Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 05 gru 2020, 09:09

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 26 kwie 2020, 12:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 11 lip 2014, 21:46
Posty: 106
Lokalizacja: Złotokłos
W końcu się zmobilizowałem i dokończyłem artykuł o FrSky ACCESS:

Obrazek

https://77hobby.pl/frsky-access-kompendium-n-50.html

Miłej lektury! :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 26 kwie 2020, 15:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4164
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Zapomniałeś napisać, że protokół jest szyfrowany więc nie będzie działał np z Jumperem, możesz sprawdzić i napisać, że odbiornik po przeflashowaniu na ACCESS da się wrócić na ACCST?
Generalnie dobrze by było napisać trochę o wadach.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 26 kwie 2020, 15:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 11 lip 2014, 21:46
Posty: 106
Lokalizacja: Złotokłos
pma_ pisze:
Zapomniałeś napisać, że protokół jest szyfrowany więc nie będzie działał np z Jumperem, możesz sprawdzić i napisać, że odbiornik po przeflashowaniu na ACCESS da się wrócić na ACCST?
Generalnie dobrze by było napisać trochę o wadach.


Kompatybilne z ACCESS dbiorniki serii RX da się bez problemu flashować w tę i z powrotem.

O szyfrowaniu wspominam w artykule. Nie wdaje się w szczegóły bo ich nie znam i nie wpływają one na funkcjonalności ACCESS.

ACCESS to protokół FrSky, nie Jumpera czy kogokolwiek innego. Tak samo jak ACCST zresztą.

Historycznie było tak, że FrSky swego czasu udostępnił dokumentację ACCST D8 i bodajże D16 (choć tutaj ponoć było więcej inżynierii wstecznej). Tak czy siak na tej podstawie protokoły ACCST są obsługiwane przez projekt DIY-Multiprotocol-TX-Module (MPM). Jumper niczego nie opracował i tylko sprzedaje sprzęt będący kopią Horusa, zawierający moduł nadawczy MPM, bez certyfikacji CE / FCC zresztą. Taki moduł można też kupić oddzielnie, albo sobie samemu zbudować. Nie wiem w jakim świecie brak obsługi ACCESS przez moduł MPM ma być wadą ACCESS. Trochę jakby stwierdzić, że wadą Samsunga jest brak obsługi Apple AirPlay (a i to nawet nie, bo Samsung przecież tworzy własne produkty).

Niezależnie od powyższego mój artykuł to zebranie faktów na temat ACCESS, a nie próba oceny, czy podawanie listy wad i zalet ACCESS. Kto sobie przeczyta sam oceni, czy nowe funkcjonalności ACCESS są dla niego istotne, czy nie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 26 kwie 2020, 16:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4164
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Chodzi mi tylko o to, że część osób używa Jumpera (i MPM) więc kupienie odbiornika z ACCESS jest jakimś problemem.
Jakiś czas temu wgranie ACCESS do odb wymazywało bootloader dlatego pytałem czy da się wrócić.
Do tego FrSky zrobił ACCESS 2 w taki sposób, że jest niekompatybilny z wersją 1 co może spowodować spore zdziwienie. Niestety bezmyślnie dodali sprzętową sumę kontrolną w sposób niezgodny wstecz.
Do tego wydaje mi się, że nadajniki z serii lite nie obsługują D8 co powoduje, że nie możemy używać stardzych odb.

Nie krytykuję artykułu, bo fajnie jest mieć to zebrane w jednym miejscu ale dobrze by było wspomnieć o niespodziankach.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 26 kwie 2020, 16:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8797
Lokalizacja: Polska
pma_ pisze:
Chodzi mi tylko o to, że część osób używa Jumpera (i MPM) więc kupienie odbiornika z ACCESS jest jakimś problemem.

Mniej wiecej takim samym jak kupienie kazdego innego odbiornika ktorego MPM nie obsluguje...

pma_ pisze:
Jakiś czas temu wgranie ACCESS do odb wymazywało bootloader dlatego pytałem czy da się wrócić.

Masz jakies wiarygodnie zrodlo?

pma_ pisze:
Do tego FrSky zrobił ACCESS 2 w taki sposób, że jest niekompatybilny z wersją 1 co może spowodować spore zdziwienie. Niestety bezmyślnie dodali sprzętową sumę kontrolną w sposób niezgodny wstecz.

Nie ACCESS tylko ACCST, i nie bezmyslnie tylko celowo. Co wiecej obie wersje sa juz oblugiwane przez MPM.

pma_ pisze:
Do tego wydaje mi się, że nadajniki z serii lite nie obsługują D8 co powoduje, że nie możemy używać stardzych odb.

A kto Ci kaze uzywac nadajnikow serii Lite? Pomijam juz fakt ze D8 jest w EU nielegalny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 26 kwie 2020, 17:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 11 lip 2014, 21:46
Posty: 106
Lokalizacja: Złotokłos
pma_ pisze:
(...)
Jakiś czas temu wgranie ACCESS do odb wymazywało bootloader dlatego pytałem czy da się wrócić.


Przez ostatnie kilka dni wgrywałem firmware do różnych odbiorników i modułów nadawczych tyle razy, że straciłem rachubę, a specjalnie downgrade nie robiłem. Na wszelki wypadek sprawdziłem przed chwilką. RXSR z ACCESS 2.1.0 sflashowałem z powrotem do ACCST 2.1.0. Bez najmniejszego problemu, binduje się, wszystko działa. Innych wersji już nie sprawdzam, wygląda, że bootloader nie jest nadpisywany. Wcześniej też nie miałem z tym problemu (w wersjach ACCESS 1.1.3).

pma_ pisze:
Do tego FrSky zrobił ACCESS 2 w taki sposób, że jest niekompatybilny z wersją 1 co może spowodować spore zdziwienie. Niestety bezmyślnie dodali sprzętową sumę kontrolną w sposób niezgodny wstecz.


Nawet w ACCESS 1.1 była już niekompatybilność. Piszę o tym w artykule. Najlepiej mieć wszystko uaktualnione do najnowszej wersji i tyle. Dla mnie wielką ulgą jest brak rozgraniczenia FCC / EU-LBT dla ACCESS.

pma_ pisze:
Do tego wydaje mi się, że nadajniki z serii lite nie obsługują D8 co powoduje, że nie możemy używać stardzych odb.

Nie krytykuję artykułu, bo fajnie jest mieć to zebrane w jednym miejscu ale dobrze by było wspomnieć o niespodziankach.


Każdy moduł nadawczy ACCESS ma tryb kompatybilności wstecznej ACCST ale tylko D16. Pisałem o tym w artykule, ale do dobra podpowiedź, żeby wspomnieć wyraźnie o braku D8 i LR12. Tak zrobiłem, dzięki.

Nie mam nic przeciwko konstruktywnej krytyce. Już niejeden raz moje artykuły korygowałem po komentarzach na tym forum, m.in. od pawelsky, ale nie tylko. Tym niemniej brak obsługi ACCESS przez moduł MPM nie będę uważał za wadę ACCESS. To ewentualnie problem modelu biznesowego jaki przyjął Jumper, a nie problem spowodowany przez FrSky, czy wada protokołu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 26 kwie 2020, 17:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8797
Lokalizacja: Polska
mak pisze:
Innych wersji już nie sprawdzam, wygląda, że bootloader nie jest nadpisywany. Wcześniej też nie miałem z tym problemu (w wersjach ACCESS 1.1.3).

Tak informacyjnie tylko dodam, ze ja rowniez zmienialem firmware w obie strony, bez problemu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 26 kwie 2020, 20:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4164
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
pawelsky pisze:
pma_ pisze:
Chodzi mi tylko o to, że część osób używa Jumpera (i MPM) więc kupienie odbiornika z ACCESS jest jakimś problemem.

Mniej wiecej takim samym jak kupienie kazdego innego odbiornika ktorego MPM nie obsluguje...

Wiesz, kupujesz odb FrSky, nie spodziewasz się niespodzianek, jak ktoś wie to zmieni sobie fw, ale jak nie wiem to się zdziwi.

pawelsky pisze:
pma_ pisze:
Jakiś czas temu wgranie ACCESS do odb wymazywało bootloader dlatego pytałem czy da się wrócić.

Masz jakies wiarygodnie zrodlo?

Był temat na rcg, teraz nie znajdę, niewykluczone, że była to beta więco dobrze wiedzieć, że jest ok.

pawelsky pisze:
pma_ pisze:
Do tego FrSky zrobił ACCESS 2 w taki sposób, że jest niekompatybiny z wersją 1 co może spowodować spore zdziwienie. Niestety bezmyślnie dodali sprzętową sumę kontrolną w sposób niezgodny wstecz.

Nie ACCESS tylko ACCST, i nie bezmyslnie tylko celowo. Co wiecej obie wersje sa juz oblugiwane przez MPM.

Fakt, pozajączokowaly mi się protokoły.

pawelsky pisze:
pma_ pisze:
Do tego wydaje mi się, że nadajniki z serii lite nie obsługują D8 co powoduje, że nie możemy używać stardzych odb.

A kto Ci kaze uzywac nadajnikow serii Lite? Pomijam juz fakt ze D8 jest w EU nielegalny.

Wiesz, to jest poradnik raczej dla początkujących więc dobrze by było o tym napisać bo lite jednak są tańsze.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 26 kwie 2020, 20:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8797
Lokalizacja: Polska
pma_ pisze:
Wiesz, kupujesz odb FrSky, nie spodziewasz się niespodzianek, jak ktoś wie to zmieni sobie fw, ale jak nie wiem to się zdziwi.

No ale to chyba raczej Jumper powinien zadbac o to zeby poinformowac swoich klientow z jakimi odbiornikami ich radio jest kompatybilne a z jakimi nie?

pma_ pisze:
Wiesz, to jest poradnik raczej dla początkujących więc dobrze by było o tym napisać bo lite jednak są tańsze.

A to poczatkujacych juz nie obowiazuje czytanie instrukcji? :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 26 kwie 2020, 20:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 11 lip 2014, 21:46
Posty: 106
Lokalizacja: Złotokłos
pma_ pisze:
Wiesz, to jest poradnik raczej dla początkujących więc dobrze by było o tym napisać bo lite jednak są tańsze.


Chyba nie łapię o co chodzi z tymi nadajnikami serii Lite. Żadne nadajniki ACCESS nie obsługują D8 ani LR12, Lite czy nie Lite.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 26 kwie 2020, 20:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8797
Lokalizacja: Polska
mak pisze:
Chyba nie łapię o co chodzi z tymi nadajnikami serii Lite. Żadne nadajniki ACCESS nie obsługują D8 ani LR12, Lite czy nie Lite.

O to ze te radia nazywaja sie Taranis (tyle ze Lite) a wczesniejsze Taranisy z racji posiadania XJT obslugiwaly i D16 i D8. Stad jak ktos ma brzydki nawyk nie czytania instrukcji szybko sie moze go oduczyc ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 26 kwie 2020, 20:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 11 lip 2014, 21:46
Posty: 106
Lokalizacja: Złotokłos
pawelsky pisze:
O to ze te radia nazywaja sie Taranis (tyle ze Lite) a wczesniejsze Taranisy z racji posiadania XJT obslugiwaly i D16 i D8. Stad jak ktos ma brzydki nawyk nie czytania instrukcji szybko sie moze go oduczyc ;)


No tak, ale za chwilę D8/LR12 będą obsługiwały tylko radia Taranis X9E i Horus X12S. W zasadzie już, jeśli nie liczyć tego co zostało w magazynach. Dlatego ciągle nie rozumiem dlaczego właśnie nadajniki Lite miałyby być traktowane jakoś wyjątkowo w kontekście nie wspierania D8/LR12 :).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 26 kwie 2020, 20:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8797
Lokalizacja: Polska
mak pisze:
No tak, ale za chwilę D8/LR12 będą obsługiwały tylko radia Taranis X9E i Horus X12S. W zasadzie już, jeśli nie liczyć tego co zostało w magazynach. Dlatego ciągle nie rozumiem dlaczego właśnie nadajniki Lite miałyby być traktowane jakoś wyjątkowo w kontekście nie wspierania D8/LR12 :).

Ja sie z Toba zgadzam, probuje jedynie wytlumaczyc co (moim zdaniem) mial na mysli pma_

A tak apropos samego artykulu dla kompletnosci warto wspomniec ze ACCST obsluguje takze tryb V8 (bez telemetrii). Podkreslilbym tez ze nie wszystkie odbiorniki ACCESS sa z OTA, bo czytajac artykul niekoniecznie mozna sie tego domyslic. W artukule brak tez wzmianki o calej serii R9 (nadajniki i odbiorniki) ktora rowniez obsluguja ACCESS.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 26 kwie 2020, 21:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 11 lip 2014, 21:46
Posty: 106
Lokalizacja: Złotokłos
pawelsky pisze:
Ja sie z Toba zgadzam, probuje jedynie wytlumaczyc co (moim zdaniem) mial na mysli pma_

A tak apropos samego artykulu dla kompletnosci warto wspomniec ze ACCST obsluguje takze tryb V8 (bez telemetrii). Podkreslilbym tez ze nie wszystkie odbiorniki ACCESS sa z OTA, bo czytajac artykul niekoniecznie mozna sie tego domyslic. W artukule brak tez wzmianki o calej serii R9 (nadajniki i odbiorniki) ktora rowniez obsluguja ACCESS.


Ok, bo już myślałem, że jednak coś jest na rzeczy z tymi nadajnikami Lite :).

Dzięki za uwagi do artykułu. Dwie ostatnie rzeczy (o OTA i R9) są wymienione w artykule, ale widać muszę to bardziej uwydatnić. V8 się zastanawiałem i odpuściłem. Mogę faktycznie dodać wzmiankę, dla porządku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 26 kwie 2020, 21:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8797
Lokalizacja: Polska
mak pisze:
Dwie ostatnie rzeczy (o OTA i R9) są wymienione w artykule, ale widać muszę to bardziej uwydatnić.

Ja bym po prostu przy liscie wszystkich nowych funkcji ACCESS przy tych ktore nie sa domyslnie dostepne we wszystkich dodal informacje "wybrane odbiorniki/nadajniki" plus ew. jakis odnosnik do szczegolow.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.