Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 30 mar 2017, 15:41


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5937 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 07 gru 2016, 07:44 
Offline

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 734
Lokalizacja: Warszawa
Tu gość robi na pająka opatologicznie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 gru 2016, 00:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8760
Lokalizacja: Bytom
Korzystając z tego że leżał u mnie zestaw z eLeReS MAX uruchomiłem tryb Micropower również na MAX'ie.
Będzie dostępny w kolejnym wydaniu softu.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 gru 2016, 20:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 761
Lokalizacja: Ruda Śląska
Misiu, dziwna sprawa mnie dręczy. Korzystam z retransmisji po bluetooth + telemetria eleresowa na er9x, jako nadajnik eleres v1 lub eleres mod, po drodze tracker, w skrzydle eleres ap, wszystko ma nowy soft 1.26b i po updacie pojawił się problem:
włączam cały zestaw jak zwykle - najpierw apka, tracker + mod, skrzydło i... i rssi podskakuje do 100% poczym spada nagle do przedziału 0-10% i tak pozostaje, wszystko piszczy no bo alarmy, dziwne tylko że tssi z modelu pokazuje na apce i trackmyrc ładnie 100%.
Niemożliwe żeby były uwalone nadajniki bo nie było ku temu okazji. Nie zauważyłeś może takich dziwnych zachowań przy testach? zastanawiam się czy to soft czy coś gdzieś się stało choć nie miało kiedy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 gru 2016, 21:33 
Offline

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 734
Lokalizacja: Warszawa
Upierdliwe, ale może wrócić na próbę do starego softu i sprawa będzie jasna.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 gru 2016, 23:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8760
Lokalizacja: Bytom
Załaduj starsze firmware do TX (tylko do TX). Jak się uspokoi to wgraj jeszcze raz najnowsze. Inaczej się nie dowiemy gdzie leży problem, bo może być w sofcie, a może być w źle wgranym firmware albo w współpracy całego łańcuszka. Choć tego typu połączenie raczej było dobrze testowane, bo ja mam przy TX konwerter na arduino, a więc TX dostaje dane w formacie eleres serial i konwertuje telemetrię do ER9x. I w tej konfiguracji u mnie działa OK.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 gru 2016, 21:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 761
Lokalizacja: Ruda Śląska
no to tak, przetestowałem na bluetooth hc-06 + hc-06, na xm-15b x2 i na połączeniu kablowym - bezpośrednio eleres mod do arduino w apce,
apka ustawiona na ppm 12ch 250um i 31,5ms całość. Arduino w apce testowany z softem 2.01 i 2.02.

przy sofce 1.26b gdy włącze apke + moda, po chwili skrzydło, to na 2-3sekundy mam rssi 100, tssi 127 i nagle rssi spada do 0 i czasami podryguje do 15-20, losowo. tssi ciągle 127. O sterowaniu nie ma mowy.

Przy wgranym sofcie 1.26a dzieje się tak że rssi 100, można machać serwami ale co jakies 15-20 sekund jest zwiecha, serwa łapią się w aktualnie wychylonej pozycji i odpuszczają do pozycji neutralnej po 1-2 sekundzie a eleres mod daje wtedy trzy szybkie piknięcia i znowu można "machać", rssi pływa od 100 do 70. tssi ciągle 127

Przy sofcie 1.25c wszystko śmiga jak należy. Tutaj pokusiłem się nawet o ustawienie 14ch ppm i ramki 200um i całość 32ms żeby na kanale 13 ustawić switch mocy moda - też działa poprawnie w takim ustawieniu.

takie obserwacje poczyniłem, więc tymczasem wracam do 1.25c ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 gru 2016, 00:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8760
Lokalizacja: Bytom
Rozumiem że zmieniałeś tylko soft w TX ?

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 gru 2016, 09:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 761
Lokalizacja: Ruda Śląska
tzn w AP siedzi 1.26b i na tym też testowałem wszystkie opcje.
Mogę zrobić test z wgranym 1.25c na AP i 1.26a/b na Tx ale to pewnie dopiero po świętach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 gru 2016, 13:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8760
Lokalizacja: Bytom
nie, nie, chodziło mi tylko o to czy wszystkie testy były robione na tym samym sofcie w AP, ale z tego co piszesz to tak. Więc OK.

Ale był jeszcze wydany soft 1.25d. Mógłbyś go sprawdzić w nadajniku, czy działa tak jak 1.25c czy robi problemy ?

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 gru 2016, 14:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 761
Lokalizacja: Ruda Śląska
tak, wszystkie testy z AP 1.26b - zawsze z tym samym softem.
sprawdzę w najbliższej wolnej chwili,
uściślając dla porządku: testować z ustawieniem apki 12ch ppm 250um 31,5ms? nie wiem na ile ma to wpływ.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 gru 2016, 15:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8760
Lokalizacja: Bytom
tak, 31,5ms to właściwy czas dla 12ch

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 gru 2016, 13:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 761
Lokalizacja: Ruda Śląska
1.25d działa dobrze,
i na 12ch przy 31,5ms i na 14ch przy 32ms


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 gru 2016, 00:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8760
Lokalizacja: Bytom
lotpawel, OK, wiem co to jest.
To że działa na softach < 1.26 to zasługa błedu który starsze softy posiadają :mrgreen:
Konkretnie chodzi o to że przy połączeniu przez BT opoźnienia pomiędzy kolejnymi paczkami nie są stałe. Soft 1.25 miał w liczeniu tego czasu błąd, i przeważnie używał stałej defaultowej wartości. A w 1.26 to poprawiłem :-)
Ale nie szkodzi. Wgraj 1.26b, po czym zaznacz konfiguratorem ptaka "VPPM compatibility". I już powinno działać prawidłowo.
P.S. Dla 12CH wystarczy długość ramki 28-30ms.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 gru 2016, 17:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 761
Lokalizacja: Ruda Śląska
no i wszystko jasne, 1.26a/b działa fajnie po zaznaczeniu "VPPM compatibility" ;)
ps. jaką długość ramki zalecasz?
na początku wątku jest info 250us * ilość kanałów + 4ms przerwy.
Używanie 14 kanałów nie wprowadza zamieszania? Bo rozumiem że do moda dojdzie 14ch, gdzie na 13ch mam ustawiony switch mocy, a eleres i tak zrobi z tego 12ch i wyśle do ap?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 gru 2016, 18:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8760
Lokalizacja: Bytom
Sam używam w ten sposób 14ch (13 kanał do przełączania mocy), więc jest to jak najbardziej słuszne. Do RX pójdzie 12 kanałów.
Dla 14 kanałów mam ustawione FrLen na 32ms. A czas w Proto jest mało istotny. Może być 250us.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5937 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.