Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 19 wrz 2018, 10:37


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6293 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417 ... 420  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 04 sty 2018, 00:29 
Offline

Rejestracja: sobota 08 wrz 2012, 06:49
Posty: 34
Lokalizacja: Warszawa
miś pisze:
Ale nie możesz tego spiąć zwykłym Y-kablem, bo TX z eleresa i TX z OSD się pogryzą i przestanie to działać. Ale jest szansa że jak podepniesz samo TX mavlinka (czyli to co idzie do RX z OSD) do RX od eleresa, i włączysz parser mavlinka (czyli defacto będziesz podsłuchiwał mavlinka z OSD) to wszystko będzie działać,

Tak właśnie zrobiłem, podłączona jest tylko masa i TX OSD do RX eleresa. Wszystko pięknie działa, na eldispie mam wszystkie dane z mavlinka których potrzebuję. Tak samo poprawnie działa podsłuch na porcie telemetrii radiomodemu

miś pisze:
OSD będzie dbało o odpytywanie Pix'a, a eleres nie będzie musiał już tego robić.

A gdyby musiał, to by potrafił?

miś pisze:
Soft poszedł na maila.

Pięknie podziękował! :-)

_________________
Pozdrawiam, Jacek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 sty 2018, 01:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
Artja pisze:
A gdyby musiał, to by potrafił?
No jasne. Jak sam jest spięty z Pix'em do jakiegośtam uarta, i oczywiście dwukierunkowo, to wtedy pyta Pix'a o to czego chce.
Ale jak Ci teraz działa dobrze to niech tak zostanie, po co OSD ma się pytać o swoje na jednym porcie, a eleres o prawie to samo na innym. Piszę prawie, bo eleres nie potrzebuje tyle danych co OSD. Ale jak dostaje to czego nie chce, to to po prostu olewa i wyciąga tylko to co mu jest potrzebne.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 sty 2018, 02:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 746
Lokalizacja: Kraków
Korzystał ktoś może podczas konfiguracji eleres rx z betaflight passthrough?

W sensie, że odbiornik jest na stałe podpięty do FC nadając po sbus i odbierając telemetrię,
a dla konfiguracji eleresa jest odpalany passthrough - coś jak tu: http://www.dronetrest.com/t/cleanflight ... l-osd/3129?

Niby sbus to uart, więc chyba jest po Bożemu podłączony do FC?
Czy trzeba by jednak podłączyć obie linie (fizyczne tx i rx) do innego portu w FC, po którym leciałaby telemetria do eleresa, a w razie połączenia passthrough szła by komunikacja dwukierunkowa? A sbus pozostałby sobie samotny, nie ruszony..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 sty 2018, 05:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
volender pisze:
Czy trzeba by jednak podłączyć obie linie (fizyczne tx i rx) do innego portu w FC, po którym leciałaby telemetria do eleresa, a w razie połączenia passthrough szła by komunikacja dwukierunkowa? A sbus pozostałby sobie samotny, nie ruszony..
W ten sposób miało by to szansę zadziałać.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 sty 2018, 16:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 gru 2014, 19:40
Posty: 52
Lokalizacja: Bydgoszcz
A ja mam pytanie, czy jest możliwość uruchomienia eleres configurator pod windowsa10 ? Bo z tego co widzę to ma problemy ze zgodnością.
\we właściwościach znalazłem zgodność ze wszystkimi systemami do win8.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 sty 2018, 01:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 746
Lokalizacja: Kraków
hmm, mi śmiga bez problemu - win10 pro x64 PL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 sty 2018, 11:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 gru 2014, 19:40
Posty: 52
Lokalizacja: Bydgoszcz
Ja tez mam win 10 x64 pro, ale po uruchomieniu nic nie mogę zrobić- configurator jest otwarty ale nic nie działa. Wygląda to tak, jak by się przy uruchomieniu zawieszał i muszę go zamykać z dolnego paska prawym klawiszem, inaczej się nie da.
Może być to kwestia jakiegoś ustawienia w systemie? Oczywiście mówię o " Nowy soft 1.26(c) do eLeReS'a - FW i Konfigurator"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 sty 2018, 12:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 746
Lokalizacja: Kraków
a w dropdownie dla portu uart masz coś od razu wybranego, czy pustą listę? mi się lubi zwiesić, jeżeli wybiorę tam niewłaściwy/niedziałający port...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 sty 2018, 14:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 gru 2014, 19:40
Posty: 52
Lokalizacja: Bydgoszcz
jeżeli chodzi o port com, to mam wybrane com3, ale nie mogę tego zmienić bo włącza się od razu zawieszony.

EDIT.
Ruszyło,choć się czasami wiesza to coś mogę chociaż zrobić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 29 sty 2018, 22:01 
Offline

Rejestracja: czwartek 06 lis 2014, 20:06
Posty: 71
Lokalizacja: Katowice
Cześć,
Mam duży problem z eleresem, a konkretnie z zakłócaniem PPM-a przez telemetrię...

Może zacznę od początku - przez 2 lata latałem quadem i wszystko działało bez zarzutu aż postanowiłem conieco poprawić. Konkretnie zmieniłem kontroler z SPRacingF3 na Omnibusa F4 V5. Przy okazji zamówiłem też nową sztukę RX-a eleresowego. Poskładałem wszystko i... nie działa sterowanie. Za radą Marbalona wyłączyłem nadawanie telemetrii w konfiguratorze RX-a i... bingo! Wszystko działa. Pierwsze podejrzenie - nowy egzemplarz RX-a jest uszkodzony. Marcin wymienił mi go na inny (dzięki!!!) ale... nic to nie zmieniło. Później zrobiłem podmiankę i zamontowałem TEN SAM egzemplarz który działał przez 2 lata i... nie działa :(

Kolejne podejrzenie - nadawana telemetria zakłóca zasilanie odbiornika. Marcin zasugerował zaekranowanie przewodu. Mam go tylko ~7cm, ale co tam, zaekranowałem i... nic... Eksperymentalnie stwierdziłem, że zasilając RX z osobnego zasilacza zaczyna mi wszystko działać. Poskładałem więc wszystko w modelu i... znowu nic...

Sam odbiornik raczej działa - na oscyloskopie widzę elegancki PPM:
Obrazek

Więc czemu kontroler mi tego nie odbiera? Zarówno iNav, jak i Betaflight... I dlaczego jak wyłącze nadawanie telemetrii to zaczyna odbierać PPM idealnie?

Ja już nie mam pomysłu... Co jeszcze mogę zrobić?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 30 sty 2018, 15:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 24 lut 2015, 13:23
Posty: 26
Lokalizacja: Kraków
cześć wszystkim,

jestem na etapie zakupu eleresa i mam pytanko - czy temat betaflight/inav z sbus jest dalej na etapie ze trzeba zmienić wartość czasu oczekiwania czy zostało to wrzucone do ich repo ?
Ciagle sie bije z myslami czy kfc32f3_inav czy sam odbiornik i zbieram informacje ile czasu ekstra dojdzie w przypadku czystego odbiornika :)

Z góry dzięki

_________________
Taranis Plus, Tarot 650 Sport, DJI E800, pixhawk z HK
Bixler 2, KFC32F3 Inav
GEPRC LX5, br2205, VTX FKK
HGLRC XJB
KingKong Tiny6
Frsky Horus X10


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 31 sty 2018, 16:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
KM, może zasilanie odbiornika w modelu jest kiepskie. Jak włączy się nadawanie telemetrii to zdycha. Zmniejsz moc telemetrii do 10mW. Mogą też być zakłócenia promieniowane anteną eleresa i kontroler głupieje. Na to pomoże jedynie albo zmniejszenie mocy telemetrii albo przeniesienie gdzie indziej lub zmiana anteny RX.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 31 sty 2018, 23:24 
Offline

Rejestracja: czwartek 06 lis 2014, 20:06
Posty: 71
Lokalizacja: Katowice
Zasilanie wykluczyłem. Podłączyłem RX przez osobną przetwornicę i początkowo wydawało się że to pomaga, ale nie...
Zmniejszenie mocy pewnie pomoże, bo jak odsuwam antenkę podłączając ją przez dodatkowy pigtail to też pomaga. Ale to nie rozwiązanie bo quadzik mały... 8cm druta zamiast anteny też pomaga, ale pewnie jak bym dał 16 to już by znów nie działało. W tym modelu mam prawdziwą antenę i taka ma być...

Cytuj:
czy temat betaflight/inav z sbus jest dalej na etapie ze trzeba zmienić wartość czasu oczekiwania czy zostało to wrzucone do ich repo

W iNavie nie ma zmiany póki co.
Mój obecny plan to spróbować SBUS-a i właśnie też się na tym zatrzymałem. Zaraz sobie przekompiluję i będę sprawdzać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 31 sty 2018, 23:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
KM pisze:
Ale to nie rozwiązanie bo quadzik mały...
No to po cholerę Ci 100mW telemetrii ? Dalej niż na kilometr tym nie polecisz, a na kilometr to i 6mW wystarczy. Ustaw jakieś 15-30mW i problem z głowy, wszystko będzie hulać.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 lut 2018, 00:03 
Offline

Rejestracja: czwartek 06 lis 2014, 20:06
Posty: 71
Lokalizacja: Katowice
Wcześniej miałem antenkę typu patyk i na kilkuset metrach telemetria 100mW umiała zanikać. Teraz zrobiłem sobie przyzwoity dipol, więc pewnie będzie dużo lepiej.

Sprawdziłem SBUS. Działa. Oczywiście timeout musiałem zwiększyć. Na oko nie jest zakłócany (a przynajmniej paski w inav-konfiguratorze się ruszają w miarę żwawo). Wielce ciekawe...

Tak więc do zmniejszania mocy przejdę po testach w polu, czyli jak się ociepli.
No i tracę jeden UART...

Edytuj posty!

Btw, w którym momencie nadawana jest telemetria i ile trwa?
Może akurat nie wtedy jak jest ramka SBUS?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6293 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417 ... 420  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.