Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 26 lut 2020, 23:15


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 25 kwie 2016, 20:46 
Offline

Rejestracja: niedziela 29 mar 2015, 11:07
Posty: 200
Witam kolegów, koleżanki :)

Dzisiaj spotkała mnie nie przyjemna sytuacja, najprawdopodobniej podczas ładowania doszło do uszkodzenia modułu wewnętrznego radia.
Wszystkie moje modele nie mogą się połączyć z radiem, próba ponownego bindowania nic nie daje.
Odłączenie anteny nie powoduje wyświetlania komunikatu "uszkodzona antena"
SWR nie zmienia się.

Czy to wygląda na uszkodzony moduł radiowy ?
Czy na nieszczęście przypadek może być gorszy ?

Kilka miesięcy temu robiłem moda anteny a ostatnio dołączyłem wewnętrzny moduł od Geobisha i tak go zostawiłem.
Radio do dzisiaj do południa działało, przestało działać wieczorem po naładowaniu.

Czy mogę prosić o jakieś sugestie ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 kwie 2016, 21:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 22 cze 2015, 15:44
Posty: 127
Lokalizacja: Gdańsk Przymorze
Niestety nie pomogę, ale zaciekawiła mnie ta treść "dołączyłem wewnętrzny moduł od Geobisha i tak go zostawiłem"

Mógłbyś coś więcej napisać na ten temat?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 kwie 2016, 21:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9191
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
jagrok pisze:
najprawdopodobniej podczas ładowania doszło do uszkodzenia modułu wewnętrznego radia.

Możesz to rozwinąć? Ładowałeś pakiet w aparaturze? :shock:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 kwie 2016, 21:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 22 cze 2015, 15:44
Posty: 127
Lokalizacja: Gdańsk Przymorze
Adrián Taranis tak już ma że ma wbudowaną dobrą ładowarkę do dedykowanego mu pakietu. Nie są to lipole.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 kwie 2016, 21:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9189
Lokalizacja: Bytom
A może coś po prostu uwisło (nie wiem czy wyłącznik odcina wszystko, ale raczej nie), i wystarczy odłączyć pakiet na kilka minut ?

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 kwie 2016, 21:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9191
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
PucH2 pisze:
Adrián Taranis tak już ma że ma wbudowaną dobrą ładowarkę do dedykowanego mu pakietu. Nie są to lipole.

Fakt, zapomniałem o tym, że siedzi tam NiMH, Ok, nie było pytania ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 kwie 2016, 21:54 
Offline

Rejestracja: niedziela 29 mar 2015, 11:07
Posty: 200
miś pisze:
A może coś po prostu uwisło (nie wiem czy wyłącznik odcina wszystko, ale raczej nie), i wystarczy odłączyć pakiet na kilka minut ?


No niestety nic nie uwisło, pinout na moduł wewnętrzny nie podaje w ogóle zasilania, czyli coś poleciało, pytanie co.
Więc podejrzewam że jednak czeka mnie zakup płyty z wew. modułem nadawczym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 kwie 2016, 22:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 22 cze 2015, 15:44
Posty: 127
Lokalizacja: Gdańsk Przymorze
Sprawdź po przestawieniu w menu czy masz zasilanie na moduł zewnętrzny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 26 kwie 2016, 05:46 
Offline

Rejestracja: niedziela 29 mar 2015, 11:07
Posty: 200
PucH2 pisze:
Sprawdź po przestawieniu w menu czy masz zasilanie na moduł zewnętrzny.


Jak wyżej napisałem brak zasilania.


Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 26 kwie 2016, 06:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 22 cze 2015, 15:44
Posty: 127
Lokalizacja: Gdańsk Przymorze
jagrok pisze:
PucH2 pisze:
Sprawdź po przestawieniu w menu czy masz zasilanie na moduł zewnętrzny.


Jak wyżej napisałem brak zasilania.

Pisałeś tylko o braku zasilania modułu wewnętrznego. Softwarowo mamy ustawienia trzech stanów zasilania. Zasilanie wewnętrzne modułu, zasilanie zewnętrzne modułu oraz brak zasilania modułów. By wykluczyć uszkodzenie czegoś z elektroniki płyty głównej wgrałbym od nowa oprogramowanie http://www.open-tx.org/downloads.html i dokonał ponownie pomiarów zasilania na modułach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 26 kwie 2016, 08:58 
Offline

Rejestracja: niedziela 29 mar 2015, 11:07
Posty: 200
Faktycznie, przepraszam, myślałem jedno napisałem drugie.
Firmware wgrałem wczoraj od razu ale też nic nie pomogło.
Zarówno przy wybraniu zasilanie modułu zewnętrznego jak i zasilania modułu wewnętrznego oraz przy kombinacjach wyłączony nic nie daje.
Napisałem do sklepu gdzie kupowałem odrzucili mi gwarancję, napisałem więc do producenta.
Może użyczy mi modułu, chociaż w to wątpie.

EDIT 1

No niestety muszę przeprosić po raz drugi.
Dzisiaj po ustawieniu zasilania dla zewnętrznego modułu - napięcie na pinach się pojawiło.
Ide wiec powalczyć.

EDIT 2

Bindować nie binduje, w momencie gdy włączam zasilanie dla wewnętrznego modułu radiowego, zasilanie baterii spada do 7.6V
Gdy podaje napięcie tylko na moduł zewnętrzny napięcie baterii oscyluje 7.9-8.0V


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 26 kwie 2016, 10:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 22 cze 2015, 15:44
Posty: 127
Lokalizacja: Gdańsk Przymorze
Spadek napięcia jest akurat dopuszczalny dla sprawnego modułu. Jeszcze zapodaj nowe oprogramowanie do modułu XJT z poziomu apki. Wyrok po tym ostatnim zadaniu, że upaliłeś moduł RF. Zostaną tobie dwie opcje ostateczne. Zakup gotowego modułu XJT http://radio-modele.pl/frsky-taranis-modul-wewnetrzny-xjt,660,29918.html . W polecanym na forum sklepie którego właściciel wspaniałe instrukcje tworzy do FrSki pewno będzie taniej i pomoc większą dostaniesz, bo to autoryzowany dystrybutor FrSki jest. Niestety linku nie mam. Tańszą alternatywą naprawy jest wymiana i montaż nowego modułu RF http://www.banggood.com/CC2500-PA-LNA-Romote-Wireless-Module-CC2500-SI4432-NRF24L01-p-922595.html .

ps. Ponawiam pytanie zadane na samym początku wątku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 26 kwie 2016, 21:54 
Offline

Rejestracja: niedziela 29 mar 2015, 11:07
Posty: 200
Wybacz, co konkretnie z tym modułem chciałbys wiedzieć.
Moduł od Goebisha to moduł pozwalający taranisowi sterować zabawki.
Włożyłem go do radia i sobie tak był i pewnie pobierał jakieś zasilanie.

Co do modułu RF zamówiłem już cała płytę z modułem xjt.
Wyjdzie 170 zł po rabatach z banggood.
Polski autoryzowany sklep ma ta płytkę po 249 plus wysyłka.
Jest jeszcze szansa ze czeski sklep gdzie kupiłem taranisa uzna mi reklamacje.
Tylko muszę wysłać sprzęt na 30 dni.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 kwie 2016, 02:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 22 cze 2015, 15:44
Posty: 127
Lokalizacja: Gdańsk Przymorze
Zwodnicza gra słów stworzyła urządzenie o którym nie słyszałem. Zbyt skąpa ilość informacji nie pozwalała na samodzielne odszukanie urządzenia. Radio lubię mieć rozbudowane o wszelkiego rodzaju wodotryski, lub co najmniej być z nimi na bieżąco. Do Taranisa tego dużo nie ma, rzekłbym nawet że wcale nie ma bo radio wszystkie zachcianki już ma w sobie.
jagrok pisze:
Moduł od Goebisha to moduł pozwalający taranisowi sterować zabawki.

I tego brakowało z czym to się je i czego poszukiwać. DIY Multiprotocol TX Module bo o tym prawdopodobnie piszesz https://github.com/pascallanger/DIY-Multiprotocol-TX-Module to nie moduł do zabawek a w pełni profesjonalny link stworzony przez grupę modelarzy zapaleńców. Jak masz wykonaną pełną wersję to możesz sobie spokojnie zbindować swoje odbiorniki FrSki na tym linku i używać radia oczekując na nowy XJT.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 kwie 2016, 05:53 
Offline

Rejestracja: niedziela 29 mar 2015, 11:07
Posty: 200
Dokładnie mam to:

https://github.com/goebish/nrf24_multipro

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.