Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 19 wrz 2018, 20:12


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6293 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 05 lut 2018, 07:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4054
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Ale nikt nie mówi że eleres podaje 1500 dla sbus. Faktycznie podaje 1519 bo takie (z tego c o pamiętam) były założenia początkowe. Można by to zmienić teraz ale... jak ktoś ma całego autopilota skonfigurowanego pod 1519, uaktualni soft i mu się rozjedzie a tego nie zauważy to mogą być przykre niespodzianki...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 lut 2018, 11:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
Tu jest odpowiedź:
https://github.com/opentx/opentx/issues/1492
W skrócie futaba uznaje 1520us za środek i wtedy mid jest 1023. Inne systemy uznają 1500 za środek, no i wtedy wychodzi 993.
W sumie to mało istotne, i ja tam nie widzę problemu aby to zmienić w eleresie tak aby środek był na 993. Mogę to zrobić w kolejnym wydaniu softu, ale trzeba mieć na uwadze to co napisał Marbalon.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 lut 2018, 14:43 
Offline

Rejestracja: czwartek 06 lis 2014, 20:06
Posty: 71
Lokalizacja: Katowice
Ja bym głosował za 1500 ale... nie wiem ile osób jest przywiązanych do 1520...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 lut 2018, 17:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4054
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Nie chodzi o przyzwyczajenie... bardziej o to że wgrają nowy soft a nie zauważą zmiany i problem gotowy... Może Miś jakaś flaga ? "Set S.Bus center as 1500" ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 lut 2018, 19:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
Heh, kolejna ? Mało tam jest rzeczy do ustawiania ? Na ekranie konfiguratora już tyle jest naćkane że oczopląsu można dostać ;-)

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 lut 2018, 19:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4054
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Ok, przekonałeś mnie - nie robimy nic dalej ;)

A serio coś nowego szykuje ale coś bardziej dla tych co lubią trackery, retransmisje itp. bajery...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 lut 2018, 19:43 
Offline

Rejestracja: czwartek 06 lis 2014, 20:06
Posty: 71
Lokalizacja: Katowice
Jakby już była robiona nowa wersja konfiguratora ;) to można nazwę "MultiWii parser" zmienić na "MultiWii/LTM parser" przy okazji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 lut 2018, 20:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
Raczej na MSP/LTM parser. Być może niedługo coś wydamy. Rewolucyjnych zmian na razie nie ma, ale nazbierało się parę poprawek, jak choćby poprawka parsera MavLink i obsługa kompasu QMC5883 przez tracker.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 lut 2018, 10:00 
Offline

Rejestracja: niedziela 28 lip 2013, 09:18
Posty: 101
Lokalizacja: Poznań
Pytanie na poziomie przedszkolnym, ale ni chuchu nie umiem sobie poradzić ze zrozumieniem (a raczej - nie mam pewności czy dobrze rozumiem..). Mianowicie chodzi mi o podłączenie kanałów binarnych w sytuacji, gdy jako nadajnik używam płytki odbiornika.
Na moje rozumienie: jeśli nadajnik fizycznie obsługuje np 6 kanałów, i taką ilość wysyła sygnałem PPM podpiętym do nadajnika eleresa - to mogę tą ilość zwiększyć np o 4 binarne (bo tyle bym na teraz chciał użyć) wpinając się przełącznikami wprost pod określone piny eleresa (plus oczywiście jakieś zmiany wprowadzone konfiguratorem, by na antenę trafiło 6 kanałów z nadajnika plus 4 moje dołożone?). Cały czas mam na myśli odbiornik robiący jako nadajnik, czyli - z pełną ilością 9 goldpinów.
Manuala czytałem chyba z 10x - całość jest dla mnie o tyle trudna, że generalnie opisuje wersją "max". Owszem - jest podrozdział mówiący o mojej sytuacji, jednak jak pisałem na wstępie - nie jestem pewny czy dobrze zrozumiałem samą ideę..

I druga kwestia - gdzie w "mojej" sytuacji wpiąć się z sygnałem headtrakera (pod który pin odbiornika)? Ch1 to wejście PPM z radia, a PPM headtrakera?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 lut 2018, 16:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
Dobrze rozumujesz, tyle że te 4 dodatkowe kanały są tylko włącz/wyłącz czyli dwustanowe.
Co do headtrackera to da się - pod BIN13 czyli CH5.
viewtopic.php?f=4&t=29297 Punkt 12 listy zmian w wersji 1.22a

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 lut 2018, 16:58 
Offline

Rejestracja: niedziela 28 lip 2013, 09:18
Posty: 101
Lokalizacja: Poznań
Baaaaaaaja, czyli nie jest ze mną tak źle:D:D, dzięki:D
Manuala mam drukniętego, listę zmian również (zmylił mnie wpis o BIN13, a to przez to że manual dotyczy wersji max i nie byłem pewny czy dobrze powiązałem nazwy kanałów), a także (jak dla mnie) co ciekawsze czy ważniejsze wypowiedzi z wątku - tyle że sam wątek jest totalnym miszmaszem.. Szkoda że od początku nie powstał jako osobny dział, bo przeczytanie tych ponad 400 stron graniczy z niemożnością - stąd też pewnie 9/10 pytań i odpowiedzi już się pojawiało..
Dzięki raz jeszcze, dopisuję kolejne piwo do postawienia w ramach wdzięczności (nastaw się na porządnego kaca):D:D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 26 lut 2018, 08:54 
Offline

Rejestracja: czwartek 06 lis 2014, 20:06
Posty: 71
Lokalizacja: Katowice
Niestety zwiększenie tolerancji na timingi SBUS-a nie wejdzie do inav-1.9.
Psuje to niestety działanie z innymi odbiornikami. Konkluzja jest taka, że nie da się tego napisać tak żeby działało wszędzie bo oficjalna specyfikacja nie istneje a każdy odbiornik daje sygnał SBUS trochę inny... Więcej do poczytania tu: https://github.com/iNavFlight/inav/issues/2827

Tak więc dla eLeReS-owców pozostaje patchowanie inava/betaflighta samemu albo... Miś coś wymyśli żeby się zmieścić z ramką w 3ms...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 26 lut 2018, 10:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4054
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Widziałem to, niestety miś na tym sprzęcie raczej nic nie wymyśli bo to programowe generowanie UART jest i raczej chyba wyciśnięte na maksa. Chyba że S.Bus będzie wylatywał pinem fizycznego UART'a tam gdzie konfigurator się podłącza... ale to znów kolejny ptaszek i kolejna opcja, a przy okazji zepsuje to niektóre rodzaje telemetrii która wymaga RX i TX.

Niestety Atmega ma swoje ograniczenia, i można by zmienić ją na inny procek ale to się wiąże z rozszczepem na dwa sprzęty, w przyszłości pewnie utratą kompatybilności (bo przecież nowy może więcej ;-) ) itp. Problem w sumie dość niszowy bo mało kto używa eleresa w racingu, a w pozostałych przypadkach zawsze można użyć PPM, lub KFC32F3 z wbudowanym eleresem ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 26 lut 2018, 13:01 
Offline

Rejestracja: czwartek 06 lis 2014, 20:06
Posty: 71
Lokalizacja: Katowice
Taki mi wyszło, że używam eleresa wszędzie :)
Bo działa, mam telemetrie na eldispie i nie musze nadajnika przekladac. Nic więcej mi nie trzeba na razie :)

Wystawienie SBUSa na sprzętowym UART-cie skonfliktuje nawet z jednokierunkowymi telemetriami (np LTM), bo po stronie FC nie będzie sie dało ustawić 100kbps dla telemetrii zapewne...

Jedyny sposób jaki widzę to znalezienie takiej chwili kiedy nic się nie dzieje przez 3ms i wysyłanie SBUSa wtedy w sposob nieprzerywany.
No, albo każdy sobie patchuje (co dla mnie akurat nie jest jakimś tam wielkim problemem).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 26 lut 2018, 14:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
A może prościej... Dodać zmianę tego timingu S-BUS do ustawień z konsoli inav ? Wtedy użytkownicy eleresa będą se mogli zmienić w konsoli i problem z dyńki.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6293 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Poli25 i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.