Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 05 gru 2020, 09:36

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela 11 paź 2020, 09:43 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lip 2016, 19:22
Posty: 25
Witam,

Posiadam aparaturę Turnigy 9X z softem ER9X-820 jak na zdjęciu poniżej oraz modułem XJT + odbiornik XSR
Obrazek

Problem polega na tym, że przy próbie bindowania wg instrukcji pali się na stałe dioda czerwona i zielona co wg google sugeruje niekompatybilne softy.

Na stronie http://www.er9x.com/ widzę że jest wersja 821 czyli nowsza ale kilka wersji i teraz nie wiem, którą ew. wybrać... sugerować się tym 128 w prawym dolnym rogu na zdjęciu czy czymś innym?

Jak widać na poniższym zdjęciu poprzednik lutował jakieś ISP do płyty do zmiany softu, i jak z lutowaniem sobie poradzę to teraz czy obojętnie jaki ten programator?
Obrazek

Ten z ali będzie pasował?
http://pl.aliexpress.com/item/32838567248.html

O ile z apką jakiś punkt zaczepienia jest to gorzej bo nie wiadomo co siedzi w odbiorniku... sprawdzić się nie da i tylko flash tylko czy ta aparatura dam rade? Brak slotu SD trochę komplikuje... Gdzieś mi mignęło że niby poprzez piny gdzie podpina się moduł można ale to ktoś próbował?

Czy może kupić inny odbiornik?? Ale też bez pewności czy się zgra...

A może wogólę pójść inna droga i sprzedać aparaturę i kupić Taranisa QX7 czy tam X9 Lite i mieć dostęp do portu SD i bawić się dalej?


Ostatnio zmieniony niedziela 18 paź 2020, 17:23 przez lesnik.michal, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 paź 2020, 09:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8797
Lokalizacja: Polska
Problemem nie jest firmware w aparaturze tylko w module nadawczym i/lub odbiorniku. Musisz wgrac zgodne do obu. Przy okazji sprawdz czy masz prawidlowo ustawione mikroprzelacznki na XJT.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 paź 2020, 09:19 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lip 2016, 19:22
Posty: 25
Przełącznik ustawiony wg instrukcji na serię X D16 więc to raczej ok...
Obrazek

Poszukam jak do modułu wgrać nowszy firmware, może jak apka ma kilkuletnie a odbiornik nowsze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 paź 2020, 09:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8797
Lokalizacja: Polska
lesnik.michal pisze:
Poszukam jak do modułu wgrać nowszy firmware, może jak apka ma kilkuletnie a odbiornik nowsze

Po raz kolejny powtarzam - firmware nie apki, tylko modulu nadawczego (i/lub odbiornika) jest istotne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 paź 2020, 17:22 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lip 2016, 19:22
Posty: 25
To miałem na myśli ;) do modułu XJT I potem ew odbiorblnika XSR ;)


Edit.

Dorwałem radio Taranis QX7, zmieniłem softy wszędzie gdzie się dało na najnowsze i jest sukces, zbindowało się i mam tylko zieloną diodę a na radiu pokazuje zasięg ;)

Problem jest teraz inny...

Po odpaleniu betaflight na kontrolerze OmnibusF4 (upgrade softu zrobiony na najnowszy dostępny) niestety w zakładce odbiornik zero reakcji na drążki...

W zakładce konfiguracja zaznaczone "odbiorniki używające serialport" oraz rodzaj sygnału SBUS.
W zakładce porty zaznaczone w UART6 Serial RX na ON
Na pcb zmostkowane 2 piny niższe przy miejscach do lutowania odbiornika

Co jeszcze może być nie tak?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 paź 2020, 19:31 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 545
Lokalizacja: Biała Podlasla
lesnik.michal pisze:


Na pcb zmostkowane 2 piny niższe przy miejscach do lutowania odbiornika


Super. Mamy wszyscy ten sam kontroler. Wiemy co to są te 2 piny niższe. Bardzo dobrze, że nie umieściłeś zdjęcia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 paź 2020, 18:04 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lip 2016, 19:22
Posty: 25
A sorki mój błąd.... :roll:

Obrazek

Obrazek

Obok miejsca na wlutowanie przewodów z odbiornika (sbus +5V oraz GND) jest miejsce na "zworkę" cyną pomiędzy SBUS a PPM i tam miałem na myśli te niższe czyli że niby SBUS ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 lis 2020, 12:24 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lip 2016, 19:22
Posty: 25
Brak czasu i post późny ale w końcu ogarnięte i łączy się ładnie i bez problemów. Problemem był zły opis UARTów gdzieś w necie i na UART1 śmiga wszystko ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.