Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 03 gru 2020, 19:01

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 06 lip 2020, 20:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2179
Lokalizacja: Gdynia
tombstone pisze:
no pięknie działa, a przycisk naciskałeś ? :]


Nie naciskałem :) nie chcę popsuć :P
a tak na serio - starałem się dojść do czego niby on jest po ścieżkach. Pomijając, że na czarnej masce lutowniczej g... widać i cięzko odróżnić ścieżki, to doszedłem do tego, że rozrysowałem początek.
I jako, że ta część płytki, to sporo elementów dyskretnych - musiał bym rozrysować 1/6 aparatury nie wiedząc co robią i czym są tak na prawdę wszystkie układy więcej niż 2 nóżkowe. Mam nadzieję, że mi to wybaczysz - ale aby tak nie zostawiać sprawy, skontaktowałem się z Radiomasterem przez ich formularz. Pytanie zadałem dwa: Co właściwie robi ten switch, i kolejne, czy możliwe jest (i jeśli tak to jaki element) wlutować po prawej stronie procka, lub do czego ma służyć w przyszłości i czy w planach jest jego wykorzystanie.
Mi to wygląda na miejsce na moduł BlueTooth ;) - to też fajnie było by wiedzieć. na razie mogę Ci pokazać to:

sch.jpg
sch.jpg [ 161.33 KiB | Przeglądany 1034 razy ]
Screenshot_20200706-182711_Chrome.jpg
Screenshot_20200706-182711_Chrome.jpg [ 62.24 KiB | Przeglądany 1034 razy ]


Mam nadzieję, że odpiszą, napisałem że zrobiłem kilka filmów, ludzie się pytają o co chodzi :mrgreen:
Dobra. Kolejny dzień - kolejny filmik, tym razem (pewnie kilka ośób obeznanych w OpenTX o tym wiedziało, ale dla poozostałych: Jak wyłączyć trymery aparatury - bo w dronie nie są konieczne - i wykorzystać je do różnych fajerwerków) :D


_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 lip 2020, 20:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8792
Lokalizacja: Polska
kuczy pisze:
czy możliwe jest (i jeśli tak to jaki element) wlutować po prawej stronie procka, lub do czego ma służyć w przyszłości

Modul BT od Horusa sie nada (do zdalnej telemetrii i trenera)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 lip 2020, 20:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2179
Lokalizacja: Gdynia
pawelsky pisze:
Modul BT od Horusa sie nada (do zdalnej telemetrii i trenera)

No to miałem dobre przeczucie ;) ;) - Pewnie nie ma tak dobrze, aby mapy same się ściągały via telefon i LTE co? :D - oj to było by tak piękne, że aż w to nie wierzę :D

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 lip 2020, 21:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8792
Lokalizacja: Polska
kuczy pisze:
Pewnie nie ma tak dobrze, aby mapy same się ściągały via telefon i LTE co? :D

Nie ma, ale LUA potrafi operowac na plikach i gadac z telemetria, wiec potencjalnie istnieje mozliwosc napisania skryptu ktory bedzie mapy przepychal w postaci danych telemetrycznych z telefonu...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 lip 2020, 06:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2179
Lokalizacja: Gdynia
tombstone - nadeszła odpowiedź z radiomastera:
20200707_074524.jpg
20200707_074524.jpg [ 148.46 KiB | Przeglądany 993 razy ]


I z jednej strony wow, szybka reakcja, super... z drugiej? No właśnie..... :/

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 lip 2020, 19:51 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 740
jeszcze sobie ustaw regulację głośności komunikatów/dźwięków
ja mam na potencjometrze S2, na wyświetlaczu wtedy ubywa/przybywa kresek przy głośniczku
mam też funkcję łał, jak startuję, a ktoś kręci się koło mnie i zagląda przez ramię to włączam muzyczkę z gwiezdnych wojen :]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 lip 2020, 19:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2179
Lokalizacja: Gdynia
tombstone pisze:
jeszcze sobie ustaw regulację głośności komunikatów/dźwięków

Można dużo, jutro chyba nagram coś co wykorzystuje kilka rzeczy w OpenTX na raz......

...a póki co - ze specjalnymi podziękowaniami dla pawelskyego, który mnie oświecił - DZIĘKI:

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 lip 2020, 07:07 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 740
jest też skrypt który obsługuje FC typu F3, F4 itd...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 lip 2020, 07:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2179
Lokalizacja: Gdynia
tombstone, Dlatego na 1 ekranie napisalem Pixhawk (i nie tylko).

Jak sami wiecie sam sie tego uczę i błądzę, dlatego też staram się nie wypowiadać jako znawca, ot filmiki jak to robię. Zrobiłem źle w 1 filmie, pawelsky mi pomógł to teraz "errata". Szczęśliwie nie jestem znanym YouTube'rem, więc takie pokazanie problemu, a później jego rozwiazania wydaje mi sie nawet bliższe rzeczywistości.

Edit: w opisach filmów dodałem link do tego tematu. Myślę, że będzie to fajne uzupełnienie całości.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 lip 2020, 16:36 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 740
bardzo dobra robota , ja oglądam i kibicuję


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 lip 2020, 21:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2179
Lokalizacja: Gdynia
tombstone pisze:
bardzo dobra robota , ja oglądam i kibicuję


Dzięuję bardzo - to dla mnie wiele znaczy, serio ;)
Dzisiejszy film mnie sponiewierał... - nie dość, że po pracy musiałem jeździć szukać opon, to byłem zmęczony i początek nagrywałem chyba z 20x... - ale jest.
Logical switches można wykorzystać do wielu innych ciekawych rzeczy - mi wpadła na myśl taka prosta ;) ale działa :D


_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 lip 2020, 12:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8792
Lokalizacja: Polska
Taki maly tip, bo widze ze duzo krecisz rolka - wcisniecie i przytrzymanie wyswietli Ci liste pozwalajaca szybko skoczyc do danej kategorii zrodla (drazki, switche, zmienne globalne, trener, telemetria, itp.)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 lip 2020, 12:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2179
Lokalizacja: Gdynia
pawelsky pisze:
Taki maly tip, bo widze ze duzo krecisz rolka - wcisniecie i przytrzymanie wyswietli Ci liste pozwalajaca szybko skoczyc do danej kategorii zrodla (drazki, switche, zmienne globalne, trener, telemetria, itp.)


Wiesz, że o tym tip'ie wspomniałem we wcześniejszym filmie? a sam wczoraj kręciłem - tak jak mówisz :D musi wejść w krew jezcze. dziękuję,

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 lip 2020, 13:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8792
Lokalizacja: Polska
kuczy pisze:
Wiesz, że o tym tip'ie wspomniałem we wcześniejszym filmie?

Musialo mi umknac, sorry.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 lip 2020, 13:34 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 740
w tej aparaturze drążki chodzą płynnie w całym swoim zakresie
czy jest wyczuwalny taki jakby "schodek" zaznaczony kwadratem na czerwono ?

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.