Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 05 gru 2020, 09:23

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6428 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 424, 425, 426, 427, 428, 429  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 11 maja 2020, 10:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2261
cobra pisze:
Ok, zobaczymy jak się zachowa ten co kupiłem.


Działa?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 maja 2020, 13:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2811
Lokalizacja: Warszawa
Nie działa.

Działa natomiast ten mój stary sprawdzony EM212, ale tylko na nowym pracowym laptopie win10, do którego nigdy żadne programatory nie były podłączane - dziewiczy system.
Działa on jednak w dziwny sposób: jak podłączam płytkę eLeReS v1, to często nie wykrywa jej. Mogę jednak wgrać firmware (ta metoda z potwierdzeniem OK i włączeniem zasilania płytki) i wtedy wgrywa foft i łączy się.
Po iluś połączeniach przestaje się łączyć i znowu trzeba zrobić wgrywanie firmware i jest ok na jakiś czas.
Dziwne to...

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 maja 2020, 14:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2261
To bardzo dziwne.
Na szybkiego zmontowałem eleresa i bez problemu daje się programować i konfigurować.
Coś dziwnego dzieje się chyba z twoim komputerem. Czy możesz sprawdzić działanie na innym komputerze?

eleres1.jpg
eleres1.jpg [ 95.42 KiB | Przeglądany 2170 razy ]

Snap5.jpg
Snap5.jpg [ 45.94 KiB | Przeglądany 2170 razy ]

Snap6.jpg
Snap6.jpg [ 79.09 KiB | Przeglądany 2170 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 maja 2020, 17:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2811
Lokalizacja: Warszawa
Kiedy to jest ostatni z czterech komputerów, z którym programator działa.
Na drugim kompie z win10 jest niewłaściwy sterownik. Nie daje się zainstalować sterownika, bo "aktualizuj sterownik" jest wyszarzone. Odinstalowanie sterownika niby udaje się, ale potem tego właściwego nie da się wgrać, bo system twierdzi, że ma już lepszy. Moim zdaniem to jest związane ze sterownikami, a nie z samym programatorem.
Na laptopie z win8.1 nie działa, na starym z win7 przestało działać.
Na dwóch kompach przestało działać po używaniu przystawki oscyloskopu podłączanej przez USB.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 maja 2020, 09:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 29 lis 2010, 14:56
Posty: 883
Lokalizacja: Warszawa
Czy w Taranisie powinna działać opcja "Discover new sensors" w ustawieniach telemetrii modelu z eleresem przy ustawionym protokole S.Port w eleresie (TX i RX) i modelu? Czy trzeba jednak sensory dodawać ręcznie?

_________________
Pozdrawiam - Mariusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 maja 2020, 14:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
W chorusie działa "discover", tak więc w taranisie też powinno.
cobra, Jak masz ustawioną zworkę JP1 w EM12 ? Spróbuj w drugiej pozycji. Jest jeszcze jeden myk na niektórych interfejsach na których są diody sygnalizujące RX i TX. Często bywa że rezystory przy tych diodach są zbyt małe i diody na interfejsie zbyt mocno obciążają wyjście eleres'a i blokują komunikację. Na EM12 widzę że są takowe, i rezystory do nich to R1 i R2. Wylutowanie tych rezystorów powinno rozwiązać problem z działaniem tego interfejsu. Jeśli tak będzie, a jednak chciałbyś mieć działające diody to możesz wlutować tam nowe rezystory R1 i R2 o wartości około 3-4x większej niż były oryginalnie. Diody będą świecić ciemniej, ale będą i będzie działać.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 maja 2020, 14:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8797
Lokalizacja: Polska
miś pisze:
Często bywa że rezystory przy tych diodach są zbyt małe i diody na interfejsie zbyt mocno obciążają wyjście eleres'a i blokują komunikację. Na EM12 widzę że są takowe, i rezystory do nich to R1 i R2. Wylutowanie tych rezystorów powinno rozwiązać problem z działaniem tego interfejsu.

Ale EM212 bazuje na FTDI, ktory ma osobne wyjscia IO sterujace diody (do tego konfigurowalne bez koniecznosci wylutowywania rezystorow), wiec chyba niespecjalnie moga one obciazac wyjscie eleresa?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 maja 2020, 16:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
pawelsky pisze:
Ale EM212 bazuje na FTDI, ktory ma osobne wyjscia IO sterujace diody (do tego konfigurowalne bez koniecznosci wylutowywania rezystorow), wiec chyba niespecjalnie moga one obciazac wyjscie eleresa?
Zgadzam się o ile konstruktor płytki wykorzystał tą opcję. Tego niestety nie wiemy.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 maja 2020, 16:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2811
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki za wskazówki. Postaram się na razie wylutować rezystory lub przeciąć ścieżki.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 maja 2020, 16:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 29 lis 2010, 14:56
Posty: 883
Lokalizacja: Warszawa
miś pisze:
W chorusie działa "discover", tak więc w taranisie też powinno.

Dzięki za info :-) . Wszystko pięknie śmiga, Taranis wykrył 13 sensorów z takimi domyślnie ustawieniami:
eleres_frsky_sensors.JPG
eleres_frsky_sensors.JPG [ 122.58 KiB | Przeglądany 1693 razy ]


Dwa pytanka jeszcze:
1. Mógłbym jeszcze poprosić o podpowiedź do pokazywanych napięć: A3, A4, VFAS, w sensie, które jest które?
2. Czy dla GSpd mogę zmienić kt na km/h przestawiając ustawienia sensora po prostu?

_________________
Pozdrawiam - Mariusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 maja 2020, 20:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
Co jest co w tej chwili nie pamiętam, poszukaj na forum bo było opisywane. Co do prędkości to nie wiem, musisz spróbować.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 maja 2020, 20:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 29 lis 2010, 14:56
Posty: 883
Lokalizacja: Warszawa
miś pisze:
Co jest co w tej chwili nie pamiętam, poszukaj na forum bo było opisywane. Co do prędkości to nie wiem, musisz spróbować.

Tak zrobię. Zabieram się za czytanie całego wątku .

_________________
Pozdrawiam - Mariusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 maja 2020, 20:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8797
Lokalizacja: Polska
miś pisze:
Co do prędkości to nie wiem, musisz spróbować.

Jezeli predkosc jest przez eleresa podawana w wezlach (domyslna wartos dla sensora GPS) to mozna jednostke zmienic (przeliczenie na inna jednostke powinno byc automatyczne). W przeciwnym wypadku bedziesz mial niepoprawne wartosci i bedziesz trzeba samodzielnie te wartosc przeskalowac.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 maja 2020, 21:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 29 lis 2010, 14:56
Posty: 883
Lokalizacja: Warszawa
Pytanie o te napięcia było trochę nie trafione. Zmyliło mnie V przy wartościach dla tych sensorów A3 i A4 po detekcji a to ma być:
A3 - ilość satelit
A4 - HDOP

_________________
Pozdrawiam - Mariusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 cze 2020, 13:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2811
Lokalizacja: Warszawa
Czy nie będzie żadnych problemów, jak zrobię retransmisję z aparatury do eLeReS Max na maszcie na zwykłym linku eLeReS, oczywiście z inną sygnaturą?

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6428 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 424, 425, 426, 427, 428, 429  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.