Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 21 lis 2018, 21:54


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 476 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 32  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 06 mar 2012, 22:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 12 lip 2010, 12:28
Posty: 428
Lokalizacja: Warszawa
##### WYDZIELIŁEM TEN TEMAT JAKO ODRĘBNY OD TEMATU ZAKUPU ANTEN ;-) #####



Rurek pisze:
Panowie nie zapominajcie że jest to urządzenie w.cz. a co za tym idzie - antenki to więcej niż połowa sukcesu w kwestii zasięgu.
Rurek, święte słowa ;))

Dzisiaj zmontowałem nowe anteny: TX: Vee (2 x 164mm drutu), RX: turnstile antenna AGW 22

Odbiornik zostawiłem przed domem (jak poprzednio), nadajnik (dla przypomnienia) zamontowany do kompletnie wyposażanego (włączone Video TX 1,3Ghz, OSD) quaro.

Teren średnio zabudowany, tzn. dużo drzew, krzewów i domki jednorodzinne. Idę, idę ... idę po 500m (w linii prostej) droga mi się skończyła a tu nic, tzn. zielona dioda świeci jak zaklęta a czerwona może mignęła 5 razy (przez całą drogę). Zdesperowany zadzwoniłem do żony, aby wniosła TXa do domu, wtedy (stawiając drona na ziemi) udało mi się złapać FailSave, ale wystarczyło go podnieść nad poziom głowy i zaraz odzyskiwał sygnał.

Podsumowując:
1/ Link dobrze rokuje - jestem zadowolony z osiągniętych rezultatów
2/ Ciągle nie mam porządnej anteny TX, ergonomia "druciaka" jest co najmniej wątpliwa.

Jak tylko pojawi się PPM Out dla CD - przetestuję go w powietrzu.

J


Ostatnio zmieniony czwartek 08 mar 2012, 11:52 przez jawor, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 07 mar 2012, 00:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16388
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Jawor, już jest :-) zajrzyj do wątku o eLeReS'ie
Hmm no to będziesz rozdziewiczał w locie, czekamy :-)
Ja mam nadzieje jutro, pojutrze zrobić setup testowy naziemny, z porządnymi antenami na TX (od ChainLinka krótka i dłuuga ) oraz RX (mam fajne krótkie kikuty porządne spiralki oraz magnesówkę...)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 07 mar 2012, 00:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:10
Posty: 1740
Lokalizacja: Sopot
jawor pisze:
Jak tylko pojawi się PPM Out dla CD - przetestuję go w powietrzu.

Wgraj soft 1.0.4 do eLeReS'a.... i w CD niczego nie bedzie trzeba zmianiac :-D

_________________
Tyle jesteś wart...ile Twój ostatni projekt


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 07 mar 2012, 13:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 26 maja 2010, 21:40
Posty: 2507
Lokalizacja: Poznań
Mifau a czy jak wgram nowy soft mojego CD (mam pierwszą edycję zieloną) to mogę zrezygnować z podłączania oddzielnych kanałów na rzecz PPM z odbiornika ? (frsky)

Chyba że nie muszę nic wgrywać tylko odpowiednio się podłączyć? :-)

_________________
...i tak nie skończysz na jednym ani na dwóch :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 07 mar 2012, 15:01 
Offline

Rejestracja: wtorek 24 sie 2010, 13:19
Posty: 315
Lokalizacja: Opole/Wawelno
mikun po wgraniu ver 2.0.. możesz bez problemu podłączyć PPM, tylko jak będziesz chciał podłączyć gimbala to trzeba zrobić małego moda :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 07 mar 2012, 15:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:10
Posty: 1740
Lokalizacja: Sopot
Mikolaj...tak jak pisze fodzio.
Ppm bedzie na sygnalowym rolla wtedy.

_________________
Tyle jesteś wart...ile Twój ostatni projekt


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 08 mar 2012, 01:10 
Offline

Rejestracja: sobota 18 cze 2011, 11:56
Posty: 385
Lokalizacja: Kaszëbë
Zrobiłem testy zasięgu jeżdżąc z moim parapetem po okolicy... efekt jest taki że "oprócz błekitnego nieba nic mi więcej nie potrzeba!". WIELKIE DZIEKI WSZYSTKIM KTÓRZY TWORZYLI eLeReSa - działa świetnie. Lokalizacja w której byłem jest odkryta na kierunek w którym stał kolega z nadajnikiem (bacik 1/2fali) na poziomie gruntu, w skrzydle antena z koncentryka - usztywniony gorący w górę (164mm), w dół 180st zdjęty ekran w koszulce. Model umieszczony na wysokości prawie 2 metrów nad ziemia po kontakcie telefonicznym z bazą i "celowaniu" biquadem przekazał do rejestratora poniższy obrazek.
Rożnica poziomów 11m widoczna na OSD pokrywa się z wartościa z Google Earth.
:mrgreen:
:shock: fajnie!


Komentarz: eLeReSa testy ...
vlcsnap-2012-03-01-01h12m37s254.png
vlcsnap-2012-03-01-01h12m37s254.png [ 48.74 KiB | Przeglądany 6275 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 08 mar 2012, 01:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16388
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
6 kilometrów? :shock: :shock: :shock: Ja piórkuję...i jeszcze 45% RSSI....napisz jak tam FailSafe, bardzo gubił się czy rzeczywiście trzymało Ci te 45% i pełna kontrola?

...czyli...da się :-) ale fajnie.


@Cholo
- to co ? Chyba się skusisz na eLeReS'ika w takim układzie ;-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 08 mar 2012, 09:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
Rurek pisze:
@Cholo[/b] - to co ? Chyba się skusisz na eLeReS'ika w takim układzie ;-)


cholo sie oczywiscie skusi ale na razie 5 mieszkow nie byl w powietrzu wiec nie ma parcia 8-) :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 08 mar 2012, 10:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 12:44
Posty: 1584
Lokalizacja: Skierniewice
No świetnie, też kupiłem eleres do zabawy to kiedyś przetestuje, ale szczerze to ktoś sprawdzał zasięg z włączonym nadajnikiem video? Tak się składa, że to trochę zmniejsza zasięg :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 08 mar 2012, 10:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16388
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Marceli, te 6km to jest przy pełnym setupie! Spójrz do Jego postu- gdzie kolega to pokazał. I to na ziemi zasięg a nie w locie więc w powietrzu może być tylko lepiej.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Ostatnio zmieniony czwartek 08 mar 2012, 14:02 przez Rurek, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 08 mar 2012, 10:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 26 gru 2010, 14:36
Posty: 418
Lokalizacja: okolice Poznania
Marceli, przeczytaj raz jeszcze post woyu i spójrz na załączony obrazek.

_________________
Pozdrawiam,
Jacek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 08 mar 2012, 11:04 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 wrz 2010, 17:04
Posty: 809
Lokalizacja: Warszawa
woyu, mozesz sie podzielic zdjeciami Twojego setup'u?
Jak rozmiesciles anteny w modelu. Jak byla zorientowana antena w modelu i nadajniku.
Z jakiego kabla zrobiles antene.
Bede wdzieczny jako ze sam skladam setup dla swojej platformy i podgladanie rozwiazan innych zawsze mi pomaga.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 08 mar 2012, 13:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 21 sty 2012, 02:03
Posty: 1202
Lokalizacja: łęczyca
niema co, to juz są konkrety :-D
teraz sie dopiero zacznie skladanie zamówień :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 08 mar 2012, 14:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 13:05
Posty: 2245
Lokalizacja: Warszawa
A silnik był odpalony przy teście ? Jeśli tak to super zasięg :-D

_________________
pozdrawiam
Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 476 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 32  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.