chce Ci się czytać


To prawda, nie umiem/nie chcę tracić czasu na przeszukanie wielostronicowych wątków.

To, tak wielbione tu przez wielu rodzime projekty nie osiągną nigdy sukcesu choćby STorMa32 (który zresztą wcale nie jest open source), wynika w ogromnym stopniu z chaotycznej dokumentacji. Ale to nie jest mój problem, ja sobie piszę alternatywę eldispową, można się naśmiewać z tempa tego procesu i słusznie, bo nie mam na to zbyt dużo czasu. Tyle że wnioski od użytkowników, nie tylko laurkowe, powinny być cenne - a może nie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 paź 2015, 20:01 
Offline

Rejestracja: wtorek 22 paź 2013, 10:48
Posty: 921
Lokalizacja: Warszawa
Rurek pisze:
Może też pora przypomnieć że eLeReS nie jest projektem opensourcowym i nie powinieneś w ten sposób okazywać jawnej dezaprobaty wobec Marbalona i Miś'ia za hipotetyczną niechęć do udostępniania szczegółów technicznych rozwiązań na publicznym forum...


Nie rozumiem tego agresywnego ataku, sam Miś pisał że protokół jest jawny, i że można go sobie podejrzeć, co mam zamiar zrobić. Ale wygodniej by mi było to sobie przeczytać, choćby dlatego żeby nie wynosić na balkon sprzętu by się złapała ważna próbka. Bardzo często protokoły dla zamkniętego softu są jawne, to są dwie różne sprawy. Zresztą udostępnienie protokołu zwiększa szanse na to, że się ktoś podłączy, coś dopisze i powstaje ekosystem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 559 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: lgojniczek i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.