Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 17 sty 2017, 03:48


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5887 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 389, 390, 391, 392, 393
Autor Wiadomość
Post: czwartek 29 gru 2016, 14:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 sie 2012, 13:24
Posty: 104
Lokalizacja: Warszawa
Zeby działał nowy ficzer czyli sbus do RX(uart) w TX(eleres) to czy po za softem 1.26b i inverterem to cos gdzies trzeba zmienić ?

Zrobiłem inverter na bd135 i cos nie działa . Próbowałem tez na konwerterem RS232<->TTL ( na MAX3232) ale tez nie widzi sbusa.

Moze trzeba jeszcze cos kliknać w sofcie dla tx ?

_________________
MTD, Eleres, AP Pitlab


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 29 gru 2016, 16:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3760
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Aby działał w TX to potrzebny inwerter oraz w GUI od TX trzeba ustawić baudrate dla telemetrii na 100kb. W RX wybrać tylko że ma być S.Bus i tyle.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 31 gru 2016, 21:37 
Offline

Rejestracja: sobota 21 maja 2011, 12:08
Posty: 89
Lokalizacja: kalisz
Witam.
Mam mały problem z nadajnikiem.
wgrałem wersję 1_26b. Po uruchomieniu piszczy mi brzęczyk w nadajniki, tak nieregularnie dość często, około 2 razy na sekundę. Doszedłem, że to alarm poziomu baterii w modelu (odbiorniku). jak ustawię Transmitter’s battery alarm level na 0.0 albo 1.0 to nie piszczy jak wpiszę 10.0 to piszczy. W zasadzie to tylko na 0.0 i 1.0 nie piszczy.

Wcześniej miałem któryś z 1.25 i nic nie piszczało.

Co może być przyczyną?
nadajniki na pewno mierzą napięcie poprawnie. nadajnik piszczy zaraz po włączeniu nawet jak odbiorniki są wyłączone.

A mnie właśnie zależy na S.PORT , tak to bym sobie latał na starszym sofcie

_________________
moja strona http://majtektom.cba.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 sty 2017, 21:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8712
Lokalizacja: Bytom
"Transmitter’s battery alarm level" to poziom alarmu dla baterii nadajnika (aparatury) a nie modelu :!:

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 sty 2017, 09:34 
Offline

Rejestracja: sobota 21 maja 2011, 12:08
Posty: 89
Lokalizacja: kalisz
A faktycznie jakiś pijany musiałem być. Co nie zmienia faktu że wcześniej działało(zawsze wgrywam ten sam profil do nadajnika) . To zostaje inwerter zbudować, taki na tranzystorze wystarczy? czy lepiej na bramce NOT.
Inwerter wystarczy tylko na linii TX zrobić?

_________________
moja strona http://majtektom.cba.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 sty 2017, 11:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8712
Lokalizacja: Bytom
Inwerter na czymkolwiek. Na tranzystorze działa dobrze, więc wystarczy. Dla samej telemetrii wystarczy jeden - na linii TX.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 sty 2017, 21:44 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 847
Lokalizacja: Toruń
Ktoś zwalczył sterowniki PL-2303HX na Windows 10? Przeczytałem, że już podobno nie jest wspierany, a mam trochę rzeczy na tym scalaku... Nie bardzo znajduję działającą solucję w moim przypadku.

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5887 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 389, 390, 391, 392, 393

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.