Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 21 paź 2019, 21:41


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 29 lis 2011, 14:35 
Pytanie do właścicieli LRS'ów

Z tego co pamiętam - choć wszystkich nie sprawdzałem, działają one na częstotliwości 433 MHz.
Info z tąd: https://spreadsheets.google.com/pub?key ... utput=html

Czy te systemy mają automatyczne szukanie wolnego kanału (częstotliwości), tak jak odbywa się do w systemach 2,4Ghz czy działają one tak jak 35MHz - na dokłądnie jednym kanale (częstotliwości) ??

Pozdrawiam
Mariusz


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 29 lis 2011, 14:38 
Dokładnie nie wiem jak w przypadku ChainLinka czy Dragona , ale OpenLRS skacze po kilku zadeklarowanych kanałach w sposób ciągły .


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 29 lis 2011, 14:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16404
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Masz w tej tabelce magiczne pojęcie przy każdym setupie - FHSS i wszystko jasne :-)
Niektóre sprytniejsze LRSy - podczas bindowania komunikują się w obie strony i wykluczają zaśmiecone kanały, nie używają ich potem w trakcie normalnej pracy...

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 29 lis 2011, 15:11 
pytam się ponieważ ostatnio testowałem znajomego LRS firmy RMILEC.
Podczas lotów esą :p z tym sprzetem koło domu model niewiadomo czemu spadł..
Tak wiem - zaraz zapytacie a jak to się ma do tego o co pytałem.
Jak się okazało model spadł podczs testowania alarmu w mojej nowo budowanej chacie... piloty są na tej częstotliwości.. własnie 433 jak doczytałem.

Zdziwiłem się troszkę.. Esa jest cała bo to EPP ale moim zdaniem coś tu jest nie halloo ...


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 29 lis 2011, 15:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
bo, te lrs'y tez czasami spadaja nawet na 300m (mimo 500mw standardowej mocy) jak sie czlowiek wczyta w rozne fora. powodem moga byc lokalne zaklocenia ale i dupiate instalacje.
malo kto jednak narzeka bo jak ma lrs'a to juz nie mozna marudzic bo sie wyjdzie na buraka 8-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 29 lis 2011, 15:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 26 maja 2010, 21:40
Posty: 2518
Lokalizacja: Poznań
Pytanie ilu takich "buraków" jest co nie chce się przyznać. Może to jakaś plaga w skali globalnej. Jakbym miał LRSa to bym napisał na forum, żeby z pomocą kolegów znaleźć przyczynę uszkodzenia. Miałbym gdzieś opinie że wydałem tyle siana i nie działa :-)

_________________
...i tak nie skończysz na jednym ani na dwóch :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 29 lis 2011, 15:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
z tego co zauwazylem to tak przy okazji wychodzi najczesciej, np. jest watek o wymianie statecznika i w 20 poscie gosc pisze, ze spadl bo stracil rc na jakims tam lrsie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 29 lis 2011, 16:19 
W takim razie chyba do "Buraków" się nie zaliczam skoro o tym piszę :]

Co do instalacji napewno jest Ok - latm esą z odbiornikiem od Aurory 9 już prawie 2 sezon i jest ok, nigdy mi nie spadł wcześniej.
Ostatnio miałem możliwość wypożyczenia tego systemu, sprawdzenia pod siebie i jak by co osobnego zakupu.
teraz wiem, że tego raczej nie wezme.
W momencie jak to pada po włączeniu alarmu, boję się pomyślec bo by było jak bym dzwi w garażu otwożył - pilotem hehehehe

na serio lipne to coś jest, skoro przez takie pierdoły traci komunikację..


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 29 lis 2011, 16:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
watpie, zeby chodzilo o kluczyki ktore pewnie maja z 1mW mocy na jednym kanaliku i bez antenki zewnetrznej. to raczej lrs'em zaklocisz prace odbiornika tych drzwi ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 29 lis 2011, 16:31 
Offline

Rejestracja: wtorek 24 sie 2010, 13:19
Posty: 315
Lokalizacja: Opole/Wawelno
Też mam RMILEC i jestem bardzo zadowolony, quadem latałem w takie miejsca i na takie odległości, że na 2,4Ghz mogłem sobie o takich miejscach tylko pomarzyć :-)
W sobotę sprawdzę jak brama i garaż będzie działać na link RC.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 29 lis 2011, 16:35 
cholo pisze:
watpie, zeby chodzilo o kluczyki ktore pewnie maja z 1mW mocy na jednym kanaliku i bez antenki zewnetrznej. to raczej lrs'em zaklocisz prace odbiornika tych drzwi ;-)


Cholo - w tej sytuacji musze powiedzieć, że twoję wątpliwości niestety są mylne.
Stałem koło domu 15m od kolesia co mieszał pilotami, w szoku byłem jak esa poprostu "zjechała" bez kontroli.
Póżniej skumałem, że on mieszał tam i zrobiłem test - na ziemi.
5 razy potwierdziło stojc dosłownie koło kolesia z pilotem.
Stanełem później w odległości z 50m od domu i od kolesia który dalej tam mieszał i kzałem mu włączać i wyłączać - komunikacja pomiędzy nadajnikiem i modelem "przerywała", choć tu przyznam dało się jakoś lecieć.


... jednak coś w tym jest. :cry:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 29 lis 2011, 16:38 
Tutaj raczej chodzi o nadajniki "radio powiadomienia". To ustrojstwo, które powiadamia firmę ochroniarską o "zdarzeniu".
Nie jestem pewien, ale one chyba też pracują w paśmie 433MHz :roll: i na pewno nie nadają z mocą kilku mW.
Skoro to był test systemu alarmowego, to mógł zadziałać taki nadajnik...


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 29 lis 2011, 16:40 
.. a własnie o tym nie pomyślałem - to też mam w domu jak i powiadamianie o "problemie" na SMS do właściciela.

- coś z tym jest a mnie to zniechęciło w zakupie tego własnie lrs'a, będe szukał dalej innego LRS'a i jak nadaży się okazja potestuję.

Powiem tak, mówiąc o niezwodności - takich systemów, nadal chwalic będe aurorkę (totalnie zero problemów), za niedługo potestuję też najnowszy system JETI zobaczymy co z tego wyjdzie.


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 29 lis 2011, 16:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
majac np. openLRS'a mozna go ustawic na dowolna czestotliwosc w zakresie pracy transcivera (np. 880MHz) gdzie antenki beda poreczniejsze a zaklocenia mniejsze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 29 lis 2011, 16:46 
cholo pisze:
majac np. openLRS'a mozna go ustawic na dowolna czestotliwosc w zakresie pracy transcivera (np. 880MHz) gdzie antenki beda poreczniejsze a zaklocenia mniejsze.


to jest dobra wieść :] szczeże mówiąc tego nie doczytałem.


Na górę
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Moro8903 i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.