Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 27 cze 2017, 18:33


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6047 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396 ... 404  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 29 gru 2016, 14:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 sie 2012, 13:24
Posty: 107
Lokalizacja: Warszawa
Zeby działał nowy ficzer czyli sbus do RX(uart) w TX(eleres) to czy po za softem 1.26b i inverterem to cos gdzies trzeba zmienić ?

Zrobiłem inverter na bd135 i cos nie działa . Próbowałem tez na konwerterem RS232<->TTL ( na MAX3232) ale tez nie widzi sbusa.

Moze trzeba jeszcze cos kliknać w sofcie dla tx ?

_________________
MTD, Eleres, AP Pitlab


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 29 gru 2016, 16:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3869
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Aby działał w TX to potrzebny inwerter oraz w GUI od TX trzeba ustawić baudrate dla telemetrii na 100kb. W RX wybrać tylko że ma być S.Bus i tyle.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 31 gru 2016, 21:37 
Offline

Rejestracja: sobota 21 maja 2011, 12:08
Posty: 91
Lokalizacja: kalisz
Witam.
Mam mały problem z nadajnikiem.
wgrałem wersję 1_26b. Po uruchomieniu piszczy mi brzęczyk w nadajniki, tak nieregularnie dość często, około 2 razy na sekundę. Doszedłem, że to alarm poziomu baterii w modelu (odbiorniku). jak ustawię Transmitter’s battery alarm level na 0.0 albo 1.0 to nie piszczy jak wpiszę 10.0 to piszczy. W zasadzie to tylko na 0.0 i 1.0 nie piszczy.

Wcześniej miałem któryś z 1.25 i nic nie piszczało.

Co może być przyczyną?
nadajniki na pewno mierzą napięcie poprawnie. nadajnik piszczy zaraz po włączeniu nawet jak odbiorniki są wyłączone.

A mnie właśnie zależy na S.PORT , tak to bym sobie latał na starszym sofcie

_________________
moja strona http://majtektom.cba.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 sty 2017, 21:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8859
Lokalizacja: Bytom
"Transmitter’s battery alarm level" to poziom alarmu dla baterii nadajnika (aparatury) a nie modelu :!:

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 sty 2017, 09:34 
Offline

Rejestracja: sobota 21 maja 2011, 12:08
Posty: 91
Lokalizacja: kalisz
A faktycznie jakiś pijany musiałem być. Co nie zmienia faktu że wcześniej działało(zawsze wgrywam ten sam profil do nadajnika) . To zostaje inwerter zbudować, taki na tranzystorze wystarczy? czy lepiej na bramce NOT.
Inwerter wystarczy tylko na linii TX zrobić?

_________________
moja strona http://majtektom.cba.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 sty 2017, 11:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8859
Lokalizacja: Bytom
Inwerter na czymkolwiek. Na tranzystorze działa dobrze, więc wystarczy. Dla samej telemetrii wystarczy jeden - na linii TX.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 sty 2017, 21:44 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 847
Lokalizacja: Toruń
Ktoś zwalczył sterowniki PL-2303HX na Windows 10? Przeczytałem, że już podobno nie jest wspierany, a mam trochę rzeczy na tym scalaku... Nie bardzo znajduję działającą solucję w moim przypadku.

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 sty 2017, 22:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 cze 2013, 17:03
Posty: 280
Lokalizacja: Kraków
Czy w module jest jakiś bezpiecznik przed odwrotnym podłączeniem zasilania? Przez przypadek zasilanie 5V podłączyłem odwrotnie. Teraz przy normalnym podłączeniu zasilania nie daje znaków życia, żadne ledy nie świecą się.

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

_________________
Bartek
Szpecu od kudlenia :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 sty 2017, 00:00 
Offline

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 19:46
Posty: 45
Chyba kiedyś temat był poruszany, coś o diodzie czy bezpieczniku na wejściu. Szukaj jakiś upalonych elementów, jak masz miernik poszukaj dokąd idzie plus zasilania, może jakiś stabilizator jest po drodze...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 sty 2017, 02:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8859
Lokalizacja: Bytom
Od strony pinów na serwa jest zabezpieczenie. Od strony złącza RS232 nie. Więc jak podpiąłeś do tego drugiego na opak, to stabilizator 3.3V odszedł w niebyt. Jest szansa że nic więcej.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 sty 2017, 08:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 cze 2013, 17:03
Posty: 280
Lokalizacja: Kraków
Niestety właśnie podłączyłem od strony RS232 :-(, po pracy sprawdzę stabilizator.

edited: Głupie pytanie, jak bez obawy o uszkodzenie zmierzyć czy stabilizator jest cały ( układ o oznaczeniu U4 na PCB ) ? Najbezpieczniej by było go wylutować o ile się nie mylę.

_________________
Bartek
Szpecu od kudlenia :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 sty 2017, 21:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 cze 2013, 17:03
Posty: 280
Lokalizacja: Kraków
Element na płytce podpisany jako U4 sprawdzony i daje ok 3,8V po połączeniu zasilania. Sprawdzenie odbyło się na samym elemencie wylutowanym z PCB.

_________________
Bartek
Szpecu od kudlenia :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 sty 2017, 22:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8859
Lokalizacja: Bytom
No to padnięty. Powinien dawać 3.3V. Za pewne w układzie, jak jest obciążenie to napięcie siada poniżej 2V.
Jest to stabilizator MCP1703T-3302E/CB.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 sty 2017, 08:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 cze 2013, 17:03
Posty: 280
Lokalizacja: Kraków
Dzięki za podanie nr części :), już zamówione. Mam nadzieję, że do końca tygodnia przyjdzie i będzie wiadomo czy coś więcej padło.

_________________
Bartek
Szpecu od kudlenia :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 sty 2017, 19:30 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 17:17
Posty: 1228
Lokalizacja: Kraków
Hej,

Zamontowałem do latadła czujnik prądu Pitlaba. Nie jestem w stanie stwierdzić na jaki amperarz. Na zielonym rezystorze (pomiarowym?) napisane jest R001.

Jaki powinienem zamontować rezystor R1 łącząc z eleresem?

Obrazek

_________________
Pozdrawiam,
Paweł

http://paweu.eu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6047 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396 ... 404  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.