Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 16 gru 2017, 13:38


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: czwartek 20 mar 2014, 10:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 20:13
Posty: 1225
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
Od zawsze latam kopterem z aparaturą skofigurowaną w trybie Heli bez miskowania, oczywiście mowa tu o oryginalnym firmware 9X.
Nie ma różnicy czy jest to tryb samolotowy czy heli, po prostu w heli łatwiej skonfigurować przełącznik 3 pozycyjny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 kwie 2015, 00:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 sie 2011, 19:57
Posty: 946
Lokalizacja: Nowy Sącz
Może komuś się przyda poniższa rozpiska.
Aparatura FlySky 9X / Turnigy 9X z fabrycznym softem. Ustawienia przełącznika 3 pozycyjnego itp. pod multirotor.

Obrazek
Obrazek

_________________
----------------------
http://www.fpvdrones.pl
Encyklopedia FPV, RC Heli i nie tylko...
Szkolenie VLOS - pomoc w samokształceniu.

Realis familiam pater, mater et filii est.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 maja 2015, 12:45 
Offline

Rejestracja: piątek 27 mar 2015, 11:37
Posty: 183
A FS nie masz ustawionego?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 maja 2015, 16:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 sie 2011, 19:57
Posty: 946
Lokalizacja: Nowy Sącz
zed pisze:
A FS nie masz ustawionego?


A po co na przełączniku ustawiać FS?

_________________
----------------------
http://www.fpvdrones.pl
Encyklopedia FPV, RC Heli i nie tylko...
Szkolenie VLOS - pomoc w samokształceniu.

Realis familiam pater, mater et filii est.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 maja 2015, 09:37 
Offline

Rejestracja: piątek 27 mar 2015, 11:37
Posty: 183
Bo inaczej Naza nie wykryfa FS na oryginalnym odbiorniku z FlySky 9X


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 maja 2015, 12:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 sie 2011, 19:57
Posty: 946
Lokalizacja: Nowy Sącz
zed pisze:
Bo inaczej Naza nie wykryfa FS na oryginalnym odbiorniku z FlySky 9X


To sobie ustaw i Podziel się informacją jak to zrobić.
Nie używam radiolinku RC nadajnika/odbiornika z FlySky 9X tylko modułu eLeReS.

Jak podasz mi opcje to dorysuje na rysunku odpowiednie ustawienie ;) .
Pozdrawiam
Piotr

_________________
----------------------
http://www.fpvdrones.pl
Encyklopedia FPV, RC Heli i nie tylko...
Szkolenie VLOS - pomoc w samokształceniu.

Realis familiam pater, mater et filii est.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 22 sie 2015, 20:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 13 wrz 2014, 22:34
Posty: 58
Lokalizacja: Jutrosin
Witam wszystkich i tu w temacie mam takie spostrzeżenie?! Czemu nie ma po prostu softu gdzie można każdy przełącznik, potencjometr, gajge przypisać pod dowolny kanał w odbiorniku?? na moje to jest chore przełącznik 3 pozycje i tyle kombinacji, w zasadzie 6 przełączników i 3 potencjometry a tylko 4 kanały do przypisania z tego wychodzi że 5 pozycji jest niepotrzebne i nawet powiem że zawadza w apce


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 22 sie 2015, 20:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 840
Lokalizacja: Legnica
Bzdury piszecie towarzyszu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 22 sie 2015, 20:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 13 wrz 2014, 22:34
Posty: 58
Lokalizacja: Jutrosin
Baqsthc pisze:
Bzdury piszecie towarzyszu


No Myliłem się sory ale myślę że ta wypowiedzią niżej nadrobię minusa


No po godzinie studiowania instrukcji oraz metodą prób i błędów znalazłem programowanie przełączników i w tym udało mi sie skalibrować ten 3 pozycyjny i okazuje sie ze to banalnie proste, w turnigy TGY 9x v2 wczoraj zmieniłem soft na ER9X z myślą o lepszym sofcie okazało się że są fajne opcje przeróżnych ostawień apki oraz funkcji buzera, czasu odliczania itp oraz fajna szata graficzna na gł panelu.

Po dzisiejszych męczarniach doszedłem do programowania przełącznika 3 pozycyjnego i wygląda to tak wchodzisz w ustawienia mixer i dodajesz kanał np 5 dajesz -100% zaznaczasz HALF i dodajesz pozycje przełącznika 3 pozycyjnego ID0 i w tym samym kanale tworzysz pod kanał ( z + 100% zaznaczasz HALF i dodajesz pozycje przełącznika 3 pozycyjnego ID2 i wtedy ładnie i czytelnie to smiga no bajka

Apke Turnigy 9x mam od wczoraj byłem zdegustowany ale po dzisiejszym sukcesie jestem z niej zadowolony, wgranie softu było męczące ale w tym filmie ( http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 061X37.pdf ) pięknie jest wszystko zobrazowane polecam soft ER9X bo jest super jest co prawda masa ustawień i na pierwszy rzut oka ma się mega mętlik przed oczami ale warto (po przeczytaniu instrukcji jest czarno na białym co z czym można zdziałać) http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 061X37.pdf

mam nadzieje że komuś tym małym poradnikiem pomogę ;D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 22 sie 2015, 22:15 
Offline

Rejestracja: wtorek 08 sty 2013, 09:08
Posty: 414
Lokalizacja: Śląsk
No widzisz, jak się chce to od razu lepiej idzie :)
A skoro zmieniłeś firmware na er9x to jszcze łatwiej byłoby z nową wersją instrukcji, wystarczyło zajrzeć do pzyklejonego tematu : viewtopic.php?f=4&p=379874


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 sty 2016, 22:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 11 sty 2016, 12:05
Posty: 19
Lokalizacja: Kamionki
Cześć. Odkopałem temat. Mam nowego quadcoptera. Aparaturę FS TH9x. Czy ktoś poprowadzi mnie za rączkę jak niemowlę? Chciałbym 3-pozycyjnym przełącznikiem zmieniać tryby lotu. Potrzebuję pomocy od początku do końca. Tzn jak w ogóle zmieniać tryby lotu (w Mission Plannerze czy jak?) na komputerze lub aparaturą.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Grzegorz

_________________
999 to nie radiotaxi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 sty 2016, 23:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16302
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Zacznij od wymiany softu na er9x, masz to opisane parę postów wyżej.
Potem manual (też zalinkowany chwilkę temu) w dłoń i wszystko będzie proste.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 sty 2016, 09:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 11 sty 2016, 12:05
Posty: 19
Lokalizacja: Kamionki
Bez wymiany softu nic nie da się zrobić? Ja planuję używać quada bardzo rekreacyjnie. Za rączkę nikt na Skype nie pomoże?

_________________
999 to nie radiotaxi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 sty 2016, 10:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7375
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Wymiana softu w 9x, to w zasadzie obowiązek po zakupie. Jak wymiana linku rc i zakup lipo

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 sty 2016, 10:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 862
Lokalizacja: Ruda Śląska
prościej jest jednak korzystać ze zdjęć gdzie wszystko jest opisane niż żeby ktoś tłumaczył zdjęcia przez skype;)
"wymiana softu" brzmi poważnie - ale praktycznie opiera się na tym samym co wrzucenie softu do arduino.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.