Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 24 wrz 2017, 23:57


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 560 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 38  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 18 kwie 2012, 21:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3990
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Witam,
Z uwagi na przedłużający się okres zimowy, oraz na to że chłopaki Mifiau i Miś zrobili kawał dobrej roboty w szczególności w ostatniej wersji (wcześniej też ale ostatnie "ficzery" są rewelacyjne!) wpadłem na pewien pomysł. Z uwagi na to że od czasu do czasu bawię się androidem wpadłem na pewien pomysł. Dlaczego nie wyświetlać info z eLeReSa na wyświetlaczu telefonu?

Co będzie nam potrzebne:
- Telefon z androidem - dowolny z wersją > 2.0 - telefon najlepiej przymocować do aparatury w uchwycie samochodowym. Ja w T9x wyciąłem wystający kikut po starej antenie, od dołu wkleiłem na hotglue dzwonek na ośkę z Emaxa GT i teraz w dowolnym momencie mogę sobie coś tam przykręcić do obudowy
- Moduł bluetootch <=> RS-232 - ja używam dokładnie takiego wpiętego na wprost do naszego eLeReSa bez żadnych rezystorów itp.
- eLeReS i wpięty do niego GPS (opcjonalny)

Idea jest prosta. eLeReS wysyła info po BT do komórki a ta już robi co trzeba ;)

-> Download <-

v 0.4
- poprawne parsowanie ramek GPS i wyswietlanie na belce HDOP
- dodatkowy tryb ZOOM Manual - w trybie auto akran dopasowywany jest tak aby było widać i pilota i samolot. W trybie manual śledzony jest tylko samolot i zoom można regulować ręcznie "szczypaniem"

v 0.3
- na zakładce statystyki widać pola DEBUG z MWC oraz przydatne do trymowania eleresa w trybie AP
- osobne pliki logów z każdego lotu - wcześniej osobny plik co połączenie BT.

v 0.2:
- dodano obsługę ! w ramkach RSSI= i U=
- wyłapałem kilka "force close"
- Trochę przeorganizowałem ekran (jest już zakładka statystyki, ale pusta ;) )
- dodałem opcję ustalania pozycji pilota na bazie danych z GPS - klikamy GPS -> home, komórka włączy na chwilkę GPS ustali pozycję i wyłączy. Przydatne jak sobie chodzimy po polu i sprawdzam zasięg a model gdzieś sobie leży. Przy okazji pokazuje jak GPS w komórce "widzi naszą" pozycję a jak ten w modelu
- Wywaliłem na ekran zamiast wysuwanego - mniej klikania, no i takie trendy w androidzie nadchodzą - przycisk menu ma zaginąć.

v 0.1
- RSSI/RSQ
- VBAT
- Odległość od pozycji zapamiętanej przed startem
- Wysokość n.p.m.
- prędkość
- dynamicznie skalowana/obracana mapka z pozycją pilota oraz samolotu, praca się zarówno mapa jak i model zależnie od kursu
- ledki pokazujące aktywność ramek zwykłych oraz GPS
- okienko konsoli
Do zrobienia zostało masę rzeczy:
- Widok statystyk maksymalna odległoość, min RSSI/RSQ, max speed, max alt. itp. itd... opcje resetowania przed kolejnym lotem itp.
- Zapis ścieżek do plików *.kml aby móc sobie je potem przeglądać na google maps jak nam szły loty itp. fajnie jak da się tam dopisać szczegóły aby było widać kiedy miał jaki zasięg/wys/itp
- Wyświetlanie plików kml w komórce, może jakies wykresy czas -> zasięg,odległość,wysokość,aku
- opcja wskazywania pilota na bazie GPS w komórce przydatna do testów zasięgu gdzie chodzi się z aparaturą. Przy normalnym lataniu w sumie niepotrzebne gdyż niepotrzebnie rozładowuje komórkę
- obracanie ikonki modelu zależnie od kursu z GPS
- estetyka aplikacji bo na razie nie grzeszy urodą ;)
- i pewnie jeszcze wiele rzeczy jakie przyjdą do głowy

Poniżej parę fotek z tego jak to wygląda i jak to mam podpięte.

Jak ktoś chętny do testów to proszę przygotować zestaw a ja postaram się wrzucić niebawem wersję tylko poprawię parę rzeczy które wyszły dzisiaj podczas testów... słabe były bo pogoda słaba i już leje... :(

Obrazek


Obrazek Obrazek[/b]


Ostatnio zmieniony niedziela 12 paź 2014, 22:31 przez marbalon, łącznie zmieniany 8 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 18 kwie 2012, 22:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16250
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Marcin :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

To jesteśmy z eLeReSem STO LAT PRZED MURZYNAMI :!:

ale bomba!

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 18 kwie 2012, 22:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 01 cze 2010, 22:05
Posty: 602
Lokalizacja: Mielec
Normalnie nie nadążam za tymi wszystkimi projektami. :shock: :shock: :shock:
Na zlocie zajmę się kiełbaskami to jest przynajmniej proste. :-D :-D :-D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 18 kwie 2012, 22:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3990
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Tata Balirc pisze:
Normalnie nie nadążam za tymi wszystkimi projektami. :shock: :shock: :shock:
Na zlocie zajmę się kiełbaskami to jest przynajmniej proste. :-D :-D :-D


Bo ja wiem nigdy nie udało mi się upiec kiełbaski aby była prosta... ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 18 kwie 2012, 22:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 2943
Lokalizacja: Warszawa
Tata Balirc pisze:
Normalnie nie nadążam za tymi wszystkimi projektami. :shock: :shock: :shock:

A ja może na zlocie za ochroniarza się najmę :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 18 kwie 2012, 22:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16250
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Piotrowy pisze:
na zlocie


Ha!!!! a jednak będziesz 8-)

Wracając do meritum ...hmmm a już zakończyłem budowę modułu TX a tu znowu nowe kabelki trza dorabiać ;-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 18 kwie 2012, 22:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 2943
Lokalizacja: Warszawa
Rurek pisze:
Ha!!!! a jednak będziesz 8-)

No nie, ale jak będzie dobry interes do zrobienia, to kto wie :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 18 kwie 2012, 22:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3990
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Rurek pisze:
Wracając do meritum ...hmmm a już zakończyłem budowę modułu TX a tu znowu nowe kabelki trza dorabiać ;-)

Wystarczy zasilanie 3v3 wypuścić bo resztę już pewnie masz. Mnie wyszło przez przypadek tak że modulik BT wpinam pin w pin ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 18 kwie 2012, 22:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 06 cze 2010, 19:34
Posty: 1652
Lokalizacja: WLKP
Ale dajecie czadu , jeszcze troche i zdeklasuje rywali o ile to już się nie stało

_________________
I tak skończysz na LawMate


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 18 kwie 2012, 22:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 paź 2011, 10:43
Posty: 846
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
Super sprawa kiedyś co prawda nie przy eleresie ale innym projekcie chciałem zaprzęgnąć standardowe navi do współpracy ale protokoły nie pasowały i projekt spalił na panewce . Po twoim screenie z bletermem coś czułem że ktoś się za to weźmie :mrgreen:

Jestem chętny do testów ale jest pytanko czy na moim nędznym gt-i5700 to poleci

Programujesz czy używasz app inv googlowskiego

Który z poniższych by się nadał ??

http://allegro.pl/bluetooth-slave-uart-board-f-vat-sklep-i2266636420.html

http://allegro.pl/bluetooth-master-uart-board-f-vat-sklep-i2266636345.html

http://arlisklep.pl/files/AVT/AVT1635.pdf

Dobrą sprawą była by możliwość korzystania z mapy offline wolałbym mieć wyłączone gsm 10cm od anteny nadawczej eleresa

Cofam pytanie odnośnie który wszystkie są oparte na BTM-222 więc przy pomocy komend AT można zmienić konfigurację z master na slave i odwrotnie pełny opis w linku poniżej

http://www.kamami.pl/dl/btm222_datasheet.pdf


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 19 kwie 2012, 06:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3990
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
JasQ, ten pierwszy slave mam u siebie wiec bedzie OK. Co do telefonu to zobacz jaka ta jest wersja Androida, API do BT jest dopiero w od 2.0. Co do programowania to jest to normalnie pisane linijkami kodu w javie ;)

Co do zakłócania to sprawdzałem to u siebie i eLeReS i jego 433MHz idealnie pasują do wszystkiego. Z komórką przystawioną do anteny nic się dzieje działało z RSSI. Tak przy okazji jak wczoraj latałem to copter w powietrzu to zupełnie inna sytuacja radiowa, na 70m bo na tyle mogłem tylko polatać przed domkiem miał cały czas 100% RSSI/RSQ na bacikach 16,4cm, wiec te 500-700m na tych bacikach myślę że da się zrobić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 19 kwie 2012, 07:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 paź 2011, 10:43
Posty: 846
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
tak mam 2.1 zawsze mogę wgrać moda 2.2.1 tak że tragedii niema .

Znalazłem starego LG gt540 będzie idealny bo ma uwalone rf gsm , działa wi-fi i bt gsm nie a koszt naprawy przekracza jego wartość :mrgreen: wyrzucić szkoda a tu taka okazja na spożytkowanie .

P.s. Można by jako alarmów użyć dźwięku , fajnie by było jakby pani z miłym głosem informowała że za 5 sek przyłożysz w glebę :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 21 kwie 2012, 22:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3990
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
W pierwszym wątku link do v0.1 i fotki i mały opis. Miłego testowania, a ja jadę dalej... Trzeba dorobić ekran statystyk min/max i zabrać się potem za zapis ścieżki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 23 kwie 2012, 20:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 paź 2011, 10:43
Posty: 846
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
Potestowałem dziś apk , niestety na gt-i5700 odbiera 7-9 linijek z eleresa i zwiecha próba ustawienia czegokolwiek także zwiecha .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 23 kwie 2012, 22:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3990
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
JasQ postaram się sprawdzić na jakiś starszych samsungach u znajomych, ale tam na razie cudów nie ma. Rurku udało Ci się może zabrać do testów ? Może komuś chciało by się przetestować na innym sprzęcie, nawet bez GPS aby zobaczyć ogólnie czy działa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 560 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 38  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.