Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 13 lis 2018, 17:36


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6293 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 415, 416, 417, 418, 419, 420  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 24 mar 2018, 21:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 894
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
AT musi mieć swój odbiornik.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 24 mar 2018, 21:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
Musi być swój. Przy S-BUS jedynym dozwolonym formatem danych z TX jest S.PORT.
Więc albo swój odbiornik w trackerze albo połączenie przez PPM zamiast S.BUS.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 25 mar 2018, 07:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1411
Lokalizacja: Mielec
Nie da się Misiu zrobić tak żeby AT mógł z S. Port pobierać dane do śledzenia?

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 25 mar 2018, 11:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
Nie wiem czy parser danych S.Port zmieściłby się w trackerze. Trzeba by się temu przyjrzeć w wolnej chwili.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 25 mar 2018, 12:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1411
Lokalizacja: Mielec
Fajnie by było, akurat można by wykorzystać odbiornik xm. Bo on chyba ma tylko sbus.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 kwie 2018, 10:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 sie 2012, 13:24
Posty: 128
Lokalizacja: Warszawa
Cześć,
mam pytanie odnośnie telemetrii S.Port.
Czy wie ktoś czy jest możliwość podpięcia bezpośrednio eleresTX do taranisa, przewodem (nie retransmisją) żeby mieć na taranisie telemetrie ? Czy taranis ma jakieś wejście S.Port albo może jest jakiś myk na zrobienie tego ?

_________________
MTD, Eleres, AP Pitlab


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 kwie 2018, 10:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
Tak, można. Jak masz eleres MAX to wpinasz moduł i działa. Jak inny to potrzebujesz inwertera którego wejście podłączasz do TX eleresa a wyjście do aparatury. Choć nie jestem na 100% pewny czy inwerter jest potrzebny, bo taranis ma chyba możliwość zmiany polaryzacji sygnału telemetrii, i jeśli to działa prawidłowo to można TX eleresa wpiąć wprost do taranisa.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 kwie 2018, 10:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 sie 2012, 13:24
Posty: 128
Lokalizacja: Warszawa
Jeśli dobrze rozumiem to ijeśli wszystko jest dobrze ustwione to powinienem po podłaczeniu tx z eleresaTX do "dolnego pinu" - obok GND otrzymac telemetrie s.port na taranisie (oczywiscie przez inverter w eleres MOD) ?


Ps. Dodatkowo po aktualizacji na 1.26c i przestawieniu na sbusa oraz właczenie telemerii s.port nie moge sie polaczyc z configuratorem - pisze cos o za duzym baudrate

_________________
MTD, Eleres, AP Pitlab


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 kwie 2018, 10:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
Tak, powinno działać. A konfigurator powinien się połączyć. Jak wywala na PC błąd to spróbuj przed połączeniem z konfiguratorem załóż eleresowi zworkę "service mode".
A no i jeszcze jedno - w konfuguratorze zostawiasz predkość uart ustawioną na 57600.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 kwie 2018, 11:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 sie 2012, 13:24
Posty: 128
Lokalizacja: Warszawa
Error opening serial port: The maximum baud rate for the device is 18934
Parameter nam:baudRate

w TX zmieniony był UART baud na S.BUS i od tamtej pory po uploadzie tego parametru przestał się komunikować. Co śmieszne to coś mnie tknęło żeby zmienić dongiel USB<>UART (CP2102-który działał od zawsze z wszystkim) i na FTDI się połączył.

Albo to zbieg okoliczności i w momencie zapisania zapisywania mój CP2102 padł (bo teraz z niczym się nie łączy) albo zapisanie parametru UART baud na SBUS w jakimś stopniu zmieniło konfigurację CP2102.

_________________
MTD, Eleres, AP Pitlab


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 kwie 2018, 01:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
To raczej nie zbieg okoliczności, to ułomność dongla CP2102, który ja omijam szerokim łukiem podobnie jak PL2301HX (czy jakoś tak).

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 kwie 2018, 17:56 
Online

Rejestracja: niedziela 28 lip 2013, 09:18
Posty: 103
Lokalizacja: Poznań
Czy podczas wgrywania softu musi być zamontowana antena? Gdzieś w wątku była o tym mowa, ale nie potrafię namierzyć właściwego postu :( ..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 kwie 2018, 18:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 paź 2012, 08:03
Posty: 1031
Lokalizacja: szczecin
Dopóki Eleres nie otrzyma PPM, to nadajnik jest wyłączony. Więc można.

_________________
Zapraszam na: http://automaciek.webhop.net oraz na miniblog modelarza: http://automaciek1.esy.es/
Nowy członek rodziny : PENTAX K-S2 https://www.flickr.com/photos/141377769@N08/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 kwie 2018, 18:55 
Online

Rejestracja: niedziela 28 lip 2013, 09:18
Posty: 103
Lokalizacja: Poznań
Ufffffff, to super - bo już się zestrachałem :D, dzięki!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 kwie 2018, 19:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 sie 2012, 13:24
Posty: 128
Lokalizacja: Warszawa
miś pisze:
To raczej nie zbieg okoliczności, to ułomność dongla CP2102, który ja omijam szerokim łukiem podobnie jak PL2301HX (czy jakoś tak).


Czy mogę go jakoś uratować - jakieś magiczne zaklęcie ? :)

_________________
MTD, Eleres, AP Pitlab


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6293 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 415, 416, 417, 418, 419, 420  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.