Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 03 gru 2020, 18:40

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6428 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 425, 426, 427, 428, 429  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 09 cze 2020, 19:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
Nie polecam takiego rozwiązania. Duża moc MAX'a będzie blokować odbiornik na tym samym paśmie będący przy nim.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 cze 2020, 21:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2811
Lokalizacja: Warszawa
Jasne, będę szukał innego rozwiązania.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 cze 2020, 17:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 969
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Wiadomo coś na temat smarta czy projekt umarł?

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 cze 2020, 19:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 17 gru 2012, 22:07
Posty: 658
Lokalizacja: łódzkie
arek2081 pisze:
Wiadomo coś na temat smarta czy projekt umarł?


Jest w fazie zaawansowanych testów...

_________________
Taranis 9XD, eLeRes, GS, OSD i AP by Zbig & Pitlab, FOX 800 1,2GHz, Talon.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 cze 2020, 20:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4079
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
cobra pisze:
Jasne, będę szukał innego rozwiązania.

Wiesiek_kr takie coś używa od dawna i jest spoko. Na bazie 2 sztuk eleresa mini ma zrobioną retransmisję ustawioną bodaj na kilka mW.

arek2081 pisze:
iadomo coś na temat smarta czy projekt umarł?

Działa i ma się świetnie. A trochę szerzej to kilka osób testuje aktualnie działający już w pełni eleresSmartTx czyli:
- nadajnik z akceptujący ppm/sbus zenegowany, niezanegowany cokolwiek ;-)
- telemetrię s.port - czyli jeżeli podłączymy sobie odbiornik FrSky z s.port + sbus to mamy pełną telemetrię w Taranisie
- ma wyjście na 2 serwa do obsługi trackera zwykłego z wymykiem oraz 360 z MPU6050 oraz HMC5883/QMC oraz dodałem MPU-9250 bo łatwiej je dostać aktualnie, są tańsze, kompas ma szybsze odświeżanie itp.
- ma wbudowany interfejs WiFi oraz bluetooth - czyli w polu uzywam BT np. do aplikacji TrackMyRc a do konfiguracji i aktualizacji softu służy interfejs WWW.

Są jeszcze inne bajery o ile ktoś używa KFC32F3 + iNav takie jak coś ala "buddy flight" ale bez radiomodemów, a działa to tak:
- nasz mode wysyła dane na ziemie
- tracker rozgłoszeniowo rozszyła w eter na ziemi po BLE advert. swoją pozycję
- inne trackery/eleresySmarty odbierają tę informację i wysyłają do kontrolera lotu a ten już maluje na ekranie gdzie są sąsiedzi.

Można by spróbować dodać to do Zbigowego systemu tak aby eleres podawał po uart pozycje sąsiadów, ale musiałbym się dogadać z kolegami jak im to wysłać.

No i jest jeszcze funkcja "leć tam" z aplikacji TrackMyRc. Czyli znów o ile mamy KFC32F3_inav i smarta to włączamy sobie posholda i potem z aplikacji tapiemy modelowi gdzie ma lecieć.

To z grubsza tyle... czekam tylko na obudowy aluminiowe i będą na sklepie dostępne. 5 osób testuje i chyba są zadowoleni.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 cze 2020, 21:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 sie 2012, 18:27
Posty: 799
Lokalizacja: Kiełpino k. Kartuz
Mogę potwierdzić z pełna odpowiedzialnością iż to co napisał Marbalon jest prawdą i działa znakomicie.
Konfiguracja za pomocą WiFi z dowolnego urządzanie poprzez WWW - bajka - nawet "w polu" można wszystko ustawić.
Jeśli chodzi o działanie samego trackera to śledzenie modelu - w punkt - jeszcze nie zdarzyło mi się co by tracker "zgubił" model albo źle "celował".
Poniżej krótki filmik jak działa tracker :

https://www.youtube.com/watch?v=hkOAK_yjdlI&t


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 cze 2020, 21:26 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 466
Lokalizacja: Kraków
marbalon pisze:
cobra pisze:
Jasne, będę szukał innego rozwiązania.

Wiesiek_kr takie coś używa od dawna i jest spoko. Na bazie 2 sztuk eleresa mini ma zrobioną retransmisję ustawioną bodaj na kilka mW.


Potwierdzam, działa ok, prócz mnie kolega Marcin też lata i nic się nie dzieje.


marbalon pisze:
No i jest jeszcze funkcja "leć tam" z aplikacji TrackMyRc. Czyli znów o ile mamy KFC32F3_inav i smarta to włączamy sobie posholda i potem z aplikacji tapiemy modelowi gdzie ma lecieć.

To z grubsza tyle... czekam tylko na obudowy aluminiowe i będą na sklepie dostępne. 5 osób testuje i chyba są zadowoleni.



Poniżej link do filmu gdzie jest testowane latanie po punktach: "Kliknij i leć tam" gdzie tandem w postaci EleresaSmaTx i aplikacji TrackMyRC2 pozwala latać praktycznie bez aparatury :)




A tak wygląda elereSmarTx i eleres mini jako odbiornik na moim nie wyjściowy trackerze 360 st :)

https://drive.google.com/file/d/1ZwPUZS ... sp=sharing


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 cze 2020, 17:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 969
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
marbalon pisze:
- inne trackery/eleresySmarty odbierają tę informację i wysyłają do kontrolera lotu a ten już maluje na ekranie gdzie są sąsiedzi.


masz na myśli ekran w telefonie/tablecie czy pozycja jest przedstawiana na ekranie z osd?

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 cze 2020, 18:48 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 466
Lokalizacja: Kraków
Są dwa sposoby które mogą funkcjonować równocześnie :)

Jeden to: aplikacja TrackMyRc2 która ma funkcjonalność którą Leszek fajnie nazwał : MULTIPLAYER

Drugi to eleresmartX + KFC32F3 dzięki któremu położenie innych modeli jest wyświetlane na naszym OSD


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 cze 2020, 09:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4079
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
arek2081 pisze:
masz na myśli ekran w telefonie/tablecie czy pozycja jest przedstawiana na ekranie z osd?


Na OSD w KFC32F3_INAv jest to też wyświetlane, jak i w aplikacji TrackMyRc ale to było już wcześniej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 lip 2020, 17:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 969
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Marcin, czy nowy eleres będzie dostępny przed zlotem w Konarzynach?

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 11 lip 2020, 08:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4079
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Mam nadzieję że tak, gdyż czekam na obudowy zamówione... jeszcze w maju i ostatni status mam z 1 czerwca gdy opuściły kraj nadania... wiadomo jaki. Jak tylko dojdą to elektronika czeka.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 09 sie 2020, 15:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4079
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Jak by ktoś czekał na na nowy nadajnik ze sterownikiem anteny śledzącej to już jest:
http://4drones.pl/?42,pl_eleressmarttx


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 sie 2020, 19:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 392
Lokalizacja: Sokolniki-Wieluń/Łódzkie
Czy jest możliwość aby eLRS Smart nie "pikał" co 9s? Da rady to wyłączyć?

_________________
eLRS SmartTX, OSD+AP 1.3 i GS by Zbig & Pitlab, JETI duplex DS14, Fatshark HDO2, Mini Talon.
( dawniej RCkopter )
Pozdrawiam Kamil


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 sie 2020, 19:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4079
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Domyślam się że chodzi o alarm baterii. Sprawdź czy poprawnie pokazuje napięcie, skoryguj dzielnik jak trzeba. lub przestaw napięcie alarmowe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6428 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 425, 426, 427, 428, 429  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.