Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 26 cze 2019, 07:40


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 11 cze 2019, 13:29 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1035
Lokalizacja: Toruń
Cześć,
Tak trochę rozmyślam, czy nie kupić młodemu na koniec roku Taranisa X9D... Zrobiliśmy sobie przełącznik lotów na Arduino do aktualnej apki i mam dwa pytania.
1. Rozumiem, że do Taranisa też możemy zmiksować jako np. kanał 5 sygnał z portu trenera (zewnętrzny przełącznik na Arduino)?
2. Czy na porcie USB Taranisa jest 5V aby je stamtąd skubnąć do zasilania LEDów i Arduino? Nie ma niestety portów z zasilaniem 5V jak na modułach XJT.

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 cze 2019, 08:39 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 380
Lokalizacja: Biała Podlasla
labo pisze:
Cześć,
Zrobiliśmy sobie przełącznik lotów na Arduino


Czyli co konkretnie? Przełącza lot i postój czy fazy lotu, czy jeszcze coś innego? Bo być może możesz to zrobić w opentx bez zewnętrznego arduino.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 cze 2019, 19:26 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1035
Lokalizacja: Toruń
Tryby lotu Pixhawka. Tak, można zrobić jako mix np 2 i 3 pozycyjnego przełącznika lub użyć potencjometru i kręcić jego gałką, ale zrobiliśmy sobie "klawiaturkę" z sygnalizacją diodą o wybranym trybie, która jest o wiele wygodniejsza.

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 cze 2019, 20:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7248
Lokalizacja: Polska
labo pisze:
Czy na porcie USB Taranisa jest 5V

Nie ma


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 17 cze 2019, 10:58 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 752
Lokalizacja: Gdańsk/Kraków
labo, fajne rozwiązanie, widziałem w profesjonalnym sprzęcie. Ale na taranisie tez można wyświetlać sobie tryby, ostatnio robiłem to u siebie w małym kopterze. W ustawieniach taranisa, w ekranie modes - bardzo prosto.

_________________
Smart 650W Battery Discharger
Dragon X5 220/Matek F405-STD/Racerstar 30A ESC + Racerstar 2306S/5045@3S
Quadcopter 390/Matek F722-STD/Racerstar 30A ESC + Racerstar 2216/2060@4S
Octocopter 900/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.