Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 21 wrz 2018, 13:28


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6293 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 416, 417, 418, 419, 420  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 06 kwie 2018, 10:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
Nie wiem, wywaliłem tego dongla żeby mnie nie wkurzał i używam FTDI lub CH340

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 kwie 2018, 11:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 746
Lokalizacja: Kraków
CH340 są spoko i za psie pieniądze - jedynie drivery trzeba doinstalowywać ręcznie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 maja 2018, 23:13 
Offline

Rejestracja: niedziela 25 sty 2015, 11:02
Posty: 20
Lokalizacja: Augustowo
MorF pisze:
Panowie po niemalej rozkmince udalo sie :-)

Step 1) podlaczenie pod oscyloskop outputu PPM od eleresa --> output dzialal poprawie, porownalem z outputem z radia 2.4 wyglada na to ze 2.4 ma ciut dluzsze impulsy (nie wiem czy to mozliwe czy nie - na oko )

Step 2) Pozyczylem z innego modelu inne FC i zonk eleres po PPM dziala od strzala :)

Step 3) trafilem na taki maly obrazek jesli ktos chcialby podlaczyc eleresa przez PPM do omnibusa f4 v2 to trzeba "skasowac" ten rezystorek:
Screen Shot 2017-07-15 at 5.10.20 PM.png


Do teraz nie rozumiem dlaczego odbiornik 2.4 dzialal z tym R mimo wszystko...


Panowie. Czy ma ktoś podobny patent dla Omnibus w wersji 2.1
https://www.banggood.com/BF3_1_5-Omnibu ... rehouse=CN

Próbuję go połączyć po PPM z Eleres Mini, ale brak reakcji na ruchy drążków.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 05 maja 2018, 13:15 
Offline

Rejestracja: niedziela 25 sty 2015, 11:02
Posty: 20
Lokalizacja: Augustowo
Wczoraj jak pisałem posta to mnie chyba zamroczyło bo nie widziałem rezystorów na mojej wersji Omnibusa.

Skorzystałem ze wskazówki kolegi "MorF" - usunąłem rezystor - i mój Omnibus zaczął gadać z Eleresem Mini.

Dziękuję za podpowiedź.

Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 cze 2018, 15:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 mar 2012, 12:47
Posty: 700
Lokalizacja: Warszawa
Nie mogę sobie poradzić z wyciągnięciem 16 kanałów z eleresa. 12 proporcjonalnych działa bez problemu, ale jak wyciągnąc jeszcze pozostałe 4 binarne. Sygnał po sbusie idzie do pitlaba i stamtąd mam 11 kanałów do wykorzystania. Jeżeli przypisze kanał 12 do BIN10 tak jak poniżej, to po zmianie wartości kanału 12 w aparaturze, wyjście BIN10 zmień stan z 0V na 3,3V
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG [ 109.93 KiB | Przeglądany 1106 razy ]

żaden kanał powyżej 12 nie wpływa na wyjścia.

W aparaturze mam ustawienia tak jak poniżej, zmiana parametru zaznaczonego w kółku na 16CH nie przynosi zamierzonego efektu.

20180602_154522_1.jpg
20180602_154522_1.jpg [ 101.57 KiB | Przeglądany 1106 razy ]

_________________
Pozdrawiam Darek
ZAGI-150 , Sky Cruiser 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 cze 2018, 17:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
Nadajnik eleresa odczytuje tylko 12 kanałów z PPM aparatury, i dla tego ustawienie wyższego kanału niż 12 skutkuje niczym, bo kanały powyżej 12 są po prostu nieprzesyłane.
Są trzy możliwości:
1 - podpięcie przełączników do wejść binarnych nadajnika, i wtedy ich stan zostanie przekazany do RX jako kanały binarne.
2 - Nakarmienie nadajnika sygnałem S-BUS, i wtedy kanały S-BUS 13-16 są automatycznie konwertowane na kanały binarne i przechodzą do RX
3 - Nakarmienie nadajnika protokołem UART (czyli użycie konwertera Radio -> eleres : viewtopic.php?f=4&t=29317 ) i karmienie konwertera protokołem PXX z aparatury), i wtedy kanały 13-16 są automatycznie konwertowane na kanały binarne i przechodzą do RX

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 cze 2018, 21:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 mar 2012, 12:47
Posty: 700
Lokalizacja: Warszawa
miś pisze:
Nadajnik eleresa odczytuje tylko 12 kanałów z PPM aparatury, i dla tego ustawienie wyższego kanału niż 12 skutkuje niczym, bo kanały powyżej 12 są po prostu nieprzesyłane.
Są trzy możliwości:
1 - podpięcie przełączników do wejść binarnych nadajnika, i wtedy ich stan zostanie przekazany do RX jako kanały binarne.
2 - Nakarmienie nadajnika sygnałem S-BUS, i wtedy kanały S-BUS 13-16 są automatycznie konwertowane na kanały binarne i przechodzą do RX
3 - Nakarmienie nadajnika protokołem UART (czyli użycie konwertera Radio -> eleres : viewtopic.php?f=4&t=29317 ) i karmienie konwertera protokołem PXX z aparatury), i wtedy kanały 13-16 są automatycznie konwertowane na kanały binarne i przechodzą do RX


Skąd wyciągnąć taki pokarm dla nadajnika :oops:

_________________
Pozdrawiam Darek
ZAGI-150 , Sky Cruiser 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 cze 2018, 23:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
Oprogramowanie ER9x potrafi wypluwać S-BUS. OpenTX chyba nie. Wtedy podpinasz wyjście aparatury do RX eleresa poprzez inwerter S-BUS i gotowe. Można też zastosować retransmisję z odbiornikiem S-BUS.
Ale... przemyślałem sprawę i w następnym wydaniu softu eleresa będzie poprawka dla TX która odczyta też więcej niż 12 kanałów w PPM. Jak chcesz już teraz to daj mi na PW emaila, to Ci jutro wyślę soft do TX.
Tylko pamiętaj że przy dużej ilości kanałów w PPM musisz ustawić dłuuugi czas ramki w nadajniku. Wiąże się to ze zwiększeniem laga w sterowaniu, i zmniejszeniem płynności sterowania.
Potrzebny czas ramki liczy się: czas[ms] = ilość kanałów x 2.1ms + 3ms. Czyli przy 16 kanałach wychodzi 36.6ms.
Eleres obsługuje maksymalnie 33ms, a więc tylko tyle możesz ustawić. Wiąże się to niebezpieczeństwem kłopotów jeśli więcej niż 12 kanałów ustawiłbyś jednocześnie na MAX czyli na 2000. Ale to sytuacja mało prawdopodobna.
Punkt przełączenia kanałów 13-16 jest ustawiony na 1350us. Tak więc podpinając przełączniki aparatury pod kanały 13..16 ustaw OFF np na 1100us, a ON na 1500us. To zwiększa margines bezpieczeństwa.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 cze 2018, 15:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2145
Lokalizacja: Warszawa
Czy ktoś próbował używac eleresa z Pixhawk w trybie SBUS?
Sam eleres wypluwa sbus (czyta go mój autopilot i widać go na analizatorze), ale Pixhawk go nie trawi.
Sam Pixhawk działa np. z FRSky po SBUS czy też w wyjściem SBUS z mojego AP.
Wyglada na to, że eleres robi przerwy miedzy wysyłanymi bajtami (paczka jest rozciągnięta do 5ms) i tego pixhawk nie łyka :(.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Ostatnio zmieniony poniedziałek 04 cze 2018, 16:19 przez Zbig, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 cze 2018, 16:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 237
Lokalizacja: Ustroń
Zbig pisze:
Czy ktoś próbował używac eleresa z Pixhawk w trybie SBUS?
Sam eleres wypluwa sbus (czyta go mój autopilot i widać go na analizatorze), ale Pixhawk go nie trawi.
Sam Pixhawk działa np. z FRSky po SBUS.
Wyglada na to, że eleres robi przerwy miedzy wysyłanymi bajtami (paczka jest rozciągnięta do 5ms) i tego pixhawk nie łyka.


Łyka łyka mam na takim setupie jeden model i lata znakomicie. Zresztą kolega lata na eleresie i apmie i też działa

_________________
Mini Skywalker - X-UAV Talon - Skywalker 1680/1900 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 cze 2018, 16:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
Zgadza się, eleres robi przerwy, bo generuje SBUS programowo.
Gdzieś pętały się patche do krnąbrnych softów które mają zbyt ostry reżim czasowy na odbiór ramki S-BUS.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 cze 2018, 16:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4054
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Ale to do betaflight/cleanflight itp. W Pixhawk chyba nic nie trzeba było. A może wystarczy tylko opcja zanegowania/odnegowania S.bus ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 cze 2018, 17:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 237
Lokalizacja: Ustroń
marbalon pisze:
Ale to do betaflight/cleanflight itp. W Pixhawk chyba nic nie trzeba było. A może wystarczy tylko opcja zanegowania/odnegowania S.bus ?

Nic nie trzeba ustawiać dodatkowo, to poprostu działa ;-)

_________________
Mini Skywalker - X-UAV Talon - Skywalker 1680/1900 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 cze 2018, 19:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2145
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki za potwierdzenie.
Problemem było zbyt duże obciążenie wyjścia SBUS przez wejście Pixhawka-a. Po zmniejszeniu opornika z 1k na 220 Ohm działa bez problemów. Mam coś rozwalone w Pixhawku i będę musiał coś z tym zrobić :(.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 cze 2018, 06:44 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 29 lut 2016, 10:06
Posty: 1
Lokalizacja: Nowa Huta
Witajcie,
Mam problem z SBUS między Eleres MINI a FC Holybro Kakute F4 V2, w eleres przez konfigurator oczywiście włączyłem Sbus, FC nadal nie czyta, Pomocy !


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6293 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 416, 417, 418, 419, 420  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.