Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 23 sty 2017, 01:17


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 225 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15
Autor Wiadomość
Post: czwartek 25 lut 2016, 01:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8720
Lokalizacja: Bytom
Bihtus, Możesz jeszcze sprawdzić sprawność połączeń od przełącznika banków oraz samego expandera uaktualniając firmware expandera do wersji 1.12, oraz ściągając PPM-Station w wersji 1.06. Do pobrania w pierwszym poście wątku.
Dodałem w nim wyświetlanie stanów wejść Bank i Dual Rate, oraz przycisków trymerów.

Co do DR, to expander nie ingeruje i nie przelicza danych pobranych z radia. Potrafi jedynie mapować kolejność kanałów, ale bez ingerencji w otrzymane dane. To samo dotyczy wejścia dla HeadTrackera. Wszelkie trymowania, offsety, endpointy, DR ect dotyczą jedynie sześciu wewnętrznych kanałów.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 05 mar 2016, 21:06 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 285
Lokalizacja: Kraków
Proszę o poradę:))))
Mam Aparaturę futaba 7C ,headtracker na arduino no i oczywiście Expander. Wymyśliłem sobie że tak skonfiguruję Expandera że na pierwszym banku będę miał sterowanie PAN/TILT'em z potencjometrów (3 i 4 kanał wewnętrzny expandera) a po włączeniu (w czasie lotu) drugiego banku sterowanie przejmuje HT.
Z tego co wyczytałem nie ma możliwości przełączenia banków w locie:(
Macie jakiś pomysł jak załączać HT w locie?


Pozdrawiam
Wiesiek


EDIT:
Chyba że pod przełącznikiem banków zrobię odcięcie zasilania HT, a wtedy jako zastępcze źródło dla HT w konfiguratorze ustawię potencjometry?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 05 mar 2016, 21:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8720
Lokalizacja: Bytom
wiesiek_kr pisze:
EDIT:
Chyba że pod przełącznikiem banków zrobię odcięcie zasilania HT, a wtedy jako zastępcze źródło dla HT w konfiguratorze ustawię potencjometry?
I to jest dobre rozwiązanie. Możesz też odcinać PPM z HT do Expandera.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 05 mar 2016, 21:39 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 285
Lokalizacja: Kraków
To zrobię odcięcie PPM co by arduino pracowalo cały czas☺ i dalej będę latal na jednym banku ustawień ☺


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 maja 2016, 19:19 
Offline

Rejestracja: niedziela 24 sie 2014, 15:05
Posty: 191
Lokalizacja: Oświęcim
Mam problem z dogadaniem się expandera z graupnerem mx-16 hott. Sprawa wygląda tak - środkowy styk przełączników jest fabrycznie połączony z masą aparatury (przez PPM - expander też), co powoduje, że jak podepnę przełącznik trójpozycyjny to przy jednej z opcji wyłącza się expander, bo widzi błąd (bo się zwiera + z - na wejściu kanału).

Jest jakiś sposób aby to grało? Coś mi się zdaje, że jestem w czarnej dupie, a nie chce odłączać przełączników od apki... :roll:

Ogólnie mam wrażenie, że graupner nieźle przemyślał, aby nie dało się grzebać/rozbudować apki - np. masa od ppm jest u nich czerwona...

_________________
Fotorelka quad 250 viewtopic.php?f=72&t=30030


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 maja 2016, 20:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3380
Lokalizacja: B-stok
Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale expander nie może być podłączony do tych samych przełączników, z których aktualnie korzysta sterownik aparatury. Trzeba dołożyć nowe przełączniki, między innymi po to jest expander.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 maja 2016, 20:30 
Offline

Rejestracja: niedziela 24 sie 2014, 15:05
Posty: 191
Lokalizacja: Oświęcim
Wszystko było by ok, jakby ta masa nie była na środkowym styku przełącznika... Wtedy by było cacy i gites.

Expander kupiłem właściwie tylko do eleresa (samolotu FPV). Do quadro, śmigłowca itd. będę używać oryginalnego modułu nadawczego i dlatego chciałbym, aby działały te przełączniki oryginalnie. Nawet sobie zrobiłem wyłącznik expandera, aby załączać go tylko do eleresa.

Jakby producent zrobił "normalnie" i dał - i + na zewnętrzne styki przełącznika to by grało. Aż mnie przeraża jak wszystko w tej apce jest podłączone na złość - tak aby się pomylić. Mogłem ją sprzedać, a kupić mx-20 hott (12 kanałów), bo apki robią porządne, ale nie do grzebania.

Chyba jedyną opcją będzie odłączenie mas od tych przełączników (przez co stracę je podczas korzystania z oryginalnego modułu), albo dowiercenie nowych. Ani jedna, ani druga opcja mi się strasznie nie podoba. :-x

_________________
Fotorelka quad 250 viewtopic.php?f=72&t=30030


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 maja 2016, 21:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8720
Lokalizacja: Bytom
Jedyne wyjście z takiej sytuacji to wymiana przełączników w aparaturze na podwójne (takie z 6 stykami). Inaczej tego nie zrobisz.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 maja 2016, 17:34 
Offline

Rejestracja: niedziela 24 sie 2014, 15:05
Posty: 191
Lokalizacja: Oświęcim
Kurde od wczoraj nie daje mi to spokoju... A może jakieś przekaźniki zastosować???

Dziś sobie dopiero uświadomiłem, że całkowicie trzeba by było odseparować każdy styk przełącznika, bo inaczej wejścia kanału expandera mieszają "zakłócają" wejścia kanału oryginalnej elektroniki w aparaturze.

Dlatego trzeba by dla dwóch przełączników 3 pozycyjnych co najmniej 5 przekaźników, bądź przełącznika z 5 sekcjami. Sam już nie wiem czy to ma sens... :roll:

_________________
Fotorelka quad 250 viewtopic.php?f=72&t=30030


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 maja 2016, 18:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8720
Lokalizacja: Bytom
Dla tego pisałem żeby powymieniać przełączniki np na takie:
Obrazek
http://www.tme.eu/pl/details/tsm203f1/p ... sm-203-f1/

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 maja 2016, 19:12 
Offline

Rejestracja: niedziela 24 sie 2014, 15:05
Posty: 191
Lokalizacja: Oświęcim
Pewnie bym tak zrobił, ale przełączniki są lutowane do kawałka płytki drukowanej:

Obrazek

Musiałbym sporo rozebrać, wylutować, nie wiem czy by się to potem pomieściło....

Dobra dzięki za rady. Może tak właśnie zrobię, nie będzie łatwo, ale lepiej tego zrobić rzeczywiście się nie da.

_________________
Fotorelka quad 250 viewtopic.php?f=72&t=30030


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 maja 2016, 20:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3380
Lokalizacja: B-stok
Przekaźniki biorą prąd na trzymanie styku w pozycji zwartej :-( Faktycznie mało masz tam miejsca, ale może na styk wejdą podwójne przełączniki. Kawałek płytki przylutowanej do przełącznika pewnie można wyrzucić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 maja 2016, 21:04 
Offline

Rejestracja: niedziela 24 sie 2014, 15:05
Posty: 191
Lokalizacja: Oświęcim
Decyzja podjęta - wymienię te przełączniki i w dodatku na te co podlinkował Miś (mają identyczne dźwignie jak w oryginale). Pomierzyłem i zmieszczą się! :-D

Płytka drukowana zostanie - chce jak najmniej przerabiać.

EDIT - scalenie

Kurde jest kolejny problem, nie mam już do tego cierpliwości. expander nie widzi ppm z aparatury, sądziłem, że wystarczy dobrać rezystor i tak też próbuje - jak kręcę potencjometrem to w pewnej wartości pojawia się sygnał, jednak tylko na sekundę i nie można wyregulować rezystancji tak, żeby było dobrze. Potencjometr wpinam pomiędzy mase a sygnał ppm... :evil: :evil: :evil:

Edit. Dodam, że eleres widzi sygnał z ppm graupnera po dodaniu rezystora 47k, myślałem, że expander też będzie działać po dodaniu takiego samego rezystora, a tu eleres widzi, a expander nie...

Edit. Dobra udało się, potrzeba było rezystora 15k... Jednak nie wiem czy to jest ok, bo wartości kanałów skaczą np. raz 1507, a raz 1500, no i są spore opóźnienia patrząc na suwaki w programie konfiguracyjnym... Czy tak ma być? Zwiecha jest tylko w programie?

_________________
Fotorelka quad 250 viewtopic.php?f=72&t=30030


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 maja 2016, 13:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8720
Lokalizacja: Bytom
Opóźnienia są w samym programie na PC, więc tym się nie przejmuj, ale powinny być stałe a nie losowe zmiany - raz szybciej raz wolniej.
A skakanie o 2-3 jednostki to norma, jak o więcej to może być za słabe zasilanie ekspandera. Expander lepiej jest zasilać napięciem pakietu aparatury (za wyłącznikiem) niż z 5V.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 maja 2016, 22:43 
Offline

Rejestracja: niedziela 24 sie 2014, 15:05
Posty: 191
Lokalizacja: Oświęcim
Mogło to być właśnie zbyt niskie napięcie expandera, bo zasilanie apki spadło już do 4,8V ( aparatura jest zasilana z aku Ni-MH).

_________________
Fotorelka quad 250 viewtopic.php?f=72&t=30030


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 225 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.