Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 29 maja 2017, 06:52


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 225 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 19 sty 2016, 19:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 31 sty 2015, 17:02
Posty: 23
Czy testował ktoś expanderka w połączeniu z FrSKY? Czytałem w tym wątku, że może udźwignąć 8 kanałów.

Planuję udoskonalenia aparatury, a przy okazji zmiany częstotliwości również dołożyłbym chętnie pokrętło i przełącznik 3-pozycyjny :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 sty 2016, 20:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 29 sie 2011, 15:17
Posty: 389
Lokalizacja: Warszawa-Ursynów
FrSky ma sam z siebie 8 kanałów. Chyba, że jakoś niedawno wyszła jakaś biedowersja...

_________________
Pozdrawiam,
Jakub
modelepodwodne.pl plus zabawy FPV.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 sty 2016, 21:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 2887
Lokalizacja: Warszawa
Jakub_RC pisze:
FrSky ma sam z siebie 8 kanałów.

Urządzenie Misia dokłada na zewnątrz dodatkowe kanały do 12. Ja swojej Futabie zamontowałem skrzyneczkę z czterema przełącznikami
trójpozycyjnymi, ale mogą być to i potencjometry.
Ważne żeby mieć tor RC, który wyśle i odbierze w modelu pełne PPM 12 kanałów np. eleres :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 sty 2016, 22:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 31 sty 2015, 17:02
Posty: 23
W moim przypadku miałem na myśli dodanie 2 kanałów (6 w aparaturze + 2 exp = 8 frsky). Teoretyczne rozważania.

Teraz coraz bardziej rozmyślam czy byłoby to w ogóle opłacalne, czy nie lepiej zostawić sobie 35 mhz i za ułamek ceny wymienić antenę, ew. dokupić kończące się w sprzedaży odbiorniki ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 lut 2016, 22:23 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 21:23
Posty: 474
Lokalizacja: Warszawa
Witam,
mam pewien problem mianowicie założyłem sobie dwa Banki żeby mieć dwa różne ustawienia przełączników .... dodałem przełącznik dwu pozycyjny i ... w kompie działa poprawnie ale po odłączeniu niestety już nie tzn. jak mam włączny bank 1 to można go przełączyć na 2 ale w drugą stronę już nie ... wersja oprogramowania 1.02 czyli pierwsza ... ma ktoś jakiś pomysł ???

_________________
Skrzydła .... Samolociki .... i mały qad :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 lut 2016, 02:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8817
Lokalizacja: Bytom
Aha. Zmiana banku uwzględniana jest dopiero po wyłączeniu i ponownym włączeniu zasilania. Ma to na celu zabezpieczenie aby w czasie lotu przy kiepskim (przerywającym) przełączniku nie zmienić przez przypadek wszystkich funkcji expandera.
Czyli... zmieniasz bank, wyłączasz i ponownie włączasz aparaturę i już są nowe ustawienia. Ewentualnie ustawiasz bank który chcesz przed załączeniem aparatury.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 lut 2016, 12:49 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 21:23
Posty: 474
Lokalizacja: Warszawa
W takim wypadku jeszcze jedno ... bo nadal nie działa czy jak przełączam przełącznik w programie powinno się coś zmieniać np. bank1 bank2 czy nie będzie tego widać w programie do konfiguracji ? bo może mam uszkodzony przełącznik .... bo rozumiem że przełącznik to prosty wł/wył ?

_________________
Skrzydła .... Samolociki .... i mały qad :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 lut 2016, 16:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8817
Lokalizacja: Bytom
Nie, w programie do konfiguracji tego nie widać.
Zmień sobie na próbę np mapowanie kanałów. W banku 1 normalnie, a w banku 2 zamień kanał lotek z wysokością (czyli np ch1 z ch2). I zobaczysz że po załączeniu przełącznika na bank 2, i załączeniu aparatury będziesz miał zamienione lotki z wysokością.
Wyłącznik zwykły włącz/wyłącz (nie przycisk).

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 lut 2016, 18:33 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 21:23
Posty: 474
Lokalizacja: Warszawa
Spróuje zamienić "polaryzację" :) a to Misiu nie takie proste te kanały to ja mam pomieszane strasznie :P bo Twój expander dał staremu radiu nowe życie ... teraz musze do małego modelu zamienić lotki z przełącznikiem 3 pozycyjnym
Edit:
dziś już się ręce mi opadły ... nawet wywalenie przełącznika nie pomaga... zwieranie na krótko kabli i nawet śrubokrętem ... nic ... może być tak że przy w pierwszych próbach jak się "bawiłem" i może przełączyłem przy wałczonym nadajniku coś uwaliłem ? ... Misiu ratuj ....
Jeszcze jedno spostrzeżenie jak włączam radio podłączone do komputera to nawet jak jest zaznaczony bank1 to po włączeniu radia zaraz przeskakuje na bank2 nie zależnie czy kabelki zwarte czy nie bo okazuje się że do tej pory ok roku pracuje na banku2 ... już mi brak pomysłu a na polu przydała by się zmiana od reki bez ingerencji w radio ....

_________________
Skrzydła .... Samolociki .... i mały qad :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 lut 2016, 09:43 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 21:23
Posty: 474
Lokalizacja: Warszawa
I co nie rozwiążemy problemu ??? :roll:

_________________
Skrzydła .... Samolociki .... i mały qad :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 lut 2016, 13:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8817
Lokalizacja: Bytom
Nie widziałem edita...
Możesz odesłać expander do przetestowania i ewentualnej naprawy. Zdalnie więcej nie pomogę.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 lut 2016, 13:47 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 21:23
Posty: 474
Lokalizacja: Warszawa
No to lipa ... musi tak zostać wydłubanie Expandera z radia ... szkoda czasu działa na jednym Banku i trudno ... :(

_________________
Skrzydła .... Samolociki .... i mały qad :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 lut 2016, 11:50 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 21:23
Posty: 474
Lokalizacja: Warszawa
Ok skoro już mam wmontowany przełącznik dwupozycyjny a ze zmianą banków nie wyszło chcę wykorzystać ten fakt i zrobić sobie dual rate na dwóch kanałach i żeby znów nic nie uwalic najpierw zapytam ... rozumiem że przełocznik mozna użwyać kiedy radio jest włączone w trakcie np. lotu ? po drugie mogę zastosować tą funkcje na wew kanały radia nie tylko na kanały z Expandera ?

_________________
Skrzydła .... Samolociki .... i mały qad :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 lut 2016, 13:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8817
Lokalizacja: Bytom
Można przełączać podczas pracy, ale dual rate działa tylko na kanały expandera. Kanały z radia są przenoszone bez modyfikacji.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 lut 2016, 13:23 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 21:23
Posty: 474
Lokalizacja: Warszawa
..... szkoda .... bo zamieniać kanały się da i mieszać z tymi co są w radiu ...

_________________
Skrzydła .... Samolociki .... i mały qad :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 225 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.