Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 10 gru 2018, 07:54


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6312 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415 ... 421  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 06 paź 2017, 12:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9172
Lokalizacja: Bytom
Wyjmij arduino z apki i wsadź je pomiędzy eleresa a odbiornik FrSky. Jak podłączyć jest napisane przy opisie softu konwertera. S.BUS wprowadzasz do konwertera, a z niego sterowanie dajesz na RX eleresa, TX z eleresa do konwertera, a wyjście telemetrii z konwertera do wejścia telemetrii w FrSky, w eleresie uart na 57600 baud i format telemetrii na "eleres", bo konwerter to zamienia na format FrSky. W konwerterze piny konfiguracyjne połączone w tryb "S.BUS".

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 paź 2017, 13:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 26 gru 2014, 12:25
Posty: 137
Lokalizacja: Chrzanów
miś pisze:
Wyjmij arduino z apki i wsadź je pomiędzy eleresa a odbiornik FrSky. Jak podłączyć jest napisane przy opisie softu konwertera. S.BUS wprowadzasz do konwertera, a z niego sterowanie dajesz na RX eleresa, TX z eleresa do konwertera, a wyjście telemetrii z konwertera do wejścia telemetrii w FrSky, w eleresie uart na 57600 baud i format telemetrii na "eleres", bo konwerter to zamienia na format FrSky. W konwerterze piny konfiguracyjne połączone w tryb "S.BUS".
Połączona D9 z GND
Led na Andurino miga 3X
Sterowanie i rssi jest ale niema innych parametrów z samolotu
CO nie tak ?[img]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171008/f13bb9aacbd6d1ca174dae06275bd990.jpg[/img]

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 paź 2017, 18:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9172
Lokalizacja: Bytom
Połączenia wyglądają na prawidłowe. Więc raczej problemem jest ustawienie telemetrii w aparaturze. Wyszukaj czujniki w aparaturze, i sprawdź czy jest ustawiona na tryb "D".

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 paź 2017, 21:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 26 gru 2014, 12:25
Posty: 137
Lokalizacja: Chrzanów
miś pisze:
Połączenia wyglądają na prawidłowe. Więc raczej problemem jest ustawienie telemetrii w aparaturze. Wyszukaj czujniki w aparaturze, i sprawdź czy jest ustawiona na tryb "D".
Jak protokół ustawiony jest na ppm to jest sterowanie i rssi , reszty brak
Jak ustawione jest na FrskyD
Niema ani sterowania ani telemetri
Wersja softu w radiu ersky9x-r220
V.1760-Mike [img]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171008/e6f333d67404912b63dfd41b3e59b82e.jpg[/img]

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 paź 2017, 22:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9172
Lokalizacja: Bytom
Pisząc "protokół" miałem na myśli protokół telemetrii, bo główny protokół tam gdzie pokazałeś musi być ustawiony jako PPM.
Niestety, więcej nie pomogę, bo nie mam modułów FrSky do retransmisji, ale z raportów użytkowników wiem że to działa. Aczkolwiek każdy ma inne radio, inny moduł nadawczy FrSky i inny odbiornik FrSky. Więc tu nie można być niczego pwenym na 100%. Na pewno konwerter dostaje telemetrię (jak mruga seriami po 3) i na pewno wysyła ją do odbiornika FrSky. A co się dzieje dalej to nie wiem. Próbowałeś zarówno wyjście z D10 jak i D11 ? Pewnie tak, ale jak nie to spróbuj.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 paź 2017, 22:10 
Offline

Rejestracja: czwartek 06 lis 2014, 20:06
Posty: 74
Lokalizacja: Katowice
Pytanko o eleres RX:
Można mu ustawić wyjście na S.BUS. Jak rozumiem jest to nic innego jak UART TX z prędkościa 100kbps ?
Zastanawiam się czy byłoby wykonalne, żeby drugi UART na którym pobierana jest telemetria (LTM w moim przypadku) też ustawić na taką "krzywą" prędkość 100kbps?
W teorii mogłoby to pomóc używać jednego UARTA po stronie kontrolera do sterowania i telemetrii.
No i jeszcze konfigurator musiałby też umieć gadać na takiej prędkości, żeby nie stracić komunikacji z RX-em.
Czy to ma sens w ogóle?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 paź 2017, 23:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9172
Lokalizacja: Bytom
S.BUS w eleresie RX używa programowego uarta na prędkości 100kbps do wysyłania sygnału S.BUS. Więc nie ma nic wspólnego z prędkością standardowego uarta. Więc używając S.BUS możesz spokojnie używać telemetrii LTM na 57600, 38400 czy ile se tam zapragniesz.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 lis 2017, 22:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3424
Lokalizacja: Strefa G
Po zbindowaniu nadajnika eleres z mini odbiornikiem, na odbiorniku świeci się na stałe czerwona dioda, tak ma być ? Po wyłączeniu nadajnika migają czerwona i niebieska, po załączeniu znów zapala się na stałe czerwona ;)

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 lis 2017, 22:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4065
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Bywały wersje co miały diodki "pomylone" ale jak reaguje na nadajnik to jest ok ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 lis 2017, 22:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3424
Lokalizacja: Strefa G
:shock: :shock: :shock:

Odpowiedź po 30 sekundach :lol:



Czyli wygląda że jest okey :-)

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 lis 2017, 08:44 
Offline

Rejestracja: czwartek 06 lis 2014, 20:06
Posty: 74
Lokalizacja: Katowice
Chciałbym sobie założyć eLeReS RX w mikro-quadziku (wiem, że trochę to na wyrost, ale nie chce mi się zmieniać modułu nadawczego w AP-ce.)
Pytanie - jaka jest polecana najmniejsza i najlżejsza antena?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 lis 2017, 08:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 887
Lokalizacja: Ruda Śląska
Kkacper ma w swojej ofercie anteny eleres dla mikrusów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 lis 2017, 08:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 770
Lokalizacja: Kraków
ja na 433mhz robię sobie akurat sam - jeżeli masz RX w wersji mini, to masz gniazdo ufl, najlżej będzie sobie zrobić antenę od razu z takim wtykiem, bez bez przejściówek SMA, które trochę sobie ważą.
Ja mam sztywną część gorąca, przeciwwagę z giętkiego przewodu, choćby AWG24.

Może nie będzie miała doskonałego SWR, ale w zasięgu energetycznym mini-quada mam dobre RSSI.
No i na takiej niskiej częstotliwości precyzja wykonania nie jest aż tak krytyczna, więc ewentualne błędy są łatwiej wybaczane przez link.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 lis 2017, 09:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4065
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Ja kiedyś wlutowałem drucik ze 8cm - nie mierzyłem.. ale może miał 1/4 fali. Latałem siedząc w domku po osiedlu w zasięgu 300m ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 gru 2017, 22:51 
Offline

Rejestracja: czwartek 06 lis 2014, 20:06
Posty: 74
Lokalizacja: Katowice
W konfiguratorze TX-a jest taka opcja jak "model's battery alarm level". Bardzo użyteczna, jednak przestaje działać gdy tego samego radia używać dla różnych modeli z różnymi bateriami (4S, 3S, 2S). Fajniejsza byłaby możliwość ustawienia alarmu na poziom celi i automatyczne wykrywanie ilości cel. Kontrolery przeliczają to bez problemu...
A może już da się to jakoś ustawić, tylko ja nie widzę?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6312 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415 ... 421  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.