Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 03 gru 2020, 17:47

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 01 lip 2020, 23:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2179
Lokalizacja: Gdynia
pawelsky pisze:
Ale zdajesz sobie sprawe z tego ze OpenTXa nie wymienia sie przez zmiane zawartosci karty tylko trzeba radio zaflashowac nowa wersja a zawartosc karty musi byc w wersji kompatybilnej z tym co zaflashujesz?


Przepraszam, że dopiero dziś odpisuję, ale chciałem mieć kolejne zdjęcia.
pawelsky - cóż... - staram się przyznawać do błędów. Tak zupełnie nie pomyślałem, byłem pod wrażeniem nowej zabawki, i mimo, że obejrzałem już chyba wszystkie filmy - łącznie z tym jak flashować aparaturę oraz moduł 4in1... - totalnie wyparowało mi to z głowy. Oczywiście masz całkowitą rację, po Twoim poście sflashowałem aparaturę do najnowszego OpenTX, i oczywiście już się nie rzucał o zawartość karty.. - zrobiłem to przez Companion, tak jak sugeruje pma_. Następnie wgrałem nowy firmware do modułu radia, a dzisiaj zrobiłem "fine tune" częstotliwości odbiornika (jest taka opcja, rozstrajamy nadajnik na minus aż sygnał się zgubi, tak samo na plus - no i wyciągamy średnią. Podobno FrSky robi to automatycznie, tu jak widać trzeba ręcznie.
Więc sorki panowie - mój błąd z tym flashowaniem.Dobra. a teraz troszkę nowości:


Aparatura.
Rozebrałem radio, rozkręciłem każdą PCB, w celu zabezpieczenia przed ew wilgocią (PVB60) Zawsze mnie stresowały powroty do mieszkania z zimnego - nie zawsze udawało się uniknąć skraplania wody.
Przy okazji kilka moich uwag co do samej apki:
- lutowanie - sprawdzone pod mikroskopem - na prawdę nie mam się do czego przyczepić, chyba 1 kondensator był lekko przekrzywiony. luty bezołowiowe.
- przewody - podłączając je przy składaniu radia, poskręcałem je, dzięki czemu są bardziej "w kupie".
- potencjometry górne (S1 i S2) - niestety latają troszkę na boki, potencjometry boczne "slidery" - bardzo cięzko wyczuć środek. Ogólnie patrząc na monitor kanałów - kanały na potencjometrach troszkę "pływają" - minimalnie, ale zawsze.
- LED przełącznika 6 pozycyjnego - tu brawa dla Radiomastera, w Jumperze nie były oddzielone i prześwitywały, tu mamy gąbeczkę z otworami, proste, skuteczne.
- głośnik - jeśli ktoś chciałby zamontować większy (jest miejsce w tylnej obudowie) - oryginalny głośnik ma rezystancję uzwojenia 8 Ohm. Wtyczka od głośnika (chyba jedyna 2pinowa, ponijając silnik wibracji) jest dostępna od razu po rozkręceniu radia, więc nie trzeba się dokopywać.
- Ciekawostka - ładowanie akumulatora - zastosowano jakiś chiński układ scalony, przeznaczony do ładowania baterii, ale.... w datacheecie nie ma on balancera. więc na moje (przynajmniej szukając czegoś w pobliżu) - wychodzi, że balancer (jeśli jest) - to jest złożony z elementów dyskretnych. Pomiar napięcia na poszczególnych celach wykazał (po zakończeniu ładowania): 4,16V / celę. obie cele po równo.
- Na zdjęciach pokazuję też zbliżenie na konstrukcje trymerów
- I małą uwaga - jeśli ktoś ma ochotę na rozbieranie PCB, to najbardziej upierdliwa w montażu (złożeniu) jest płytka z LEDami, włącznikiem głównym i trymerami. jest "na styk" a trymery nie całkiem chcą współpracować i wchodzić w swoje otwory. Druga płytka "z problemem" - to górne potencjometry. nie wiem czemu, ale jest to tak skonstruowane, że gałki potencjometrów wchodzą pod plastikową poprzeczkę - co wymaga cierpliwości.
Ok, nie marudzę wiecej - ZDJĘCIA:
pcb1.jpg
pcb1.jpg [ 251.42 KiB | Przeglądany 1272 razy ]
pcb2.jpg
pcb2.jpg [ 199.27 KiB | Przeglądany 1272 razy ]

pcb3.jpg
pcb3.jpg [ 193.35 KiB | Przeglądany 1272 razy ]
pcb4.jpg
pcb4.jpg [ 125.53 KiB | Przeglądany 1272 razy ]



Odbiornik Jumper R8.
Co prawda nie jest on na wyposażeniu z apką, ale może kogoś zainteresuje. odbiornik ma rzecz która mi nie podpasowała - wyjście pinów w stronę góry. cała wysokość plus wtyczka serwa - sprawiała, że nie zmieścił bym go pomiędzy plejty Tartota. Poniżej podaję rozpiskę pinów, która ułatwi zrozumienie na czym polega, chodzi o to, że oprócz zmiany orientacji pinów - zrezygnowałem z pinów masy oraz zasilania 5V - w sygnałach PWM. Pozostawiłem piny sygmałowe PWM (kanał 1..8) Ponieważ z co najmniej trzech będę korzystał (2 osie gimbala + sterowanie migawką). Pozostawiłem też rząd pinów, gdzie mamy Zasilanie, SBUS, i Telemetrię od Pixa.
Obciąłem wystającą obudowę, dzięki czemu mam płaski odbiornik. Uprzedzając pytanie, owszem mogłem jeszcze go zmniejszyć lutując kable na stałe, a odbiornik włożyć w termokurcza - wiem, ale taką miałem fantazję jak na zdjęciach.
Całość na koniec zabezpieczyłem PVB60:
PS - nie widać tego, ale "górny rząd" pinów zrobiłem z podwójnej listwy, usuwając dolne piny - nie wiem czy piszę jasno, chodzi o to, że plastik trzymający wyższe piny nie wisi w powietrzu, tylko opiera się o PCB. przewody wchodzą swobodnie ale dość ciasno - odległość jest grubości standardowego plastikowego złącza.

R8.jpg
R8.jpg [ 45.94 KiB | Przeglądany 1272 razy ]
RC1.jpg
RC1.jpg [ 109.58 KiB | Przeglądany 1272 razy ]

RC2.jpg
RC2.jpg [ 234.35 KiB | Przeglądany 1272 razy ]
RC3.jpg
RC3.jpg [ 200.7 KiB | Przeglądany 1272 razy ]

RC4.jpg
RC4.jpg [ 131.48 KiB | Przeglądany 1272 razy ]
RC5.jpg
RC5.jpg [ 78.63 KiB | Przeglądany 1272 razy ]

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 lip 2020, 21:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2179
Lokalizacja: Gdynia
Udało mi się uruchomić telemetrię na LUA skrypcie "Yaapu": https://github.com/yaapu/FrskyTelemetryScript
W filmie podaję pewną ciekawostkę dotyczącą odbiornika Jumper R8, i przy okazji bardzo krótkie demo wyglądu skryptu w apce:


_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 lip 2020, 22:35 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 lut 2018, 08:07
Posty: 58
Lokalizacja: Kwidzyn
Ja z kolei odpaliłem https://github.com/iNavFlight/LuaTelemetry na linku r9m. Sorry za jakość ale tylko taką fotę mam pod ręką:
Obrazek
a tak wygląda całość
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 lip 2020, 12:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2179
Lokalizacja: Gdynia
Rolnick, wow, bajka... - jakie zasiegi na tym maszcie? - bo chyba trackera tam nie masz, prawda?

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 lip 2020, 15:27 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 740
kuczy zbadaj do czego jest ten przycisk ?

Obrazek

- dlaczego w ustawieniach mission planera wybierasz sport, a nie mavlink ?
- twoje radio mieści się do każdego case, tylko trzeba obrócić rączkę o 180* bo za bardzo odstaje
- czy odbiornik R8 podaje ci telemetrią poziom napięcia baterii w dronie ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 lip 2020, 20:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2179
Lokalizacja: Gdynia
tombstone pisze:
kuczy zbadaj do czego jest ten przycisk ?
- dlaczego w ustawieniach mission planera wybierasz sport, a nie mavlink ?
- twoje radio mieści się do każdego case, tylko trzeba obrócić rączkę o 180* bo za bardzo odstaje
- czy odbiornik R8 podaje ci telemetrią poziom napięcia baterii w dronie ?


Ad1. Jeśli przyjszysz się, to pełen opis w MP: SPort Passthrough (OpenTX)
myślę, że to, ze w Apce jest OpenTX jest tu kluczem. Przyznam się, że po prostu skorzystałem z tutoriala, ustawiłem, zadziałało i się nie zastanawiałem ani nie zmieniałem ;) poszedłem po najprostszej linii oporu.

Nagrałem dla Ciebie film, tam odpowiedzi na kolejne punkty. ale w skrócie:

Ad2. Zobacz co mam przyczepione do aparatury - cała podstawka pod monitor FPV - to nie wejdzie jakkolwiek by kombinował... - ale z uchwytem masz rację. Gdybym nie używał monitora i odwrócił bym go, to pewnie weszło by bez problemu.
Ad3. Zrobiłem "discover sensors" w aparaturze... - znalazł GPS (pokazuje dobrze) znalazł baterię - pokazuje 0V - tylko że.... Jak zobaczysz w filmie, napięcie baterii jest podawane poprawnie, ale TYLKO przez "widgety" Yaapu Telemetry. Tam mam Napięcie, średnie napięcie na celi (mega ułatwia ocenę, nie trzeba dzielić czy pamiętać napięć dla 6S) GPS itp...
Bardzo mnie zdziwiła wysokość AMSL która się nie zmienia... - wg mnie ważniejsza jest AGL, jest na innej stronie telemetrii.... - ech... nowości nowośći - trzeba się przyzwyczaić do tego co tam mi nowa apka oferuje.

Zapraszam do obejrzenia:


ps. pewnie zwrócicie mi uwagę - w pewnym momencie mówię o "monitorach kanałów WEJŚCIA i WYJŚCIA" - oczywiście tam są same OUTPUTS z miksera, ale co się powiedziało, to się nie odpowie ;) kto nie pracuje, nie popełnia błędów :D

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 lip 2020, 21:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8792
Lokalizacja: Polska
kuczy pisze:
znalazł baterię - pokazuje 0V

Zmien sobie zrodlo dla napiecia w widgecie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 lip 2020, 21:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2179
Lokalizacja: Gdynia
pawelsky pisze:
kuczy pisze:
znalazł baterię - pokazuje 0V

Zmien sobie zrodlo dla napiecia w widgecie.


OK, więc mam źródła:

Batt -> 7,7V (Napięcie akumulatora aparatury)
(telem)RxBt = 0,05V
(telem)RxBt- = 0,05V
(telem)RxBt+ = 0,05V

Na zagranicznych forach sporo ludzi pisało, że Jumper R8 nie podaje tej wartości, pewnie jest to jeden z minusów stosowania chińskich odbiorników w porównaniu z FrSKY, jednak skoro mam napięcie w skrypcie Yaapu, to jak dla mnie to szczerze nie robi.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 lip 2020, 22:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8792
Lokalizacja: Polska
kuczy pisze:
OK, więc mam źródła:

Batt -> 7,7V (Napięcie akumulatora aparatury)
(telem)RxBt = 0,05V
(telem)RxBt- = 0,05V
(telem)RxBt+ = 0,05V


A jakie masz sensory wykryte? Skrypt YAAPU powinien generowac sensor VFAS, do ktorego wyluskuje napiecie baterii.

kuczy pisze:
Na zagranicznych forach sporo ludzi pisało, że Jumper R8 nie podaje tej wartości, pewnie jest to jeden z minusów stosowania chińskich odbiorników w porównaniu z FrSKY, jednak skoro mam napięcie w skrypcie Yaapu, to jak dla mnie to szczerze nie robi.

RxBt Cie srednio interesuje bo to w zalozeniu napiecie zasilania odbiornika.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 lip 2020, 07:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2179
Lokalizacja: Gdynia
pawelsky pisze:
A jakie masz sensory wykryte? Skrypt YAAPU powinien generowac sensor VFAS, do ktorego wyluskuje napiecie baterii.
RxBt Cie srednio interesuje bo to w zalozeniu napiecie zasilania odbiornika.


No to się w takim razie wyjaśniło... - i od razu napiszę, że nie wykrywa mi innych sensorów:
s.jpg
s.jpg [ 36.35 KiB | Przeglądany 1052 razy ]


Korzystając z okazji - udało mi się uruchomić mapy, łącznie z zoomem przełączanym przyciskiem:
m1.jpg
m1.jpg [ 52.02 KiB | Przeglądany 1052 razy ]
m2.jpg
m2.jpg [ 47.25 KiB | Przeglądany 1052 razy ]
m3.jpg
m3.jpg [ 40.79 KiB | Przeglądany 1052 razy ]

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 lip 2020, 09:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8792
Lokalizacja: Polska
kuczy pisze:
nie wykrywa mi innych sensorów

A wykrywales je z aktywnym widgetem Yaapu? Musisz wejsc w wykrywanie sensorow, pozostawic je aktywne, nastepnie wrocic do widgeta Yaapu, poczekac troche (tak z 10 sekund), a nastepnie znowu powrocic do ekranu wykrywania sensorow i zatrzymac wykrywanie. Powinienes miec kilka dodatkowych sensorow, w tym VFAS ktory mozesz ustawic jako zrodlo napiecia baterii w OpenTX.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 lip 2020, 09:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2179
Lokalizacja: Gdynia
pawelsky pisze:
A wykrywales je z aktywnym widgetem Yaapu?


pawelsky, - skad Ty to wszystko wiesz ??? ;-) ;-) ;-)

No to tak.. - sposób podany przez Ciebie sprawdził się w 100%:
s2.jpg
s2.jpg [ 28.9 KiB | Przeglądany 1032 razy ]
s3.jpg
s3.jpg [ 27.15 KiB | Przeglądany 1032 razy ]
s1.jpg
s1.jpg [ 38.42 KiB | Przeglądany 1032 razy ]


Jestem w poważnym szoku....... - i chyba wiszę Ci piwo ;-)
wooow!

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 lip 2020, 10:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8792
Lokalizacja: Polska
kuczy pisze:
pawelsky, - skad Ty to wszystko wiesz ??? ;-) ;-) ;-)

Czytam instrukcje...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 lip 2020, 17:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2179
Lokalizacja: Gdynia
pawelsky pisze:
Czytam instrukcje...

No tak..

No to mamy kolejny film - tak chciałem pokazać jak to działają mapy GPS.. - jeśli są wgrane to działają :D :D
We wczorajszym filmie mapy się nie wgrały oczywiście z powodu złego ustawienia - się człowiek uczy na własnych błędach, albo uczy się od pawelskiego ;)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 lip 2020, 07:24 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 740
no pięknie działa, a przycisk naciskałeś ? :]
viewtopic.php?p=576861#p576861


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.