Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 05 gru 2020, 09:10

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 09 lip 2020, 13:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2179
Lokalizacja: Gdynia
pawelsky pisze:
Musialo mi umknac, sorry.

Spoko, przecież nie musisz oglądać i pamiętać wszystkiego co tam mówię...

tombstone pisze:
w tej aparaturze drążki chodzą płynnie w całym swoim zakresie
czy jest wyczuwalny taki jakby "schodek" zaznaczony kwadratem na czerwono ?
Obrazek


Nie - nie wyczuwam żadnego "schodka" - jedyne co, to zmieniłem blaszkę od Throttle - oryginalnie są tam dwie blaszki, jedna od "oporu ślizgu" druga ma wypustkę, która przeskakuje po zębatce, dając poczucie wielu "schodków" czy "indeksowania położenia" - ale jednakowo w całym obszarze swojego zakresu. mi to przeszkadza - wolę mieć "płynne drążk" bez przeskoków - więc tą sprężynkę poluźniłem.
A ktoś gdzieś się skarżył na taki "przeskok" ?

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 lip 2020, 16:20 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 740
myślę że to z konstrukcją drążka jest związane, albo ze zbyt mocnymi sprężynami
w qx7 też to miałem, ale tam dało się podregulować - a w Jumper T16 nie umiem
myślę że te gimbale w TX16S są takie same jak w qx7

a właśnie masz byka w tytule to jest TX16S, a nie XT16s :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 lip 2020, 19:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2179
Lokalizacja: Gdynia
PS. dzisiaj nie ma filmiku - muszę odetchnąć 1 dzień ;) - ale będzie i mam w planach opisać coś, co w sumie szau nie zrobi - krzywe i do czego je stosuję ;) - jak już zacząłem wchodzić w szczegóły OpenTX to niech tam będzie po kolei to co można - macie jeszcze jakieś pomysły na filmy ? - mi się kończą powoli...

Jak to mówią Jiutjuberzy: Stej tuned...

tombstone pisze:
a właśnie masz byka w tytule to jest TX16S, a nie XT16s

A zmieniłem :-P

tombstone pisze:
myślę że te gimbale w TX16S są takie same jak w qx7

Nie wiem czy takie same - ale wiem, że nie dałem zdjęć gimbali. ;-)
edit: Na pewno podobieństwo jest bardzo duże: https://www.banggood.com/pl/Frsky-Gimba ... 60643.html
ale czy te z banggooda są oryginalne ?

Jak spojrzysz na aukcję z częściami zamiennymi do TX16S (swoją drogą, genialny pomysł) - to gimbal kosztuje ok 80zł / szt.....
https://pl.aliexpress.com/item/4001065408599.html

Trochę mniej niż do taranisa - najtaniej znalazłem za 93zł:
https://pl.aliexpress.com/item/4000217345968.html

left.jpg
left.jpg [ 275.67 KiB | Przeglądany 1110 razy ]
right.jpg
right.jpg [ 277.56 KiB | Przeglądany 1110 razy ]

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 lip 2020, 20:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8797
Lokalizacja: Polska
kuczy pisze:
macie jeszcze jakieś pomysły na filmy ?

Telemetria to temat rzeka. Wiele osob nawet nie zdaje sobie sprawy ze nie konczy sie ona na wykryciu sensorow, ale ze mozna je konfigurowac, dodawac wlasne itp.

A jak juz sie troche bardziej rozkrecisz to kolejny temat tym razem z kategorii advanced to skrypty LUA. I nie mam na mysli uruchamiania gotowcow, ale pisanie wlasnych (chociazby mix-skryptow czy function-skryptow ktorymi mozna dzialac rozne cuda).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 lip 2020, 21:16 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 107
Lokalizacja: lubuskie
Sorki za wcięcie w temat, ale jak ktoś jest zainteresowany zakupem radia Radiomaster XT16S to na banggood mam możliwości zakupu za około 500zł z ubezpieczenie od VAT oczywiście jest to preorder (data wysyłki wg BG to 14 lipca). Zastanawiałem się nad tym radiem i zarezerwowałem w cenie około 500 zł jednak zdecydowałem się na jumper T18 za około 650 zł.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 lip 2020, 22:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2179
Lokalizacja: Gdynia
pawelsky pisze:
A jak juz sie troche bardziej rozkrecisz to kolejny temat tym razem z kategorii advanced to skrypty LUA. I nie mam na mysli uruchamiania gotowcow, ale pisanie wlasnych (chociazby mix-skryptow czy function-skryptow ktorymi mozna dzialac rozne cuda).


Pawelsky.. a nie myślałeś, aby wrzucać coś swojego? nie podlizuje się teraz - ale z Twoją wiedzą... uuu paniee - to byłby content!

kiu86 pisze:
zdecydowałem się na jumper T18 za około 650 zł.

W sumie zastanawia mnie, czemu osoby wybierają T18. - zdradzisz mi?
w sumie w temacie poświęconym TX16S może warto napisać co skłoniło Ciebie do zakupu innej - na forum zawsze liczy się zdanie innych więc sam jestem ciekaw..
ps. preorder na BG jest już od daaaaawna - nie lubię tego bo można spokojnie kupić z Ali, a jakoś BG "nie ma"... cena to nie wszystko, ja lubię mieć coś w ręku ;)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 lip 2020, 06:03 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 107
Lokalizacja: lubuskie
W jednym z filmów porównujących Radiomaster XT16S i Jumper T18, które oglądałem osoba recenzująca stwierdziła, że Jumper T18 jest lepiej wykonany ma lepsze potencjometry S1 i S2 oraz lepsze (bardziej wyczuwalne) "suwaki" boczne i to mnie przekonało do zakupu tej aparatury. Co prawda nie podoba Mi się podświetlenie oznaczenia przycisków w Jumpera T18, ale na szczęście można to wyłączyć. Radio wziąłem bardziej z ciekawości niż to, że potrzebuje bo na co dzień używam Taranisa X9D plus. Jak mi podpasuje to zostanie ze mną jak nie to sprzedam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 lip 2020, 06:27 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 740
ja mam pomysł na film
jak z odbiornika R8 na TX16s odczytać wartość napięcia baterii modelu,
bez wykorzystania kontrolera lotu ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 lip 2020, 13:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8797
Lokalizacja: Polska
tombstone pisze:
jak z odbiornika R8 na TX16s odczytać wartość napięcia baterii modelu,
bez wykorzystania kontrolera lotu ?

Uzywajac inwertera S.Port i dowolnego sensora S.Port ktory mierzy napiecie baterii?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 lip 2020, 19:20 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 740
R8 nie ma S.portu
ma wyjście po PWM 8 kanałów, lub po S.BUS 16 kanałów oraz
to wyjście które obsługuje pixhawka i apm-a oznaczone pix tx, pix rx.
no i wyjście rssi.

kuczy jeszcze nagraj jak ustawić żeby uzbrajać i rozbrajać drążkiem model


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 lip 2020, 20:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8797
Lokalizacja: Polska
tombstone pisze:
R8 nie ma S.portu

Dlatego wlasnie musisz uzyc invertera S.Port ktory z TX i RX robi odwrocony half-duplex S.Port


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 11 lip 2020, 09:31 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 740
wklejam schemat invertera i sensora napięcia sensor (fbvs-01),
teraz potrzeba ochotnika który ładnie to polutuje i sprawdzi czy działa ? :-P
Obrazek

Obrazek

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 11 lip 2020, 09:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8797
Lokalizacja: Polska
tombstone pisze:
wklejam schemat invertera i sensora napięcia sensor (fbvs-01)

A w jaki sposob chcesz niby ten sensor napiecia pozenic ze S.Portem? :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 wrz 2020, 08:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2811
Lokalizacja: Warszawa
Czy ktoś próbował stworzyć i dodać swoje własne komunikaty głosowe?
Stworzyłem niby własne pliki .wav, o parametrach takich jak oryginalne: mono, 32k, 16bit, ale one są źle odtwarzane - jakoś tak skrzekliwie i za szybko.

EDIT:
Na razie poradziłem sobie - znalazłem potrzebne komunikaty w pakiecie Amber22.
No ale pytanie pozostaje, jak przygotować własne komunikaty?

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 15 wrz 2020, 19:06 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 22 cze 2020, 19:08
Posty: 1
Lokalizacja: Katowice
cobra pisze:
Czy ktoś próbował stworzyć i dodać swoje własne komunikaty głosowe?
Stworzyłem niby własne pliki .wav, o parametrach takich jak oryginalne: mono, 32k, 16bit, ale one są źle odtwarzane - jakoś tak skrzekliwie i za szybko.


Czołem
Najlepiej w OpenTXspeaker.
Wpisujesz potrzebną frazę i syntetyczna Paulina to odczytuje.

Pozdrawiam
Grześ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.