Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 05 gru 2020, 09:34

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 04 cze 2020, 20:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2179
Lokalizacja: Gdynia
Cześć.

Zakładam ten temat, ponieważ wg mnie, ta aparatura ma bardzo duże szanse na popularność wśród modelarzy, więc dobrze, aby miała swoje miejsce na forum.
Temat zakładam, ponieważ sam z niecierpliwością na nią czekam - od 2015 do 2020 latam na FlySky FS-TH9x, po pięciu latach czas na zmianę na apkę, która będzie ze mną co najmniej pięć kolejnych ;)

Kilka słów o samej aparaturze, i troszkę śmiesznych historii:
- TX16s to aktualnie brand "Radiomaster". ulepszona wersja aparatury "Jumper T16" Historia jest taka, że część osób z Jumpera chciała jednego inni drugiego, panowie się rozdzielili. (nie wchodziłem w to dokłanie, bo książki o tym nie będę pisał), ważne z punktu praktycznego dla operatora jest to, że większość nagranych poradników do T16 są kompatybilne z TX16s.
- Wspomniany Jumper T16 zamieszał w świecie aparatur, a dokładniej bardzo zdenerowował Fr-Sky, które oskarżyło Jumpera o plagiat aparatury Horus 10x, ale co ciekawe, na samych "nerwach" się nie skończyło, była afera, ponieważ FrSky wysyłał pisma do sprzedawców, że "w zwiazku z niedopuszczlanymi praktykami..." - sprzedawcy mają przestać sprzedawać Jumpera, albo FrSky nie będzie ich wspierał blablabla.... Większość liczących się Dronowych YouTuberów oczywiście natychmiast potępiło działania FrSky bo nie dość, że radia się różnią budową (zdjęcie poniżej) to oba działają na OpenTX, które jest.... open source, więc..... sorry.....
Suma sumarum, FrSky wprowadził swój nowy, szyfrowany protokół... - jakby komuś na tym zależało... - no ja osobiście tym bardziej czekam na moją apkę Radiomastera.

- OK no ale konkrety - wg mnie apka godna zainteresowania, ponieważ:
a) Posiada 16 kanałów. W zależności od tego co kto ma, 8 to czasem za mało - ja mam zajęte 8 brakuje mi co najmniej jednego.. dla mnie plus.
b) Posiada wewnętrzny moduł multiprotocol, oparty na projekcie https://github.com/pascallanger/DIY-Multiprotocol-TX-Module/blob/master/Protocols_Details.md - można tam znaleźć pokaźną tabelę producentów i protokołów z którymi wspiółpracuje.
c) Oprócz wewnętrznego modułu - posiada miejsce na montaż modułu zewnętrznego, np Crossfire.
d) W przeciwieństwie do pierwszych wersji T16 (gdzie OpenTX był modyfikowany przez Jumpera) - TX16s współpracuje z "natywnym" OpenTX, co pozwala na szybszy dostęp do uaktualnień, ale także współpracy z aplikacją OpenTX Companion
e) Możliwe opcje zakupowe przewidują (w nawiasie ceny z preordera Bangooda - na pewno będą się zmieniały, ale chodzi o coś innego)
1. Aparatura z gimbalami na potencjometrach, z modułem wewnętrznym multiprotocol: 437,61zł
2. Aparatura z gimbalami na Hallach, z modułem wewnętrznym multiprotocol: 517,19zł
3. Aparatura z gimbalami na Hallach, z modułem wewnętrznym multiprotocol oraz z modułem TBS Crossfire MicroTX: 795,69zł
f) wynika z (e) - CENA !!! - Jeśli FrSky sam stwierdził, że to jest zagrożenie dla Horus x10 - no to Horusa (Gimbale na Hallach i wewn module FrSky) możemy kupić w tym samym sklepie za 1.667,50zł
No więc widać, dlaczego FrSky się tak denerwuje ;)
g) W aparaturze Jumper T16, połączenia wewnętrzne pomiędzy PCB były wykonane za pomocą przewodów taśmowych. Potem chyba to poprawili ale w TX16s, wrócono do połączeń tradycyjnych, kablowych.
h) Bajer który mnie cieszy (T16 już też miał) - 6-cio pozycyjny przełącznik, w postaci pojedynczych przycisków - ukłon w stronę posiadaczy latadeł z Pixhawkiem? być może ;)
i) TX16s ma ładowanie akumulatorów i podłączenie do PC poprzez złącze USB-C, więc miło, na dole są wyjścia UART, dzięki ktorym można np wgrać nowy firmware do odbiornika RC...
j) Współpracuje ze skryptami LUA, więc z poradników dla T16 wiem, że bardzo ładnie współpracuje z telemetrią, ba, można wgrać mapy google obszaru nad ktorym będziemy latali i apka pokaze mapy, są komendy głosowe, są wibracje... nie wiem czego można chcieć więcej od aparatury

Z minusów - trzeba poczekać i będę szczęśliwy móc ją przetestować.
T16 potrafiła się zwiesić przy module 433MHz... jak będzie tutaj ???
Joshua wspomina, że aktualnie radził by poczekać na Radiomaster TX18 i wiedziałem o nim kupując 16nastkę - w wersji 18 mulriprotocol pokryje także pasmo 868/900 Mhz. Ok. Osobiście nie będę miał linku na 868, z racji wagi drona nie zapuszczam się daleko, dla mnie 16nastka wystarczy.

Na koniec - dobry smaczek sprzez pół godziny - relacja TX16S na kanale Joshua Bardwell:


ps. Zdjęcie Jumper T16 vs Horus X10:
Obrazek

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Ostatnio zmieniony czwartek 09 lip 2020, 17:49 przez kuczy, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 cze 2020, 22:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2811
Lokalizacja: Warszawa
Zrobiłem preorder.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 cze 2020, 22:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8797
Lokalizacja: Polska
kuczy pisze:
oba działają na OpenTX, które jest.... open source, więc..... sorry.....

Nie o OpenTX chodzilo (choc FrSky w duzym stopniu sponsoruje ten projekt i chwala mu za to) a o multimodul, z kradzionym protokolem FrSky...

kuczy pisze:
Posiada wewnętrzny moduł multiprotocol, oparty na projekcie https://github.com/pascallanger/DIY-Mul ... Details.md

Swoja droga zastanawiam sie jakim cudem to jest oficjalnie dopuszczone do sprzedazy w Europie, bo ten modul nie posiada zadnych certyfikatow.

kuczy pisze:
f) wynika z (e) - CENA !!!

Cena niestety wynika z ciec na kontroli jakosci i dotychczasowe review zdaja sie to potwierdzac (tu guzik nie dziala, tam kabelek nie przylutowany, itp.). Trzeba miec siwadomosc ze (przynajmniej w tej chwili) to radio dla dlubaczy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 cze 2020, 19:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2179
Lokalizacja: Gdynia
pawelsky pisze:
z kradzionym protokolem FrSky...

Kradzionym protokołem hmm... nie wiem czy zbadanie protokołu, którego dane lecą otwarcie w świat (nie szyfrowane) jest kradzieżą - raczej naturalną koleją rzeczy.
Teraz FrSky zakodował transmisję... ale sporo ludzi poczuło pewien niesmak w związku z całą aferą - i nie chodzi o jakosć apek, ale o te listy do sprzedawców aby nie sprzedawali konkurencyjnych produktów bo jak nie to.........

pawelsky pisze:
ten modul nie posiada zadnych certyfikatow.

Tu trzeba by przebadać to głębiej, na spodzie Aparatury mamy CE oraz FCC - i wiem, że co do "CE" to można sobie tutaj narysować te dwie literki i często Chiny tak robią (Ktoś pewnie musiał by zapytać o zgodność z dyrektywą RED popartą badaniami) - natomiast numer FCC jeszcze chyba do niedawna można było sprawdzić na stronach USA - Osobiście? - nie wnikam. Ale też nie wnikam w zgodność produktów FrSky na 900MHz w PL... - więc ogólnie rybka mnie to ;)

pawelsky pisze:
Cena niestety wynika z ciec na kontroli jakosci i dotychczasowe review zdaja sie to potwierdzac (tu guzik nie dziala, tam kabelek nie przylutowany, itp.). Trzeba miec siwadomosc ze (przynajmniej w tej chwili) to radio dla dlubaczy.

OK tu mam podobne zdanie. Testerzy YouTube'owi dostali sztuki, które miały pewne wady i.... zobaczę sprawdzę jak będzie u mnie - i tutaj z racji zawodu jaki wykonywałem i wykonuję - myślę, że jestem w stanie ocenić jakość montażu SMT, lutów itp. Na pewno podziele się wrażeniami bez ściemy.


Natomiast aby podtrzymać temat zanim w końcu będe miał radio w ręku, takie oto cośki.
1. MrSteele z TX16s - To daje nadzieję na mocne testy w rękach osoby która raczej nie wisi w powietrzu dronem :D - fajnie by było, bo każdy by mógł sobie wyrobić zdanie (dobre lub złe)
2. Film o Jumper T18 (nowość Jumpera) w stosunku do TX16s Radiomaster'a

MrSteele.jpg
MrSteele.jpg [ 92.45 KiB | Przeglądany 2248 razy ]


_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 cze 2020, 23:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8797
Lokalizacja: Polska
kuczy pisze:
Kradzionym protokołem hmm... nie wiem czy zbadanie protokołu, którego dane lecą otwarcie w świat (nie szyfrowane) jest kradzieżą - raczej naturalną koleją rzeczy.

Zbadanie moze i nie. Sprzedawanie jako swoj juz tak. Fakt iz cos jest otwarte oznacza ze mozna sobie tym swobodnie dysponowac (tak samo jak np. nie wprowadzilbys sie do czyjegos domu tylko dlatego ze byl otwarty). Pomijam juz fakt ze protokol FrSky otwarty nie jest, dokumentacja nie zostala publicznie udostepniona (z wyjatkiem telemetrii) i zostal on po prostu zreverseengineerowany - trudne slowo ;-).

pawelsky pisze:
Tu trzeba by przebadać to głębiej, na spodzie Aparatury mamy CE oraz FCC.

Sprawa jest prosta, jesli nie istnieje w bazie FCC to certyfikatu nie posiada

pawelsky pisze:
Ale też nie wnikam w zgodność produktów FrSky na 900MHz w PL... - więc ogólnie rybka mnie to ;)

Moduly 900MHz nie sa na Europe, wersja EU jest na 868MHz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 cze 2020, 12:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2179
Lokalizacja: Gdynia
pawelsky, Masz rację. Nie zmienia to faktu, że radio jest, sprzedaje się, a jeśli ktoś już ma lepsze (FrSky) - pewnie nie przejdzie na jakby nie było na pewno mniej sprawdzone (może z czasem okaże się, że gorsze - bo przecież tańsze).
A takie śmieszne ludzie jak ja, co to mają apkę FlySky z modułem DJT, czyli "stare i tak sobie jare" plus nie boją się zajrzeć do środka - to pewnie są nabywcami takiej nie sprawdzonej w boju "średniej klasy"

Ja właśnie dostałem zwrot za poprzednie zamówienie, które nie doszło do skutku, i kupiłem radio taniej od sprzedawcy, który ma lepsze opinie.
Wyszło na tyle taniej, że starczyło mi na zakup "Worek do przechowywania, przenośny" :D

Link bez "reflinku" jeśli ktoś chce: https://pl.aliexpress.com/item/4000421031501.html
a jak ktoś nie chce, to zdjęcie o jaki worek chodzi. Kupiłem ponieważ swoją apkę pakowałem zawsze "na żywca" razem z pudłem od aparatu, pudłem od monitora, lipo, i kamizelką - więc niech ma lepszy standard. ;)
case.jpg
case.jpg [ 16.78 KiB | Przeglądany 2176 razy ]

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 cze 2020, 14:14 
Offline

Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 10:25
Posty: 1403
Lokalizacja: Cieszyn
kuczy pisze:
pawelsky, Masz rację. Nie zmienia to faktu, że radio jest, sprzedaje się, a jeśli ktoś już ma lepsze (FrSky) - pewnie nie przejdzie na jakby nie było na pewno mniej sprawdzone (może z czasem okaże się, że gorsze - bo przecież tańsze).
A takie śmieszne ludzie jak ja, co to mają apkę FlySky z modułem DJT, czyli "stare i tak sobie jare" plus nie boją się zajrzeć do środka - to pewnie są nabywcami takiej nie sprawdzonej w boju "średniej klasy"

Ja właśnie dostałem zwrot za poprzednie zamówienie, które nie doszło do skutku, i kupiłem radio taniej od sprzedawcy, który ma lepsze opinie.
Wyszło na tyle taniej, że starczyło mi na zakup "Worek do przechowywania, przenośny" :D

Link bez "reflinku" jeśli ktoś chce: https://pl.aliexpress.com/item/4000421031501.html
a jak ktoś nie chce, to zdjęcie o jaki worek chodzi. Kupiłem ponieważ swoją apkę pakowałem zawsze "na żywca" razem z pudłem od aparatu, pudłem od monitora, lipo, i kamizelką - więc niech ma lepszy standard. ;)
case.jpg

I kupiłeś tą aparaturę znowu na Ali? Przecież BG ma taniej i do tego opcję wysyłki bezvatowej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 cze 2020, 14:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2179
Lokalizacja: Gdynia
skazi pisze:
I kupiłeś tą aparaturę znowu na Ali? Przecież BG ma taniej i do tego opcję wysyłki bezvatowej


Tak, kupiłem znów na Ali, bo oprócz tego jednego przypadku nie miałem nigdy żadnych problemów, a Alli to nie jeden sprzedawca, patrząc w ten sposob nie powinienem nigdy więcej zamawiać czegokolwiek na Allegro :D

Akurat ta wersja apki jest tańsza na banggood, ale jest w preorderze (mowie o wersji z Hallami). Nie lubię preorderów. Po prostu.

Ps. Rozważałem nawet czy nie dac szansy poprzednimu sprzedawcy wysłać towaru po raz drugi, ale po pierwsze to on dał dupy, więc z jakiej racji ma otrzymać jakąkolwiek kasę, dwa - w tym czasie znalazłem taniej dzięki czemu zamówiłem case... więc mam poczucie, ze stracilem tylko trochę czasu i 3zl na przewalutowaniu, a trochę zyskałem - taki "Janusz biznesu" jestem :D


Edit - tak przy okazji - skoro temat ma dotyczyć aparatury, to na Banggood można nabyć akumulatorki 5000mAh (złożone dwa pakiety LiIon 21700) - z wtyczką do zasilania CrossFire:
https://www.banggood.com/pl/RadioMaster-2S-7_4V-37Wh-5000mah-Li-ion-Battery-JST-XH-and-XT30-Plug-for-TX16S-Compatible-TBS-Crossfire-Module-p-1690824.html

akku.jpg
akku.jpg [ 70.43 KiB | Przeglądany 2128 razy ]

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 cze 2020, 16:35 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 lut 2018, 08:07
Posty: 58
Lokalizacja: Kwidzyn
Ja zamówiłem 2szt:
https://www.aliexpress.com/item/32845153871.html
za 8,38$
kabelki, wtyczki i lutownica gdzieś w szufladzie się znajdzie :-)

...ale widzę że już nie ma freeshipping :-/

Edit
W dniu dzisiejszym tj 13.06.2020 wyszedł oficjalny OpenTX 2.3.8 wspierający TX16s :-D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 13 cze 2020, 21:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2179
Lokalizacja: Gdynia
No tak wiadomo, że można zlutować samemu, ale nie kazdy chce i umie, dlatego link.

Przy okazji wspomnianego wcześniej Mr.Steela, jego film o ustawieniu naciągów gimbali w Tx16s. W sumie to mega proste i każdy wie, ale podoba mi się, że ikona freestyle fpv robi filmy typu "how to start":


_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 cze 2020, 19:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2179
Lokalizacja: Gdynia
Moja aparatura powoili się do mnie zbliża, dziś otrzymałem SMS z Poczty Polskiej, że przesyłkę przejął pocztex 24 - ale póki co, jeszcze gorący (bo dzisiejszy) film Pawła Spychalskiego - Chyba pierwsza polska produkcja (w języku angielskim, to zrozumiałe dla zasięgów).



Gimbale halla faktycznie wyglądają na dość tanie. jak się sprawdzą, i czy z czasem nie trzeba będzie ich wymieniać ?

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 29 cze 2020, 22:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2179
Lokalizacja: Gdynia
Mało komentarzy, ale zaczynam nowy post, ponieważ mamy przełom. DOSZŁA DO MNIE APATARURA !!!

Aparatura przychodzi w kartonowym pudle, tam styropianowa wytłoczka (całkiem mocna). oprócz aparatury dostajemy już zainstalowaną kartę SD (256MB), zestaw sprężynek oraz breloczek na klucze. Ja dodatkowo zamówiłem Case na aparaturę (o tym zaraz), oraz odbiornik Jumper R8 (8 kanałów przez PWM, ale 16 przez SBUS):
Apka1.jpg
Apka1.jpg [ 163.81 KiB | Przeglądany 1819 razy ]
ReceiverR8.jpg
ReceiverR8.jpg [ 126.2 KiB | Przeglądany 1819 razy ]
klucze.jpg
klucze.jpg [ 125.71 KiB | Przeglądany 1819 razy ]


Aparatura trzyma się w dłoniach bardzo pewnie, mi akutat pasują spore gripy pod palce, czuć, że apka nie wypadnie.
Case - tutaj moja zakupowa wtopa, case fajny, ale samo radio się nie mieści na wysokość - no trudno, kosztowało ok 50zł, być może uda mi się go komuś sprzedać kto ma mniejsze radio. Na Ali pisało, że ta aparatura się mieści - jakby przycisnąć to i owszem, ale chyba nie o to chodzi:
kejs1.jpg
kejs1.jpg [ 430.72 KiB | Przeglądany 1819 razy ]
kejs2.jpg
kejs2.jpg [ 222.15 KiB | Przeglądany 1819 razy ]
kejs3.jpg
kejs3.jpg [ 205.67 KiB | Przeglądany 1819 razy ]


Potem puknąłem się w głowę jeszcze raz (apropos Kejsa) - ponieważ latam w monitorem gdzie mam podgląd... więc z całą konatrukcją nie ma opcji o kejsach, ale nic to.. W porównaniu do FlySky Th9X, można zamontować podstawę do monitora bardziej "ściślej" z aparaturą, przez co całość jest duża, ale kompaktowa. Miałem trochę stracha, że antena nadawcza 2,4 nie będzie miała miejsca, ale wszystko jest OK:
fpvscreen.jpg
fpvscreen.jpg [ 123.39 KiB | Przeglądany 1819 razy ]


Po wstępnych oględzinach, nadejszła chwila aby podłączyć zasilanie.
Wcześniej pisałem, że dostałem od znajomego pakiet 2S, łącznie z BMSem, postanowiłem na początek stworzyć takie coś (na zdjęciu wraz z koszykiem jaki dostajemy z apką). przewody pakietu są zdublowane, więc wykorzystałem jedną parę.
I teraz. Aparatura oczywiście działa na takim pakiecie, ALE.... nie działa ładowanie aku przez USB. Dla sprawdzenia, podłączyłem jakiś mały pakiet LiPo 2S do apki, i ładowanie się rozpoczęło. Wniosek - zasilanie z pakietów z wewnętrznym BMSem uniemożliwia nam ładowanie przez USB. Logiczne, ale chciałem to potwierdzić. Jutro wywalam BMSa i podłączam jak Bóg przykazał z całym dobrodziejstwem balansowania pakietu.
aku1.jpg
aku1.jpg [ 102.76 KiB | Przeglądany 1819 razy ]
aku2.jpg
aku2.jpg [ 126.91 KiB | Przeglądany 1819 razy ]


I teraz. włączyłem aparaturę, ustawiłem datę itp... - i doszedłem do wniosku, że bez sensu brnąć dalej, należy wymienić kartę na nową, większą, z najnowszym OpenTXem.
Tak też uczyniłem. Firmowa karta 256M poszła do pudełka, wsadziłem nową 8GB. i tu zdziwienie, mimo, że pierwsza karta na FAT, 8GB na FAT32 - wszyrtko poszło gładko - no.. prawie. Najnowsza "zawartość karty" dla TX16S na stronie OpenTX to 2.3V0029. wgrałem i zawsze przy włączaniu apka krzyczała, że spodziewała się wersji niżej, czyli 2.9V0026.
róznica pewnie żadna, więc wrzuciłem ostatecznie "26" aby się nie wkurzać.
ApkaScreen.jpg
ApkaScreen.jpg [ 149.16 KiB | Przeglądany 1819 razy ]


- No i co tam dalej... kalibracja drążków - i tu powiem to co inni już sugerowali - właściwie nie ma możliwości wyczucia "zera" na bocznych sliderach... już mnie to smuci, bo chcę nimi regulować gimbal... ale dobra, to potem.
- Bindowanie TX16S z Jumperem R8 poszło bez problemu, na "profilu" FrSku D16 with telemetry.
- Podłączyłem wstępnie R8 do mojego Tarota, poszło od strzała.
- Nie podłączałem telemetrii bo nie wszystko jednego dnia. Jutro kupuję PVB60 i będę zabezpieczał elektronikę odbiornika (może i apki też) przed wilgocią. jak jest nowe, to niech ma.
- Oczywiście pobawiłem się samym OpenTX'em, w tło aparatury dałem sobie zdjęcie zachodu słońca jakie ostatnio zrobiłem dronem, jako "zdjęcie modelu" wstawiłem logo TAROT - takie tam nic nie znaczące bzdetki, ale miłe dla oka.
- Po podłączeniu aparatury do PC (Win7) pojawia się ona jako kontroler gier. spróbuję o tym zrobić jakiegoś posta bo tego nie znalazłem u nikogo. (jest info, że można, nik nie pokazał, że działa z symulatorem).

Uff - myślę, że jak na pierwsze kilka godzin a apką napisałem całkiem dużo ;)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 [Zakończone]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 30 cze 2020, 07:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8797
Lokalizacja: Polska
kuczy pisze:
doszedłem do wniosku, że bez sensu brnąć dalej, należy wymienić kartę na nową, większą, z najnowszym OpenTXem.

Ale zdajesz sobie sprawe z tego ze OpenTXa nie wymienia sie przez zmiane zawartosci karty tylko trzeba radio zaflashowac nowa wersja a zawartosc karty musi byc w wersji kompatybilnej z tym co zaflashujesz?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lip 2020, 14:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4164
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
I najlepiej flashwać przez companion

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lip 2020, 16:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8797
Lokalizacja: Polska
pma_ pisze:
I najlepiej flashwać przez companion

Chyba ze chcesz zaktualizowac rowniez bootloader, to juz trzeba zrobic z radia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.